EN

יער בן שמן: הריאה הירוקה והגדולה בישראל

יערות בן שמן במרכז הארץ, החניונים הנודעים והגדולים בישראל, מסלולי אופניים וסינגלים

יער בן שמן הוא הריאה הירוקה הגדולה בישראל. היערות משמשים אלפי מטיילים ונופשים מדי שנה. ביערות מודיעין ובן שמן חניונים מסודרים עם שולחנות, ברזי מים ומתקנים לילדים. עצי האורן יוצרים צל ומרחב נוח לפיקניקים ופנאי.

ביער בן שמן תמצאו שבילים רבים להולכי רגל, אופניים, אופנועים, רכב פרטי ורכבי שטח. נחל גימזו שעובר במרכז היערות מוביל מים בימי הגשם בחורף. בחורף ובאביב פריחה נהדרת מכסה שטחים נרחבים. בחורף גם פטריות רבות נחבאות מתחת לעצים, לעשבים ומתחת לעלווה שעל הקרקע.

אופי מסלול הטיול ביער בן שמן

  • אופי הטיול: ברכב רגיל או רכב שטח, ברגל, חניונים מונגשים לנכים ועגלות תינוק, סינגלים לאופניים או אופנועים – הכול אפשרי
  • משך הטיול: משעה ועד יום שלם או קמפינג לכמה ימים
  • דרגת קושי הטיול: קל
  • מתאים לנכים ועגלות תינוק: כן
  • 4X4: כן
  • צבע סימון שבילים בטיול: שביל ישראל, ירוק, שחור, כחול, וגם שילוט דרכים מקומי
  • ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים
  • קליטה סלולרית: יש
  • הטיול מתאים לעונה: כל העונות
  • מאפייני מים במסלול: נחל גימזו זורם עם מים בימות הגשמים בחורף
  • שירותים בחניון הקהילות ובמצפה מודיעין: השירותים פתוחים בכל ימות השבוע בין השעות 8:00 -16:00
  • שולחנות/ספסלים לישיבה: פזורים בכל רחבי יער בן שמן
  • מים לשתייה: בחניונים ראשיים
  • מזנון: בדרך כלל בסופי שבוע באזור מצפה מודיעין תמצאו משאיות ניידות של קפה ומזון מהיר, ולצד כביש 443 סמוך למבוא מודיעים, וליד נאות קדומים.
  • חניון לילה ולינת שטח  – ביער בן שמן שלושה חניונים יעודיים ללינת לילה: חניון הנוער המיועד לקבוצות וליחידים, חניון שקם אלקטריק וחניוני מצפה מודיעין.
  • מחיר כניסה: ללא
  • שעות כניסה: אין
  • לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל תחילת המסלול ביער בן שמן

מפת ניווט נסיעה אל​ יער בן שמן

תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם ביער בן שמן

מפת יערות בן שמן: שבילים, מסלולים, כבישים וחניונים

יערות בן שמן מודיעין מפת שבילים קק"ל

מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים ביער בן שמן

חניית רכב בתחילת המסלול: לחצו לניווט עם ווייז אל תחילת המסלול

מה עושים ביער בן שמן?

ביער בן שמן עושים פיקניק, על האש במקומות שמותר, עושים פעילויות והפעלות ליחידים וקבוצות, עושים פעילויות ODT, יוצאים לטיולים ברגל, באופניים או עם הרכב. משוטטים בשטח, יוצאים לטיולי פריחה בחורף ובאביב, טיולי פריחה בקיץ ובסתיו, מחפשים פטריות בחורף.

והכי חשוב ביער כל כך מטויל, במרכז הארץ, שמושך כל כך הרבה מטיילים בשנה:

לא משאירים אשפה בשטח, לא קוטפים פרחים, לא יורדים מהשבילים המסומנים, לפני שעוזבים את השטח מכבים היטב את האש שלא יישאר אפילו מעט עשן, גם פטריות מלקטים רק קצת ולא מחסלים את כל מה שרואים – כדי שיישאר גם לרבייה לשנה הבאה.

פיקניק אביב ביערות מודיעין

אתרים מעניינים ביער בן שמן: 

שביל ישראל ביער בן שמן

שביל ישראל חוצה את יער בן שמן מצפון לדרום, ממש במרכז היער הענק, החשוב שביערות ישראל. שביל ישראל עובר ביער בן שמן, במרכז הארץ, באזור צומת כבישים חשובים ביותר: כביש 1, כביש 6, כביש 443.

שביל ישראל, צילום: ד"ר ענת אביטל

שביל ישראל נכנס אל יער בן שמן מצפון בתל חדיד, חוצה את כביש 443 במעבר מתחת לכביש במצפה מודיעין. שביל ישראל חוצה את נחל גמזו במרכז יער בן שמן, ויוצא מהיער למרגלות תל גמזו – מצפה השניים.

שביל ישראל ביער בן שמן עם אופניים, צילום: ד"ר ענת אביטל

משם יורד שביל ישראל אל יערות מודיעין, חורבת ענבה, חורבת נכס, שעלבים, בואכה לטרון ודרך בורמה.

שביל ישראל ביער בן שמן עם אופניים, צילום: ד"ר ענת אביטל

חלק ממסלולי ההליכה על שביל ישראל ביער בן שמן מתאימים גם לרכיבת אופניים, בחלקים מסוימים יש תנאי שטח חריפים ונדרשת זהירות ברכיבה באופניים.

תצפית תל חדיד, צילום: ד"ר ענת אביטל

תל חדיד 

אתר ארכאולוגי ותצפית מהממת לכיוון מישור החוף וגוש דן. תֵּל חָדִיד הוא אתר קטן בקצה יערות בן שמן, בחורף ובאביב האתר מוקף בפריחה צבעונית מכל עבר.

אל תל חדיד תגיעו בנסעה קצרה מכביש 443, דרך שולי יערות בן שמן. כשתגיעו לאתר תמצאו כמה שולחנות תחת עצי אורן גדולים. ובעיקר תמצאו תצפית נהדרת מעל כביש 6, אל כל אזור גוש דן, לכיוון מערב. למרגלות תל חדיד מטעי זיתים, בורות מים קדומים, גיתות, מערות קבורה ועוד מתקנים ארכאולוגיים קדומים.

אנדרטת יהדות לוב

אתר הנצחה לזכר הנספים בשואה, קורבנות הפרעות בלוב והנופלים במערכות ישראל. חניון נגיש לנכים ועגלות תינוק, שולחנות קק"ל.

גולת יהודי לוב עתיקת היומין ידעה תקופות זוהר, פריחה ושגשוג וגם תקופות מרד וגבורה, וכן ידעה גם ידעה שנות יסורים ואופל. רדיפות וגזירות, הרג ופרעות, שואה ומצוקת שאול. עם בוא שעת הגאולה פרצו בכל עוזם האמונה והתקווה, העצמה והאון והפכו לגל אדיר של התעוררות והתלהבות. עם רצון ולהט כביר, וכך רוב יהודי לוב נטשו את רכושם ועלו לארץ ישראל מיד לאחר קום המדינה בשנת 1949. יהודי לב השתלבו בכל תחומי החיים בישראל.

אבא שלי ואני, 2013

איש גדול מעש וכביר במידות טובות, אהבת האדם ושמחה אינסופית, היה אבי ז"ל, יוסי כהן, שהלך לעולמו במאי 2019. למרבה ההוד, ממש בהיותי מצטלמת ליד האנדרטה ליוצאי לוב, החזיר אבי את נשמתו לבורא. וכך, תמונה זו של סלפי שעשיתי, כי רציתי להראות לאבא, הוא מעולם לא ראה. ותמונה זו מזכירה לי ותזכיר לי תמיד את ההלם שבידיעה על לכתו של אבי האהוב, משוש חיי, שהיה עמוד התווך של המשפחה והמנטור שלי.

חניון אנה נחום והשיזף הגדול

החניון ליד כביש 443, בחניון עץ שיזף גדול מאוד.

מצפה מודיעין מרכז יערות בן שמן, צילום: ד"ר ענת אביטל

מצפה מודיעין

במצפה, בגובה 171 מטר מעל פני הים, מגדל תצפית המזכיר לפיד בוער. המצפה מנציח את מלחמות החשמונאים. סמוך למגדל תיאטרון פתוח. כאן תמצאו מבנה שירותים פעיל ונקי.

הפגודה – ביתן ידידות ישראל-תאילנד

 הביתן הוענק מהעם התאילנדי לעם ישראל במחוות לידידות בין שני העמים. תמצאו כאן עיטורים של סמלים בעלי משמעות בתרבות התאילנדית. הבניין מוקף גדר וניתן לראותו רק מבחוץ. הכניסה לקבוצות בתיאום מראש מול משרדי קק"ל.

הפגודה התאילנדית הוקמה בשנת 1988 לרגל 50 שנות לעצמאות ישראל ו-50 שנה לעלייתו של המלך התאילנדי בּוּמִיבּוֹל אָדוּלְיָאדִי (רָאמָה ה-9) לכס המלוכה. הוא מת ב-13 באוקטובר שנת 2016, טקסי האבלות על המלך הגדול היו מרשימים מאוד.

בדיוק באותם הימים הייתי בבנגקוק בתאילנד, ויצאתי לאזור מתחם ארמון המלך המפואר – לראות את הנעשה. סביב ארמון המלך עמדו אלפי תאילנדים בתורים ארוכים לכניסה לארמון המלך. רק תושבי תאילנד הורשו להיכנס לארמון. מסביב לארמון היו מאות ביתנים וסככות שהעניקו מזון לכל האבלים המגיעים לחלוק כבוד למלך ולנחם את המשפחה המלכותית. 

סהרונים

מדרגות אבן בנויות בצורת סהרונים בעמק קטן, שנועדו לעצור את סחף הקרקע בערוץ בימי שיטפונות.

אנדרטת ההגנה

 קיר הנצחה עשוי משלוש אבנים גדולות, לזכר שלושה ממפקדי ההגנה שנהרגו כאן כשרכבם עלה על מוקש במלחמת השחרור.

קבר חורבת הגרדי – ש´יח ע´רבאווי – 'קבר מתיתיהו החשמונאי', קברות המכבים, צילום: ד"ר ענת אביטל

חורבת הגרדי

 מבנה אבו עתיק שלראשו כיפה. מקורו של המבנה כנראה במבנה קבורה מפואר של משפחה מפורסמת מהתקופה הביזנטית, אולי שריד להתיישבות נוצרית, מהתקופה בה נהגו צליינים נוצרים לעלות אל אתר זה שנחשב בזמנם למקום קבורת החשמונאים.

מפת מטיילים עם ענת, יער בן שמן
חניית נכים בחניון מסלול העיוורים ביער בן שמן, צילום: ד"ר ענת אביטל

חניון מונגש ומסלול העיוורים ביער בן שמן – לחצו לניווט.

באתר חניון העיוורים ולקויי הראייה שולחנות פיקניק, מנגל, חניית נכים, ומסלול מונגש וייעודי לעיוורים ולקויי ראייה, באזור חורבה קדומה.

בחורבה תמצאו מבנה קדום עם חלל מחסן תת-קרקעי, בור מים, משוכות צבר וצמחיית בוסתנים. לאורך המסלול שלטי הסבר עם תמונות תבליט וכתב ברייל.

חניון בזק ומצפור שרון פטרבורג, לחצו לניווט

בחניון שולחנות פיקניק, מתקני משחקים מונגשים, פינות למנגל, תצפית טובה אל מרחבי יער בן שמן ונחל גמזו.

חניון המוזיקה יער בן שמן, צילום: ד"ר ענת אביטל

חניון מוזיקה ביער בן שמן, לחצו לניווט

בחניון המוזיקה מתקני מוזיקה, שולחנות פיקניק, פינות מנגל, פריחת חורף של רקפות.

חניון התקווה ופסל האייל ביער בן שמן, חניון המשפחה

חניון מונגש, שבילים מונגשים לנכים ועגלו תינוק, פינות מנגל, שולחנות פיקניק, מתקנים לילדים.

פארק מקסיקו יער בן שמן, צילום: ד"ר ענת אביטל

פארק מקסיקו יער בן שמן

אתר יער אורנים על צומת דרכים ביער בן שמן.

מפגש הצירים בלב יער בן שמן

מפגש של ארבע דרכים המגיעות מארבע רוחות השמיים בלבד יער בן שמן: מצפה מודיעין, יערות מודיעין, בקעת הנזירים וחניוני הקהילות.

פארק הפסלים, גן האבן ודרך חברת חשמל

"דרך החשמל" היא שנפרצה על ידי חברת חשמל לצורך הנחת קו מתח גבוה ביער בן שמן בשנות ה-90 של המאה ה-20. פריצת הדרך גרמה ל"פצע" בנוף היער. החיסרון הפך ליתרון, והדרך הפכה לאתר חניונים יפים. הגישה אל הדרך טובה לכל רכב מכביש 443, לבאים ממערב לכיוון מזרח. הסלעים שפונו במהלך העבודות הפכו לפסלים סביבתיים מקוריים בגן האבן ביער בן שמן. עבודות שיקום הנוף נעשו בעזרת תרומות של ידידי קק"ל בקנדה.

פארק ידידות ארגנטינה -ישראל, יער בן שמן, צילום: ד"ר ענת אביטל

פארק ידידות ארגנטינה-ישראל

 בפארק שולחנות ק"ל לפיקניק, שבילים, פינות מנגל, חנייה נגישה, אתר משולט ופיסול סביבתי לכבוד ידידות ארגנטינה-ישראל.

תל גזמו – מצפה השניים יערות בן שמן, מטיילים עם ענת

תל גמזו – מצפה השניים – מצפה יהונתן

תל גמזו נישא בדרום יער בן שמן, צופה אל עבר מושב גמזו ומישור החוף. מהתל תצפית פנורמית אל רחבי יערות בן שמן, מישור החוף, תל אביב, ראשון לציון, אשדוד, וישוביי שפלת יהודה. התל מלמד על מיקום ישוב קדום, בשם: גמזו, שמוזכר בתנ"ך בין ערי השפלה המרכזיות (דברי הימים ב', כ"ח, י"ח). בדברי חז"ל האתר מוזכר כמקום מגוריו של התנא "נחום איש גמזו".

האתר קרוי כיום "מצפה השניים" – על שם שני חיילי הפלוגה הדתית שנפלו במלחמת העצמאות על הגנת המולדת. האתר קרוי גם מצפה יהונתן ע"ש יהונתן איינהורן ז"ל בן מושב גמזו, שנפל במלחמת לבנון השנייה כגיבור, הי"ד. במקום סככת עץ , נדנדות ושולחנות שהוקמו ע"י המשפחה. האתר מעט מוזנח, ובכל זאת שימרו על הניקיון קחו האשפה עמכם, וכבדו את המקום.

בקעת הנזירים

כאן ברחבה הגדולה שמול מערות החצובות בסלע, מתחיל נחל גימזו. נחל גימזו חוצה את יער בן שמן בדרכו מערבה, והוא אחד מהיובלים על אגן הניקוז של נחל איילון. נחל גימזו חובר אל נחל גזר מזרחית ללוד. שני הנחלים זורמים מערבה עד המפגש עם נחל נטוף מתחת למחלף בן שמן וכביש 1.

בחלק הדרומי של רחבת בקעת הנזירים מערות קבורה, מערת אל-חביס – חצובות בסלע הגיר הקשה. המערות שימשו ככוכים לנזירים. במרכז הרחבה עץ שיזף גדול ויפה. מצפון לרחבה בריכת מים – ביר א- שאמי, בריכת אגירה ביזנטית שעד ימינו מצליחה לאגום מים בחורף.

קברות המכבים, כביש 443, צילום: ד"ר ענת אביטל

קברות המכבים

 כאן תמצאו קברים עתיקים חצובים בסלעים. חלקים עמוקים, חלקם רדודים, לחלקם פלטת אבן כמכסה מעל לקבר.

תצפית ספורטאי מינכן

אתר שמנציח את 11 הספורטאים שנרצחו בפעולת טרור באולימפיאדת מינכן (1972). מהאתר תצפית לכיוון צפון ומזרח אל חל מודיעים, העיר מודיעין ומודיעין עילית,  נעלין, די- קדיס, נילי, חשמונאים ואל-מידיה.

מצוק שילת נחל מודיעים, צילום: ד"ר ענת אביטל

מצוק שילת 

על נקודת הפיתול של נחל מודיעים נמצא מצוק יפהפה בגובה כ-20 מטר.

פריחת נרקיסים בחודש נובמבר, צילום: ד"ר ענת אביטל

פריחה עונתית בחורף, באביב בקיץ ובסתיו ביערות בן שמן

ביער בן שמן תמצאו את עונות הפריחה היפות של ישראל. בסתיו עולות סתווניות ובן חצב סתווני. בחורף נרקיסים, מרבדי רקפות, כלניות, עיריות, צבעונים. באביב עולים סחלבים, ופרחים חד שנתיים, פרגים, נוריות וכל היער חוגג בצבע וריח. עצי היער השיחים וצמחי הבתה, המטפסים וכולם חוגגים בפריחה משגעת ויערות בן שמן הם אתרי טיול מועדפים.

קידה שעירה ורקפת מצויה ביערות בן שמן, צילום: ד"ר ענת אביטל

פטריות בחורף ביער בן שמן

ביערות בן שמן תמצאו פטריות טובות למאכל, וגם פטריות שלא טובות למאכל או רעילות. ליקוט פטריות הוא מקצוע זהיר, ומי שרוצה ליהנות מאכילת פטריות חייב להיות מומחה לפטריות או לקחת מדריך ייעודי לנושא.

פטרייה אכילה טעימה – נטופה ערבה (Lactarius deliciosus), יערות אורנים ואלונים, בן שמן, צילום: ד"ר ענת אביטל

מסלולי טיולים מומלצים עבורך באזור יער בן שמן ומודיעין

היכנס לתוכן מותאם עבורך:

Share this site