שמורת מערת הנטיפים - מערת שורק בהרי ירושלים - אוצר לאומיישראלי של נטיפים וזקיפים
מערת הנטיפים פעורה מעל נחל שורק מעל מושב נחם ובית שמש. שמותיה הנוספים שך מערת הנטיפים הם מערת שורק ומערת אבשלום, ע"ש אבשלום שוהם
המערה התגלתה ביום עבודה שגרתי של חציבות במחצבת הר טוב בשנת 1968. המערה שנפערה התגלתה כמערת נטיפים מדהימה וייחודית מאוד.
לאחר גילויה, המערה עברה מחקר, פתוח והכשרה לקליטת קהל. וכבר שנים רבות שרשות הטבע והגנים מתפעלת את המערה בצורה מופתית ושומרת על בריאות הנטיפים והחיוניות שלהם. במקביל הגן הלאומי קולט קהל מדי יום בצורה מסודרת ומאורגנת בהרשמה מראש באתר רט"ג.
אופי מסלול הטיול במערת הנטיפים
- אופי הטיול: אתר מקומי
- משך הטיול: כשעה
- דרגת קושי הטיול: קל, יש 103 מדרגות ירידה אל המערה ובעלייה בחזרה
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: יש אפשרות לכניסה לרכב עם נכים אל החלק התחתון של האתר, וכניסה מסודרת לנכים
- צבע סימון שבילים בטיול: סימון מקומי
- אורך מסלול הטיול: כחצי קילומטר
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות
- מאפייני מים במסלול: אין
- שירותים: יש
- שולחנות/ספסלים לישיבה: יש
- מים לשתייה: יש
- מזנון: יש
- חניון לילה: לא
- מחיר כניסה: מבוגר 28 שח, ילד 14 שח, מבוגר בקבוצה 24 שח, ילד בקבוצה 12 שח
- שעות כניסה:
שעון קיץ: בימים א'- ה' ושבת ניתן להיכנס לשמורה בין השעות 8:00 ועד השעה 16:00 האתר נסגר בשעה 17:00 .
בימי שישי וערבי חג ניתן להיכנס לשמורה בין השעות 8:00 ועד השעה 15:00 האתר נסגר בשעה 16:00
שעון חורף: בימים א'- ה' ושבת ניתן להיכנס לשמורה בין השעות 8:00 ועד השעה 15:00 האתר נסגר בשעה 16:00.
בימי שישי וערבי חג ניתן להיכנס לשמורה בין השעות 8:00 ועד השעה 14:00 האתר נסגר בשעה 15:00.
- טלפון: 02-9911117 או 3639*, מוקד רשות הטבע והגנים. המוקד זמין גם בוואצאפ: 054-9642434 אימייל: st.netifim@npa.org.il פקס: 02-9990215
- כניסה לכלבים: לא
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל חניון מערת הנטיפים
מטיילים יקרים! שימרו על הטבע ושלמות האתרים, לא לקטוף ולא לרמוס פרחים וצמחייה, אל תשאירו אשפה בשטח, קחו האשפה עמכם בתיקים עד לפח הקרוב
מפת ניווט נסיעה אל מערת הנטיפים
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם בהרי ירושלים
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים במערת הנטיפים
הטיול במערת הנטיפים הוא קל, ברור ונעים. הטיול מתאים לכל העונות, לכל המשפחה עם הילדים, כולל לנכים ועגלות תינוק. (שימו לב שלשם כניסת נכים יש צורך ליצור קשר טלפוני או במייל עם האתר, לחצו)
השאירו הרכב בחניון העליון, רשו לפי השילוט במדרגות האבן אל המפלס התחתון של אתר מערת הנטיפים.
כאן היכנסו למבואה, שלמו עלות כניסה, ותמתינו לתורכם להיכנס. לאחר אישור כניסה, צעברו בחצר המערה, תיכנסו אל מבואת המערה. שם מוקרן סירטון מעניין.
לאחר הצפייה בסירטון תוכלו להיכנס לסיור במערת הנטיפים הקסומה. כאן תמצאו שבילים נוחי והמערה מוארת במידה מספקיה לטיול בטיחותי, תוך כדי שמירה על הנטיפים ומניעת התפתחות אצות עליהם.
שימו לב לצורות המעניינין של הנטיפים, אוזני הפיל, וילונות, איטריות מקרוני, צורות של אלמוגים ועמודי ענק.
שימו לב לזקיפים שנוצרים בחלק התחתון של הנטפים ויוצרים יחד ארמונות והיכלים, צורות מעניינות של עוגות קומות, אריות, נסיכות ומלכים, אצבעות וצורות רבות כיד הדימיון הפורה שלכם. שימו לב גם להלקטיטים שהם נטיפים שגדלים בצורה לא רגילה בוניגוד לכוח המשיכה.
השביל במערה יביל אתם אל היציאה חזרה אל החצר. ממנה תטפסו חזרה אל החניון העליון.
לחצו למסלולי טיולים מומלצים נוספים עבורכם באזור הרי ירושלים
- תל שוכה – גבעת התורמוסים: טיול פריחה בחורף וטיול פריחה באביב
- נחל קטלב: מסלול הליכה אתגרי ויפהפה
- חורבת מדרס: מערות פעמון, מחילות זחילה, מערות קבורה, טיול פריחה בחורף ובאביב
- תל עזקה: תצפית וסיפורי דוד וגוליית
- בית גוברין גן לאומי: כל מה שחיפשתם מתחת לאדמה- מערות, ציורים, בתי בד, מחילות מסתור ועוד הרבה הרבה עניין וכיף
- נחל המערה והמערת התאומים
- חורבת חנות ועין מטע, עין תנור
רקע כללי על נחל שורק
נחל שורק
נחל שורק הוא הגדול בין הנחלים של הרי ירושלים. אגן הניקוז שלו אדיר, 722 קמ"ר! אורכו 70 קילומטר, החל מהמורדות הדרומיים של רמאללה ועד לחוף פלמחים מערבית לראשון לציון.
נחל שורק מתחיל את דרכו בפאתי רמאללה. הנחל עובר למרגלות ירושלים בעמק צבאים, למרגלות שכונת רמות וסנהדרייה. נחל שורק חוצה את כביש מספר 1, באזור מוצא, וממשיך בדרכו דרומה. הוא עובר למרגלות עין כרם והסטף.
את פנית ה'ברך' שלו, עושה נחל שורק למרגלות שלוחת נס הרים, במקום בו חובר אליו נחל רפאים, שמגיע אליו ממזרח. באזור זה חוברת רכבת מלחה-ירושלים–בית שמש אל ציר נחל שורק המפותל.
נחל שורק באזור שבין ירושלים לשפלת יהודה – מתחתר בעמק גדול, ירוק ויפהפה, מהיפים בישראל. משני עברי פיתולי נחל שורק היפים מתרוממים רכסים גבוהים, מיוערים ומדהימים.
עם נחיתת קמר רמאללה והרי ירושלים אל השפלה, יוצא נחל שורק אל שפלת יהודה. כאן, בפאתי מזרח בית שמש, חובר אליו נחל זנוח המגיע אליו מדרום.
נחל שורק עושה מכאן את דרכו וממשיך מערבה, ואוסף אליו גם נחל כיסלון מצפון לבית שמש.
מכאן ימשיך מהלכו של נחל שורק בין שדות, ישובים וקיבוצים, בנוף גבעות נמוכות של שפלת יהודה.
נחל שורק יוצא אל מישור החוף וחולות החוף מדרום לרחובות. ומסיים את דרכו בים התיכון מצפון לקיבוץ פלמחים, באזור גן לאומי שפך נחל שורק, פלמחים.
לאורך נחל שורק וגדותיו ההרריים בוקעים מעיינות רבים: ליפתא, מוצא, הסטף ועין ביכורה, עין חינדק, עין גיורא ועוד.
השורק ההררי
חלקו היפה ביותר של נחל שורק קרוי: "השורק ההררי". באזור זה פיתולי נחל עמוקים וגדולים, מרהיבים ביופיים. כאן עוברת הרכבת מבית שמש לירושלים. באזור זה זורם נחל שורק עם מים מטוהרים במפעל טיהור נחל שורק.
בנחל שורק ההררי מסלולי טיול מהיפים בישראל. המסלולי אתגריים, עוברים בחורש ים תיכוני עשיר. בחורף ובאביב באזור יש פריחה עשירה ונהדרת והנופים מרשימים במיוחד.
מערת הנטיפים הידועה פעורה על מצוקי הגיר הקשה של מורדות נחל שורק הדרומיים. מזרחית לבית שמש. מערות קארסט נוספות פעורות מעל ערוץ נחל שורק ההררי, הידועה שבהן היא מערת שמשון, שממול למערת הנטיפים, בגדה הצפונית של נחל שורק.
זיהום ושיקום נחל שורק
נחל שורק היה מזוהם מאוד עד אמצע שנות ה-90 של המאה ה-20. הזיהום הגיע אליו משפכים של ירושלים רבתי, וגם בהמשך דרכו אל הים נוספו אליו שפכים מזוהמים רבים. במצב ההוא, לא היה אפשר לנשום ליד הנחל, לכל אורכו. החל מאזור כביש עין כרם ועד לחוף הים. בעלי החיים מתו והצמחייה גוועה.
באמצע שנות ה-90 של המאה ה-20 החלו פעולות שיקום מסיביות בנחל שורק. הוקמו מכוני טיהור לאורכו. המים טוהרו, והושבו אל הנחל מטוהרים. בעלי החיים שבו אל סביבתם הטבעית, צמחיית הגדות התאוששה. במקביל נערכו פעולות שיקום גדות, שיקום שבילי טיולים ונוצרו אתרי בילוי וחניונים נחמדים לאורך נחל שורק וסביבותיו.
נחל קטלב – אחד מהערוצים היפים בהרי ירושלים שנשפך לנחל שורק
נחל קטלב מתחיל את דרכו בעמק הרחב שממערב למושב השיתופי מבוא בית"ר. הוא עובר ביערות אורנים של קק"ל. נחל חוצה מתחת לכביש 386, בנקודת הפיתול החריף, כקילומטר מזרחית למושב בר גיורא.
באזור זה הנחל יורד חדות אל ערוץ עמוק ומצוקי. כאן נחל קטלב נעשה מדהים ביופיו. בדרכו בוקעים מעיינות יפים. כיום הם דלים במים.
המעין הראשון, עין גיורא בוקע בחווה חקלאית נטושה. המים נאגמים אל ברכה. המים נוטפים משולי הברכה אל הוואדי, ונעלמים בקרקעית נחל קטלב.
בהמשך מורד נחל קטלב בוקע מעיין נוסף, עין קטלב. מי עין קטלב נאספו בסוף המאה ה-19 לצורך הנעת רכבת הקיטור העותמאנית. המים נסכרו מעל משטחי הסלע שבבסיס ערוץ נחל קטלב. כיום במקום שאריות הסכר ההרוס וצינור המים.
מכאן המים הוזרמו בצינור אל הדוודים הענקיים שליד מסילת הרכבת, בתחנת בר גיורא. באזור החיבור של נחל קטלב עם נחל שורק.
אהבתם את אתר "מטיילים עם ענת" ונעזרתם בו? לחצו כאן והעניקו לאתר דירוג 5 כוכבים וכמה משפטים עם משוב חיובי – כך תתרמו מניסיונכם ותעזרו לאלפי גולשים נוספים למצוא דרכם ברשת ♥