טיול רגלי, אופניים או רכב שטח: מתאים לכל השנה, מלא מים בימות הגשמים בחורף
מנחל מודיעים (שילת) אל קברות המכבים: טיול שמתאים למשפחות ציידי השיטפונות שמחפשים משהו מלא מים בחורף, טיול עם ילדים, קצר קרוב ובמרכז. קל להגיע, קל לטייל ומדהים כמה מים יש אחרי הגשם!
לאורך המסלול תמצאו פריחת חורף ופריחת אביב מהממות בין החודשים פברואר למאי.
אופי מסלול הטיול בנחל מודיעים עד קברות המכבים על כביש 443
- אופי הטיול: אורכי
- משך הטיול: 4 שעות רגלי, שעה ברכב שטח עם עצירות בדרך
- דרגת קושי הטיול: בינוני
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: לא
- 4X4: כן ורצוי, ובעיקר בחורף חוצים כמה פעמים את הנחל כשהוא מלא מים
- צבע סימון שבילים בטיול: שחור
- אורך מסלול הטיול: 4 קילומטר
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים, פנס
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות, מומלץ מאוד בחורף ובאביב
- מאפייני מים במסלול: בחורף אחרי הגשמים נחל מודיעים מתחפש לירדן. מלא מים!
- שירותים: אין
- שולחנות/ספסלים לישיבה: באזור קברי המכבים
- מים לשתייה: אין
- מזנון: אין
- חניון לילה: לא
- מחיר כניסה: אין
- שעות כניסה: אין
- הערות מיוחדות: חציית הנחל בחורף מתאימה בדרך כלל גם לג'יפונים (אין בכתוב כאן אחריות על גובה המים ועל העבירות לכל רכב שהוא!)
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל תחילת המסלול דרומית לישוב חשמונאים
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל סיום המסלול בקברות המכבים, קבר מתתיהו (חר' הגרדי)
מפת ניווט נסיעה אל סיום הטיול בקברות המכבים, כביש 443
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם בנחל מודיעים-שילת-קברות המכבים
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים ב: נחל מודיעים, קברות המכבים, חר' הגרדי-קבר מתתיהו החשמונאי
תחילת המסלול: את הטיול תתחילו סמוך לישוב חשמונאים, צפונית לצומת שילת ולעיר מודיעין, למרגלות הגשר שמעל לנחל מודיעים, כביש 446. היכנסו לדרך העפר לכיוון מערב, לפי הסימון השחור.
מצפון לדרך העפר עובר נחל מודיעים, שבחורף אחרי הגשמים הוא מלא במים זורמים. משמאל לדרך העפר יערות אורנים.
הדרך מסומנת בסימון שבילים שחור, ומתפתלת ויורדת כמה פעמים אל נחל מודיעים (ואדי אל-מוס'לב).

אתרי עניין לאורך הטיול בנחל מודיעים וקברות המכבים:
חציית הנחל: בחורף כשהנחל זורם עם הרבה מים, צריך רכב שטח חזק. וברגל נרטבים בוודאות. עומק המים משתנה ויכול להגיע לחצי מטר בכמה מקומות.

מצוק שילת המרהיב: אחרי כמעט 2 קילומטרים נחל שילת עושה סיבוב ענק למרגלות מצוק גיר מדהים. על המצוק תראו לפעמים מטפסי סנפלינג וגולשים בכבלים מהמצוק. גובהו של המצוק מגיע ל-20 מטר.
טיפוס אל יערות בן שמן: אחרי כ-2 קילומטר הדרך עוזבת את הנחל, ופונה שמאלה (דרום-מערב), ומטפסת אל יערות בן שמן.

אתר קברות המכבים: כעבור כ-2 קילומטר נוספים תגיעו לקברות המכבים. השילוט בולט.
כאן תעזבו את הרכב ותשוטטו כחצי שעה רגלית.
קברים חצובים בסלע: כאן תמצאו קברים עתיקים חצובים בסלעים. חלקים עמוקים, חלקם רדודים, לחלקם פלטת אבן כמכסה מעל לקבר.
אתר הנצחה לחללי מלחמת השחרור: בחלק העליון של רחבת קברות המכבים תמצאו אתר הנצחה לחללי הקרבות שהיו באזור זה במלחמת העצמאות, ואת הנופלים בני היישובים מהאזור.
האנדרטה נבנתה בשנת 1981 והיא עשוייה כקיר בטון ארוך,עם לוחות שיש ועליהם רשומים שמות הנופלים. לפני הקיר תמצאו שבעה משולשים מבטון, שמזכירים את שבע הפירמידות של קברות המכבים, כפי שמסופר ששמעון החשמונאי בנה להוריו, לארבעת אֶחיו ולעצמו.

בור מים, שוקת חצובה ומערת קבורה של משפחה יהודית: המשיכו עוד לכיוון מערב אחרי רחבת ההנצחה. רדו עם הכביש הפנימי הצר הסלול לכיוון כביש 443. לקראת סיום הכביש הפנימי, תראו פרצה קטנה בגדר הסובבת את השטח, רדו אליה.
לקראת הירידה אל מפלס כביש 443, תמצאו בור מים חצוב בסלע. על פי הבור סבכת ברזל. ליד הבור שוקת חצובה בסלע. ליד הבור הייתה גם בריכה קטנה, שנותרה ממנה רק דופן אחת ועליה טיח.

מערת קבורה של משפחה יהודית מתקופת הבית השני ועד למרד בר-כוכבא: רדו עם המדרגות (שנשרפו חלקית בשריפה הגדולה בקיץ 2019). המדרגות יובילו אתכם אל מערת קבורה משפחתית מעניינת. המערה מיוחסת לקבר המשפחתי יהודי, אחדים ניסו להציע שזה קבר המשפחה החשמונאית. אולם זיסו ופרי במאמר בשנת 2007, הציעו דווקא את אתר קבר שייח' אל-גרבאווי-הגרדי- קבר מתתיהו, המצוי בהמשך המסלול כאן. המערה התגלתה בעת חציבת ההרחבה של כביש 443, והתגלו בה גלוסקמות מעניינות ועליהן שמות בני המשפחה שנקברו בה: שמעון, מרים, שרה ומנלאוס, ושמו נוספים, ראו בהרחבה למטה↓.
למערה שלושה פתחים. אפשר להיכנס בזהירות עם פנסים דרך פתחי המערות ולראות את כוכי הקבורה. במערה הימנית הכוכים בנויים. במערה המרכזית הכוכים חצובים בסלע הקירטון. המערה השמאלית לא נחפרה. הקבורה בכוכים אופיינים למשפחות בעלות אמצעים מתקופת הבית השני בכל רחבי יהודה וגם מחוצה לה.
טפסו חזרה אל הרכב שנמצא באזור רחבת ההנצחה.

נסיעה אל קבר השייח אל גרבאווי-חורבת הגרדי-קבר מתתיהו כהן גדול-קברות החשמונאים: מכאן סעו עם הסימון האדום, שיוצא שמאלה מקברות המכבים, לכיוון צפון-מערב. כעבור כ-1 קילומטר תראו משמאלכם את קבר השייח' אל-גרבאווי.
בניין אבן עתיק, עם כיפה לראשו. בחזיתו חצר קטנה וחלקו הצפוני-מערבי חצר גדולה מוקפת חומה. מקורו של המבנה כנראה במבנה קבורה מפואר של משפחה מפורסמת מהתקופה הביזנטית, אולי שריד להתיישבות נוצרית, מהתקופה בה נהגו צליינים נוצרים לעלות אל אתר זה שנחשב בזמנם למקום קבורת החשמונאים.

במרכז החדר הקימו מבנה דמוי מצבה ועליה הניחו בעת המודרנית לוח המציין שכאן מקומו של קבר מתתיהו הכהן הגדול. במקום נרות נשמה, ספרי קודש אחדים, קופת צדקה, מעט שאריות מזון ומים, וניכר שבמקום נמצאים מעת לעת חסידי ברסלב.


רקע כללי על נחל מודיעים, קברות המכבים-החשמונאים ומודיעין
נחל מודיעים
נַחַל מוֹדִיעִים (ודי ג'רידון בחלקו העליון וודי אל מלקי בחלקו התחתון) הוא נחל אכזב באזור הרי אפרים, בחלקה הדרומי- מזרחי של נחלת שבט אפרים.
הנחל מתחיל בקבוצת מעיינות המצויים צפונית-מערבית לגבעת זאב, לבין ביתונייא, מערבית לרמאללה. נחל מודיעים מנקז את השוליים המערביים של קמר רמאללה לכיוון מערב אל נחל נטוף שחובר לנחל איילון ומשם אל נחל הירקון ולשפך הירקון אל הים התיכון. בעוד נחל שורק מנקז את השוליים הדרומיים לכיוון דרום-מערב אל הים התיכון באזור פלמחים. ונחל פרת (ואדי קלט) מנקז את השוליים המזרחיים, ממזרח לקו פרשת המים הארצית, לכיוון מזרח אל נהר הירדן וים המלח.

אורכו של נחל מודיעים כ-18 קילומטר בקו אווירי והוא נשפך אל נחל נטוף (ואדי א-שמי) מערבית לנעלין, ומזרחית לנאות קדומים. נחל נטוף ממשיך בדרכו מערבה, ובתורו נשפך אל נחל אונו, שבתורו נשפך אל נחל איילון באזור פארק אריאל שרון (חירייה).
נחל מודיעים עם נחל נטוף הם ממקורותיו הראשיים של נחל איילון. בימות הגשמים בחורף הנחל מתמלא מים זורמים והופך לאתר טיולים מבוקש לתושביי הסביבה. נחל מודיעים מסמן את הגבול הדרומי של הרי גופנה שבדרום מערב השומרון.
העיר מודיעין או מודיעים
נמצאת בשפלת יהודה. מודיעין נודעה כעיר כוהנים, עירו של רבי אלעזר המודעי, שנודע בשלהי מרד בר כוכבא בכיס ההתנגדות האחרון בעיר ביתר הקדומה.
ונודעה בעיקר לפני כ- 2200 שנה כמקום מושבם של משפחת בית חשמונאי, הכוהנים וכמרכז התיישבות יהודי חשוב ביותר בתקופה בית המקדש השני. העיר מודיעין המודרנית יושבת על אזור מודיעין הקדום, וסביבה אתרים יהודיים רבים מתקופת הבית השני בשיא תפארתו.

באזור מודיעין ובתוכיי העיר מודיעין-מכבים-רעות המודרניות אתרי טיולים אחדים המלמדים על התיישבות יהודית חקלאית קדומה. באתרים ובמסלולים שבאזור מודיעין תמצאו: מערות קבורה יהודיות, בורות מים חצובים בסלע, גיתות לדריכת ענבים ליין, בתי בד לסחיטת שמן זית, בתי מגורים, מערות ומחסנים, שרידי פסיפסים מפוארים או פשוטים, כוכי קולומבריום, מחצבות ועוד מתקנים חקלאיים יצירות יד האדם מהעת העתיקה.

אזור אתר "קברות המכבים"- מודיעין הקדומה – מקורות האתר
לפי מחקרם של זיסו פרי: ח'רבת חמאם היא חירבת מדיא היא אתר יישוב קדום המשתרע על פני שטח של כ-80 דונם, הכולל בתוכו את 'קובור אל-יהוד' – "קברי המכבים" הידוע כיום, שטח גדר ההפרדה של דרך הפטרולים מדרום לכפר הערבי אל-מידיא, האנדרטה לזכר חללי אזור מודיעין, החלק המיוער מצפון וממזרח ל"קברות המכבים" והשדה החקלאי המעובד מצפון, שטח שייח' אל-גרבאווי.
בספר החשמונאים כתוב שלאחר מותו של יהודה המכבי בקרב אלעשה: "וייקח יונתן ושמעון את גופת אחיהם (יהודה המכבי), ויקברו אותה בקברות אבותיו בעיר מודעית" (מקבים א', ט', י"ט).
שמעון החשמונאי בנה באותו המקום מצבה: "וישלח שמעון לקחת את עצמות אחיו, ויקבור אותם אל קבורת אבותיו במודעית… ויקם שמעון על קברות אבותיו ואחיו מצבה גדולה, אבנים מהוקצעות משני עבריהן, ויצג עליה שבעה עמודים אחד מול אחד: לאביו ולאמו ולארבעה אחיו. ויקף אותם קרנות גבוהות מעשה מקלעות, ועליהן מפותחים כל כלי מלחמה לזכר עולם, וגם תבנית אניות מחוטבות הנשקפות על פני הים. והמצבה הזאת במודעית עד היום הזה." (ספר חשמונאים א, פרק יג, פסוק כה).

הכפר הערבי אל מידיה (המצוי מצפון לגדר הביטחון, כחצי קילומטר לצפון-מזרח מאתר קברות המכבים) משמר את שמה הקדום של מודיעין. המסורת שלהם הצביעה אתר "קברות המכבים" והם קראו לו: "קבור אל יהוד".
באתר קברות המכבים שתי שורות של תשעה קברים חצובים בסלע הגיר. הקברים חצובים לעומק כמטר וחצי, בתחתיתם שתי גומחות קבורה צדדיות. כל גומחה שימשה לקבורת אדם יחיד, וכאולי הקבר נבנה לקבורת בני זוג או בני משפחה אחדים, לפי הכלל: "אבל נקבר האיש עם בתו קטנה, והאישה עם בנה קטן ועם בן בנה קטן. זה הכלל כל שישן עמו בחייו, נקבר עמו במותו" (שולחן ערוך לרבי יוסף קארו, יורה דעה, הלכות קריעה, סימן שסב, סעיף ג').
מעל לקברים החצובים לעומק הסלע היו מונחים מכסים מלוחות אבן גדולים ועבים. חלקם קיימים עד היום במקום, חלקם שבורים וחלקם חסרים.

מערת קבורת הכוכים היהודית שליד כביש 443, התגלתה תוך כדי עבודות חציבה להרחבת כביש 443 בשנת 1995, ונערכו באתר חפירות הצלה על"ידי ש' ריקלין מטעם רשות העתיקות. במערה התגלו יותר מ-22 גלוסקמות. על חלקן נחטו שמות הנפטרים: תאודורה, פילפיאס בת מנלאוס, קיריאס, מרים, מרונה, קלאודיוס, דומנינס, דומנוס, שרה בת מנלאוס ושמות נוספים שקריאתם לא ברורה. שני שמות נרשמו בכתב עברי : 'שמעון [בר] אלעזר'.
הממצא ממערת הקבורה ליד כביש 443 כולל כלי חרס: קערות, בקבוקים דמויי כישור, פכיות וכן נרות מקופלים, רדיאליים, מקורצפים ונרות דיסקוס. בנוסף נתגלו כלי זכוכית דמויי פמוט. המערה, שנקברו בה יהודים, מתוארכת מן המאה הראשונה לפסה"נ עד המחצית הראשונה של המאה השנייה לסה"נ – משלהי תקופת הבית השני עד למרד בר כוכבא.
בדצמבר 1907 ביקרו במקום מורי ותלמידי גמנסיה 'הרצליה' מתל אביב, להדליק נר ראשון של חנוכה וקבעו את "קבור אל יהוד" ל"קברות המכבים". מאז נקבע המנהג להגיע לאתר בחג החנוכה, ומשנת 1945 ואילך נערך מרוץ לפיד של המכבי הצעיר ממודיעים לירושלים לזכר המכבים.
ביבליוגרפיה:
בועז זיסו וליאור פרי, 2007, "מיקומן של מודיעין החשמונאית ומודיתא הביזנטית: לבירור סוגיה גאוגרפית-היסטורית", קתדרה, 125 (תשס"ח), עמודים: 5-20.
מסלולי טיולים מומלצים עבורך באזור מודיעין ושפלת יהודה
- גבעת שר: שביל טבע ומתקנים חקלאיים
- אום אל עומדאן- בית הכנסת העתיק של מודיעין, מהקדומים בעולם
- שביל המעיינות בפארק קנדה: מסלול טרסות, בורות מים ואמות קדומות
- קברות המכבים: מערות קבורה יהודיות קדומות ומערכות קבורה
- תל חדיד: נקודת תצפית נהדרת לכיוון מישור החוף והמרכז
- דרך בורמה: מסלול 4X4 מלטרון דרך הראל, שער הגיא ועד לחורשת המסרק
- מנזר השתקנים בלטרון
- אמאוס: כנסייה ביזנטית קדומה ופסיפס רומי מרשים בלטרון
- גבעת התיתורה במודיעין
- בית הקשתות במבוא חורון
היכנס לתוכן מותאם עבורך:




עין חניה: מעין ובריכת מים צלולים ליד ירושלים



נבי מוסא: פנינה ארכיטקטונית במדבר יהודה











האוניברסיטה העברית בהר הצופים: טיול שלא היכרתם





דרך בורמה: טיול מורשת קרב, מעיינות יפים ופינות חמד ונופים

דרך הקיסר: שביל ישראל מחורבת חנות אל המדרגות הרומיות ובית הבד





פארק איילון-קנדה, עמק המעיינות ליד לטרון, אמאוס וחורבת עקד

אנדרטת הראל, גבעת הרדאר בהר אדר: תצפית מהממת שאסור לכם לפספס



מוזיאון השומרוני הטוב: פסיפסים יפים שלא תרצו לפספס

נחלים בישראל: מים זורמים, מפלים, שיטפונות, מסלולי מים


פרג אגסי (אגסני): טיולי פריחה אדומים באביב


הר יעלה: תצפית נוף בהרי ירושלים וחניון




הקרדו ברובע היהודי בירושלים ומפת מידבא




גן לאומי עין חמד: טיול מים ושלכת מהממת בסתיו ובחורף, שולחנות וצל

טיול בקסטל: קרבות מלחמת השחרור, תעלות קשר, סרטים ופריחה




נחל שורק ההררי: טיול מיטיבי לכת ורכב שטח בהרי ירושלים




טיול חנוכיות בירושלים עם הרבה אור וסופגניות מתוקות


טיילת החומות בירושלים: על הגובה משער יפו ועד לשער האשפות


עין מבוע בנחל פרת: מעין פועם במדבר והרבה מים


דרך בורמה – חניון אנדרטת מתנדבי מח"ל -חניון יום ולילה





מנורת הזהב ברובע היהודי מול הכותל המערבי בירושלים






תל עזקה: תצפית אל עמק האלה – כאן התחיל דוד המלך את מלכותו

גבעת שר: שביל טבע ומתקנים חקלאיים במודיעין

גבעת היקבים: חצי שעה ממודיעין ואתם באתר מדהים שלא היכרתם

רכס שיירות- הר ארנה: טיול תצפיות ומורשת קרב




יער בן שמן ומודיעין: מסלולי טיולים, חניונים, אתרים נחלים וצמחייה

בית כנסת החורבה ברובע היהודי בירושלים

קבר דוד המלך בהר ציון בירושלים: אתר עליה לרגל בכל ימות השנה


פריחת אירוס שחום בתקוע: טיול פריחה לתחילת האביב






חניון לילה ויום שורש: לינת שטח, אתר פיקניק ומסלולי אופניים

משכנות שאננים: שכונתו של משה מונטיפיורי בירושלים החדשה




כביש 386 עין כרם עד בר גיורא: דרך נוף מהיפות בישראל







טיול משפחתי באשדוד: דיונה גדולה, נחל לכיש, אשדוד-ים, גבעת יונה

דרום בקעת הירדן: 3 טיולי מים וכיף שאתם מוכרחים לעשות

טיול בשביל שוסטר: מסלול מעגלי קצר בנחלים שורק וקטלב









ימק"א בירושלים: מגדל תצפית פנורמית מהיפים בירושלים






מיד קנדי אל חורבת סעדים: תצפית מהממת ואוויר הרים

בית הכנסת העתיק של מודיעין: אום אל עומדאן


טיול בשטחי אש: הוראות, תאום, בקשה לכניסה






מערת המכפלה בחברון עיר האבות: מואוזולאום יהודי עתיק בארץ ישראל


שמורת טבע המסרק: טיול יפה בחורש ירוק




עין פרת (ואדי קלט): טיול מים ומעיינות יפים בצפון מדבר יהודה


הרי ירושלים: הר אדר, ליפתא וקבר שמואל הנביא



שלט פני הים בכביש 1 היורד מירושלים לים המלח

חורבת חנות בדרך הקיסר: טיול קצר וחניון נהדר




בית ילין במוצא – על שביל פארק ירושלים צמוד לערוץ נחל שורק





