לאן מטיילים ומה עושים בטיול עצמאי באיסלנד, איך עושים טיול מעגלי באיסלנד, מה העלות של טיול באיסלנד, איך נוהגים באיסלנד, מה חייבים לראות באיסלנד, כמה ימים מטיילים באיסלנד? כל התשובות למטייל העצמאי באיסלנד - כאן למטה!

איסלנד אי געשי ומפלים אדירים בלב הים הצפוני. לבה רותחת, מעיינות חמים, שלגים, מפלי ענק, נהרות עצומים, אורורה -אורות הזוהר הצפוני – כל זה באי וולקני אחד בים הצפוני .
אז לאן מטיילים עצמאית ומה עושים באיסלנד, מה חייבים לראות, לאן חייבים לטייל, מה אסור לפספס, כמה ימים לטייל באיסלנד, מה העלות של הטיול לאיסלנד ואיך מסתדרים לבד בטיול עצמאי מאתגר באיסלנד?

הכנתי לכם מדריך מדויק לטיול המושלם שלכם באיסלנד, עם תמונות וסרטונים, הכל כאן למטה.
תכלס, היום כבר לא מסובך לטייל לבד עצמאית עם רכב שכור באיסלנד. כל הכביש הראשי, מס' 1, סלול היטב, משולט וברור.
דרכים משניות גם ברובן טובות לכל רכב, וממשלת איסלנד ממשיכה לעסוק מתמדת בסלילה והנגשה של כל הדרכים אל האתרים שהתיירים אוהבים. גם אל המרוחקים שבהם.

גם חשוב לדעת שלא חסר איפה לקנות אוכל באיסלנד. לא חסר איפה ללון באיסלנד. יש שילוט מעולה בכבישים. גוגל מפס מכיר את כל האתרים החשובים של איסלנד ויביא אתכם אליהם בצורה מדויקת.

אז איך כל זה מסתדר עם מה שאנשים מספרים שמסובך לטייל לבד באיסלנד, וצריך רכב שטח? – על הכל תקראו כאן למטה. אסביר הכל מתוך ניסיון אישי וידיעה ברורה – כי את כל האתרים החשובים ניתן לעשות לבד. ובכל זאת גם כתבתי לכם כאן למטה מה לא מומלץ לעשות לבד באיסלנד.

אז מה עוד צריך?… האא… לאן הכי חשוב להגיע לטייל באיסלנד, אתרי המאסט והחובה של איסלנד, באיזו עונה, לכמה ימים, איפה ומתי רואים אורורה – אורות הזוהר הצפוני, איפה רואים לוויתנים וכלבי ים.

איפה כל האתרים היפים מאיסלנד האלו שאנשים מעלים לאינסטוש ולפייס (אתרי צילומים של משחקי הכס, המפלים האדירים המופלאים, נהרות הטורקיז, בריכות חמות בטבע וכאלו…), מה ללבוש ולנעול, כמה כסף להכין לתענוג של איסלנד – ואתם מסודרים.

אספתי כאן את כל הפרטים החשובים על טיול באיסלנד, בבלוג הארוך והחשוב הזה שמסכם את הטיול שלנו למשך שבועיים וחצי באיסלנד.
כתבתי את כל הטיפים שיכולתי לתת לכם כדי לעזור לכם בתכנון וביצוע מוצלח של הטיול שלכם באיסלנד. הכל כתוב וברור. שווה לכם לקרוא הכל כדי להגיע מוכנים להרפתקה שלכם באיסלנד הקפואה הזו.
נתחיל במידע שימושי למטיילים באיסלנד
- מטבע באיסלנד: קרונה איסלנדית. לחצו למחשבון המרה והזמנת מט"ח מראש וללא עמלות.
- איך משלמים באיסלנד: אפשר ורצוי לשלם באיסלנד הכל באמצעות כרטיס אשראי, אפילו סכומים זעירים כמו כניסה לשירותים.
- טלפונים ורשת WiFi: מוממלץ לרכוש סים מקומי של שיחות וגלישה בשדה התעופה בו נחתתם, או לחפש בעיר הקרובה אליה תגיעו. המחירים נעים מ-10 שקלים ועד 80 שח לחודש לסים מקומי, תלוי בגדול החבילה ומשך הזמן, וכמובן תלוי במדינה אליה הגעתם.
- eSIM – קיימת אפשרות מעולה לרכישת אי-סים עם חבילות גלישה מקומיות דרך אפליקציית Airalo eSIM, שיכולה לתת לכם פתרון מקיף באותה החבילה לכל אירופה. המחירים תלויים בכמות הימים, היקף המדינות וגודל החבילה. המחירים נוחים ולא יקרים ויש חבילות מאוד משתלמות, החל מכמה דולרים ועד עשרות בודדות של דולרים. בכל מקרה, אם את טסים לכמה מדינות, לחלוטין עדיף לרכוש חבילה מאייר אלו. שימו לב, בחבילות אלו יש רק נתוני גלישה באינטרנט ולא שיחות מקומיות. למיטב ניסיוני נוח מאוד לרכוש חבילת גלישה כבר בארץ דרך האפליקציה, ולהפעיל אותה כשאתם נוחתים. שימו לב שהפעלת האפליקציה זקוקה לווייפי, לכן עשו זאת באמצעות הווייפי החופשי בשדה התעופה, לפני שאתם עוזבים את הטרמינאל.
נופי צפון איסלנד והכבישים הטובים עם קליטה סלולרית בכל מקום כמעט, צילום: ד"ר ענת אביטל - קליטה בכבישים: יש קליטה כמעט בכל כביש ראשי וקל לנווט עם גוגל מפס או ווייז. בדרכים צדדיות ובעומק השטח ייתכן ולא תהיה לכם קליטה. מומלץ להוריד מפות אל הטלפון כשיש לכם קליטה במלון, למקרה שתגיעו לאזור ללא קליטה.
- תחבורה וכבישים: הכביש הראשי – כביש 1 הוא מעולה כמעט לכל אורכו והוא מעגלי. כבישים צדדיים יכולים להיות ברמה טובה באתרים מאוד פופלריים ומטויילים. יש כבישים משניים שהופכים לדרכי עפר טובות לכל רכב. אבל יש דרכים משניות שטרם נסללו וחלקן גם לא מתאימות לכל רכב. סביר שתגיעו לדרכים שנמצאות בשלבי עבודה והפיכה לכבישים נוחים. סבלנות נדרשת.
כבישים אינסופיים מצויינים סביב האי של איסלנד, כביש 1, 90 קמ"ש מסקימום, צילום: ד"ר ענת אביטל - מהירות נסיעה בכביש איסלנד: באיסלנד אין משחקים בנושא מהירות הנסיעה. בכבישים הראשיים הבין-עירוניים המהירות המקסימאלית היא 90 קמ"ש. וכן יש הרבה מכמונות מהירות, ויש שילטי אזהרה. ויש גם מכמונות חכמות שמנסחות מהירות ממוצעת. בכל הכבישים תמצאו ירידה למהירויות נמוכות לפני בגשרים, בצמתים, בכפרים ובערים. אנחנו מאוד נזהרנו ולא עברנו את המהירות המותרת בשום כביש אפילו בקמ"ש אחד. כי אומרים שבאיסלנד אין הנחות ויש דוחות החל מ-1 קמ"ש חריגה במהירות. לא ממליצה לנסות לבדוק, כי הקנסות באיסלנד מאוד כבדים ולא סלחניים. בסך הכל כולם נוהגים לאט, בצורה מאוד תרבותית, מכבדים וסבלניים (זו לא ישראל….), ואין לאן למהר, כי אנחנו בטיול ובאנו ליהנות ולא לרוץ. חשוב לשים לב לשלטים המציינים אם חלות מגבלות מהירות מיוחדות.
- איזה רכב כדאי לשכור באיסלנד: שימו לב! עבור 90% מהמטיילים באיסלנד יספיק רכב רגיל ואין צורך להשקיע מאמץ וכסף ברכב שטח 4*4. בשנתיים האחרונות (נכון לכתיבת שורות אלו בשנת 2024) נסללו הרבה דרכי עפר משניות והפכו לעבירות לכל רכב. האיסלנדים עובדים במרץ להנגיש גם אתרים מאוד מרוחקים, שבעבר הצריכו רק רכבי שטח קשוחים (התיירות באיסלנד היא הענף הכלכלי ביותר באיסלנד. כמעט בכל עונות השנה יש יותר תיירים מתושבי איסלנד על האי). לכן כיום אפשר להגיע ולראות את כל האתרים החשובים, סביב-סביב לאי – ללא רכב שטח, וקל להגיע כמעט לכל האתרים המוכרים ברכב רגיל. גם כאן יש הגבלת מהירות.
טיול עם רכב שטח רציני אל קרחונים מרוחקים, חציית נחלים, צילום: ד"ר ענת אביטל - דרכים מאושרות לכניסת רכב שטח בלבד: כבישי הרמה האיסלנדית Kjalvegur ו-Kaldidalur, יחד עם כל הכבישים המסומנים כ-F-Roads, אינם מתאימים למכוניות נוסעים. רק ג'יפים 4X4 מותרים בכבישים אלו. נהגים ברכב רגיל שימצאו נוסעים בכבישים אלו צפויים לקנסות גבוהים מאוד. לרוב בכניסה לדרכים אסורות בכניסת רכב רגיל נמצאים שלטי הסבר ואזהרה.
- אז החלטתם שיש לכם צורך ברכב שטח וכניסה לשטח – שימו לחשיבות הזהירות בכניסה לשטח עם רכב שטח 4*4: כשתכנסו לשטח אליו מותרת כניסה רק לרכב שטח, התוואי עשוי להיות קל, בינוני ועד קשוח וקשוח ברמה גבוה. גם כאן מהירות הנסיעה מוגבלת באמצעות שילוט. התוואי בדרך כלל אבנים, בגדלים שונות, בורות, שלוליות, סיבובים, עליות וירידות, יכלול חציית פלגים, נהרות, אשדים, בריכות וקרח – תלוי בעונות השנה והמיקום. דרכים אחדות בעונות מסוימות יהיו סגרות למעבר, מומלץ מאוד לבדוק מראש מה סגור ומה פתוח לתנועה באתר safetravel.is.
פיצוץ בגלגל מאבן בזלת חדה. גם זה קורה… צפון איסלנד, צילום: ד"ר ענת אביטל - כניסה לדרכי שטח המותרות רק לרכב שטח לא מומלצות לנסיעה ברכב יחיד. עדיף לצאת למסע שטח כזה עם 2-3 מכוניות לפחות. במקרים שאתם מחליטים להיכנס לדרכי שטח שימו לב: לבדוק גלגל רזרבי, לבדוק מיקום כלי עבודה, להיות עם כמות מספקת של דלק, פנסים, מזון, לבוש חם וציוד ע"ר. שימו לב! גם בקיץ קר מאוד באיסלנד, ואם נתקעתם בעומק השטח מסיבה כלשהי, כנראה שגם לא תהיה קליטה, ולא תוכלו להזעיק עזרה. וגם אם תזעיקו עזרה, יארך זמן רב עד שמישהו יגיע. וזה יהיה גם יקר מאוד! בגלל שקר מאוד עלול להיות מאוד מסוכן להיתקע לילה לבד בשטח ללא יכולת להתחמם במקום סגור. עדיף להיות מאוד זהירים ומתוכננים ולא לצאת לבד לעומק השטח, ולתכנן יציאה חזרה באור יום.
תשלום חנייה בברוארפוסי (Bruarfossi), נהר צלול קפוא מים בצבע טורקיז ומפלים, "מעגל הזהב " (Golden Circle) איסלנד, צילום: ד"ר ענת אביטל - רוחות באיסלנד ודלתות המכונית: הנזק השכיח ביותר למכוניות בקרב מטיילים באיסלנד הוא כאשר רוחות חזקות מנשבות בדלתות המכונית ועלולות לעקור ולשבור אותן (ולרוב אין ביטוח לנזקי רוחות לעקירת דלתות המכונית). כדי למנוע את זה אתם צריכים לפתוח חלון ולבדוק את כיוון ועוצמת הרוח לפני פתיחת דלתות. החנו את המכונית כך שהחלק הקדמי יפנה לרוח. שמרו תמיד על אחיזה חזקה בדלת כשהיא פתוחה.
- חנייה באיסלנד: תוסיפו כמה עשרות שקלים ביום לחישובי ההוצאות לצורך תשלום חנייה באתרי התיירות. בכל אתר משלמים לפחות 10 שח עד 35-40 שח. האיסלנדים דואגים לתחזק את אתרי התיירות, עם שבילים, שילוט, שירותים (לפעמים בתשלום נוסף) ולא גובים דמי כניסה לרוב, אלא פשוט גובים דמי חנייה. התשלום נעשה לרוב באמצעות אפליקציה. את האפליקציה ניתן לפתוח באמצעות צילום הברקוד על שלטי הכניסה לחניון. התשלום תקף לכל אורך היום לרוב. יש מצלמות ברוב האתרים שמצלמות את לוחיות הרישוי ביציאה מהחניון. ואם לא משלמים חנייה הקנס יהיה מאוד משמעותי ולא שווה לשכוח לשלם חנייה. וכמובן לא כדאי לפספס אתרי תיירות בגלל תשלום חנייה, וממש לא מומלץ להתחכם עם חנייה במקום אסור לחנייה – הדוחות באיסלנד כבדים.
- אפליקצייה למקרי חירום: אפליקציית 112 איסלנד נועדה להאיץ את חילופי המידע במקרה חירום. האפליקציה שימושית גם לכל מי שמתקשה להזעיק סיוע או בתיאור האירוע, בגלל המצב בו הוא נמצא או מתקשה לתקשר מילולית מסיבה אחרת. לאפליקציית סיוע במקרי חירום באיסלנד לחצו.
- מפות גוגל ומפות אחרות יכולות להיות מועילות בניווט, אבל חשוב לזכור שלא תמיד הן משקפות במדויק כבישים סגורים או בלתי עבירים. מומלץ לנקוט משנה זהירות ולא להסתמך רק על כלים אלו.
דרכי עפר אל אתרים נידחים שנסללות באיסלנד, 2024, צילום: ד"ר ענת אביטל תנאי הנהיגה באיסלנד שונים מאוד ממה שאנחנו רגילים אליהם. לכן חשוב מאוד לדעת איך לנהוג באיסלנד. הנופים היפים יכולים בקלות למשוך את תשומת לבכם אל הרחק מהכביש, כבשים עלולות לקפוץ לכביש ולפני המכונית שלכם, יתכן גם קרח על הכביש, מים וכד'. רוחות עזות עלולות לגרום לסטיית הרכב, אפילו רק משבי רוח עזים רגעיים. ואיסלנד ידועה ברוחות שלה, ועדיף שלא לצאת לנהיגה במקרה של רוחות עזות מעל 30 קמ"ש. דרכים רבות עדיין עשויות חצץ בגדלים שונים וחלקן בתהליכי סלילה. זהירות נדרשת בכל מקום.
השכרת רכב: לחצו להשוואות השכרת רכב המשתלמות ביותרמכתש וולקני, קרייטר קאריד Kerid Crater, מעגל הזהב, איסלנד, צילום: ד"ר ענת אביטל - כמה יעלה טיול עצמאי באיסלנד: בהערכה גסה אפשר לומר שטיול של כשבועיים באיסלנד יעלה מינימום 10,000 שח לאדם (תלוי כמה אנשים ברכב, כמה אנשים בחדר תלונו וברמת הלינה, ברמת הארוחות וכמה אטרקציות תצרכו, תלוי בעונה ובמחיר הטיסות).
- כמה ימים מומלץ לטייל באיסלנד: המינימום לטיול באיסלנד הוא 5 ימים, כולל ימי הטיסות. במקרה כזה תספיקו לבקר בקצרה ברייקיאוויק ובמעגל הזהב ואולי קצת בחוף הדרומי של איסלנד. בטיול של 7-8 ימים תספיקו את רייקיאוויק, מעגל הזהב וכל החופים הדרומיים של איסלנד, עד הדייאמונד. רק בטיול של מעל 10 ימים תוכלו להגיע לאתרי צפון איסלנד, ובטיול של שבועיים או שבועיים וחצי, תוכלו לעשו מעגל שלם באיסלנד ולראות ממש את כל האתרים החשובים והמטויילים. אם אתם עושים טיול ארוך יותר תוכלו גם להגיע, עם אמצאים נכונים, הדרכה ורכב נכונים, אל מרכז האי ואל אתרים מרוחקים.
- מחירי הדלק: כמו בישראל או יקר יותר.
- מחירי מלונות: לחצו להשוואת מלונות הכי שווים במחירים הכי משתלמים
לינת ביקתות מדהימות בטבע וחדרי גסטהאוס במייואטן, צפון איסלנד, צילום: ד,ר ענת אביטל - לינה באיסלנד – לכו על הוסטלים – חוויה מדהימה: אנחנו לא היכרנו ולא ידענו. אחרת היינו חוסכות הרבה כסף וגם נהנות יותר (אגב, גם בנורווגיה). פשוט לא ידענו שהוסטל באיסלנד זו בקתת אירוח מדהימה, בלב ישמון וולקני או על צלע הר או בעמק על נהר או משקיף אל הים הצפוני. מלא חנייה ליד הבקתה. תמיד יהיה שירות ועזרה. לא ידענו שהוסטל אפילו עם מקלחות ושירותים ומטבח משותפים זה כיף ונקי ומדהים. לא ידענו שיהיה כל כך שקט. כולם כל כך מנומסים ונחמדים. כל האורחים מנקים אחריהם בצורה מושלמת. שקט בכל משך היום והלילה. חדרי השינה, אמנם קטנים, אבל לא צפופים מדי. נקיים, מחוממים, נעימים, כלי מיטה איכותיים. המטבח המשותף מבריק ומאובזר. השירותים והמקלחות המשותפים נקיים, חדישים ומצוחצחים. לו רק ידענו…. שם בהוסטלים באיסלנד תפגשו אנשים מדהימים מכל העולם. ישראלים עם משפחות של ילדים חנונים כאלו שיודעים הכל על הכל ועל הלוויתנים בעולם ועל התפרצויות געשיות. שם תוכלו להתייעץ עם תיירים וללמוד מה עוד יש באזור, ומה גם פספסתם בדרך הנה…
בקתות בלב שומקום באיסלנד, צילום: ד"ר ענת אביטל - הוסטלים ובקתות בכל מקום אי שם באיסלנד: בשנים האחרונות התגברה מאוד התיירות באיסלנד, והתגבר קצב הבנייה של אתרי לינה באתרים שוממים רחוקים מכל ישוב, על אם הדרך על כביש הטבעת, כביש 1, ואפילו רחוק ממנו כחצי שעה או יותר. כולם נמצאים בבוקינג. ההזמנה קלה, לרוב אין זיכוי בגין ביטול. לכן שימו לב לא לטעות בתאריכים ובמיקום בעת ההזמנה.
מה לובשים באיסלנד כשיש רוח וקיפאון?…מכתש וולקני וורפיאל Hverfjall Volcano, ליד אגם מייוואטן, צפון איסלנד, צילום: ד"ר ענת אביטל - מה ללבוש: באיסלנד קר וקפוא, גם בקיץ. ביולי-אוגוסט ייתכנו גם ימים חמימים לחולצה קצרה, אבל בלילה תמיד קר. בחודש ספטמבר הטמפרטורות יורדות גם ביום ל-6-10 מעלות. כשיש רוח הקור מתגבר, ורוחות מצויות מאוד באיסלנד, וגם רוחות עזות ועזות מאוד! לכן צריכים להגיע עם לבוש איכותי נגד קור. שימו לב- הקור באיסלנד הוא הגורם המגביל ביותר בהנאה בטיול, ואם תהיו לבושים היטב, הטיול יהיה לכם הרבה יותר נוח. תביאו מישראל: נעלי הרים, גרבי הרים עבים. ביגוד תרמי, מכנסי סקי או מכנסי סערה. גופיות וחולצות חמות. סווטצ'רים איכותיים. כובעי צמר, כפפות חמות, צעיפי צמר. משקפי שמש וקרם הגנה.
רשת מרכולים קרונן KRONAN באיסלנד, טובות ויש בהן הכל, צילום: ד"ר ענת אביטל - איפה קונים אוכל באיסלנד: באיסלנד תמצאו כמה רשתות מזון, סופרים טובים ממש, ויש בהם הכל, כמו באירופה. מסודר, נקי, פירות וירקות, קפואים, לחם ומאפים, ביצים, בשרים, מוצרי חלב, קוסמטיקה ומוצרי ניקיון, ציוד קמפינג, קצת ביגוד. בקיצור כל מה שצריך בטיול. אנחנו העדפנו את רשת קרונן KRONAN. מצאנו אותן בכל עיר ועיירה. בעודי כותבת וכבר אני מתגעגעת…..להיות רעבה ועייפה בסוף יום טיול קפוא, להיכנס לסופר החם ולהתפנק עם משהו טוב לאכול…
קניון רייאוויק, איסלנד, קניות יקרות, צילום: ד"ר ענת אביטל - איפה עושים קניות: חחחחחח לא עושים קניות באיסלנד. יקר פחדים. קונים רק אוכל ומה שמוכרחים באיסלנד.
- ובכל זאת, הנה כמה אתרי קניות באיסלנד: ברייקיאוויק יש קניון גדול ומעולה. בוויק יש חנות תיירים עם הרבה ציוד וביגוד. במעגל הזהב באתר טינגווליר Þingvellir יש חנות מזכרות וביגוד. באתר מפלי גלפוס גם תמצאו חנות מזכרות, ביגוד ובית קפה. באקרויירי יש חנויות יקרות ברחוב היחיד התיירותי (איך אפשר להגיד שזה לא יקר, אלא מיועד רק לאלפיון העליון? או מיועד רק למי שחייבת, אבל חייבת ממש מעיל ב-2500 שח שנקנה דווקא באקרויירי….מחברת 66 נורת' האיסלנדית). אין מה לומר מעילים של החיים, אבל כמה ימים עוד נישאר בקור הזה? הרי חוזרים הביתה בשמחה רבה בעוד כמה ימים אל הקיץ האינסופי המזרח תיכוני… בשדה התעופה כמובן גם יקר. אז קונים ספל, כפפות, סוודר צנוע, צעיפים, כובע ועוד קשקושים וזה אחלה וסבבה. לא תצפו – לא תתאכזבו. יקר. נקודה.
בר משקאות סקיי לאגון Sky Lagoon, ספא, בריכות מים חמים ברייקיאוויק, איסלנד, צילום: ד"ר ענת אביטל - אטרקציות: ליד רייקיאוויק תמצאו את אתרי הספא והבריכות החמות סקיי לאגון ובלו לאגון. בשניהם עלות כניסה לאדם כ-300 שח מינימום. בריקיאוויק יש כמה מוזיאונים, תוכלו לשכור אופניים בקיץ, לעשות שיט לצפיה בלוויתנים. צפייה בלוויתנים נעשית גם בהוסוויק בצפון. שנורקלינג וצלילה במים תרמו מינראליים במעגל הזהב. עיקר האטקרציות באיסלנד הן הנופים והטבע המטורף והייחודי של האי הוולקני המיוחד.
גודפוס Goðafoss מפלי ענק בצפון איסלנד, צילום: ד"ר ענת אביטל
אורורה! הזוהר הצפוני!
חלומו של כל מטייל באיסלנד. אז איך תופסים את הזוהר הירוק המתעתע הזה? אור האורורה הסגול, הכחול, האדום, הצהוב והכתום האלו?
ראשית, זה באמת על המזל שלכם. שנית אל תזלזלו בארורוה כשהיא נגלית אליכם. כמו שאני עשיתי, ולא ידעתי שזכיתי באחד ממליון בלי להתאמץ. ואם הייתי יודעת, הייתי יוצאת לצלם ממקום חשוך וכמו שצריך.

אבל בגלל שהיה לי מזל של מתחילים וראיתי אותה בשני הלילות הראשונים, והייתי עייפה ומפונקת מדי, והיה כמובן קפוא בחוץ, לא יצאתי לצלם במקום בלי זיהום אור.
ואז אחר כך היו לנו שבועיים שהכל היה מעונן, חוץ מלילה אחד עם אורורה שונה ומיוחדת מאוד. כך שבתי התחילה לקרוא לה- ארורה….חחח. ובכל מקום שהגענו אליו, אמש היתה אורורה, וגם למחרת. אבל בלילה שהגענו- גורנישט מן גורנישט. עננים מוחלטים, עבים ובלתי מתפשרים.
באחד הלילות ראיתי מחלון הדירה אורות אורורה צהובים מיוחדים. אז יצאנו לסביבת העיירה. חיפשנו אזור חשוך, ואז התברר שאין דבר כזה חושך מוחלט ותמיד יש זיהום אור. כן. גם באיסלנד.
כי בחושך המוגבר הזה של השממה האיסלנדית, תמיד תהיה איזו בקתה שיש בה פנס בכניסה, ובגלל שאין טיפת זיהום אוויר באיסלנד, הנורה הזו נראית למרחקים כמו פרוג'קטור של משאית עצבנית. ואז שוב מסתנוורים וחווים קצת אכזבה.

באורורה המיוחדת שראינו בסוף ספטמבר 2023, באופק הצפוני היו מקורות אור צהוב-כתום. מעל ההרים באופק המערבי היו אורות כחולים ואדומים, שכיסו את האופק מעל ההרים. מעלינו ממש כל השמים היו אורות ירוקים מבעד לעננות קלה. מחזה מדהים ומתעתע. בלתי נתפס.
אז הגעתם לאיסלנד, ואתם מתחילים לבדוק באפליקציות מה תחזית האורורה – שזה לא יעזור לכם- כי מה שחשוב לבדוק זה את רמת העננות בלילה. לא אני אגיד לכם לקחת את הרכב ולנסוע 6 שעות בלילה למיקום אחר שדיווחו על אורורה אצלו. לדעתי זו טעות, בכל רמה.
ראשית, אתם צריכים לישון בלילה. שנית, די מסוכן לנהוג בללילה כשהטמפרטורה יורדת מתחת לאפס וייתכן קרח על הכבישים. אין תאורה בכבישים. ואתם באמת לא יודעים לאן אתם נוסעים כי זו הפעם הראשונה שלכם, בדרך כלל באיסלנד, נכון?… ומי אמר שכשתגיעו תראו שם משהו? אולי לא תמצאו כלום? ואז מה, תחזרו לאתר הלינה עוד 6 שעות חזור?…

אולי אפשר לומר שאם מישהו דיווח על אורורה במרחק של שעה נסיעה, שווה לקחת את המאמץ, וגם זה בהנחה שיש לכם רכב שטח שלא יחליק על קרח, ושאתם בטוחים ביכולות הנהיגה שלכם בכבישי איסלנד בלילה. וגם להתחשב בעובדה שתצטרכו לחזור בלילה. בחושך המוחלט של איסלנד ובקור האינסופי של איסלנד. ויש לכם מספיק דלק ברכב?
אז הגעתם ללינה, במקום חשוך וקסום. ואתם מתחילים לבדוק באפליקציות מה תחזית האורורה לאזורכם. עכשיו נותר לכם להתפלל שלא יהיו עננים. וממתי אין עננים באיסלנד בקוטב הצפוני? כמעט תמיד יש. אז לכן, זה על המזל ממש.
ועוד משהו הכי חשוב על האורורה: הצילום
חשוב לדעת שהמצלמות משמרות את האורורה טוב יותר מהעיניים שלנו. והתמונות המדיהות הללו שאתם רואים באינסטוש הן של חשיפה ארוכה ומצלמות מקצועיות וצלמים מקצועיים. האמת היא שהמציאות הרבה פחות מרשימה, אבל כמובן- מדהימה ולא פחות ממדהימה.. וגם לראות בעיניים זה הכי כיף ומשמר את כלל החוויה של לילה בקוטב הצפוני, הקיפאון, הרוח הדוקרת מקור, את חוסר השינה שזכינו לו במרדף אחר האורורה החמקנית., וכלל החוויה היא של פעם בחיים כזה.
אף אתם מומלץ שתצלמו בחשיפה ארוכה גם בטלפונים. כל התמונות שהעליתי כאן צולמו באנדרואיד, גוגל פיקסל 6 פרו, ולכן הן בינוניות, אבל בשבילי הן ממש ממש שוות ומזכירות לי את הלילה המיוחד שיצאנו לצלם (:
ואם יש לכם מצלמות מקצועיות, מי אני שאסביר לכם איך לצלם, אתם יודעים טוב ממני.

האתרים, המסלולים, הטיולים והאטרקציות שבאמת חייבים לעשות באיסלנד
איסלנד היא מדינת אי מבודדת בים הצפוני. אין מה לומר, חלום יקר להגיע לאיסלנד. טיול של פעם בחיים לרוב. איסלנד שונה מכל חוץ לארץ שאנחנו מכירים.
עם זאת איסלנד גם קצת מוכרת לנו בעיניים של מי שטייל ברמת הגולן וצפה בתופעות וולקניות וגיאולוגיות של נופי געש ובזלות, משושים, מעיינות חמים ובקע סורי-אפריקאי, כשברקע החרמון המושלג.

ההבדל העצום הוא שבאיסלנד הכל בענק ממש. באיסלנד יש כמויות בלתי נתפשות של מים ומפלים. קרחוני-עד אדירים. באיסלנד יש התפרצויות של מים גיאותרמיים מהאדמה, גייזר רותח ובריכות רותחות מבעבעות והרי געש פעילים. משושים ענקיים, מערות לבה, מכתשים וולקניים ועוד תופעות וולקניות וגיאולוגיות ייחודיות.

את איסלנד חותך לאורך מצפון לדרום בקע גיאולוגי ענק בין שני לוחות טקטוניים אדירים: הלוח האירו-אסיאתי והלוח הצפון אמריקאי. באזורי הבקע מירב התופעות הגיאולוגיות והמפלים המרשימים של איסלנד.



באיסלנד תגלו צמחייה ייחודית של טונדרה צפונית, צמודת קרקע, ומעט מאוד עצים בעיקר בצפון. בחודשים ספטמבר-אוקטובר גם מעט העצים והצמחייה הנמוכה של איסלנד יודעת לתת שלכת צבעונית מדהימה, באדום-כתום-צהוב בוהקים.
באיסלנד תמצאו המוני עופות-ים שמושכים צפרים חובבים ומקצועיים מכל העולם. תוכלו לראות הרבה להקות גדולות של אווזים, ברווזים, שחפים, סולות, להקות ברבורים, וציפורי שיר, עופות דורסים, וכמובן- פאפינים בעשרות אלפים באביב וקיץ.
באיסלנד יש המוני כלבי-ים בחופי השמורות. אל חופי איסלנד מגיעים גם לוויתנים, ואותם ניתן לראות (על המזל) בשיט לוויתנים בים הצפוני.

אז וגם אתם רוצים לחגוג על הטיול המדהים הזה בחו"ל. אספתי לכם כאן את כל מה שאתם חייבים לעשות לראות. ועוד עצות וטיפים למטייל העצמאי באיסלנד.
תעברו על הנושאים בכותרות, הם מופיעים לפי סדר הטיול המעגלי הבא:
חלק 1 – רייקיאוויק הבירה, קפלוויק, חצי האי רייקיאנס והשדות הוולקאניים
חלק 2 – מעגל הזהב: ת'ינגווליר, הגייזר, מפלי גולפוס, ברוארפוס
חלק 3 – דרום איסלנד: מפלי סליאלנדספוס, סקוגפוס, קרחון סולהיימיוקול, מערת הקרח בקאטלה, קרחון סווינאפלס, הדאיימונד
חלק 4 – מזרח איסלנד- מפל הנגיפוס עם הפסים האדומים, סטודלגיל משושים ומפל
חלק 5 – צפון איסלנד: אגם מייוואטן וסביבתו, דטיפוס הניאגרה של איסלנד, מפלי גודאפוס, שיט לווייתנים בהוסוויק, אקרויירי
חלק 6 – מערב איסלנד: סלע בים Hvitserkur, גבעה חרוטית ומפלים גרונדר פיורד (משחקי הכס), תצפית כלבי-ים
כל האתרים נמצאים על מפת גוגל הפרטים שהכנתי לניווט עצמאי – שמצורפת כאן למטה – מפה שתביא אתכם בביטחה אל האתרים החשובים והיפים באיסלנד
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם באיסלנד
חלק 1- שדה תעופה קפלאוויק - חצי האי רייקאנס, השדות הוולקניים, מים גיאותרמיים , הרי הגעש הפעילים, הבירה של איסלנד ריקיאוויק

ממש כמה דקות לפני הנחיתה תמצאו את עצמכם מעל חופיה הדרומים של איסלנד. אם לא תהיה לכם עננות כבדה, תוכלו לראות את קו החוף, קרחון ואטנה ההר הראשי של איסלנד. תנחתו בנמל התעופה הבינלאומי של איסלנד -קפלאוויק, בחצי-האי רייקיאנס (Reykjanes Peninsula), שהוא במרחק של כ-40 דקות מהבירה רייקיאוויק.
אם אתם לא ממהרים לצאת אל רייקיאוויק בירת איסלנד, תוכלו כבר להתחיל לטייל באזור נמל התעופה. באזור נמל התעופה של איסלנד נמצאים שדות וולקניים עם פעילות רצנטית-עכשווית של הרי געש. חובה להתעדכן במצב הכבישים, לאן מותר להגיע ומה סגור (נכון לשנת 2024).
בימים שכל הכבישים באזור פתוחים אפשר לבקר בכמה אתרים מעניינים, בריכות מים תרמו-מינראליים רוחתחים עם ריחות גופרית חזקים. והטיול יכול לארוך יום שלם, אם תעשו מעגל שלם באתרי חצי האי רייקיאנס.
סקירת האתרים בחצי האי רייקיאנס כאן למטה מתחילה בשדה התעופה הבינלאומי רייקיאוויק באיסלנד במעגל סביב חצי האי רייקיאנס

מגדלור קפלאוויק
אנחנו הגענו למגדלור קפלאוויק לפני הזריחה, טרם הטיסה שלנו חזור ארצה לישראל. הדרך עוברת בכפרים הקטנים, והמגדלור נמצא בקצה חצי-האי, מה שנקרא: כֵּף, זה מקור השם קפלאוויק. קצה של יבשת. וויק- באיסלנדית זה מפרץ. הכֵּף שבקצה המפרץ.

Kontinenten, איסלנד
גשר בין שתי יבשות Brücke zwischen Kontinenten
הגשר נמצא סמוך לכביש 425, כ-14 קילומטר דרומית שלדה התעופה הבינלאומי רייקיאוויק. לחצו לניווט. כאן תמצאו גשר עשוי מתכת. אורכו כ-15 מטרים והוא מתוח מעל ואדי מכוסה סלעים וחולות.
הגשר נמצא על הבקע הטקטוני בין שתי יבשות: הלוח האירו-אסייתי והלוח הצפון אמריקאי. סדק זה הוא חלק מהרכס המרכז אטלנטי, שם מתרחשת התפשטות קרקעית. כתוצאה מכך, הלוחות הטקטוניים מתרחקים זה מזה בקצב של כ-2 ס"מ בשנה.
הגשר בין היבשות "Brücke zwischen Kontinenten" הוא אתר תיירות פופולרי. מטיילים רבים מגיעים למקום כדי לחוות את ייחודיותו. וכאן אפשר להכיר וללמוד על התהליכים הגיאולוגיים המרתקים המתרחשים באיסלנד. אפשר לראות את הסדק-הבקע בין הלוחות הטקטוניים באתרים רבים נוספים באיסלנד.


מערה געשית Leiðarendi Lava Cave
מהחנייה החינמית צועדים בשביל מסודר אל פתח המערה. לחצו לניווט אל החנייה למערת הלבה. יורדים בין הסלעים ונכנסים אל המערה. צריך פנסים. מעליכם תוכלו לראות נטיפי בזלת, תופעה מאוד ייחודית.

רוב ההליכה בעמידה, רצוי להיזהר על הראש מהסלעים בתקרת המערה. לקראת סוף המערה היא נעשית צרה. אפשר ללכת עד הסוף ולצאת או לחזור באותה הדרך חזרה.

לטייל אל הקילוחים הקרושים של זרימת לבה אחרונה מהסדק הפעיל של הר סטורי הורטור
באתר התפרצו במהלך שנת 2024 כמה סדקים של לבה ואש. בעת כתיבת שורות אלו בשנת 2024, האתר וחלקים של חצי האי סגורים לכניסה, באזור גרינדאוויק Grindavik. שם עדיין מעשנים וממשיכה להתפרץ לבה. כשיסתיימו הקילוחים העכשוויים, ויפתחו המסלולים ניתן יהיה לדעת היכן החניונים ולאן מותר ואפשר לגשת. חובה להתעדכן לפני הטיול לאיסלנד!
אנחנו טיילנו על קילוחי הלבה שנת 2023, של סטורי הורטור (אייל גדול באיסלנדית) Stóri hrútur. היה מרגש מאוד ובאזורים אחדים האתר המשיך לעשן.

מים גיאותרמיים סלטום Seltún Geothermal
בחצי האי-רייקיאנס נמצאים מעינות חמים של מים בטמפרטורה של 90 מעלות או יותר. המים ניקווים לבריכות קטנות מבעבעות ומעלות אדים וריח גוםרית חזק באוויר. המים מהברכות מנתקזים אל נחלים קטנים וזורמים אל הוואדי הסמוך.
באתר יש חנייה מסודרת, שבילים מסודרים ומרפסות ואתרי תצפית נוחים לתיירים.

ומה עושים ברייקיאוויק בירת איסלנד? כאן תמצאו את עיקרי אתרי העניין בבירת איסלנד

טיילת החוף של רייקיאוויק
לעיר הבירה של איסלנד יש טיילת מדהימה לאורך החוף, טיילת ארוכה שנמשכת מאזור הנמל והמרינות וחצי האי של המוזיאונים של רייקיאוויק, ועד לשני המגדלורים בקצה ה"אף" של רייקיאוויק, וממשיכה עוד לכיוון השכונות הדרומיות של העיר.
הטיילת נוחה לטיול רגלי, עגלות ונכים ויש מסלול מיוחד לאופניים. הים נמצא ממש מול הטיילת ואפשר לצפות בעופות ים, ובכל מפרץ רייקיאוויק היפה. טיילת שווה במיוחד לטיול. צפויות רוחות באזור וקור, תתלבשו בהתאם.

מוזיאונים ואטרקציות ברייקיאוויק
באזור הנמל והמרינות של רייקיאוויק נמצא מרכז המוזיאונים של רייקיאוויק, אזור יציאה לשיט, צלילה, השכרת אופניים ועוד… למעשה אתם יכולים לחנות בחניון ציבורי חינמי ומשם לצאת רגלית אל כל האטרקציות וגם אל הטיילת, לחצו לניווט לחניון חינמי ראשי באזור המוזיאון והאטרקציות.

השכרת אופניים, לחצו לניווט
כאן תמצאו אופניים לפי שעות, חשמליים כדאי להזמים מראש אם אתם בעונות השיא ביולי-אוגוסט. אופניים רגילים לרוב לא חסרים. המחירים גבוהים, אבל תואמים השכרת אופניים באירופה.
שיט לצפייה בלוויתנים מריקייאוויק, לחצו לניווט
מכאן יוצאות ספינות לשיט במפרץ לציייה בלוויתנים. כל שיט כזה הוא "על המזל" שלכם. אבל בגלל שהויקינגים האיסלנדים הם מומחים בספנות הם יודעים גם למצוא את הלוויתנים במקרה שהם נמצאים במפרץ, ולרו בתצליחו לראות כמה קפיצות של לויתן או שנייים. חווי המרגשת ומרשימה ושווה במיוחד!

מוזיאון האורורה, לחצו לניווט

מוזיאון לוויתנים, לחצו לניווט
מיצג לבה, לחצו לניווט
אוטובוס קומתיים תיירותי ברייקיאוויק sightseeing
באזור זה עובר גם האוטובוס התיירותי של רייקיאוויק, לחצו לפרטים וכרטיסים מוזלים באתר. כאן תמצאו אוטובוס לכמה שעות ועד 24 שעות כולל טיול למעגל הזהב.


רחוב הקשת בענן הצבעוני ברייקיאוויק, לחצו לניווט
לאחר שתסיימו עם האטרקציות ליד הים והנמל תעלו אל גבעת העיר, אל רחוב הקשת בענן. זה הרחוב התיירותי הראשי ברייקיאוויק. כאן יש חנויות מזכרות, בארים, מסעדות וחנויות בגדים. בראש הגבעה בקצה הרחוב נמצאת הכנסיייה הגדולה והידועה של רייקיאוויק.

כנסיית הדלגרים ברייקיאוויק, לחצו לניווט
הכנסייה היא קתדרלה מודרנית עם צריח בגובה 73 מטרים שנבנתה בהשראת מסורת איסלנדית ונחנכה ב-1986. לרוב מבקרים מהחוץ לכמה תמונות. לרוב הכנסייה פתוחה בין השעות 10:00-17:00- מומלץ לבדוק באתר הכנסייה אם לא חלים שינויים: לחצו לאתר הכנסייה.

סקיי לאגון Sky Lagoon, לחצו לניווט
זהו האתר המתוייר והמדובר ביותר ברייקייאוויק, אליו כולם מגיעים. תכינו לאתר לפחות 3 שעות, לכניסה, החלפת בגדים, מקלחת בסיום. ואם אתם מתפנקים יותר עם טיפולים, מסעדה וכד'- תכינו 4-5 שעות של סבבה.
בסקיי לאגון בריכת מים חמים גיאותרמיים אינפיניטי שמשקיפה אל הים. בבריכה מפל מים, בר משקאות, המרחב גדול וגם כשיש מאות תיירים בבריכה תמצאו מקום בשביל עצמכם. לרוב האתר מלא בשעות אחר הצהריים המוקדמות ועד הערב והלילה.
לכל הפרטים והזמנת כניסה (חובה להזמין מראש!) היכנסו לאתר סקיי לאגון.

מפת ניווט אל אתרי איסלנד החשובים למטיילים העצמאיים
חלק 2 – מעגל הזהב: ת'ינגווליר, הגייזר, מפלי גולפוס, ברוארפוס

מעגל טבעת הזהב (GOLDEN CIRCLE) הוא אזור הטיולים הפופלרי ביותר באיסלנד
המעגל מתחיל בעיר הבירה של איסלנד ריקיאוויק, ומסתיים בעיירה סלפוס Selfoss. . במעגל הזהב בדרום-מערב איסלנד תמצאו את כל מה שיש לאיסלנד להציע בתופעות טבע מרהיבות, קרחונים, נהרות אדירים והרבה מים, וולקניזם, מים תרמו מינאליים, גייזר ובריכות חמות ומים גיאותרמיים.
בקיצור- את הטיול במעגל הזהב מתחילים מרייקיאוויק. בטיול של שלושה ימים אפשר לראות את מרבית אתרי מעגל הזהב, וכל זה בנחת ובכיף. בטיול של יומיים רואים את כל מה שצריך. בטיול של יום אחד, תצטרכו לבחור מה לא לראות.

אתרי מעגל הזהב -בטיול עם כיוון השעון
יוצאים מריקיאוויק לכיוון צפון על כביש 1. חוצים את העיירה מוספלסבאיר ((Mosfellsbær ואז נכנסים ימינה (מזרחה) לתוך השטח, בכביש 36 שהוא צר יותר אבל נוח ובטוח לנסיעה

הפארק הלאומי ת'ינגווליר (Þingvellir)
הפארק הלאומי ת'ינגווליר (Þingvellir) באיסלנד הוא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, המפורסם בזכות הנוף הדרמטי שלו, ההיסטוריה העשירה והגיאולוגיה הייחודית שלו. הפארק יושב על הבקע בין הלוח האירו-אסייתי והלוח הצפון אמריקאי, שם ניתן לראות את הלוחות הטקטוניים הללו נפרדים זה מזה. אפשר ללכת בתוך הבקע בין הלוחות, ואפשר לראות בשטח סדקים חדשים שנוצרים כל הזמן, כשהלוחות מתרחקים זה מזה כ-2 סנטימטר בשנה.
הבקע הטרקטוני בין הלוח האירו-אסייתי והלוח הצפון אמריקאי: ניתן לראות את הבקע במספר מקומות בפארק, כולל בנקודת התצפית Almannagjá.

הפארק הלאומי ת'ינגווליר נוצר כתוצאה מפעילות טקטונית לאורך הבקע בין הלוח האירו-אסייתי והלוח הצפון אמריקאי. הבקע הוא אזור פעיל מבחינה טקטונית, שם הלוחות הטקטוניים הללו נעים זה מזה בקצב של כ-2 ס"מ בשנה. תנועה זו יצרה נוף ייחודי של רכסים געשיים, שפכי לבה, קניונים ואגמים.

הפארק הלאומי ת'ינגווליר הוא גם בעל חשיבות היסטורית רבה. האתר שימש כמקום מושבה של האלת'ינג, הפרלמנט האיסלנדי, משנת 930 לספירה ועד 1798. האלת'ינג הוא הפרלמנט הוותיק ביותר בעולם שעדיין מתפקד.
המפל אוקסרארפוס בפארק לאומי ת'ינגווליר Öxarárfoss Thingvellir, איסלנד, צילום: ד"ר ענת אביטלמה עושים ואילו אטרקציות יש בפארק הלאומי ת'ינגוואליר
- מרכז המבקרים ת'ינגוואליר: בכניסה לפארק הלאומי תמצאו חנות גדולה עם מזכרות וביגוד וגם מוצרי מזון. כאן תוכלו לקבל מידע לגבי הפארק ואתרי הביקור בו.
- מסלול הליכה נוח וחלקו נגיש אל מפל אוקסארפוס: דבר ראשון יש מסלול הליכה נעים וקל אל מפל אוקסארפוס Öxarárfoss. חלקו הראשון של המסלול מונגש ובו מרפסת תצפית נהדרת אל רחבי הפארק הלאומי ת'ינגוואליר.
- האגם Þingvallavatn: אגם Þingvallavatn הוא האגם הגדול ביותר באיסלנד והוא מוקף בנוף געשי מרהיב.
- צלילה ושנורקלינג באגם המים החמימים: באזור האגם תמצאו אתרי צלילה ושנורקלינג במים נעימים.
- כנסיית Þingvellir: כנסייה זו נבנתה בשנת 1859 והיא אחת הכנסיות העתיקות ביותר באיסלנד.
חניון ומרכז מבקרים ת'ינגווליר, איסלנד, צילום: ד"ר ענת אביטל
טיפים למבקרים בפארק הלאומי ת'ינגוואליר
- הזמן הטוב ביותר לבקר בפארק הלאומי Þingvellir הוא במהלך הקיץ (יוני-אוגוסט, וגם ספטמבר), כאשר מזג האוויר חם יותר והימים ארוכים יותר.
- תמיד כדאי להביא איתכם בגדים חמים ומעילים, גם בקיץ, מזג האוויר בפארק יכול להיות קר ורוחני.
- נעלי הליכה נוחות הן חובה, כי תמצאו כאן מסלולים יפים להליכה בפארק.
- הכניסה לפארק הלאומי Þingvellir היא בתשלום חנייה בחניונים המסודרים.
תשלום חנייה בחניונים המורשים בכל עברי הפארק הלאומי ת'ינגווליר. ניתן לשלם עבור חנייה במכונות אוטומטיות הממוקמות בחניונים. רכב פרטי: 1,000 קרונות איסלנדיות (ISK).
הפארק הלאומי Þingvellir הוא מקום מיוחד באמת לביקור. זהו אתר הטיולים הפופלרי ביותר באיסלנד. מקום שבו ניתן לחוות את כוחו של הטבע, ללמוד על ההיסטוריה של איסלנד וליהנות מהנוף המרהיב והמיוחד של איסלנד.

מפלי גולפוס Gullfoss
בקצה הצפוני-מזרחי של מעגל הזהב נמצאת התחנה החשובה הבאה שלכם במעגל טבעת הזהב יהיה מפלי גולפוס הענקיים. גם כאן יש תשלום חנייה וחנות מזכרות וביגוד טובה. מסלול קצר ומערכת מדרגות טובה תוביל אתכם יחד עם המוני התיירים אל תצפית המפים והנהר האדיר השוצף עם כמויות מים בלתי נתפשות.

כאן תמצאו אזור צפייה מגודר ובטיחותי אל הנהר והמפלים. לכאן מגיעים הרבה מאוד תיירים, ולפעמים יש תור לצילומים בנקודות עם הלוקיישיין הטוב ביותר לצילומים. סבלנות.

הגייזר הענק של איסלנד Geysir Hot Springs
אתר הגייזר יהיה כבר בדרך חזור אחרי מפלי גול]וס. כאן תמצאו מסעדה גדולה ואוכל מהיר, והמוני תיירים בארוחת צוהריים. הרבה אוטובוסים של תיירים, כי זהו אתר החובה מהראשיים באיסלנד. מעבר לכביש יש מסלול קצר בין תעלות ובריכות מים רותחים.

אדים וריח גופרית בכל מקום. המסלול מסודר ונוח וברור. כאן תמצאו מעגל גדול מגודר סביב בריכה מבעבעת בצבע טוריק-תכלת מדהים. כל התיירים מסתדרים סביב הבריכה בצפייה להתפרצות הגייזר. הגייזר מתפרץ בכל כ-8 דקות. הצפייה שווה כל רגע, ולא רק פעם אחת…

בהמתנה אולי תמצאו תיירים מישראל או מכל ארץ אחרת, כולם חמושים במצלמות או בטלפונים לצילומים וסרטונים של ההתפרצות ואז פתאום נוצרת בועה ענקית במרכז פני המים של הבריכה, ואז בבת אחת – זרם אדיר של מים מתפרץ לגובה רב.
כעבור זמן קצר הזרם נרגע, הבריכה נעשית שקטה ומבעבעת קלו. ואז שוב כעבור כ-8 דקות שוב חוזר חליךה אותו תהליך התפרצות הגייזר. חוויה מעניינת ומאוד יפה. באתר יש עוד מסלולים קצרים אל בריכות ותעלות מים חמים.

נהר ומפל הטורקיז ברואפוסי Brúarfossi
בדרך דרומה לכיון סיום מעגל הזהב בסלפוס,, אם יש לכם זמן, היכנסו למפלי הטורקיז המיוחדים בראואפוס. אל החניון תיכנסו בדרך עפר. שימו לב על הכביש יש כמה שלטים שמראים היכן לא להיכנס, ויש שלטים שמראים היכן כן להיכנס. אם תקפדיו לשים לב לשלטים לא תתברברו סתם בשטח.

הדרך לחניון עוברת בדרך עפר טובה לכל רכב. החניון קטן אבל יש בו תשלום חנייה. מהחניון יוצא שביל רגלי של כמה מאות מטרים אל הגשר שמעל לנהר וממנו צופים אל מפלי הטורקיז הייחודיים של ברוארפוסי.

מכתש וולקני קריד קרייטר Kerid Crater
עוד נקודה קטנה לעצירה בסיום מעגל הזהב אם יש לכם זמן, הוא המכתש הוולקני הקטן, קריד קרייטר. כאן החנייה חינם, אולם יש תשלום כניסה סמלי קטן לכל אדם. מטפסים קצת אל חלקו העליון של המכתש. כאן תפגשו רוחות חזקות שמתעצמות סביב שולי המכתש. תוכלו להקיף את המכתש למעלה ותוכלו גם לרדת אל בסיסו ליד המים. המסלול מסודר ונוח.

סיום מעגל הזהב בעיירה סלפוס Selfoss
כנראה תסיימו את היום בקניות והצטיידות לימים הבאים. המלצה על רשת מזון מעולה: קרונן KRONAN , או בכל מרכול אחר. כי כל הרשתות באיסלנד בערך באותם המחירים והמוצרים טריים ואיכותיים (לא זול בכל מקרה).
מפת ניווט אל אתרי איסלנד החשובים למטיילים העצמאיים
חלק 3 – דרום איסלנד: מפלי סליאלנדספוס, סקוגפוס, קרחון סולהיימיוקול, מערת הקרח בקאטלה, קרחון סווינאפלס, קרחון ואגם היהלומים (הדאיימונד)
הטיול לאורך כביש 1 והחופים הדרומיים של איסלנד מתחיל בעיירה סלפוס Selfoss.
לאורך כביש מס' 1 תמצאו את האתרים החשובים מסודרים בזה אחר זה. השילוט נמצא על הכביש ויראה לכם לאן כדאי להיכנס. החלק שנחשב דרום איסלנד מסתיים באגם קרחון הדאימונד היהלום.

מפלי סליאלנדספוס Seljalandsfoss
לחצו לניווט מפלי סליאלנדספוס Seljalandsfoss, דרום איסלנד. אחד המפלים היות רמוכרים והיותר מטויילים באיסלנד. חנייה בתשלום.

בריכת שחייה חמימה Seljavallalaug Swimming Pool
כניסה עם הרכב בדרך עפר ואבנים. לחצו לניווט לחניה בחינם. כשהדרך חסומה ממשיכים רגלית עד לבריכה. הבריכה בנויה לבנים, היא מלבנית ומקבלת מים חמים ממקום גבוה. באתר מלתחה לא נקייה ומאוד מוזנחת. המים טובים לרחצה חמימים ונעימים גם בחורף. כניסה חינם. תרומה מתבקשת בקופה שבמקום.

בתים ציוריים עתיקים בתוך הסלע Drangurinn í Drangshlíð
לצד כביש 1 תוכלו לראות אתר קטן שיפה ונחמד לצילומים. לחצו לניווט.

מפלי סקוגפוס Skógafoss Parking
מהמפלים הגדולים והידועים בדרום איסלנד. חנייה בתשלום, לחצו לניווט. מימין למפלים עולה שביל עם מדרגות רבות אל חלקו העליון של מפל סקופוס. אחרי טיפוס מעט מייגע תגיעו אל מרפסת תצפית. משם יש תצפית נהדרת אל מפל סקוגפוס האדיר.


מפלי Steinbogafoss
המסלול הרגלי מעל סקוגפוס ממשיך ועובר מעל לנהר היפיפה. לאורך הנהר סדרה של מפלים מדהימים, צמחייה מעניינת ואיים בתוך הנהר. זהירות מהחלקה בימי גשם. לא להתקרב אל קצות המצוקים. מסלול חובה!

קרחון סולהיימיוקול והאגם Sólheimajökull glacier
אחד הקרחונים היפים בדרום איסלנד. לחצו לניווט לחנייה. בתשלום. קל להגיע אליו ולבקר בו. האגם למרגלות הקרחון הוא יפה ומלא שברי קרחונים.
מצער לראות איך הקרחונים מתכווצים ומאבדים מאסת קרח.


מסלול אל חוף המטוס שהתרסק Sólheimasandur Plane Wreck
לצד כביש 1 תמצאו את החניון. לחצו לניווט לחנייה. הכניסה לאתר המטוס היא רגלית בלבד או באמצעות שאטלים של אוטובוס פנימי. המרחק אל החוף והמטוס הוא גדול, כ-4 קילומטר לכל כיוון. אנחנו לא מצאנו לנכון לבזבז כסף על השאטל ולא לבזבז מאמץ וזמן על הגעה אל חלקי מטוס מרוסק….


מגדלור על מצוק מעל החוף השחור Dyrhólaey Lighthouse
בטיפוס מסודר ומתאים לכל רכב תוכלו לעלות בכביש צר אל ראש המצוק. לחצו לניווט לחניון. ללא תשלום. למעלה תפגשו רוחות חזקות ולפעמים גם קור עז. ובכל זאת תמצאו כאן מסלול קצר מדהים מעל החוף השחור. המסלול צופה אל פיסלו טבעי בסלעים שרגליהם בים, רגל הםיל או איך שאתם תראו את זה.




החוף השחור Reynisfjara Beach

לחצו לניווט אל החנייה של החוף השחור בחלקו המזרחי, עם המשושים והסלעים הבולטים בים. בדרום איסלנד. זה אחד מהאתרים המצולמים והמבוקשים בדרום איסלנד. לא תהיו כאן לבד…
(חנייה לחוף השחור ממערב לחצו, שירותים בתשלום. אם אין לכם זמן אל תיכנסו הנה, תעדיפו להגיע לשחוף השחור ממזרח.)


העיירה ויק Vik
העיירה ויק תהיה על הדרך שלכם על כביש 1. לחצו לניווט. אז שווה לעצור. כאן המקום להצטייד במזון או ביגוד או כל מה שחסר להמשך הטיול אם אתם מתכוונים להמשיך אל צפון איסלנד. חשוב לדעת שוויק היא העיירה האחרונה לפני שעות רבות של נסיעה, עד לערים הבאות בצפון-מערב איסלנד.

העיירה הקרובה על הדרך צפונה תהיה הופן Hofn, במרחק של כ-3.5 שעות נסיעה. והיא יותר קטנה מוויק. לכן מומלץ לחשב מכאן את המשך ההצטידות למשך יומיים-שלושה. תחנות דלק תמצאו על הדרך, אבל לא רבות במיוחד, וגם את הדלק כדאי למלא כאן למיכל מלא.
בוויק תוכלו ללכת למוזיאון הלבה, לחצו לניווט. תוכלו לרדת אל החוף השחור של העיירה וסתם כך ליהנות מהעיירה השקטה ויפה.
מוויק יש נסיעה קצת ארוכה של כשעתיים וחצי עד לקרחון ואגם וחוף דיימונד, בדרך יהיו כמה אתרים נקודתיים חמודים לעצירות צילומים בלבד.

מערת קרח קאטלה Katla íshellir
לחצו לניווט למערת הקרח קאטלה. ליד העיירה ויק נמצאת מערת קרח נחמדה. חובה להתייעץ בתחנת מידע לפני גישה אל המערה. חובה להיות בטוחים לגבי גישה עם הרכב, הליכה אל המערה, וכל אמצעי זהירות הנדרשים. חובה לקחת הדרכה מקומית ולא לצאת להרפתקות מסוכנות על קרחונים שחלקם עם מעטה דק, הם מאוד חלקלקים ולרוב צריכים נעלי מסמרים קרמפונים. בקיצור- קחו הדרכה טובה עם ציוד נאות, קסדות ונעליים מתאימות וצאו לטיול מעניין ולא מסוכן על הקרחון.

שטחי טחבים מיוחדים Eldhraun Lava Field
מזרחית לוויק, איסלנד, לחצו לניווט לחניון שדות הטחבים, בחינם.

תורמוס סגול
לחצו לניווט לחניון הטחבים. לפני ואחרי אזור זה, משני צדדי כביש 1, תמצאו בקיץ מלאן תורמוסים סגולים בפריחה מרהיבה.

אגם קרחון היהלומים (הדאיימונד) Diamond, חוף דיימונד – חוף וקרחון היהלומים בדרום איסלנד
קרחון, אגם וחוף הדאימונד – אגם היהלומים – הם שברי הקרחון שצפים במים או נחים על גדת האדם או לחוף הים. הקרחון ואגם היהלומים הם אחד מהאתרים המתויירים ביותר באיסלנד. ולא לשווא. האגם מדהים ביופיו, צבע המים טורקיז קפוא. הקרחונים זורמים באגם לכיוון הים. וממש אפשר לראות אותם נשברם לחלקים קטנים יותר ויות רונעלמים מתחת לגשר הכביש, אל השפך אל הים.

באגם הדאימונד יש כמה כלבי ים חמודים. כאן תוכלו למצוא שיט בסירות או בספינה אמפיבית קטנה. תוכלו לטייל לאורך האגם, להיכנס להתחמם קצת בבית הקפה ולקנות משהו חם.

חוף הדאימונד אף הוא מעניין. כאן תמצאו את חלקי הקרחון שטים במי הים ונמסים אט-אט. שזה צובט את הלב לראות איך העולם מתחתם ומאבד קרחונים. הים הצפוני, כמו הים הצפוני יודע להיות עם גלי ענק, סוחף וסוער. אסור להתקרב אל קו המים. הישמעו להוראות השילוט.
אחד החופים הפופולריים ביותר הוא חוף Breiðamerkursandur. הוא נמצא במרחק הליכה קצרה מהאגם או בנסיעה קצרה מהאגם. חוף זה ידוע בקרחונים הכחולים העצומים שלו, שנסחפו מהקרחון של אגם הדאימונד, שנראים כמו יהלומים.

אם תמשיכו בכביש 1 לכיוון מזרח איסלנד, מחכה לכם דרך ארוכה ללא אתרי ענין רציניים. מי שממשיך מכאן עם הכביש סובב איסלנד, ממשיך בדרכו אל צפון איסלנד. מי שלא ממשיך לצפון איסלנד, בדרך כלל, מכאן חוזר את כל הדרך בחזרה לרייקיאוויק, ומסיים את הטיול.
חלק 4 – מזרח איסלנד- מפל הנגיפוס עם הפסים האדומים, סטודלגיל (סטודלפוס) משושים ומפלים

מפל הנגיפוס Hengifoss
לחצו לניווט לחניון למפל הנגיפוס בצפון-מזרח איסלנד. מפל הנגיפוס הוא אחד המפלים הגבוהים והמרשימים ביותר באיסלנד. הוא ממוקם במזרח המדינה, סמוך לכפר Egilsstaðir. גובהו של המפל הוא 128 מטר, והוא נופל בשלושה מפלסים נפרדים.

המפל מוקף בנוף מרהיב של קניונים, הרים וצמחייה מדהימה. ניתן להגיע אליו דרך מסלול הליכה וטיפוס מהחניון, וישנן מספר נקודות תצפית שונות לאורך המסלול מהן ניתן לראות את המפל.

אם תעשו את כל ההליכה עד למרגלות המפל הדרך הלוך תארך כשעה, בהליכה מתונה ונעימה, בעלייה. יש נקודות נוחות לאורך השביל לצלם את המפל ולנוח. עדיך לעלות ישירות מהחניון לרכב, דרך השער, בשביל שמטפס מהצד הדרומי של הערוץ, ולרדת בצורה מעגלית מהשביל הצפוני שמעל הקניון והנהר.


פארק איילים קטן Reindeer Park
לחצו לניווט למרכז המבקרים של פארק אייל הצפון הקטן והחמוד בו תוכלו לראות ולאכיל איילי הצפון. עדיף להתקשר אל הבעלים מראש ולהודיע שאתם מגיעים. זהו גן קטן ופרטי ולא עמוס מבקרים. לחצו לאתר גן האיילים.

תשלום הכניסה, ההדרכה והסיור בגן החיות הטבעי הקטן כוללת גם האכלת האיילים. התשלום הוא תרומה למשפחה שמחזיקה את האיילים ושומרת עליהם. סיפור אישי מאוד מעניין.

מפלי סטודלפוס – משושי ענק וקניון בזלתי אדיר
לחצו לניווט לחניון הראשי של מפלי סטודלפוס, מעל לקניון הבזלת והמשושים. אם תגיעו מהצד הזה, תצאו מהחנייה לכיוון מערכת מדרגות המתכת. תרדו במדרגות בערך כ-3 קומות. ואז תגיעו למרפסת תצפית מעל לקניון המשושים סטודלפוס. מראה מדהים ושווה ביותר.

אם אתם מעוניינים גם ללכת אל קניון המשומשים רגלית, ויש לכם זמן ומזג אוויר מתאים, סעו לעברו השני של הקניון, לחצו לניווט לחנייה בעברו המזרחי של קניון המשוישם סטודלגיל. כאן יש הליכה של כשני קילומטר אל הקניון וירידה אל המשושים עצמם.מהחניון צאו רגלית דרומה בשביל נוח להליכה.

תגיעו אל אזור קניון המשושים והמפלים. כאן יש שילוט היכן מות רוהיכן אסור לרדת אל המשוישים. כמובן שהכניס הלמים אסורה. הנהר זורם בשצף אדיר והוא מסוכן מאוד. אבל אפשר להגיע לכמה נקודות מעניינות מעל לזרם בצורה בטוחה ולפי ההוראות במקום.
לאחר הביקור כאן בצפון-מזרח איסלנד, אתם תמשיכו לצפון המרכזי של איסלנד: שמורת מייוואטן המרשימה, מפלי דטיפוס הענקיים, גודפוס, העיירה הוסוויק עם שייט לוייתנים והעיר אקרויירי.
מפת ניווט אל אתרי איסלנד החשובים למטיילים העצמאיים
חלק 5 – צפון איסלנד: אגם מייוואטן וסביבתו, דטיפוס הניאגרה של איסלנד, מפלי גודאפוס, שיט לווייתנים בהוסוויק, אקרויירי

אגם מייוואטן וסביבתו
אגם מייואטן הוא אזור של שמורת טבע גדולה. האגם הוא אזור מדהים לטיול סביבו. באגם תמצאו עופות מים, ברבורים ברווזים, אווזים ועופות גדה. באגם יש דגים, אצות, צמחי מים וגם אצות כדוריות נדירות.
מצפון לאגם נמצא אזור געשי, קראפלה, שם תמצא מכתש וולקני מדהים עם מים בצבע טורקיז. אזור תוכנית מחקר פיתוח לניצול אנרגיה וחום של מים גיאותרמיים. באותו האזור יש גם אתר עם כניסה למבקרים לבריכות תרמומינראליות מעלות אדים, קיטור וריח גופרית.

בחלקו הדרומי של האגם תמצאו מוזיאון ציפורים ובו פוחלצים של כל עופות איסלנד וביצי עופות. יש כאן סרטון קצר והדרכה מקומית. הכניסה בתשלום.

לינה מקסימה בבקתות מדהימות יש בשפע באזור אגם מייוואטן, תוכלו לשהות כמה לילות, ומכאן אפשר גם לצאת למפלי דטיפוס הגדולים והידועים, הניאגרה של איסלנד, ואל מפלי גודאפוס.

מכתש וולקני Hverfjall
תשלום חנייה דרך האתר- לחצו. כאן תטפסו אל חלקו העליון של המכתש הוולקני. המכתש הזה ללא מים. והוא נוצר כתוצאה מהתפרצות וולקנית אדירה. זהו לוע של הר געש. כרגע רדום, אבל כל האזור מאוד פעיל געשית ויש כאן התפרצויות געשיות כל כמה שנים.

הר געש ומכתש וולקני קראפלה (Krafla) – מיוואטן (Myvatn)
גם כאן תחנו בתשלום, לחצו לניווט. תטפסו אל ראש המכתש, ומתחתיכם יתגלה מראה נהדר של בריכת מים אדירה בצבע טורקיז.
מה קורה כאן בכל האזור הגעשי הפעיל מהגדולים באיסלנד
התקופות הפעילות הוולקניות הידועות בשריפות מיוואטן וקראפלה מקורן בהר הגעש המרכזי שבין קראפלה להרי גאספוגל. המערכת הוולקנית של קראפלה היא בת לפחות 20 אלף שנים, מכסה שטח עצום ועדיין חיה מאוד.
בתוך קראפלה, יש קלדרה הנחשבת כבת 10 אלף שנים בערך. ישנם שני תאי מאגמה בשורש הקלדרה, בעומק של כ-3-7 ק"מ. תאי המאגמה הם המקור העיקרי לחום גיאותרמי במערכת הגיאותרמית, בדומה למנוע מרכזי, המזין את האזור. ניתן למצוא אנרגיה גיאותרמית זו בעיקר בשני אזורים במערכת הקראפלה; בלוע הר הקראפלה ומסביב להר.

מדי כמה מאות שנים מערכת הקראפלה הופכת לפעילה ביותר ומתרחשות זרימות בזלת ומחזורים געשיים. מאגמה מהמעטפת ממהרת לתוך תא המאגמה, וגורמת לה להתנפח תחת הלחץ הגובר ולאדמה שמעל להתרומם. החדר נקרע והמאגמה זורמת דרך הסדקים (לצפון או לדרום). המאגמה מתפרצת על פני השטח או שהיא מתמצקת מתחת לאדמה.
המאגמה שעלתה במהלך התפרצויות הקראפלה מקורה במעטפת והגיעה לטמפרטורה של 1,050-1,250 מעלות צלזיוס. סוגים אלה של התפרצויות יוצרים שדות לבה עם מכתשים קטנים במרכזם ואינם מייצרים בדרך כלל הרבה אפר.

פרויקט מחקר ופיתוח – קידוח עמוק של איסלנד (IDDP)
פרויקט קידוח עמוק של איסלנד (IDDP) הוא פרויקט מחקר ופיתוח חדשני ומשך בשנים האחרונות את תשומת הלב העולמית. הפרויקט מופעל וממומן על ידי שלוש חברות אנרגיה איסלנדיות: Landsvirkjun, HS Orka ו-Orku-veite Reykjavíkur, בנוסף ל-Orkustofnun, רשות האנרגיה הלאומית של איסלנד. חברת האלומיניום האמריקאית Alcoa הצטרפה לפרויקט ב-2007 וחברת הנפט הנורבגית, Statoil, הצטרפה ב-2008, שתיהן כשותפות למימון. התוכנית הבינלאומית לקידוח מדעי קונטיננטל והקרן הלאומית למדע העניקו תמיכה כספית לפרויקט. ISOR (איסלנד GeoSurvey), Mannvit ו- Jarðboranir (חברת הקידוח של איסלנד) היו שותפים כשירותי ייעוץ.
ניתן לחלק את המוטיבציה הבסיסית ל-IDDP לשני חלקים. ראשית לקדוח עמוק מספיק לתוך השורשים של מערכת הידרותרמית בטמפרטורה גבוהה, כדי לחקור מים בתנאים סופר קריטיים ולהביא אותם אל פני השטח כקיטור מחומם בלחץ תת קריטי. שנית כדי לברר אם כדאי מבחינה כלכלית להפיק אנרגיה מנוזלים בתנאים כה קיצוניים.
הקידוח הראשון, IDDP-1, נקדח בקיץ 2008. הקידוח ממוקם ב-Vítismó ממזרח ל-Leirhnjúkur ליד תחנת הכוח של קראפלה. התכנון הראשוני היה לקדוח עד 4.500 מ' לעומק. תוכנית הקידוח נזנחה בסוף יוני 2009 כאשר המקדחה פגע במאגמה בשלושה מקומות שונים בעומק של כ-2,100 מ'. הבאר, לעומת זאת, הוכיחה את עצמה כפורייה במיוחד והטמפרטורה שלה נמדדה מעל 400 מעלות צלזיוס. זה הופך אותה לאחת מהבארות החמות ביותר בעולם. הקיטור מהבאר חומצי בגלל גזים שמקורם בלבה. חלופות לניצול הבאר נבדקות.

אנרגיה גיאותרמית באיסלנד
אנרגיה גיאותרמית היא התהליך שבו חום, העולה ממאגמה או מסלעים תת-קרקעיים, מחמם את מי התהום שמעל; בשכבות העליונות של קרום כדור הארץ. קראפלה היא אחד מאזורי האנרגיה הגיאותרמית הרבים באיסלנד והגדול מבין שלושה אזורים גיאותרמיים בצפון מזרח המדינה.
אזור קראפלה והאזורים הגיאותרמיים שנמצאו על ידי הר נמאפיאל וג'אstykki הם חלק מאותו הר געש מרכזי וממוקמים כולם באזור רצף הבקעים של מערכת קראפלה.
מדידות מראות שהשטח הגיאותרמי של קלדרת קראפלה הוא כ-40 קמ"ר והוא מחולק לשני אזורים עיקריים; החלק העליון מגיע לעומק של 1000 מטר והוא מגיע לטמפרטורה של 200°C, ואילו החלק התחתון מגיע לטמפרטורה של 300°C.
סימני פעילות וולקנית על פני השטח ניכרים בצורה של בריכות בוץ חמות ופתחי קיטור. בדרך כלל פעילות פני השטח קשורה לאזורים שמעל תא המאגמה, כולל בריכות בוץ, פתחי קיטור וסימנים אחרים של פעילות גיאותרמית. מצפון לוויטי ישנם מספר מעיינות גופרית גדולים בסדק נפץ ואזורי מלח מעיינות חמים, בבוץ הבהיר.
צִמחִיָה באזור הגעשי קראפלה
הצמחייה באזור קראפלה מגוונת כמו הנוף. הצמחייה אינה סדירה, במיוחד ברכסים שמעל תחנת הכוח קראפלה ומדרום וממזרח להר סנדבוטנאפיאל. שני שליש מהשטח הוא משטחי אדמה ואזובים.
באזור הקראפלה יש צמחים המשגשגים באזורים חמים יותר, כמו צמחי לשון האפעות הקטנה והשרך הקטן והטחבים הגיאותרמיים כמו הכבד התלואידי הליתי, הוולשי והטחב דיטריכום. ניתן למצוא גם את חזזית הזר.

מיוואטן מים תרמו מינראליים- אזור נמאף יאל NAMAF JALL HVERIR
גם כאן תחנו בתשלום, לחצו לניווט. רבים מאתרי התיירות באיסלנד הם בבעלות פרטית ובאופן פרטי הם מנגישים את האתרים המיוחדים לתיירים. הם מסדרים חנייה ושבילי טיול, והם מקבלים תשלום דרך האפליקציות שתמצאו את הברקוד שלהן על השילוט בחנייה. שלמו חנייה ואל תחכו לקנסות כבדים. כמעט בכל החניונים יש מערכת חכמה של צילום לוחיות הרישוי ומעקב אחר התשלום באפליקציה.

כאן תמצאו שבילים הליכה מסודרים בין בריכות מים רותחים מבעבעים ב90 מעלות או יותר. קיטור ואדים רוצחים עולים מהקרקע. ריח גופרית חזק ועוד ריחות חזקים של גזים. מומלץ להגיע עם מסיכה ולא לשאוף את הגזים. הקרקע צבועה בצהוב, כתום, צבעי חלודה וחום.
גֵאוֹלוֹגִיָה – איך כל המים הרותחים הללו נוצרים ואיך הם מגיעים לפני הקרקע
מי תהום קרים מחלחלים למטה למאגרי תהום, שם הם מחוממים ואז חוזרים אל פני השטח. מי תהום מחלחלים דרך סדקים וסדקיםו יורד אל הסלע ועולים ומגיעים שוב לפני השטח של כדור הארץ בצורת קיטור.
עם הקיטור עולים גם גזים כמו מימן גופרתי, שריחם אופייני לאזורים בטמפרטורה גבוהה. על פני השטח. סינטר וטיח מתערבבים ויוצרים משקעים מוצקים סביב מקורות הקיטור. במעיינות הבוץ, הגז המכיל מימן גופרתי בא במגע עם מים ויכול ליצור חומצה גופרתית. החומצה מפרקת אדמה ואדמה סלעית לבוצה חרסיתית.

אזור אגדות עם ומיתוסים – האלרפלוטין- מייואטן- DIMMUBORGUM -Hallarflotin
לחצו לניווט לחניון ואל המסעדה והכניסה לפארק הוולקני דימובורגום Lava field Dimmuborgir, אל המערות והצורות המעניינות בבזלות.
כשתסתובבו בפארק הבזלתי עטוף הצמחייה, העצים והחזזיות, המערות והקשתות הפיסול בסלעי הבזלת, דמיונכם יתעורר. יעזרו גם המערות עם פריטי אירוח, כסאות, שטיחים, כלי נגינה ופרוות. הדמיון מוצת וגם אתם, סביר להניח שתתקלו באיסלנדים מקוריים- Yule Lads כאן בהאלארפלוט, שם ה- Yule Lads אוהבים לקבל את פני האורחים, לשוחח איתם, או אפילו לערב אותם בפעילויות שונות, כמו שירה, ריקוד או צילום תמונות.

כאן ליד Hallarflöt, יש גם מערה קטנה שהם קוראים לה Þvörusleikishellir, או מערת Spoon Licker, שם כולם מבלים בימי חורף קרים. הנערים יול בדרך כלל מדליקים מדורה באמצע Hallarflöt ומקשטים אותה בעונת חג המולד.

שני סלעי המערה היוצרים כיסא נקראים ה-High Chair, שם מניחים בני יול עור כבש כדי שהם עצמם או האורחים שלהם יוכלו לשבת. הכיסא הגבוה הוא מקום פופולרי לצילומים.

אגם מיוואטן והסביבה
התצורה הגיאולוגית של אגם מיוואטן ממוקם על צומת הלוחות הטקטוניים של אמריקה ואירו-אסיה, שמתרחקים ללא הרף זה מזה. לכן האזור פעיל מאוד מבחינה געשית. Dimmuborgir נוצרו לפני כ-2300 שנה בהתפרצות געשית ענקית כאשר לבה פרצה מבקע באורך 12 ק"מ וזרמה מעל אגם מיוואטן אז, במורד העמק של לקסארדאלור ואל הים בעמק של Aðaldalur.

שדה הלבה יצר את אגם מיוואטן הנוכחי וסביבתו, כמו גם את האגמים Sandvatn, Grænavatn ו-Arnarvatn. הפסאודוקרטרים היפים (מכתשים מזויפים) ליד אגם מיוואטן נוצרו על ידי פיצוצי קיטור כאשר הלבה זרמה לאגם העתיק התצורות הגיאולוגיות המרהיבות של Dimmuborgir, ב-Kaltastrond וב-Höfôi, הן יצירת אגמי לבה שהתרוקנו. עמודי לבה כאלה ותצורות גיאולוגיות מוזרות נמצאים לעתים רחוקות מאוד ביבשה.

אתרים בזלתיים גיאולוגיים של אימונים לאסטרונאוטים של חללית אפולו בין השנים 1965-1967
באזור אגם מייואטן תמצאו שלט המסביר על אימוני האסטרונאוטים של חללית אפולו. האסטרונאוטים של אפולו התאמנו בחלק הצפוני של איסלנד, במיוחד סביב האזור הוולקני מדרום לאגם מייוואטן, של Askja ושדה הלבה Ódáðahraun.
האסטרונאוטים נסעו לאיסלנד כי הנוף שם דומה מאוד לפני השטח של הירח. השטח הוולקני עם מכתשים, זרמי לבה וצמחייה דלילה סיפקו עבורם סביבה מציאותית לתרגול הליכה על הירח, איסוף דגימות סלע והפעלת ציוד הירח שלהם.
האסטרונאוטים השתתפו בתרגילי שטח גיאולוגיים. הם תרגלו הליכה בשטח הקשה, למדו להבחין בין תצורות סלע שונות ודימו איסוף דגימות ירח. הם אפילו השתמשו במצנחים שלהם כדי ליצור מקלטים מאולתרים, בדומה למה שהם היו צריכים לעשות על הירח.

מוזיאון הציפורים באגם מייוואטן
בקצהו המערבי של אגם מייוואטן תמצאו מוזיאון ציפורים חשוב, לחצו לניווט. החנייה בחינם, הכניסה בתשלום. לחצו לאתר המוזיאון. המוזיאון הוא פרטי והוא הוקם על ידי בני משפחה של חובב ציפורים שנהרג בתאונה. במוזיאון תקבלו הדרכה מקומית, סרטון קצר, ותיכנסו אל המוזיאון המושקע. כאן תמצאו פוחלצים של מאות מיני עופות של איסלנד.

חלונות התצוגה מחולקים סיסטמית למיני עופות קרובים, ומחולקים לפי סדרות, עופות מים, עופות דורסים, עופות יום ועופות ליה. גם ביצים וקינים מוצגים במוזיאון.

כדורי אצות "מרימו" (Marimo)
מעניין לציין שבמוזיאון הציפורים מוצגים כדורי האצות הנדירות, מרימו Marimo, שנמצאות במעט מאוד מקומות בעולם בחלקו הצפוני של הכדור הצפוני (Cladophora ball, moss ball, or lake ball). כדורי האצות גדלים באגם מייוואטן. עוד מעניין היה לגלות שיש פסטיבל שנתי עולמי, משותף עם אוהדי כדורי האצות מיפן, לכבוד השמירה על האצות המיוחדות הללו, שנתונות בסכנת הכחדה עקב ההתחממות הגלובאלית והרס בתי גידול. מרימו הם סמל פופולרי למזל טוב ביפן, ולכן ביפן שומרים על האצות הכדוריות מליקוט יתר.


מפלי דטיפוסDettifoss – הניאגרה של צפון איסלנד
לחצו לניווט לחניון מפלי דטיפוס בצפון איסלנד. צאו מהחניון רגלית לכיוון צפון. אחרי כרבע שעה תגיעו אל החלק העליון והתצפית הגבוהה אל מפלי הדטיפוס האדירים. בימי שמש יש קשת צבעונית קבועה ברסיסי המים האינסופיים שעולים משצף מפלי המים הענקיים של הדטיפוס.

מכאן תוכלו לרדת רגלית אל הצפית הנמוכה, ולהתקרב יותר אל המפל ולראות גם את חלקו התחתון של הנהר. מכאן עולה גם דרך לכיוון מערב אל מרפסת תצפית נהדרת, לצפייה ממרחק אל מפלי הדטיפוס.
לאחר שביקרתם וצפיתם ונהניתם מצילומים מכל זווית אפשרית של מפלי דטיפוס, בדרככם חזור אל הרכב, שימו לב לשילוט למסלול לאורך הגדה הדרומית, לכיוון מזרח, אל מפלי סלפוס.

מפלי סלפוס של צפון איסלנד
המשיכו עם השביל במשך כמה דקות, ותגיעו לעוד מערכת של מפלים אדירים אל אותו הנהר. בהמשך נהר הדטיפוס במסלול הליכה קצר תגיעו לעוד סדרה של מלים מרהיבים על הנהר עצום, הסלפוס של צפון איסלנד. מכאן חזרו על עקבותיכם חזור אל הרכב בחניון.

מקור המים של מפלי דטיפוס
מקור המים של מפלי דטיפוס באיסלנד הוא קרחון ואטנאיוקול (Vatnajökull), הקרחון הגדול ביותר באירופה. הקרחון מכסה שטח של כ-8,000 קמ"ר, והוא מכיל כ-30% מנפח הקרח באיסלנד. המים מהקרחון זורמים דרך נהר יוקולסאו אאו פיולום (Jökulsá á Fjöllum), שהוא הנהר השני באורכו באיסלנד.

הנהר זורם דרך קניון יוקולסארגליופור (Jökulsárgljúfur), שם נופלים המים במפל דטיפוס. הספיקה הממוצעת של הנהר היא 193 מטר מעוקב בשנייה, מה שהופך את מפל דטיפוס למפל הגדול ביותר באיסלנד מבחינת הספק (ספיקת המים מוכפלת בגובה הנפילה).

קרחון ואטנאיוקול נוצר לפני כ-10,000 שנה. עוביו של הקרחון יכול להגיע עד 1,000 מטר. הקרחון מכוסה בשכבת קרח קבועה בעובי של כ-400 מטר.הקרחון הוא ביתם של מספר הרי געש פעילים, כולל גרימסווטן (Grímsvötn) וקאטלה (Katla).
מפלי גודפוס בצפון איסלנד Godafoss
אם טרם שבעתם ממפלי איסלנד, אז שווה לכם לעצור בעוד כמה דקות, בדרככם להווסוויק או לאקרויירי- בצד כביש 1, בצאתכם לכיוון מערב . תמצאו חניון מעולה ללא תשלום. הליכה קצרה ואתם בתפית אל מערכת מפלים מדהימה נוספת, מפלי הגודפוס בצפון איסלנד.


עירת הנמל הוסוויק Húsavík בצפון איסלנד – יציאה נהדרת לשיט לצפייה בלוויתנים בצפון איסלנד
אם כבר אתם בצפון איסלנד, אל תחמיצו שיט לווייתנים במפרץ היפה של הוסוויק. לחצו לניווט לחנייה למרכז יציאה לשיט, לקניית כרטיסים לשיט לוויתנים בהוסוויק. מומלץ להזמין כרטיסים לשיט מראש, בפרט בחודשי הקיץ, יולי-אוגוסט. לחצו לאתר להזמנת שיט לוויתנים North Sailing – Húsavík Whale Watching בהוסוויק.

מה חשוב לדעת לפני היציאה לשיט לויתנים: השיט אורך כשעתיים או מעט יותר, תלוי אם הליחו להראות לכם מספיק גיחול של לוויתן אל פני הים. התלבשו ביגוד חם במיוחד, יש רוח וקר בים. כובע צמר וכפפות.

בכניסה לספינה תקבלו סרבלים חמים ונגד מים. הביאו עמכם מעט ציוד, ורק ציוד הכרחי. כמובן את המצלמות הכי טובות שיש לכם. בשיט עמדו ליד המעקות והיו מאוד מרוכזים לשמוע את קריאת המדריך לאן להסתכל.
הלוויתן עולה מהר לפני המים לנשון, ויורד בפתאמויות רבה. המראה מדהים ומרגש ביוחד! אנחנו ראינו כמה פעמים גיחות של אותו הלויתן גדול-סנפיר – שנתן הופעות מרשימות וקסומות.

במפרץ הוסוויק שבצפון איסלנד ניתן לראות מספר מיני לווייתנים, ביניהם:
לוויתן גדול-סנפיר: זהו הלוויתן השני בגודלו בעולם, עם אורך של עד 24 מטר. ניתן לזהות אותו לפי סנפיריו הארוכים והצרות, וגבו השחור עם כתם לבן בצורת V. שם המין Megaptera novaeangliae בעברית הוא לוויתן גדול-סנפיר. באנגלית הוא נקרא Humpback whale.

הנה כמה פרטים נוספים על לוויתן גדול-סנפיר:
- אורך: עד 18 מטר
- משקל: עד 40 טון
- תפוצה: בכל האוקיינוסים של העולם
- מזון: קריל, דגים וסרטנים
- התנהגות: קפיצות מתוך המים, סטירת סנפירים וטפיחות בזנב
- מצב שימור: מין מוגן
שיט צפייה בלוויתנים במפרץ הוסוויק, צפון איסלנד, צילום: ד"ר ענת אביטל
לוויתן גדול-סנפיר הוא אחד הלוויתנים הידועים והאהובים ביותר בעולם. הוא ידוע בגודלו העצום, בזנבו הגדול והמחודד ובקפיצותיו המרהיבות מתוך המים. צפייה בלוויתן גדול-סנפיר היא חוויה בלתי נשכחת שתישאר איתכם לעד.
צפייה בלוויתנים היא חוויה בלתי נשכחת שתישאר איתכם לעד.
העיר אקוריירי Akureyri בצפון איסלנד
העיר אקוריירי היא בירת צפון איסלנד, העיר השנייה בגודלה באיסלנד. אקוריירי מהווה מרכז חשוב לתרבות, מסחר ותיירות באזור. העיר שוכנת לחופי פיורד אייאפיורדור (Eyjafjörður), מוקפת בהרים ירוקי עד ונופים מרהיבים.

אקוריירי נוסדה בשנת 1562 על ידי סוחרים דנים, והיא התפתחה במהירות למרכז מסחר חשוב. העיר ידועה גם בהיסטוריה שלה כמרכז דייג חשוב. כיום, אקוריירי היא יעד תיירותי פופולרי, המושך אליו מבקרים מכל רחבי העולם.

מה עושים באקוריירי ואילו אטרקציות תמצאו כאן
בין האטרקציות הפופולריות ביותר באקוריירי תוכלו למצוא:
- המדרחוב הראשי: קצר עם כמה חנויות יוקרה יקרות מטירוף, וקצת מזכרות
- גן בוטני מדהים: בגן עצים ופריחה מהממים, שלכת מדהימה בחודשים ספטמבר-אוקטובר.
- כנסיית אקוריירי: כנסייה לותרנית יפהפייה שנבנתה בשנת 1909.
כנסיית אקוריירי צפון איסלנד, צילום: ד"ר ענת אביטל - גן החיות אקוריירי: גן חיות קטן ובו מגוון בעלי חיים איסלנדיים.
- מוזיאון אקוריירי: מוזיאון המציג את ההיסטוריה והתרבות של העיר.
- פיורד אייאפיורדור: פיורד יפהפה המציע שייט, שיט לווייתנים, קיאקים וטיולים רגליים.
- הרים: אקוריירי מוקפת בהרים ירוקי עד המציעים מסלולי הליכה רבים ונופים מרהיבים

- טיולים רגליים: ישנם מסלולי הליכה רבים באזור אקוריירי, המתאימים לכל רמות הכושר.
- קיאקים: ניתן לשכור קיאקים ולחקור את פיורד אייאפיורדור.
- שיט: ניתן לצאת לשיט באונייה בפיורד וליהנות מהנופים המרהיבים ולצפות בלוויתנים.
- דיג: אקוריירי היא יעד פופולרי לדיג, וניתן לשכור סירות וציוד דייג.
- אופניים: ניתן לשכור אופניים ולחקור את העיר וסביבתה.
- רכיבה על סוסים: ניתן לצאת לטיולי רכיבה על סוסים בהרים.
- ספא: אקוריירי מציעה מספר ספא המציעים מגוון טיפולים.
- אפשר להגיע לאקוריירי בטיסה: נמל התעופה של אקוריירי (Akureyri Airport) ממוקם כ-5 ק"מ מהעיר. ישנן טיסות ישירות הנה מרייקיאוויק, קופנהגן וערים אירופאיות אחרות.
- אוטובוס: ישנם שירותי אוטובוסים סדירים מרייקיאוויק ואזורים אחרים באיסלנד.
גן בוטני אקרוירי צפון איסלנד, צילום: ד"ר ענת אביטל
באקוריירי תמצאו מגוון אפשרויות לינה, החל ממלונות יוקרה ועד אכסניות.
- מלונות: ישנם מספר מלונות באקוריירי, המתאימים לכל תקציב.
- אכסניות: אקוריירי מציעה מספר אכסניות המציעות לינה במחירים נוחים.
- צימרים: ישנם מספר צימרים (בקתות אירוח) באזור אקוריירי, המציעים חוויה איסלנדית אותנטית.
- אתרי קמפינג: ישנם מספר אתרי קמפינג באזור אקוריירי, המציעים לינה בטבע.
גן בוטני אקרוירי צפון איסלנד, צילום: ד"ר ענת אביטל
חלק 6 – מערב איסלנד: בריכות חמות לרחצה בטבע, סלע בים HVITSERKUR, חצי האי סניפלס: גבעה חרוטית ומפלים גרונדר פיורד (משחקי הכס), תצפית כלבי-ים
אחרי שתסיימו את הביקור באקרויירי, המשיכו עם כביש מס' 1 לכיוון מערב. גם כאן תוכלו להיכנס לאתרים עם שילוט על הדרך, לפי מידת הזמן והכוח שיש לכם, כמו בכל הטיול באיסלנד. אבל האתר הרציני החשוב במערב איסלנד מתחיל ברייקיאפוס.

רייקיאפוסReykjafoss מפלים ובריכת מים חמים טבעית חינמית בטבע פוסלאוג Fosslaug
לחצו לניווט אל החניון אל המפלים והבריכה החמה. כאן תמצאו נהר אדיר, מפלים ובריכת מים חמים קטנה ונהדרת. רק עלות חניה לפי נדבת ליבכם, והליכה של כקילומטר אל האתר. כעבור כרבע שעה תגיעו אל המפלים, תעברו בגשר ישן ויפה לצד השני של הנהר.
כאן תצטרכו קצת להיות החלטיים ולמצוא את בריכת המים הגיאותרמיים שמסתתרת מאחורי הגבעה שמולכם, בריכת פוסלאוג.

שווה את המאמץ הקטן להגיע אליה, אם יש לכם זמן וכוח. נעים לחלוץ נעליים וליהנות במים החמימים בטבע, מול נוף רגוע בשלוות אין קץ, ולהריגש עקצוצי הרפייה בכפות הרגליים. לכו על זה!

בריכות מים גיאותרמיים חמים טבעיים רייקיר גרטיסלוג Reykir – Grettislaug
לחצו לניווט לאתר קטן ואינטימי מהמדהימים והחמודים בצפון איסלנד. בריכות מים חמות על שפת הים הצפוני, בקצה העולם – אתר לינה בבקתות מהממות אי שם בשומקום – אל תפספסו!! אירוח של ויקינגי אדיב, מסעדה צנועה וכל מה שצריך לבילוי רומנטי קסום.

לקישוט תקבלו כמה סוסים חופשיים ומאושרים באחו הצמוד, קולות גלי הענק של האוקיאנוס, שקט מרוחק מכל מקום. לא תשקיעו ותסעו לשם?
כאן תמצאו שתי בריכות מים תרמו-מינראליים צלולים. אחת ב35 מעלות, והשנייה יותר חמה. יש שירותים, מקלחת, מלתחות. בית קפה חמוד. הבעלים ויקינגי מתוק. 2000 קרונה איסלנדית לרחצה. אם תרצו רק לראות ולצלם הכניסה ללא תשלום.


סלע בים וכלבי-ים הוויטסרקור Hvítserkur
לחצו לניווט אל סלע הוויטסרקור. לא יודעת כמה פעמים בחיים יצא לכם לנסוע כל כך הרבה זמן וגם בדרכי עפר משובשות כדי לראות סלע יפה בים. ספוט מדהים לתמונות למזכרת מהיופי המגוון של איסלנד. וזה היה נכון לשנת 2023, ובשנת 2024 סוללים כבישים חדשים לשם, אז אולי כשאתם תגיעו זה כבר יהיה ממש קל להגיע לשם.
אז מה עושים שם. מגיעים לחניון, הולכים חצי דקה ונמצאים מול הסלע הפוטוגני בים. יש נקודה אחת טובה להצטלם בה, אז כמו כולם, תמתינו בתור בסבלנות ובכיף, שיגיע גם תורכם.
לפעמים אפשר לראות בסלעי החוף כלבי ים, בעיתות השפל בעיקר. כדי לדעת היכן יש ומתי יש כלבי ים השתמשו באפליקציה למציאת שעות השפל בחופי איסלנד.

חצי האי סניפלסנס
סגאת EYRBYGGJA
בדרככם לאורך המפרצים אל האתרGrundarfjörður גרונדפיורד האתר הכי מצולם באיסלנד, של המפלים והגבעה החרוטית מצילומי משחקי הכס, תעברו ליד מפרץ מענין. כאן מסופר על סאגת Eyrbyggja היא אחת מהסאגות האיסלנדיות הפופולרית מאוד. סר וולטר סקוט כתב ב-1813: "מכל הרישומים השונים של ההיסטוריה והספרות האיסלנדית, אין דבר מעניין יותר מסאגת איירבילג'ה".
הסאגה מתחילה בזמן התיישבות איסלנד, אך רוב האירועים מתרחשים בסוף המאה ה-10 ובתחילת המאה ה-11. הוא מתאר סדרה מורכבת של סכסוכים בין כמה משפחות הקשורות זו בזו וכן מתאר את ההתיישבות והפיתוח של חצי האי סניפלסנס. זהו סיפור משעשע, שנערך באזור החניון והמפרץ, ויש לו אמינות היסטורית מסוימת, למעט אולי כמה אירועים על טבעיים. Saga Eyrbyggja נכתב כנראה בסוף המאה ה-13.
תמותה המונית של הרינג ב-Kolgrafafjordur
בדצמבר 2012 ופברואר 2013, כ-52.000 טון הרינג (Clupea harengus) מתו בפיורד קולגראפיורדור בשני אירועים קטסטרופליים נפרדים. ותשומת לב בינלאומית, מאז אירועי תמותה של הרינג במקומות אחרים, במיוחד בנורבגיה, אך בהיקף נמוך בהרבה.
מקורות רבים תיעדו אד הרינג צף על החוף באיסלנד. התמותה ההמונית נגרמה כתוצאה מירידה ברמות ריכוז החמצן במי הים, כנראה כתוצאה ממזג אוויר רגוע ממושך וביומסה גבוהה של הרינג בפיורד.
השלכות אקולוגיות
הרינג הוא זן טרף חשוב למגוון בעלי חיים. מאז 2006, מספר רב של טורפים עקבו אחר הרינג לאזור. אלה כללו כלבי ים, אורקה (לווייתנים קטלניים), דולפינים ועשרות אלפי ציפורים.
בעקבות התמותה ההמונית בחורף 2012-2013, המוני ציפורים אכלו הרינג מת וחי כאחד. המספר העצום של ציפורים אלה, יחד עם להקות עורבים מצויים וחלק גדול מאוכלוסיית עיטי הים הלבנים האיסלנדיים משכו את תשומת הלב של המקומיים והתיירים כאחד.
במשך שבועות לאחר התמותה ההמונית, כיסו אלפי טונות של שומן מסריח מההרינג הנרקב.
החופים והמשטח של הפיורד. השומן היווה סכנה לציפורים מכיוון שהוא משפיע גם על יכולת התעופה וגם על בידוד הנוצות אם הוא מכסה את נוצות הציפורים. בפברואר 2013, אלפי טונות של הרינג מת הוטמנו מכנית בחוף שהוצא מהאזור על מנת להפחית ריח וסכנה לציפורים. אף על פי כן, השומן השפיע על ציפורים רבות וחלקן מתו. עם זאת, מספר הציפורים שמתו היה נמוך ממה שחששו מלכתחילה.
גרונדר-פיורדור Grundarfiordur – גבעה חרוטית ומפלים באתר צילומים של הסדרה משחקי הכס Kirkjufellsfossardcg
מי לא רוצה להגיע לאתר הצילומים הנודע של משחקי הכס? אתר צילומים שהפך את העיירה הקטנה והמרוחקת, גרונדאר-פיורדור, לעיירה חשובה על מפת הטיולים באיסלנד. מהאתר הזה תמצאו הרבה תמונות ברשתות, כולל צילומי אורורה מופלאים.

מה יש לראות כאן? נכנסים לחניון בתשלום, לחצו לניווט. צועדים בעקבות כל התיירים והצלמים אל זוג המפלים. מצטלמים חזק-חזק מכל זווית אפשרית, כגבעת החרוט ברקע. וצ'ק, הייתם באתר היפה הזה.
לא רחוק מכאן יש עוד עיירות קטנות בדרך אל קצה חצי האי, שם תמצאו עוד שני מגדלורים ציוריים. רק אם יש לכם זמן, נווטו אל: Öndverðarnesviti.

חוף שמורת כלבי ים Ytri Tunga
היכנסו לחניון בתשלום, לחצו לניווט. בהליכה קצרה לכיוון החוף תגיעו אל ריכוז כלבי -הים של איסלנד, באחד מהאתרים הכי טובים באיסלנד לצפות בכלבי-ים. כלבי-הים של איסלנד הם ממין כלב ים מצוי או בשמם המדעי Phoca vitulina – ובעברית פוקת המפרץ.

החוף מוקף בצמחיית טונדרה נמוכה. בחוף סלעים גדולים וקטנים, חלוקים בגדלים שונים והרבה אצות שנפלטות עם הגלים אל החוף. בעת השפל נוח לצפות בכלבי-ים שכן אז הם נחים על הסלעים בקרבת החוף, ויחסית נוח ומתאים לצלם אותם די מקרוב. כל התיירים נדרשים לשמור על השקט במקום, כדי לא לבהיל את כלבי הים.

כאן תוכלו לראות זכרים ונקבות של כבלי ים, גורים ואמהות של כלבי ים. תהנו כאן משקט ואוויר מיוחדת של חלון אל הטבע והיופי של החיות המתוקות הללו. כשלא היה לי ברור מי מתעניין יותר במי, אנחנו בהם או שכלבי-הים מתעניינים יותר בבני האדם… כנראה ששני הצדדים יוצאים שמחים(:

אוכלוסיות כלבי ים באיסלנד – ירידה במספרים של כלבי-הים באיסלנד
בעבר, כלבי-ים היו נפוצים יותר באיסלנד, ומניינם נאמד בכ-43,000 פרטים. אולם אוכלוסייתם באיסלנד הצטמצמה ב-90% במהלך ארבעת העשורים האחרונים.
בתקופות קדומות יותר, יבול כלבי-ים היה חשוב מאוד ויכול היה להוות גורם הישרדותי מכריע בזמנים קשים. באופן כללי, לאנשים הייתה השקפה חיובית כלפי כלבי ים וראו בהם משאב יקר ערך, לבשר ושומן. כלבי-הים נאכלו ושמן שהופק מהם שימש גם כדלק תאורה. העורות והפרוות עובדו ושימשו לביגוד ונעליים.

במשך שנים רבות, פרוות כלבי ים הייתה מצרך יצוא יקר ערך, אך שוק כלבי הים המסחרי הבינלאומי צנח בסביבות שנת 1980 – עקב מחאות נגד ציד כלבי ים בקנדה, רוסיה ונורבגיה – ואיסור ייבוא שהוטל על ידי האיחוד האירופי.
במהלך העשור הבא השתנתה השקפתו של הציבור הרחב באיסלנד כלפי כלבי ים באופן דרמטי. החלה פעילות ציד נרחבת במטרה לצמצם את מספר כלבי הים שהסבו נזק לציוד דיג, טרפו דגים וגררו לזיהומים של נמטודות בדגי בקלה ובדגים אחרים. צעדים שנויים במחלוקת אלה, יחד עם מספר לכידות של כלבי ים ברשתות דיג, נחשבים כמי שתרמו לירידה במספר כלבי הים במימי איסלנד בעשורים האחרונים. שינויים בתנאים הסביבתיים יכולים להיות גם חשובים. ציד כלבי ים עדיין מותר בנסיבות מסוימות. עם זאת, נראה שאוכלוסיית כלבי הים עדיין בירידה.

כלב-ים מצוי Phoca vitulina
כלב הים המצוי (Phoca vitulina) הוא זן כלבי הים הנפוץ ביותר במימי איסלנד. זכרים שוקלים בממוצע 100 ק"ג והם מעט יותר כבדים מהנקבות, ששוקלות בממוצע 90 ק"ג. אורך הזכר והנקבה הוא בממוצע 1.7 מ' ו-1.6 מ' בהתאמה. צבע הפרווה יכול להשתנות במידה ניכרת בהתאם לעונה, מין וגיל. הנקבות מאריכות חיים מזכרים ויכולות לשרוד יותר מ-30 שנה.
כלב הים המצוי הוא אחד ממיני כלבי הים הנפוצים ביותר בעולם. תזונתם מורכבת מדגים, קוד, הרינג ועוד. זהו צולל מיומן שיכול להישאר מתחת למים עד 25 דקות. לרוב, הוא ניזון בעומק של 10-50 מ', אבל יכול לצלול עד 200 מ' או יותר לתקופות קצרות.
כלבי ים הם חברתיים ולעיתים קרובות ניתן לראותם בקבוצות ליד קו החוף. הנקבות מתאספות באתרי הובלה באביב ומולידות גור אחד, אותו הן מנקות במשך 4-6 שבועות.

מינהרה תת-ימית בפיורד הלוויתנים – על כביש 1 בחזור אל רייקיאוויק
אחרי כלבי-הים המתוקים מסתיים מעגל הטיול סביב איסלנד. עוד נשאר לכם לחזור דרומה על כביש 1 ולהיכנס למינהרה התת-ימית, בפיורד הלווייתנים – קוואלפיורדור Hvalfjörður Tunnel, המינהרה יורדת במתינות אל מתחת למימי פיורד הלוויתנים, היא נעימה ונוח הלנסיעה. הכביש חדש ונוח ומואר.
ועוד רגע אתם בחזרה ברייקיאוויק, ותם מסע מופלא באי הוולקני הנדיר והמיוחד של איסלנד. שמחתי לעזור ולתת מידע ואקווה שתפיקו ממנו תועלת רבה.



Booking


דלפי ביוון: עירם של האורקל ומקדש אפולו- מדריך מלא למטייל





ברלין בירת גרמניה: טיול באירופה הקלסית






טיול VIP עם הדרכה פרטית בגיאורגיה ליעל ולנכדתה היקרה | אוקטובר 2022




צפון תאילנד: על משחקי קרבות והימורים של חיפושיות כבר שמעתם?






אגם קולומרס – פארק אייגואסטורטס, הפירינאים הספרדיים




