מחניון הצנחנים עד לשפך נחל שורק בחוף פלמחים: טיול קצר לאורך נחל שורק המשוקם והדיונות
נחל שורק, הארוך והגדול שבנחלי הרי ירושלים, מסיים את דרכו בקול דממה דקה, וכמעט נעלם לו בחולות החוף מצפון לפלמחים
המסלול הקצר אל שפך נחל שורק מתחיל מחניון הצנחים בתחומי גן לאומי נבי רובין. המסלול עובר על גדתו הדרומית של שפך נחל שורק, בקטע משוקם ויפה של הנחל. מסלול הטיול עובר בצל עצי אקלפיטוס, לצד דיונות חול קטנות ובים החולות שליד חוף הים. החל שורק מזרים מים נקים ורוחשים בו חיים חדשים.
הטיול הקצר אל שפך נחל שורק מסתיים למרגלות קיבוץ פלמחים, מצפון וקרוב לשמורת חוף פלמחים, מהיפים בחופי ישראל.
אופי מסלול הטיול בשפך נחל שורק, גן לאומי נבי רובין:
- אופי הטיול: אורכי
- משך הטיול: כ-3 שעות
- דרגת קושי הטיול: קל-בינוני, חלק מההליכה בחולות ועל חוף הים
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: כחצי קילומטר ראשון מתאים לעגלות תינוק ונכים
- 4X4: לא
- צבע סימון שבילים בטיול: שחור (מס' 10360), כולל סימון מקומי של המועצה האזורית
- אורך מסלול הטיול: כ-3 קילומטר
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים, בגד ים
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות
- מאפייני מים במסלול: נחל משוקם זורם צמוד למסלול, בסיום הטיול נמצא חוף פלמחים, מוכרז לרחצה
- שירותים: בגן לאומי חוף פלמחים
- שולחנות/ספסלים לישיבה: בחניון חורשת הצנחנים, בתחילת המסלול
- מים לשתייה: בגן לאומי חוף פלמחים
- מזנון: בגן לאומי חוף פלמחים
- חניון לילה: בגן לאומי חוף פלמחים
- מחיר כניסה: ללא
- שעות כניסה: אין
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל החניה בתחילת המסלול בחניון חורשת הצנחנים
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל החניה בסיום המסלול חוף צפוני פלמחים
תחזית מזג האוויר לאזור הטיול בשפך נחל שורק:
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים בשפך נחל שורק – גן לאומי נבי רובין:
חניה: משאירים את הרכב בחניון חורשת הצנחנים.
הקפצת רכב לסיום המסלול: מקפיצים רכב אל החניון הצפוני של חוף פלמחים. לא בתשלום, חוף לא מוכרז לרחצה. נכנסים בדרך חולית. ונזהרים לא לשקוע בחולות בעומק החניון.
תחילת המסלול הרגלי: יוצאים מחניון חורשת הצנחנים לכיוון צפון. מוצאים את השביל המסומן בשחור ובסימון ושילוט מקומי.
חצייה מתחת לכביש 4311: השביל המסומן עובר מתחת לגשר של כביש 4311. השביל יוצא מן הצד השני של הכביש, מטפס חזרה אל גדות הנחל. מולכם צינור מעל לנחל: "ברוכים הבאים לגן לאומי שפך נחל שורק".
הליכה על שביל כבוש: המסלול מתחיל עם שביל כבוש היטב, שמתאים גם לעגלות ולנכים. השביל עובר בצל עצי אקליפטוס גדולים.
לאורך המסלול שלטי תחנות הסבר על מערכת טיהור מי השופכין, החי והצומח של נחל שורק. ההסברים והשילוט הוצבו על עמודי בטון לאורך המסלול.
אי הצבים: בדרך תמצאו שילוט אל אי הצבים. באזור זה תוכלו לראות, אם יהיה לכם מזל, את הצבים העולים לנשום מעל לפני המים. באזור זה נערכת פעילות מבורכת של רשות הטבע והגנים להצלת הצב הרך. כאן משוחררים מדי שנה צבונים צעירים שבקעו מהביצים, והם מושבים על ידי פקחי הרשות אל הנחל בשיתוף הקהל.
מסלול פתוח בין חולות, דיונות ושמש: אחרי ההליכה בצל העצים, המסלול יוצא אל אזור חשוף יותר. אזור של דיונות קטנות. כאן כדאי גם לטפס על הדיונות עם הילדים ולגלוש מהן בריצה. מהדיונות תצפיות נוף נוף טובות לעבר הים.
באזור זה תמצאו גם בוסתנים עזובים של חקלאות מואסי מלפני קום המדינה. עצי תמר וגפנים ששורשיהם מגיעים עד למי התהום ומתקיימים ללא טיפול חקלאי כבר הרבה שנים.
חולות ודיונות: תגיעו אל אזור של חולות עמוקים. השביל מתעקל דרומה, ועובר למרגלות קיבוץ פלמחים. מטפס מעט אל שולי הקיבוץ על רכס הכורכר המערבי.
סיום המסלול: אחרי החוף של קיבוץ פלמחים תגיעו אל החוף הצפוני, והלא מוכרז של פלמחים- כאן ימתין לכם הרכב המאסף.
שפך נחל שורק: בקטע שהשביל השחור פונה דרומה ומקיף את קיבוץ פלמחים, תוכלו לעזוב אותו. תחצו את החולות בקו ישר עד החוף. צאו לסיור לכיוון צפון, ללא סימון שבילים, צמוד אל רצועת החוף. נחל שורק שהיה מימין למסלול ההליכה שלכם כל הדרך, מתרחק כאן מהשביל המסומן.
בקטע זה, חולות הים שעולים ונסחפים עם הגלים אל החוף, סותמים את מוצא הנחל מדרום. ובדיוק כפי שקורה בכל נחלי החוף בישראל, שפך הנחל מוסט צפונה. הסיבה לכך היא התנועה המעגלית של זרמי הים התיכון, במעגל בניגוד לכיוון השעון. זרימה מעגלית זו של מי הים התיכון מגיעה אל חופי ישראל מדרום לצפון. והחולות מוסטים צפונה עם הזרם ללא הפסקה.
רקע כללי
נחל שורק הוא הגדול בין הנחלים של הרי ירושלים. נחל שורק מתחיל את דרכו בפאתי רמאללה. הנחל עובר למרגלות ירושלים בעמק צבאים, למרגלות שכונת רמות וסנהדריה. נחל שורק חוצה את כביש מספר 1, באזור מוצא, וממשיך בדרכו דרומה. הוא עובר למרגלות עין כרם והסטף.
את פנית הברך שלו, עושה נחל שורק למרגלות שלוחת נס הרים, במקום בו חובר אליו נחל רפאים, שמגיע אליו ממזרח. באזור זה חוברת רכבת מלחה-ירושלים-בית שמש אל ציר הנחל המפותל.
נחל שורק באזור זה מתחתר בעמק גדול ויפהפה, מהיפים בישראל. משני עברי פיתולי הנחל היפים מתרוממים רכסים גבוהים, מיוערים ומדהימים.
עם נחיתת קמר רמאללה והרי ירושלים אל השפלה, יוא נחל שורק אל שפלת יהודה. כאן, בפאתי מזרח בית שמש, חובר אליו נחל זנוח המגיע אליו מדרום.
נחל שורק עושה מכאן את דרכו וממשיך מערבה, ואוסף אליו גם נחל כיסלון מצפון לבית שמש.
מכאן ימשיך מהלכו של נחל שורק בין שדות, ישובים וקיבוצים, בנוף גבעות נמוכות של שפלת יהודה.
נחל שורק יוצא אל מישור החוף וחולות החוף מדרום לרחובות. ומסיים את דרכו בים התיכון מצפון לקיבוץ פלמחים.
לאורך נחל שורק וגדותיו ההרריים בוקעים מעיינות רבים: ליפתא, מוצא, הסטף ועין ביכורה, עין חינדק, עין גיורא ועוד.
נחל שורק היה מזוהם מאוד עד אמצע שנות ה-90 של המאה ה-20. הזיהום הגיע אליו משפכים של ירושלים רבתי, וגם בהמשך דרכו אל הים נוספו אליו שפכים מזוהמים רבים. במצב ההוא, לא היה אפשר לנשום ליד הנחל, לכל אורכו. החל מאזור כביש עין כרם ועד לחוף הים. בעלי החיים מתו והצמחייה גוועה.
באמצע שנות ה-90 של המאה ה-20 החלו פעולות שיקום מסיביות בנחל שורק. הוקמו מכוני טיהור לאורכו. המים טוהרו, והושבו אל הנחל מטוהרים. בעלי החיים שבו אל סביבתם הטבעית, הצמחייה התאוששה. במקביל נערכו פעולות שיקום גדות, שיקום שבילי טיולי ונוצרו אתרי בילוי וחניונים נחמדים לאורך נחל שורק.
מסלולי טיולים מומלצים נוספים באזור שפך נחל שורק:
- שמורת גבעת חומרה: אל פריחת אירוס הארגמן בחורף
- גן לאומי חוף פלמחים ויבנה ים: חוף רחצה ושמורת טבע מהיפות בישראל
- טיילת נחל לכיש אשדוד: טיול קליל לצד נחל לכיש המשוקם, גן חיות ספארי