נחל המעיינות- נחל ביתר - ליד חוסאן וביתר עילית - חקלאות הר וחקלאות שלחין מסורתיות, מעיינות ובריכות מים נהדרים לרחצה -אתר מורשת עולמית של אונסק"ו
לרדת אל נחל המעיינות בחג סוכות תשפ"ה 2024, בעיצומה של מלחמת "חרבות ברזל" או "מלחמת התקומה", מה שתרצו – זו חוויה של חוזק האחיזה האיתנה שלנו בישראל, הרצון שלנו להיאחז בארץ אבותינו, לא לוותר ולתור בארצנו
רק שימו לב לא להתבלבל עם "עמק המעיינות" ליד בית שאן, ולא עם "עמק המעיינות" בפארק קנדה- איילון ליד לטרון. – אלו 3 מסלולים שונים – עם שמות חופפים – באזורים שונים של ישראל.
המסלול הנוכחי מדבר על "נחל המעיינות – נחל ביתר" ליד העיר החרדית היפה ביתר עילית, ליד מבוא ביתר, ליד צור הדסה – למרגלות הכפר הערבי חוסאן, מעבר לקו הירוק, צמוד למחסום צה"ל מבוא ביתר. ראו במפה המצורפת כאן למטה.
עבורי, לטייל בנחל המעיינות זה היה לחזור עשרות שנים לאחור, אל טיולי תנועת הנוער בשנות ה-70 המאוחרות, כשהכל היה שקט, בטוח וקל לטיול. בלי מאבטחים, בלי צבא, ובלי חששות מטילים או מחבלים. אז היו ימים….
אכן, לא הכי נעים בימינו, 2024, לטייל בתחושות של חוסר ביטחון אישי, לא הכי כיף בצורך בתיאום הביטחוני מול הצבא בירידה לנחל, אבל הליווי הצבאי משרה ביטחון ומאפשר את הטיול בנחל המעיינות למרגלות הכפר חוסאן.
האמת שהרבה שנים אני חולמת לרדת שוב אל הנחל והוואדי המדהים הזה, לצפות בחקלאות המסורתית הקדומה של הערוגות היפות שמושקות במי המעיינות, כמו פעם-פעם. ללכת בין עצי הזית היפים, ולהרגיש מחוברת לארץ, לטבע ולחקלאות המסורתית של ארץ ישראל.
לא נשכח שבבתיר ובחוסאן ובכל אזור הרי ירושלים, הר חברון, יהודה ושומרון, ובכל אזורי ישראל בכלל – ישבו אבותינו במשך אלפי שנים, והשאירו חותם על מערכות החקלאות שמתקיימות חלקן עד ימינו – ניקבות מים, מעיינות בהר, בריכות אגירה, חקלאות שלחין (השקיית ערוגות וחלקות ממי המעיינות), אמות מים, גיתות, בורות מים, בתי בד, טראסות חקלאיות, חקלאות בעל בהר (גידול עצי פרי ללא השקייה מלאכותית ורק באמצעות מי הגשם) ועוד…
הנוף האורגני המקומי, שהולך ונעלם מן העולם המודרני, שמשמר אלפי שנות התיישבות ועיבוד חקלאי באמצעות חקלאות מסורתית, מעיינות, טראסות, אמות מים וכל היופי הזה – הם הסיבה שאזור נחל המעיינות – נחל ביתר- נחל ג'מיע (בערבית) – נבחרו בשנת 2014 על ידי אונסק"ו לשימור כאתר מורשת עולמית – במסגרת אתרי המורשת העולמיים הנופיים של אונסק"ו.
מכל המתקנים הללו ברחבי ישראל – רק מעט מעובד בפועל עד ימינו לצורכי חקלאות עכשווית – המעט הזה הוא בנחל המעיינות (נחל ביתר) למרגלות הכפר חוסאן, ליד ביתר עילית, למשל.
נחל ביתר הוא "נחל המעיינות" (ואדי ג'מיע בערבית) מתחיל מאזור כיכר תחנת הדלק סונול ליד מחסום מבוא ביתר, בקרבת העיר ביתר עילית. הנחל יורד חדות לכיוון צפון, לאורכו בוקעים כמה מעיינות בעלי הספק גבוה שמאפשרים השקייה לחקלאות שלחין עשירה בבסיס העמק. על כתפי הוואדי מתקיימת חקלאות בעל, שלא זקוקה להשקייה, בעיקר עצי זית, רימון, לימון, גפן.
למעיינות בנחל ביתר – נחל המעיינות – נחל ג'מיע (שמות שונים לאותו העמק )- צמודות בריכות אגירה, מהן יוצאים המים באמות מים, תעלות וצינורות על חלקות הגידולים החקלאיים. מצאתי כאן גידולים מגוונים, חלקם מוכרים לנו וחלקם משמרים גידולים בלאדי קדומים שכמעט נעלמו מהחקלאות המודרנית, וחלקם מתקיימים רק בחקלאות מאוד מצומצמת, כמו כאן ובכפרים ערביים נוספים.
כמובן שבעמק נחל המעיינות תמצאו את גידולי הירק הרגילים שכולנו מכירים למשל, חציל, עגבניה, מלפפון, פלפל, חסה, כרוב, כרובית, בצל, קישוא וכד'. אבל ראיתי בעמק המעיינות-נחל ביתר- גם גידולים שלא רואים אותם אצלנו בסופרים, למשל: דלעת הבקבוק.
את דלעת הבקבוק אנחנו רואים אצלנו בסופרים רק לקראת ראש השנה, בשביל הסימן: "קרא" כדי לומר: "קרע רוע גזר דיננו". דלעת הבקבוק נצרכת למאכל כשהיא צעירה, והיא משמשת ליצירת כלי אגירה לנוזלים כשהיא בוגרת ומתייבשת. אפשר לפעמים עוד למצוא את דלעת הבקבוק ככלי לנשיאת נוזלים בחניויות שמונצעס בשווקים עם ציורים עליה מבחוץ, ובשימוש אצל הכפריים הערביים.
את דלעת הבקבוק מצאתי באיור נדיר, ראשון ויחידאי באומנות החזותית בארץ ישראל מהתקופה הביזנטית, בפסיפס כנסיית כורסי. דלעת הבקבוק שימשה לנשיאת נוזלים, וסביר שהיא מאוירת דווקא בכנסיית כורסי, בשל הקירבה לכינרת והרצון של בעלי האתר לתעד בפסיפס את נשיאת המים מהכינרת אל אתר הכנסייה.
גידול נוסף מעניין שתוכלו למצוא בחקלאות השלחין בנחל המעיינות, שהייתה לו חשיבות כלכלית בעבר, הוא הלופה (ליפה). הלופה משמשת למאכל כשהיא צעירה, וכשהיא גדלה ומתייבשת, מקלפים את הקליפה החומה, ובמפנים יש סיבים מפותלים- בהם השתמשו בעבר כספוג רחצה. גם היום יש המשתמשים בלופה כספוג קשה לרחצה.
את פירות הלופה המוארכים מצאתי בפסיפסים מהתקופה הביזנטית, שם הם מתוארים לראשונה באומנות החזותית בישראל, בפסיפסים מעמק בית שאן וציפורי, מקומות בהם יש הרבה מים להשקייה ולרחצה. האיורים של הלופה בפסיפסים מהתקופה הביזנטית מתעדים את השימוש בלופה הצעירה למאכל והשימוש בלופה הבוגרת לספוג רחצה באמצעות הסיבים של הלופה הבוגרת, למשל בפסיפס אל חמאם בית שאן, בית כנסת בית אלפא, בית כנסת ציפורי ובית חג הנילוס מציפורי ועוד פסיפסים מישראל, שהייתה מעצמת חקלאות בתקופה הביזנטית ושיאנית בייצור מינים שונים של דלועיים למאכל ולשימושים נוספים.
בנחל המעיינות ראיתי גם גידול שלחין של חומעה יפה לעלים למאכל, גידול שכמעט לא מוצאים אותו בסופרים שלנו, או שהוא מפיע בשם "חמציץ".
החקלאים המקומיים של הכפר חוסאן עובדים עם טורייה ומעדר, נכנסים יחפים אל החלקות לעיבוד, וקטיף. לצורכי השקייה הם מסיטים את האדמה כדי לווסת את המים לערוגה הרצויה, לפעמים ממש שרגליהם, ממש כמו שכתוב: "כִּ֣י הָאָ֗רֶץ אֲשֶׁ֨ר אַתָּ֤ה בָא־שָׁ֙מָּה֙ לְרִשְׁתָּ֔הּ לֹ֣א כְאֶ֤רֶץ מִצְרַ֙יִם֙ הִ֔וא אֲשֶׁ֥ר יְצָאתֶ֖ם מִשָּׁ֑ם אֲשֶׁ֤ר תִּזְרַע֙ אֶֽת־זַרְעֲךָ֔ וְהִשְׁקִ֥יתָ בְרַגְלְךָ֖ כְּגַ֥ן הַיָּרָֽק" (דברים י"א, י').
החקלאים הערביים מזרימים את מי המעיינות להשקיה בין הערוגות והחלקות – וכך הם משמרים את המסורת הקדומה של חקלאות השלחין שהולכת ואובדת מן העולם המודרני.
אופי המסלול הקצר והבינוני בטיול בנחל המעיינות - נחל ביתר - חוסאן
- אופי הטיול בנחל המעיינות – נחל ביתר: אורכי, הלוך וחזור
- (אם רוצים טיול יותר ארוך שכולל את ביתר העתיקה והכפר בתיר וסיום מעגלי בעיו קובי- זה טיול הרבה יותר ארוך והוא יוסבר בהמשך למטה)
- משך הטיול: משעתיים ועד חצי יום ויותר
- דרגת קושי הטיול: בינוני, יש ירידות ועליות, סלעים ומדרגות, משפחות מייטיבות לכת ומעלה
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: לא
- מתאים לרכב שטח 4X4: לא
- מתאים לטיול עם אופניים: לא
- צבע סימון שבילים בטיול: ללא
- אורך מסלול הטיול- הלוך וחזור באותה הדרך:
- מסלול קצר של 1 ק"מ לכל כיוון- מסלול משפחות מייטיבות לכת מומלץ עד עין הווייה.
- מסלול בינוני של 2 ק"מ לכל כיוון, עד עין ג'מיע, למייטיבי לכת.
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים, מזון ליום שלם, בגד ים, פנס
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות. בחורף בוץ וזהירות משיטפונות.
- מאפייני מים במסלול: בריכות מים טובות לשכשוך ורחצה, אמות מים.
- שירותים: בתחנת הדלק סונול ביתר
- שולחנות/ספסלים לישיבה: ספסלי אבן לצד הבריכות.
- מים לשתייה: בתחנת הדלק סונול ביתר
- מזנון: בתחנת הדלק סונול ביתר
- חניון לילה: לא
- מחיר כניסה: ללא
- שעות כניסה: אין
- הערות מיוחדות: חובה לתאם ירידה לנחל המעיינות -חוסאן מול הצבא, חובה לרדת עם נשק למסלול.
- כניסה לכלבים: לא מומלץ.
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל תחילת המסלול והסיום בתחנת הדלק סונול ביתר.
מטיילים יקרים! שימרו על הטבע ושלמות האתרים, לא לקטוף ולא לרמוס פרחים, פטריות וצמחייה, אל תשאירו אשפה בשטח, קחו האשפה עמכם בתיקים עד לפח הקרוב.
מפת ניווט נסיעה אל תחנת סלדק סונול ביתר
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם בהרי ירושלים
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים בנחל המעיינות - נחל ביתר -חוסאן
את הרכב משאירים בתחנת הדלק סונול ביתר, ליד מחסום הצבאי מעבר ביתר, לשם תחזרו בסיום המסלול
חוצים את הכביש לכיוון צפון באזור הכיכר, ונכנסים לשטח שממערב לכפר חוסאן. יורדים בשטח בין עצי זיתים ומגיעים אל חלקו המזרחי של הערוץ.
במהרה תגיעו אל עין עמוד
כאן תמצאו בריכת מים גדולה צבועה בתכלת ועליה ציורי קיר יפים, ולה גדר צבעונית, לידה עמוד קדום, שלט שמלמד על שיתוף פעולה בינלאומי חקלאי שמגיעה מאירופה, אנדלוסיה ספרד – בעיקר כסיוע לתעסוקת נשים, ביטחון תזונתי בחוסאן. כאן תמצאו את פסל הגורילה על גג אחד המבנים. כאן יש גם פרגולה מצילה באמצעות דלעת הבקבוק שמשתרגת ומצילה. רואים שרצו שיהיה כאן אתר תיירותי נחמד.
כאן תוכלו לנוח וליהנות ממראה חקלאות השלחין וההר היפה.
בריכת עין הווייה
המשיכו במסלול על הצלע המזרחית של נחל המעיינות- נחל ביתר, במהרה תגיעו אל שביל סלול ומחופה אבני גיר מוחלקות יפות. המשיכו לרדת במדרגות עד לרחבת מעיין, עין הוויה. כאן תמצאו בריכה גדולה שמקבל מים מנביעות במערות קטנות וניקבה, ומצינור שמזליף מים אל הבריכה.
כאן תמצאו ספסלי אבן, צל משמשייה ובסוכות גם סוכה נחמדה, למנוחה וצל. ניתן לשכשך ולרחוץ במים.
מכאן תוכלו לחזור מעלה אל הרכב באותה הדרך בה הגעתם, ולחזור אל הרכב בתחנת הדלק.
אופציה 2 להמשך הטיול – מכאן תכלו גם להמשיך טיול במורד נחל המעיינות אל עין בסין, עין ג'מיע, תוספת של כשעתיים
מכאן תוכלו להמשיך ולרדת עוד בוואדי נחל המעיינות – לעין בסין, עם בריכה פחות מתוחזקת ומים פחות טובים. בהמשך תוכלו להגיע לעין ג'מיע, שהוא מעיין גדול ומסודר – על שם מעיין זה קרוי הנחל בערבית – נחל ג'מיע. המים נאגמים בבריכה גדולה ולידה בית מעיין סגור מבטון. עין ג'מיע כבר שייך לכפר בתיר שנמצא מעליכם במעלה ההר – מעל המעיין.
אם אתם לא ממשיכים בדרככם אל ביתר העתיקה (תזכורת! כל הטיול חייב לעבור אישור צבא וליווי צבאי!) – מכאן תחזרו באותה הדרך אל הרכב בתחנת הדלק ביתר.
אופציה 3 להמשך הדרך אל ביתר הקדומה – וחזור במסלול מעגלי דרך נחל רפאים, רכבת נחל רפאים ועין קובי – תוספת של עוד כ-4 שעות, למייטיבי לכת בלבד
אחרי עין ג'מיע רדו עוד כ-1 קילומטר מטה עד שתראו את נחל רפאים ומסילת הרכבת. מאזור זה, פנו, ללא סימון שבילים דרך הטראסות החקלאיות – שימו לב לא לרמוס גידולים – ותעפילו אל החלק הלעיון של הואדי, בחלקו הצפוני של הכפר הפלסתיני בתיר – כאן תמצאו את חורבות ביתר הקדומה, ביצורים, בורות מים וקירות מתקופת הבית השני ותקופה מרד בר כוכבא.
כמובן- שאין בכתוב כאן המלצה לערוך טיול זה באופן עצמאי – חובה להגיע הנה בהדרכה של מדריך מומחה עם ניסיון בשטח העוין והמסוכן הזה. וכאמור חובה תאום מול הצבא וליווי צבאי ונשק.
מסילת הרכבת בנחל רפאים בחיבור עם נחל ביתר ונחל המעיינות, צילום: ד"ר ענת אביטל
מכאן אפשר לרדת חזרה אל נחל רפאים ולעבור אל הערוץ המערבי לנחל ביתר, ולטפס עם סימון השבילים הירוק אל עין קובי. כאן בעין קובי יכול להמתין רכב מאסף, או שמכאן חזרו רגלית אל הרכב בתחנת הדלק סונול ביתר.
קראו עוד על חקלאות ההר בנחל ביתר – נחל ג'מיע- חוסאן ובתיר:
מכיוון שחקלאות ההר המסורתית היא עיסוק נופי שהולך ונעלם מן העולם, הטראסות של בתיר הוכרזו כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו בשנת 2014 – לחצו לעיון בהחלטה ובמפת השטח המוכרז – תחת ההגדרה "נוף אורגני מתמשך" כלומר, יצירה תרבותית של האדם שהשפיעה בעבר אך ממשיכה להתקיים.
קיים שיתוף פעולה של אונסק"ו עם הרשות הפלסתינית לשימור הנופים, יצירת מוזיאון נופי, שימור ותחזוקת הטראסות, האתרים הארכאולוגיים, בתי המעיין, הבריכות, אמות המים, מערות הקבורה, השומרות, שימור שבילים עתיקים ודרכים חקלאיות קדומות, טיפוח שיטות ההשקייה הקדומות באזורים יפים אלו.
אולם, מהשטח עולה גם שיש הרס מתמשך (2024), זיהום מעיינות, דריסת המודרניזציה, זיהום סביבתי, בנייה מואצת – וכל אלו מאיימים על החקלאות המסורתית. וכמובן שהדור הצעיר הפלסתיני לא מתעניין בחקלאות המסורתית הזעירה.
אין ספק שללא שמירה הדוקה ופיקוח ועזרה כלכלית לכפריי חוסאן ובתיר – הקידמה והמודרניזציה תמשכנה לאכול בכל פה את החקלאות המסורתית, הקטנה והצנועה שבקושי מביאה מזון לפיות המשפחה.
לפניכם מפת השטח לפי חלוקה לתאי השטח של המינהל האזרחי, הטיול בנחל המעיינות עובר בשטח C, אולם הכפרים חוסאן ובתיר – נמצאים בשטח B
לחצו למסלולי טיולים מומלצים נוספים עבורכם באזור הרי ירושלים
- מיד קנדי בשביל עיינות עוזי לעין חינדק: מסלול מייטיבי לכת והרבה מעיינות ונופים משגעים
- עיינות סטף ועין ביכורה: מעיינות נקבה, מערות חשוכות ומסלול מעט אתגרי מול נופי הרי יהודה
- נחל המערה ומערת התאומים: מסלול מקסים בחורש ומערת עטלפים ענקית
- מחורבת חנות לעין מטע ועין תנור: טיול מעיינות מדהים
- דרך הקיסר: מחורבת חנות אל המדרגות הרומיות ובית הבד
- נחל קטלב: טיול מאתגר בהרי ירושלים
- נחל שורק ההררי: טיול אתגרי על מורדות נחל שורק
- הר יעלה: נקודת תצפית מהממת מהרי ירושלים אל השפלה ומישור החוף
- גבעת התורמוסים- תל שוכה: טיול פריחת חורף ופריחת אביב
- תל עזקה: תצפית וסיפורי קרבות דוד וגוליית
- עין קובי: חניון נחמד ובית מעיין חרב
- דרך בורמה
- שמורת המסרק: טיול בחורש ים תיכוני, תצפית וקבר שייח'
- הר כרמילה: טיול מיטיבי לכת בהרי ירושלים
- פארק קנדה – פארק המעיינות
- נחל המערה ומערת התאומים
- גן לאומי הקסטל
- עין חמד
אהבתם את אתר "מטיילים עם ענת" ונעזרתם בו? לחצו כאן והעניקו לאתר דירוג 5 כוכבים וכמה משפטים עם משוב חיובי – כך תתרמו מניסיונכם ותעזרו לאלפי גולשים נוספים למצוא דרכם ברשת ♥