עין צובה - ניקבת מים קדומה מהיפות בהרי יהודה - מים נקיים - חבל שיש הזנחה בתחזוקה בשנת 2024. וקפיצה לטיפוס ותצפית מתל צובה היפה
בלוג הטיול לעין צובה יהיה בשבילי כתיבת זכרונות על אתר טיולים קסום שהיה מדהים, ולמרבה הצער, נכון לכתיבת שורות אלו, באוקטובר 2024 – האתר מוזנח, קשה לדמיין את עברו המפואר ונותר רק להיזכר בתמונות היפות והטיולים הקסומים שעשינו באתר עין צובה
היינו מגיעים עם קבוצות בתאום מושלם עם אלכס מקיבוץ צובה, ואחרי תשלום מאוד סמלי, אלכס היה מחכה לנו באתר. החנייה מסודרת (לחצו לניווט לחניון עין צובה). שביל הירידה מהחניון היה רחב ופורח. הניקבה היתה פתוחה. העשב מסביב היה מכוסח, הספסלים היו נקיים והיוו פינת הדרכה קסומה בצל פרגולה. היום (אוקטובר 2024) הכל פחות מזמין.
אפשר היה לרדת אל הניקבה עם המים הצלולים. היינו נכנסים עם פנסים, מגיעים אל חדר האיגום הפנימי, צופים בזרימת המים משלושת הנביעות שמקורן בסלעי ההר. היו שנים שגם פיר חדר האיגום היה פתוח, והיינו מטפסים עם הקבוצה דרך סולם גבוה החוצה.
גם בריכת האיגום הגדולה שבהמשך העמק לכיוון מערב, הייתה נקייה ומסודרת, ואפשר היה להגיע אליה ולהתבונן במים הגבוהים שהיו בבריכה דרך הפתח המלבני בסלע.
כשהיה לנו זמן גם היינו ממשיכים בטיול לטיפוס אל תל צובה לתצפית מטריפה פנורמית על הרי ירושלים. לפעמים ממשיכים בטיול אל הסטף ועין ביכורה. מטיילים על שביל ישראל מקטע 24, בכיף של טיול בהרי ירושלים. הכל ירוק מסביב, חורש ים-תיכוני עשיר. פריחות מדהימות בחורף ובאביב.
חוויות שלא ישכחו!
הגענו עם אופניים לעין צובה, בטיול סובב הר איתן וסטף, וקפצנו לראות מה קורה במעיין המדהים. אז גם היום אתר עין צובה הוא המסלול מדהים, רק חבל שבית המעין עזוב. מסתבר שהאתר לא נמצא תחת ידיהם של אנשי קיבוץ צובה, ושלט במקום מלמד שמינהל מקרקעי ישראל אחראי על אתר עין צובה. לא ברור למה האתר נלקח מידי תחזוקת הקיבוץ, האם מטעמי בטיחות, איכות המים, בעיות אדמיניסטרטיביות אחרות? ולמה אם כן האתר מוזנח, ועם זאת נגיש לקהל בצורה ירודה מאוד??
הניקבה באוקטובר 2024 עם מכסה ברזל חלוד פתוח. רואים שהמכסה היה נעול ומישהו פתח, כך שאפשר להיכנס לניקבה – למרות השלט שאוסר כניסה ומסביר שהכניסה על אחריות המטיילים, ולא כהמלצה ולא כהוראה, סוג של שלט שמסיר אחריות על המטיילים ממינהל מקרקעי ישראל. מראה לא נעים לאתר כל חשוב ויפיפה.
היום המטיילים על שביל ישראל במרחק של 100 מטר מעין צובה, אפילו לא טורחים לגשת רגע האל המעיין המדהים שנמצא כאן. רוכבי אופניים חולפים ביעף בשביל ישראל, ולא טורחים להיכנס לעשות מנוחה וקפה בפינה שהיתה כל כך קסומה בעין צובה.
ובכל זאת אם אתם בהרי ירושלים ומטיילים בסביבה שווה ללכם גשת לעין צובה, אפשר להתרענן במים שבשוקת החיצונית. אולם מכיוון שהשלט מורה שאסור להיכנס לניקבה, אל תיכנסו אליה, גם אם הפתח פרוץ.
מפת ניווט נסיעה אל עין צובה
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם בהרי ירושלים
אופי מסלול הטיול בעין צובה
- אופי הטיול: אתר מקומי עם הליכה קצרה אליו מהחניון, לחצו לניווט לחניון עין צובה. עקבו אחר השילוט בשביל הרגלי שיורד מהחניון אל צובה, ומהר מאוד תגיעו אל רחבת עין צובה.
- משך הטיול: חצי שעה-שעה
- דרגת קושי הטיול: קל
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: לא
- מתאים לרכב שטח 4X4: לא
- מתאים לטיול עם אופניים: כן
- צבע סימון שבילים בטיול: סימון מקומי שמתפצל משביל ישראל
- אורך מסלול הטיול: 200 מטר
- ציוד לטיול: נעלי למים, פנס
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות
- מאפייני מים במסלול: מים בשוקת החיצונית. מים זורמים בניקבה (במקרה שלא קיים איסור כניסה)
- שירותים: אין
- שולחנות/ספסלים לישיבה: מעט ספסלי אבן
- מים לשתייה: אין
- מזנון: אין
- חניון לילה: לא
- מחיר כניסה: ללא
- שעות כניסה: אין
- הערות מיוחדות: שימו לב והישמעו לשילוט במקום.
- כניסה לכלבים: כן
- לחצו לניווט לחניון עין צובה
מטיילים יקרים! שימרו על הטבע ושלמות האתרים, לא לקטוף ולא לרמוס פרחים, פטריות וצמחייה, אל תשאירו אשפה בשטח, קחו האשפה עמכם בתיקים עד לפח הקרוב.
מידע נוסף על עין צובה ותל צובה
עין צובה הוא מעיין תת-קרקעי במעלה העמק של נחל צובה, כ־500 מטר דרומית-מזרחית לתל צובה. מי המעיין נובעים מתוך סלעי הגיר הנקבוביים של תצורת עמינדב, שמונחת על שיכבת אקוויקלוד של חוואר מוצא.
המערכת התת קרקעית של עין צובה כוללת חדר חצוב ובנוי ובו שלושה מוקדי נביעה. תעלות בריצפת החדר מנקזות את מי הנביעות אל תעלת הניקבה הראשית שאורכה כ־60 מטר. תעלת הניקבה מוליכה את המים להשקיית חלקות חקלאיות, במורד העמק.
אל המעיין התת קרקעי המעניין הזה היוא יורדים בעבר בפיר בעל פתח מרובע. לאורך הפיר היו יורדים בסולם ברזל שמגיע אל קרקעית חדר האיגום הפנימי (הפתח היום סגור ואסור בכניסה או ביציאה ממנו). שטח החדר 7×6 מ' וגובהו כ־6 מטרים. קירות החדר בנויים מאבני גזית גדולות.
עין צובהה הוא ממעיינות הניקבה היפים ביותר בכל הרי ירושלים. המערכת התת קרקעית שלו במקורה מהתקופה הרומית. המעין שימש כמקור מים לשתייה ולחקלאות לתושבי הסביבה ותל צובה.
אם זמנכם בידכם בקרו גם בתל צובה הסמוך לעין צובה – בזהירות מבורות בשטח, קוצים, סלעים ודרדרות!
תל צובה הוא כיפה טופוגרפית בולטת, ברום של 769 מ' על פרשת המים שבין נחל כסלון לנחל צובה. במורדות הכיפה ובראשה נמצאים בתיו הצפופים של הכפר הנטוש סובה, שיושבים על שרידי מבצר צלבני "בלמונט" (ההר היפה), שהם יושבים על שרידי ישובים מבית שני ואף מבית ראשון.
משמעות השם סובה בערבית היא ערימת חיטים בגורן. כנראה הכוונה לצורת התל, שבתיו נראים בערימה אחת במעלה הגבעה.
בראש הכיפה פזורים שרידים של המיבצר הצלבני בלמונט: חומות בנויות וחצובות, הריסות של מיבנים מונומנטליים, שער קימרוני יפה ומיתקנים חקלאיים.
האתר נחפר בשנים 1987 1988, על ידי בית הספר הארכיאולוגי הבריטי. החפירות חשפו מתחת לשרידים הצלבניים שרידים קדומים יותר. הבולט בשרידי התל הוא אולם גדול, שתיקרתו הקימרונית נעלמה, אך אומנות הקשתות שתמכו בה נותרו. בריצפת האולם נמצאו בורות מים וגת לדריכת ענבים. בפינה הצפון מזרחית של האולם נחשפה ריצפת פסיפס של כנסייה ביזנטית, אבל רק חלק ממנה נותר לאחר הבנייה הצלבנית שכיסתה אותה.
מגג בית המוכתר של הכפר הערבי, הצמוד למיבנה הצלבני הגדול, נשקף נוף פנורמי יפיפה להרי ירושלים.
תל צובה מורדותיו של תל צובה מכוסים בשרידי בוסתנים (תאנים, שקדים, רימונים). כן מצויים כאן ריכוז של שיחי אוג הבורסקאים ומעט עצי אלון, ששרדו בבסיס הגבעה.
לחצו למסלולי טיולים מומלצים נוספים עבורכם באזור
- נחל המערה ומערת התאומים: מסלול מקסים בחורש ומערת עטלפים ענקית
- מחורבת חנות לעין מטע ועין תנור: טיול מעיינות מדהים
- דרך הקיסר: מחורבת חנות אל המדרגות הרומיות ובית הבד
- נחל קטלב: טיול מאתגר בהרי ירושלים
- נחל שורק ההררי: טיול אתגרי על מורדות נחל שורק
- הר יעלה: נקודת תצפית מהממת מהרי ירושלים אל השפלה ומישור החוף
- הסטף ועין ביכורה
- שביל אדום סובב הר איתן– ברגל או באופניים.
- גבעת התורמוסים- תל שוכה: טיול פריחת חורף ופריחת אביב
- תל עזקה: תצפית וסיפורי קרבות דוד וגוליית
- עין קובי: חניון נחמד ובית מעיין חרב
- דרך בורמה
- שמורת המסרק: טיול בחורש ים תיכוני, תצפית וקבר שייח'
- הר כרמילה: טיול מיטיבי לכת בהרי ירושלים
- פארק קנדה – פארק המעיינות
- נחל המערה ומערת התאומים
- גן לאומי הקסטל
- עין חמד
אהבתם את אתר "מטיילים עם ענת" ונעזרתם בו? לחצו כאן והעניקו לאתר דירוג 5 כוכבים וכמה משפטים עם משוב חיובי – כך תתרמו מניסיונכם ותעזרו לאלפי גולשים נוספים למצוא דרכם ברשת ♥