בשלכת נושב כבר הסתיו - איפה יש מסלולים לטיולי צבעים אדומים-כתומים-צהובים זוהרים של עלי שלכת בסתיו ותחילת החורף
![](https://anattour.co.il/wp-content/uploads/2018/10/IMG-20171215-WA0119.jpg)
עצי שלכת נושרים בסתיו, וזה הסתיו עם הענן, ועם הרוח המיילל, קצת גשמים, הכל שטוף, חצי שמש וצל ענן – והטבע קורא לכולנו לצאת.
איפה כדאי לכם לטייל בסתיו ומה כדאי לראות בתחילת החורף? שווה לטייל לראות עצים בשלכת, בשלל גוונים של אדום–כתום–צהוב. וכמובן גם פריחה של סתיו ותחילת החורף, תהיה לכם על הדרך.
![](https://anattour.co.il/wp-content/uploads/2024/12/PXL_20241202_081307256.jpg)
מיהם העצים שמעניקים לנו את מראה השלכת המדהים הזה, שכולנו מחכים לו כל שנה, ואפילו נוסעים לחו"ל כדי לראות אותם?
העצים שעומדים בשלכת בחורף הם עצים רחבי העלים. הם נקראים: עצים נשירים. השלכת מתחילה בסתיו, ונמשכת אל תוך תחילת החורף. גם בישראל וגם בעולם בחו"ל.
בישראל לא נוכל למצוא יערות ענקיים של עצים נשירים צבעוניים בסתיו ובתחילת החורף. אבל באירופה ובאמריקה, נמצא יערות אדירים של עצים נשרים, רחבי עלים, שנותנים מראה שלכת איסופי.
אבל אנחנו כאן, בישראל שלנו, שיש לנו בה כמעט הכל מהכול. אז לאן מטיילים בישראל, הארץ שלנו, כדי לראות עלים בצבעי שלכת, ואיפה מוצאים מליוני עלי שלכת על הקרקע בטיולים?
![](https://anattour.co.il/wp-content/uploads/2023/06/PXL_20230623_083401586.MP-Copy.jpg)
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם במרכז הארץ
איפה מוצאים עצי שלכת, עלים אדומים וצהובים?
מתי כדאי לצאת לטיול עצי שלכת בסתיו? טיולי שלכת טובים תעשו בחודשים נובמבר-דצמבר מדי שנה.
אז איפה יש טיול שווה לראות שלכת בישראל? הנה כאן הכנתי לכם רשימה מומלצת לטיולי שלכת מהצפון ועד הדרום וירושלים
![](https://anattour.co.il/wp-content/uploads/2017/06/P_20170618_144729_vHDR_Auto-2-Copy.jpg)
שלכת בצפון הארץ
שלכת של עצי דולב מזרחי תמצאו בנחלי הצפון:
- נחל כזיב
- שמורת הבנינאס והבניאס הדרומי
- שמורת נחל שניר, החצבאני
- שמורת נחל עמוד עליון
אחרי השלכת יבוא השלג – תצפית רמפת תיירים קוניטרה עין זיוון (צילום: ד"ר ענת אביטל)
שלכת של אלונים ונשירים נוספים ביערות וחורשים בגולן הצפוני:
- יער אודם בצפון הגולן
- נשירת עצי שלכת מהממת תמצאו במטעים של העצים הנשירים בבקעת החולה. שלכת בעצי אגס, עצי תפוח, עצי אפרסק, רימונים, שזיפים ועוד… אלו אותם עצים שלבלבלו ויפרחו בגווני ורוד מטרפים באביב
אלה ארץ-ישראלית בצבעי שלכת אדומים בנחל קטלב, צילום: ד"ר ענת אביטל
שלכת באזור המרכז, ירושלים ויהודה
שלכת בעצי אלה ארץ -ישראלית, שצובעת את החורש הישראלי בצבעים אדומים, צהובים וכתומים, תמצאו בהרי ירושלים ושפלת יהודה:
- בשביל שוסטר ליד בר גיורא ונס הרים, בירידה לנחל קטלב
- גן לאומי עין חמד בהרי ירושלים
- ברכס מסלול מעיינות הסטף
- לאורך כביש עין כרם כביש 386
- חורבת סעדים, יער עמינדב
- מסלולי נחל השורק ההררי בהרי ירושלים
- שדרות החשמונאים בכניסה למודיעין
- השדרות והכבישים המובילים למרכז טכנולוגי ליגד מודיעין, בואכה יערות בן שמן ויערות מודיעין
- עיינות תלם, נחל חלילים
- עיינות ענר ביו"ש, גוש טלמונים
עצי שלכת נוספים באזור ירושלים
- בגן הבוטני בגבעת רם ירושלים, שלכת בעצים נשירים מכל העולם
- במרכז ירושלים, בפארק עירוני סובב ירושלים, לאורך מסילת הרכבת לצד המושבה הגרמנית, תחילת הטיול במתחם הרכבת הישנה
שלכת בדרום הארץ
וקצת צבעי שלכת מטרפים מהעולם
מהי שלכת ואיך היא נוצרת?
מהי שלכת, ומניין מגיעים הצבעים האדומים, הכתומים והצהובים והחומים של השלכת? הכי בקצרה: עלי העצים החיים והפעילים הם ירוקים על פי רוב. מקור הצבע הירוק בכלורופיל שנמצא בתוך הכלורופלסטים שבעלים ובגבעולים הירוקים.
מה קורה בסתיו ובחורף בעצים נשירים? העצים הנשירים נפטרים מהעלים לקראת החורף ונכנסים לתרדמת חורף, כדי לא לבזבז אנרגיה בעונה שאין להם מה לעשות בה…. כשהעלה מתחיל למות, לפני הנשירה שלו וההתנתקות שלו מהעץ האם, צבעי הכלורוכיל הירוק מתחילים להתפרק, ואז מתגלים צבעי כלורופיל אחרים, שהוסתרו על ידי הכלורפיל הירוק,.
אחר כך מתפרק הלורופיל האדום ומתגלה הכלורופיל הכתום, והצהוב. כשהעלה ממש לפני ניתוק הוא הופך לצהוב חיוור, וחום, ואז נוצרת רקמת ניתוק, והעלה ניתק ונושר לקרקע ומעופף ברוח.
כך שהשלכת היא תופעה טבעית וקסומה שמתרחשת בעיקר בעונת הסתיו, כשעצים נשירים מתכוננים לקראת החורף הקר. זהו תהליך שבו העלים משנים את צבעם, נושרים ונפרדים מהעץ, כמו פרידה זמנית שמבטיחה את הישרדותו עד לעונה הבאה.
כשהימים מתקצרים והטמפרטורות מתחילות לרדת, העץ מבין שהחורף בפתח. הוא מפסיק לייצר כלורופיל, אותו פיגמנט ירוק שנותן לעלים את צבעם ומאפשר להם לבצע פוטוסינתזה. בלי הכלורופיל, הפיגמנטים האחרים שהיו חבויים בעלים כל הזמן הזה – כתומים, צהובים, אדומים וסגולים – מתחילים להופיע ולהאיר את הנוף בצבעים מדהימים.
הנשירה הזו לא סתם מתרחשת – היא דרך חכמה שבה העץ שומר על האנרגיה שלו. בחורף, כשהשמש חלשה והמים קפואים או נדירים, העלים כבר לא יכולים לבצע פוטוסינתזה ביעילות. אם העץ ישאיר אותם, הוא יאבד המון מים ואנרגיה לשווא. לכן, הוא "מחליט" להיפרד מהם ולחכות לאביב, שבו יוכל להצמיח עלים חדשים ובריאים יותר.
השלכת גם תורמת למערכת האקולוגית. העלים הנושרים נערמים על הקרקע, מתפרקים לאט לאט, ומעשירים אותה בחומרים מזינים שיחזקו את האדמה ואת הצמחים שסביבה. כך, השלכת היא לא רק תהליך טבעי – היא גם ביטוי למחזור החיים ולחוכמה של הטבע, שמבטיח את התחדשותו בכל פעם מחדש.