עם פריצת רכיבת האופניים לדרך הפעילות הפיזית ואופציה מצוינת לטיולים בימי קורונה 2020, אף אני רכשתי זוג אופני שטח. מכאן הכול התגלגל מהר מאוד, לגילויים של מסלולים ארוכים, שבהליכה רגלית נחשבים משעממים ומשמימים, אבל ברכיבה באופניים הם מועדפים
מצאתי בסביבת מגוריי, באזור מודיעין, שפע שבילי אופניים מהממים, שהם כמעט אינסופיים למעשה. אפילו רק ביער בן שמן עצמו, יש שבילים כל כך רבים, חניונים, מסלולים ופינות חן שרק בזכות רכיבת האופניים זכיתי להכיר.
האופניים הצמיחו לי כנפיים. והתחלתי לטוס במשעולים, בשבילי השטח, צילמתי ותיעדתי חניוני יום וחניוני לילה. מצאתי את שביל ישראל משחק תפקיד חשוב בערוץ המחבר את אזור המרכז עם שפלת יהוד הוהרי ירושלים. מקטע זה של השביל, אולי נחשב משעמם וחד -גוני, אבל הסתבר לי שהאזור ממש-ממש יפה, ושווה טיולים רבים, ובכל עונות השנה.
מקטע זה של שביל ישראל שבין יער בן-שמן ללטרון, למעשה מכיל אלמנטים רבים של טבע, יערות, חורשים, שטחי חקלאות ומרעה. באזור זה של השפלה הצפונית, יש אלפי מערות, בורות מים, חורבות, גיתות ליין, בתי בד, חללי מגורים קדומים, ברכות אגירה עתיקות למים, שרידי מערות קבורה.
שברי חרסים שנמצאים בכל השטח מלמדים על התיישבות עתיקה ורצופה לאורך דורות רבים. התיישבות שלא פסחה על כל מטר ומטר באזור מודיעין-לטרון.
נקודות תצפית יפות פזורות לאורך המסלול המיוחד הזה. ספסלי ישיבה, פינות מנוחה וזיכרון. נדנדות ספסל אל מול הנוף, ברזי מים להולכי השביל, אתרים למנגל ומעגלי אבנים למדורות.
אני מצאתי את האזור מזמין מטיילים ברגל. מטיילים עם רכבי שטח 4X4, מטיילים עם אופניים, מטיילים רגליים, מייטיבי לכת וגם משפחות עם ילדים לקטעי מסלול קצרים. קטעי מסלולים מתאימים גם לעגלות תינוק ולנכים ומונגשים לחניית מכוניות ומסלולים קצרים.
מהסיורים שלי באזור יערות בן שמן דרך עמק איילון ועד לטרון, גיליתי שהאזור טוב ויפה לטיולים בכל העונות. בחורף ובאביב, שפע פריחה, שדות ירוקים בוהקים בשמש או בגשם. שלוליות בוץ מרתקות. פטריות אחרי הגשמים. בסתיו פשוט נעים לטייל. ואפילו בקיץ, אפשר למצוא מפלט מהחום בצל עצי היער.
אופי מסלול הטיול בשביל ישראל - מקטע יערות בן שמן - יערות מודיעין - עמק איילון - לטרון
- אופי הטיול: אורכי
- דרגת קושי הטיול: בינוני
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: חניונים ומקטעים מותאמים
- מתאים לרכב שטח 4X4: רוב המסלול מתאים
- מתאים לטיול עם אופניים: כל המסלול מתאים. צפויים כמה קטעים קצרים מאתגרים
- צבע סימון שבילים בטיול: שביל ישראל
- אורך מסלול הטיול: 21 קילומטרים
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים, מזון, קרם הגנה
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות
- מאפייני מים במסלול: בוץ בחלק מהמסלול לאחר הגשמים
- שירותים: במצפה מודיעין
- שולחנות/ספסלים לישיבה: חניונים לאורך המסלול
- מים לשתייה: בחניונים לאורך המסלול
- מזנון: בסופ"ש וחגים מזדמן רכב גלידה וכיוצ"ב
- חניון לילה: חניון הנוער ביער בן שמן
- מחיר כניסה: ללא
- שעות כניסה: אין
- הערות מיוחדות: זהירות בחציית כבישים.
- כניסה לכלבים: יש
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל תחילת המסלול בתל חדיד
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל סיום המסלול מנזר השתקנים לטרון
מטיילים יקרים! שימרו על הטבע ושלמות האתרים, אל תשאירו אשפה בשטח, קחו האשפה עמכם בתיקים עד לפח הקרוב
מפת ניווט נסיעה אל תל חדיד לתחילת המסלול במקטע שביל ישראל 22-21
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם באזור מודיעין
מפת סימון שבילים למסלול הליכה בשטח, נסיעה באופניים בשטח
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים במסלול שביל ישראל מקטע 22-21 - מתל חדיד ויערות בן שמן ועד מנזר השתקנים ומבצר לטרון
את המסלול מתחילים מתל חדיד. לחצו לניווט.
המסלול יכול להסתיים בכל נקודה אשר תבחרו לאורך המסלול שאורכו 21 קילומטר.
אבל אם תבחרו לעשות את כל המסלול רגלית באופניים או בחלקו האפשרי ברכב שטח, תשאירו רכב מאסף במנזר השתקנים, למרגלות מבצר לטרון. לחצו לניווט לנקודת הסיום.
תל חדיד
בתל חדיד תצפית נהדרת אל מרחבי יער בן שמן, מישור החוף וגוש דן. במקום נקודת פיקניק טובה, צל ושולחנות.
חניון הנוער יער בן שמן – חניון לילה
חניון הנוער הוא חניון לילה מוסדר ומאושר ללינה ביער בן שמן.
מצפה מודיעין מרכז יערות בן שמן, צילום: ד"ר ענת אביטל
מצפה מודיעין ביער בן שמן
אתר מסודר עם מדשאות, תאטרון, שירותים, מים וצל.
שביל ישראל, מורדות נחל גמזו ביער בן שמן עם אופניים, צילום: ד"ר ענת אביטל
נחל גימזו
נחל גמזו חוצה את יער בן שמן ממזרח למערב. תחילתו בערוצים שמגיעים מפאתי אזור הייטק וטכנולוגיה ליגד, בפאתי מודיעין ממערבה. הנחל מתחתר בסלעי הקירטון של שפלת יהודה, ויוצר לעצמו ערוץ שמעמיק לכיוון מערב. נחל גימזו הוא האחראי על העמק שמחלק את יערות בן שמן לשני חלקים: צפוני ודרומי, והוא שיותר את המורדיות והעליות של שבילי יער בן שמן. נחל גמזו מסיים את דרכו ונשפך לנחל איילון סמוך ומדרום למושב בן שמן, מזרחית לעיר לוד.
תל גמזו- מצפה השניים יערות בן שמן, מטיילים עם ענת
תל גמזו
תל גימזו צופה על מושב גמזו ממזרח. בסטייה קלה מהמסלול המצורף, מומלץ מאוד לטפס אל התל. שמוקדש כתל הנצחה , "מצפה השניים", על שם שני חיילי הפלוגה הדתית שנפלו במלחמת העצמאות. האתר קרוי גם מצפה יהונתן, ע"ש יהונתן איינהורן ז"ל בן מושב גמזו, שנפל במלחמת לבנון השנייה.
מתל גמזו תצפית מהממת אל עבר מישור החוף, גוש דן ומישור החוף הדרומי, ומרחבי השפלה הנמוכה, לוד, רמלה, רחובות ועוד…
חורבת רגב – מצפה חן
צריך להגיע הנה כדי להבין.
מצפה חורבת הוא אתר מהמם שלא כולם מכירים ולא כולם מגיעים. הגישה קשה ברכב שטח רציני, או באופניים, אופנועים או ברגל. הטיפוס אל גבעת רגב מצריך מיומנות ברכיבה, ומאמץ גם בטיפוס רגלי. המאמץ שווה, כי הגבעה מהממת.
לא כל יום מגיעים לאתר כל כך יפה כמו חורבת רגב, במרכז הארץ, שמרגיש כמו הגליל, לא פחות. אתר תצפית רגב נטוע עצי זית, התצפית אל השפלה ומישור החוף מצוינת. בחורבת רגב תמצאו שרידי בתים, מתקנים חקלאיים, גיתות, בורות מים, מערות קבורה, ספים של כניסות לבתים, שפע שברי חרסים על הקרקע, טרסות יפות, ונוף משגע.
כדאי מאוד להביט אל מול לחורבת רגב, שם נמצאת מצפון חורבת חרובה, המזוהה עם החשמונאים. החורבה עטורה שיחי צבר והיא סמוכה למרכז טכנולוגי ליגד מודיעין מערב.
חורבת חרובה
חורבת חרובה מיוחסת לכפר חרוב היהודי מהתקופה החשמונאית. הישוב התקיים על גבעה מעל לנחל ענבה. על מורדות הגבעה תוכלו למצוא ממערב שדה קבורה מעניין עם מבחר סוגים של קברים חצובים בסלע הגיר: קברי ארגז שחלק מלוחות האבן השתמרו. ומערת קבורה חצובה בסלע ויש לה פתח מגולף בצורת קשת.
למרגלות הגבעה ממערב, סמוך לסינגל האופניים ענבה, תוכלו למצוא גת גדולה חצובה בסלע. לגת שני אגני ניקוז רבועים, והיא די יחודית באזור זה. גת גדולה כזו מלמדת על קיום של הרבה כרמים של ענבים ליין ועושר מקומי רב.
דאה שחורת כתף בחיפוש מזון בבוקר חורף נאה – יערות מודיעין
נחל ענבה
נחל ענבה מתחיל את דרכו בלב העיר מודיעין, בפארק ענבה. הנחל מנקז את המורדות המערביים והדרומיים של העיר מודיעים לכיוון מערב. נחל ענבה נשפך אל נחל איילון מערבית למחלף ענבה, מזרחית לעיר רמלה. לאורך נחל ענבה, וסביב פארק ענבה שבילים ומסלולי טיולים יפים, מתקנים חקלאיים קדומים, וגם שכונות מגורים חדישות של העיר מודיעין המתחדשת.
פארק ענבה בעיר מודיעין
בטיול זה אפשר לסטות למסלול נהדר שמגיע אל פארק ענבה שמודיעין. דרך עפר רחבה מובילה אל פארק ענבה. הדרך עבירה רגלית ובאופניים. לאורך הדרך תחנות עצירה נחמדות עם ספסלים וסככות גפן מוצלות.
חורבת ענאבה – בית ענבה
שביל ישראל עובר סמוך לחורבות בית ענאבה, שמוזכר במפת מידבא, בית ענבה. שרידי הכפר הערבי ענאבה, ומבנים קדומים לו מהתקופה הביזנטית, ניכרים בשטח. באתר מזהים גם כבשן סיד קדום.
סטייה בשביל ישראל עקב עבודות במחלף ענבה
נכון לכתיבת שורות אלו, ינואר 2021, שביל ישראל הוסט ואיננו עובר מתחת למחלף ענבה, אלא עובר בכביש המגיע מאזור טכנולוגי ליגת מודיעין, ועד לצומת עם מרכז מסחרי עינב – ישפרו מודיעין.
חורבת נכס – פאתי מודיעין (ישפרו, מרכז עינב)
חורבת נכס מוגבלת על ידי כבישים מכל עברייה. אזור התעשייה והמסחר ישפרו פאתי מודיעין, כביש 1, כביש 431. גבעת חורבת נכס מקשטות את הסביבה בירוק טבעי, חורבות קדומות, מתקנים חקלאיים ופריחת חורף ואביב משגעות.
מעניין לציין שבחורבת נכס התקיים כפר ערבי במאה ה-19, האזור היה מזרעה עונתית לחיטה ושעורה. בתחילת המאה ה-20 הפך לישוב קבע. במהלך מלחמת העצמאות הכפר נכבש על ידי חטיבת יפתח. שמו של הכפר נגזר כנראה מכנסייה ביזנטית שהייתה במקום, אל-כניסה, כנסייה.
למרבה היופי והכיף, בחורבת נכס תוכלו למצוא לצדי שביל ישראל מתקנים חקלאיים, דרך רחבה שעברה במרכז הכפר, טראסות, בורות מים, ספלולים לכתישה או מיצוי נוזלים.
גם בודדה עגולה יפה תוכלו למצוא בקלות בחורבת נכס. הבודדה היא מתקן עגול חצוב בסלע, במרכזה חור אשר שימש כנראה לבורג סחיטה. המעגל השטוח החצוב בסלע מתנקז בתעלה קטנה אל בור איגום צמוד. הבודדה שימשה לסחיטת נוזלים, זיתים או ענבים. ייתכן אף ששימשה לכמה שימושים במקביל.
גם קבר ארגז תוכלו למצוא ברכיבת האופניים שלכם או בטיול הרגלי שלכם לאורך שביל ישראל בחורבת נכס. ממש לצד הדרך, כמעט בשיא הגובה, תוכלו למצוא לצד הדרך בור מלבני חצוב בסלע. לבור מסגרת חצובה שנועדה להחזקת מכסה אבן כבד. מכסה שסגר את הקבר, אך כיום איננו נמצא בשטח. כנראה נלקח לשימוש משני.
חורבת כפר טוב
לאחר הסיור בחורבת נכס, תרדו מהגבעה, ותעברו לגבעה הבאה, היא כפר טוב. כל אזור חורבת כפר טוב משמש כשטח מרעה לפרות, הוא מגודר למען לא יברחו הבקר. בשטחי החורבה שרידי מבנה, מתקנים חקלאיים ובורות מים קדומים. מקור השם בערבית "ח'רבת כפר טאב". יש המזהים אותו עם העיירה היהודית מהתקופה הביזנטית, "כפר טבי" שהייתה עיירה סמוכה ללוד ממזרח.
פינת מנוחה לשביליסטים ע"ש צבי דינר, מקום נעים עם מים וספסלים, צילום: ד"ר ענת אביטל
חניון צבי דינר
חניון נוח עם ספסלים למנוחה, נקודת מים פעילה, סלע הנצחה וגינון צנוע, עץ חרוב מצל, ומעגל אבנים למדורה. מומלץ למנוחה לשביליסטים ועוברי דרכים. הפינה להנצחת צבי דינר, בן הישוב הסמוך נוף איילון, היה נער בן 18, שנסע עם חברים להשתחרר קצת מהלחץ של הבגרות במתמטיקה.
בדרך חזרה ליישוב, בפניה חדה, הנהג כנראה איבד שליטה על ההגה והאוטו התהפך.
צבי, היחיד שלא היה חגור, עף מהרכב, נחת על האדמה ונהרג במקום. (מתוך אתר תנועת הנוער אריאל).
פינת מנוחה לשביליסטים נווה יוסף, מקום נעים עם מים וספסלים, צילום: ד"ר ענת אביטל
חניון נווה יוסף
פינת מנוחה גדולה מתחת לעצי חרוב גדולים. במקום שולחנות אל מול הנוף, מים ואתר לבישול על האש. מומלץ, מוצל, נקי ונעים. האתר הוקם לזכר יוסי מלאך שביל שנפטר ממחלת הסרטן.
חניון משה שעיה
פינת הנצחה נוספת נמצאת סמוך לשעלבים, לזכר משה שעיה ז"ל שנהרג בפיגוע בשנת 2011 כשהוא בן 25. באתר שולחנות, צל, מים לשתייה, נדנדת ספסל מול הנוף, תצפית נהדרת לכיוון מערב, אל השדות, יערות בן שמן ומישור החוף.
יער שעלבים
אם לא מספיק נהניתם במסלול, מהר מאוד תמצאו את עצמכם לצד יער אורנים וחרובים יפה שמעטר את שולי שעלבים. שלט של קק"ל מקדיש את היער לפעילות תנועת "עזרא" העולמית. הדרך ישרה, נוחה לרכיבת אופניים ולהליכה. הדרך טובה לכל רכב. מכאן תצפית טובה דרומה, אל עבר כביש 1 ושפלת יהודה, אזור דרך בורמה ועמק איילון.
פינת מנוחה בשעלבים, צילום: ד"ר ענת אביטל
חניון ינון עברון שעלבים
חניון קטן וצנוע סמוך לשביל ישראל, מדרום לשער אחורי של הישוב שעלבים. במקום שולחנות, צל ומים.
מעבר מתחת למסילת הרכבת וכביש 1
אם חשבתם איך חוצים את מסילת הרכבת וכביש 1, אז הפתרון הוא פשוט: מעברים וגשרים נוחים ורחבים מתחת לערוצי התנועה הסואנים שלמעלה.
שביל ישראל מתחת לגשר הרכבת לירושלים, עמק איילון, צילום: ד"ר ענת אביטל
חציית נחל איילון
את נחל איילון חוצים מעל גשרון קטן. הנחל מוצף בחורף והאזור עשוי להיות בוצי מאוד.
ברווזים ברכיות בנדידת חורף במאגר קולחין תעוז, לטרון, צילום: ד"ר ענת אביטל
מאגר מי קולחין תעוז
מאגר קולחין תעוז נראה מהחלק הדרומי של שדרת הרמטכ"לים. בחורף המאגר מלא, ואפשר לצפות בו בעופות נודדים שחונים ומשייטים באגם.
יד לשריון, לטרון, תחנת מכ"ם לנדידת ציפורים, צילום: ד"ר ענת אביטל
תחנת מכ"ם רוסי למעקב אחר מזג אוויר ונדידת ציפורים
בתוך מתחם יד לשריון תמצאו כדור ירוק גדול, הוא תחנת מכ"ם מזג אוויר וחקר ומעקב הציפורים הנודדות בישראל. האתר משמש לספירת של כמויות העופות הנודדות בציר הנדידה החשוב במרכז הארץ, העובר כאן מעל לטרון ממש.
מונומנט לכבוד חטיבה 188 ברק, יד לשריון לטרון, צילום: ד"ר ענת אביטל
יד לשריון ואנדרטות לחיל השריון – מונומנטים ואנדרטות לחטיבות ואוגדות חיל השריון לדורותיו
ממש מחוץ לגדר מוזיאון יד לשריון, מצפון, נמצא פארק גדול ומסודר מאוד, מונגש ונוח לביקור. לאורך הכביש תמצאו אנדרטות, פסלים סביבתיים, מסבירן קולי, שלטי הסבר והנצחה.
האתר מציג למטיילים בצורה יפה, ברורה ונעימה את ההיסטוריה של חיל השריון, הלוחמה בכל החזיתות, הצפונית והדרומית. יצירת החייל, יצירת האוגדות והחטיבות של חיל השריון. הסיור בין המייצגים מעניין ונעים. במקום תמצאו גם חניוני יום נוחים עם שולחנות פיקניק וחורשות מוצלות, וגם מתקנים לילדים.
כניסה לחצר מנזר השתקנים לטרון, צילום: ד"ר ענת אביטל
מנזר השתקנים לטרון
תחצו את כביש 3 במעבר החציה והיצמדו לסימון שביל ישראל. היכנסו בשער הכניסה של המנזר. בחצר החיצונית תמצאו חניון נוח לפיקניק, שולחנות, מים וצל. כאן תמצאו אובליסק לכבוד "צדיק באמונתו יחיה", שמנציח לטובה את הפרשן התנכ"י היהודי רש"י, הקדוש הנוצרי ברנאר מקלרבו, וצאלח א-דין המוסלמי, שנחשב לכובש רחום במסורת הנוצרית.
מבצר צלבני לטרון, לה-טורון דה שבלייה, תצפית פנורמית מהממת, צילום: ד"ר ענת אביטל
טיפוס אל המבצר הצלבני בין כרמי הזיתים בדרך עפר ציורית צרה ומקסימה
לאחר הסיור במנזר השתקנים, תתחילו בטיפוס קצר לאורך כחצי קילומטר, עד מרומי הגבעה שמדרום-מזרח למנזר השתקנים. היצמדו אל סימון שביל ישראל. כעבור כרבע שעה תגיעו אל החלק העליון של הגבעה ותראו מולכם את חורבת המבצר הצלבני, לה-טורון דה-שבלייה, בגובה 265 מטר מעל פני הים.
דגמי משוריינים ושיירות בתצפית החרוב אל דרך בורמה, צילום: ד"ר ענת אביטל
דרך בורמה – המשך יבוא
כאן בתצפית מהממת זו מסתיים המקטע הנהדר על שביל ישראל, שהתחיל בתל חדיד ויער בן שמן- ומסתיים בואכה נחל נחשון, נחל מאיר ודרך בורמה, עליה נדבר בפוסט נוסף מיוחד למקטע נהדר של דרך בורמה.
בטיולים באזורים עם קשיי קליטה אני ממליצה לכם מאוד להזמין טלפון לווייני עם כיסוי איתור וחילוץ, למענה בחירום SOS. שירות לכל חברות הביטוח! התכתבות ללא הגבלה, מפות טופוגרפיות, יכולת איתור ומעקב מרחוק, תקבלו גם דיווחי מזג אוויר. הטלפון הלווייני פועל גם באזורים ללא קליטה סלולרית. לחצו להזמנת טלפון מחובר לחמ"ל של מגנוס 24/7
רקע כללי
שביל ישראל חוצה את יער בן שמן מצפון לדרום, ממש במרכז היער הענק, החשוב שביערות ישראל. שביל ישראל עובר ביער בן שמן, במרכז הארץ, באזור צומת כבישים חשובים ביותר: כביש 1, כביש 6, כביש 443.
שביל ישראל נכנס אל יער בן שמן מצפון בתל חדיד, חוצה את כביש 443 במעבר מתחת לכביש במצפה מודיעין. שביל ישראל חוצה את נחל גמזו במרכז יער בן שמן, ויוצא מהיער למרגלות תל גמזו – מצפה השניים.
משם יורד שביל ישראל אל יערות מודיעין, חורבת ענבה, חורבת נכס, שעלבים, בואכה לטרון ודרך בורמה.
חלק ממסלולי ההליכה על שביל ישראל ביער בן שמן מתאימים גם לרכיבת אופניים, בחלקים מסוימים יש תנאי שטח חריפים ונדרשת זהירות ברכיבה באופניים.
לחצו למסלולי טיולים מומלצים נוספים עבורכם באזור יערות בן שמן ומודיעין - לטרון
- גבעת שר: שביל טבע ומתקנים חקלאיים
- גבעת תיתורה במודיעין: שביל מונגש ויפהפה בצפון מודיעין, חקלאות קדומה ופריחה עונתית
- שביל המעיינות בפארק קנדה: מסלול טרסות, בורות מים ואמות קדומות
- קברות המכבים: מערות קבורה יהודיות קדומות ומערכות קבורה
- תל חדיד: נקודת תצפית נהדרת לכיוון מישור החוף והמרכז
- דרך בורמה: מסלול 4X4 , מסלול רגלי ואופניים, מלטרון דרך הראל, שער הגיא ועד לחורשת המסרק
- מנזר השתקנים בלטרון
- אמאוס: כנסייה ביזנטית קדומה ופסיפס רומי מרשים בלטרון
- גבעת תיתורה במודיעין: שביל מתקנים חקלאיים משוקם בצורה מופלאה
- עיינות ענר– קבוצת מעיינות יפים ליד נריה- טלמון ב'
- גבעת היקבים: גיתות, בורות יקב ותצפית נוף מהממת ממזרח לטלמון
- בית הכנסת העתיק אום אל-עומדאן במודיעין
אהבתם את אתר "מטיילים עם ענת" ונעזרתם בו? לחצו כאן והעניקו לאתר דירוג 5 כוכבים ומשוב חיובי – כך תעזרו לאלפי גולשים נוספים למצוא דרכם ברשת ♥