משמורת חולות ניצנים ועד לחוף ים ניצנים - בדרום מישור החוף: ים החולות הגדול והיפה בישראל, וחוף רחצה ניצנים היפה בישראל
הטיול בשמורת ניצנים עד לחוף ניצנים מיועד לאוהבי הליכה בחול. מתאים לטיול משפחות וחובבי טבע ועקבות בחול
הטיול בחולות ניצנים מתאים לכל עונות השנה. והכי כיף ונעים בחורף. המסלול בקיץ מתאים לטיול רק מוקדם בבוקר או אחרי הצהריים והליכה ליילית
אופי מסלול הטיול בשמורת ניצנים - ים החולות וחוף ניצנים בדרום
- אופי הטיול: אורכי
- משך הטיול: 3 שעות
- דרגת קושי הטיול: בינוני+
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: לא
- 4X4: רק במסלולים המיועדים
- צבע סימון שבילים בטיול: כחול רגלי (מספר 10582), אדום (סביב אגם מי התהום של ניצנים), שחור (שביל 4X4)
- אורך מסלול הטיול: כ-3 קילומטר
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים, בגד ים
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות. עדיף בחורף. בקיץ רק בשעות הבוקר המוקדמות או אחרי הצהרים ובלילה
- מאפייני מים במסלול: חוף ים
- שירותים: בבית ספר שדה ניצנים, בחוף ניצנים בעונת הרחצה בלבד
- שולחנות/ספסלים לישיבה: בבית ספר שדה ניצנים, בחניון לילה בכניסה לשמורת חולות ניצנים, בחוף ים ניצנים
- מים לשתייה: בבית ספר שדה שקמים, בחוף ניצנים
- מזנון: בחוף ניצנים בעונת הרחצה בלבד
- חניון לילה: בחוף ניצנים בעונת הרחצה בלבד, קמפינג וקרוואנים בתשלום
- מחיר כניסה: כניסה לחוף ניצנים בעונת הרחצה בלבד
- שעות כניסה: בחוף ניצנים בעונת הרחצה בלבד
- טלפון: בת ספר שדה שקמים 08-6728755; חוף ניצנים 077-4494260
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל תחילת המסלול בבית ספר שדה שקמים
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל סיום המסלול בחוף ניצנים
מפת ניווט נסיעה אל חוף ניצנים
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם במישור החוף הדרומי
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים בשמורת חולות ניצנים
חניית רכב בתחילת המסלול: לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל תחילת המסלול בבית ספר שדה שקמים
חניית רכב מאסף בסיום המסלול: לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל סיום המסלול בחוף ניצנים
תחילת הטיול בבית ספר שדה שקמים בניצנים:
מומלץ להתחיל את הטיול סביב מבנה "הארמון" בו יושב כיום בית ספר שדה שקמים. "הארמון" היה בית מגורים ובית באר שנבנה בשנת 1917 על ידי אפנדי ערבי עשיר. בבית הבאר הייתה באר ומחסן לאריזת תפוזים, מהפרדס הסמוך. כיום יושב כאן בית ספר שדה "שקמים".
סביב למבנה "הארמון" תמצאו כיום דגם של אוניית המעפילים, המלמדת על חלקם של חברי קבוצת ניצנים בעזרה להעלאת מעפילים אל החוף בשנת 1942.
קיבוץ ניצנים במלחמת השחרור 1948
עוד מסביב למבנה תמצאו תעלות קשר ועמדות אשר שימשו את חבריי קבוצת ניצנים במלחמת השחרור. סיפורם הטראגי של חברי הקבוצה הוא עצוב מאוד. במלחמת השחרור, בעת התקדמות צבא מצרים צפונה לכיוון כיבוש תל אביב, נכבש הקיבוץ על ידי הצבא המצרי לאחר קרבות מרים עם 33 הרוגים. אחרוני הלוחמים של ניצנים שהתבצרו בתוך "הארמון" נכנעו ונלקחו בשבי המצרי למשך 9 חודשים.
בקרב ניצנים הנודע השתתפו גם שלוש נשים לוחמות. הפסל של נשים לוחמות בחלקו התחתון של המתחם מזוהה עם הנשים הלוחמות בגבורה.
תחילת המסלול הרגלי בים חולות שמורת טבע ניצנים:
היצמדו אל הסימון השחור ולכו לפי השילוט לכיוון מערב, בדרך עפר טובה לכל רכב. תגיעו עד לחניון הלילה המגודר המצוי תחת חורשת אקליפטוסים גבוהים.
מסלול הטיול בים חולות ניצנים:
בחלקו המערבי של חניון הלילה ניצנים תמצאו את סימון השבילים המסומן כחול. עם הסימון הכחול לכו כל הדרך בטיול זה, עד לחוף הים ניצנים.
אתרי עניין לאורך הטיול בשמורת חולות ניצנים:
ההליכה בים החולות בשמורת חולות ניצנים מתאימה לימות הסתיו, החורף והאביב – בכל שעות היממה. ובקיץ מומלץ לטייל רק מוקדם בבוקר או אחרי הצוהרים או כסיור לילי. ההליכה בחולות עלולה להיראות מתישה בהתחלה, אבל האמת שמתרגלים, ונעשה פשוט כיף ללכת בים החולות, שמבודד באופן יחסי מאתרי בנייה, מרעש העיר או רעש ציוויליזיצה מודרנית.
נכון, שמצפון למסלול תיראו את הבתים הדרומיים של אשדוד, ומרחקו מדרום תראו את ארובות תחנת הכוח רוטנברג של חברת החשמל באשקלון – אבל ים החולות של ניצנים – הוא חלום של שקט וטבע שמור להפליא.
חקלאות חולות – מואסי
לפני קום המדינה התקיימה התקיימה חקלאות חולות ייחודית לחוף הדרומי בישראל, גני חולות, היא חקלאות המואסי. החקלאים נטעו בחולות עצי פרי אחדים, תמר, שקמה, תאנה וגפן. עצי הפרי העמיקו שורשים אל תוך החולות והגיעו בצורה עצמאית אל מי התהום הקרובים אל פני הקרקע. חקלאות זו הייתה נפוצה בכל אזור החוף הדרומי בישראל, והיא מצויה עדיין בחופי סיני.
בחולות ניצנים אפשר לראות רק שרידים מחקלאות המואסי, ותוכלו למצוא עצי תמר, שקמים לרוב וגם שיחי גפנים מלאים באשכולות ענבים במהלך הקיץ.
אתגר זיהוי עקבות בחולות ניצנים וגלישה בדיונה גדולה – הפעלה מהממת לכל המשפחה
במהלך המסלול תתעכבו ותנסו למצוא עקבות בעלי חיים בחולות. תגיעו לדיונה הגדולה, לא סתם דיונת חול גדולה, היא פשוט חולית ענקית. שם תמצאו שממש כיף לטפס ולרוץ ולגלוש מטה.
בהמשך המסלול תוכלו לבחור ללכת עם הסימון הכחול עד לים, לחוף ניצנים, אל חלקו הצפוני.
אגם מי תהום בחולות ניצנים
אולי תבחרו לחבור אל סימון השבילים האדום, ולעבור ליד ברכות מי-התהום, ומשם להמשיך בדרככם אל חוף הרחצה של ניצנים.
ברכות מי התהום נחצבו בעבר לשם הפקת כורכר מרכס הכורכר בשמורת ניצנים. בחפירות הגיעו למי תהום גבוהים באזור זה. מלאות מים בעיקר בחורפים. הרחצה אסורה, באגם מתקיימת פעילות סירות פדאלים. בקיץ יש באגם ניצנים רק שרידי מים, וצמחיית מים גדלה בהן, כך תמצאו צמחי קנה מצוי, סוף מצוי ואשל היאור, שאופייניים למים מתוקים או מליחים בקרקע.
סיום הטיול בים החולות של ניצנים – חוף ניצנים היפה
לקראת סיום הטיול שלכם בחולות ניצנים תחצו עוד דיונה, חולית לא גדולה במיוחד. על הדיונה האחרונה לפני חולות חוף ניצנים גדלים עצי תמר ועוד צמחיית חולות אופיינית, לענה חד-זרעית, חבצלת החוף, רותם המדבר, אטד החוף, טיונית החולות, קנה מצוי, מתנן שעיר ועוד…
הפתעה לא מצויה בין צמחיית החולות בניצנים: פטריית קיץ
בטיול שלי בחודש יולי 2020 (כן, אחד מטיולי הקורונה שלי אל החוף הים, כי מי יודע מתי יסגרו לנו אתה חופים, ומי יודע מה מצפה לנו עם הממשלה הבלתי סגורה על עצמה, לקראת סיום הקדנציה האחרונה של בנימין נתניהו, 18.7.20) אני מצאתי פטרייה קייצית מיוחדת ולא שכיחה, שטרם יצא לי למצוא, שמה כלונסית החולות Battarrea stevenii.
הפטרייה הזו מוזרה ובלתי שגרתית בין פטריות ישראל. היא גדלה בחולות, באמצע הלא כלום. חשופה לשמש היוקדת. הרגל שלה עשויה מחומר עצי קשה, כמו ענף יבש ונבוב. כובע הפטרייה מכוסה לבד חום-ג'ינג'י, שהם הנבגים שעפים ונפוצים ברוח או במגע. הפטרייה הקייצית הזו מאוד מעניינת, כי גוף הפרי מבשיל מתחת לפני החול או האדמה, ורק בסוף מחזור החיים הוא פורץ עם הרגל החוצה, ומפיץ את הנבגים. הפטרייה כלונסית החולות גדלה בקיץ באזורים החמים בישראל, בחולות הנגב, עמק בית שאן ובאזור החוף.
שפך נחל אבטח בדרום חוף ניצנים – שמורת ים אבטח
מדרום ובסמוך לחוף ניצנים תמצאו את השפך היפה של נחל אבטח. נחל אבטח מתחיל את דרכו ליד המושב השיתופי בית שקמה שממערב לאשקלון. בחורפים גשומים הנחל נשפך לים כאן, מדרום לחוף ניצנים. בעונת הקיץ, מי נחל אבטח לא מצליחים לבקוע את מסך החולות, והם נאצרים סמוך לחולות החוף ושפך הנחל חסום. מי נחל אבטח יוצרים לגונה ממערב לים. סביב לגונת החוף הגדולה והיפה תמצאו צמחיית מים.
מפת סימון שבילים למסלול הליכה בשטח מבית ספר שדה שקמים בניצנים הישנה - אל ים החולות והדיונות בשמורת חולות ניצנים -ועד לחוף ניצנים
אתגר זיהוי עקבות בחולות
עקבות רבות של בעלי חיים מוטבעות בחולות מישור החוף. מאוד כיף בטיולי החולות לחפש עקבות בחול, למצוא את העקבות וגם להצליח לזהות את בעל החיים שהטביע את העקבות.
לאורך מישור החוף יש כמה מסלולים טובים לחיפוש והגדרת עקבות בחול:
דיונה הגדולה באשדוד, חולות ניצנים, חולות פולג- וינגייט, חולות גן לאומי חוף השרון, חולות פארק יער חדרה- השרון, חולות דור-הבונים, חולות קיסריה חוף אקוודוקט.
רקע כללי על ניצנים וחולות ניצנים
קבוצת קיבוץ ניצנים ומבנה "הארמון" במלחמת השחרור
מומלץ להתחיל את הטיול סביב מבנה "הארמון" בו יושב כיום בית ספר שדה שקמים. "הארמון היה בית מגורים ובית באר שנבנה בשנת 1917 על ידי אפנדי ערבי עשיר. בבית הבאר הייתה באר ומחסן לאריזת תפוזי, מהפרדס הסמוך. במבנה "הארמון" היו חדרי מגורים לארבע נשותיו וילדיו.
בשנת 1942 קק"ל רכשה את המבנה ואת האדמות שסביבו, ובשנת 1943 התיישבו כאן חברי קבוצת ניצנים, עולים מרומניה ומפולין. בשנת 1947 השתתפו חברי קבוצת ניצנים בהבאת עולים מספינת המעפילים שבתאי לוז'ינסקי אל החוף הצמוד לקיבוץ. סביב למבנה "הארמון" תמצאו כיום דגם של אוניית המעפילים.
עוד מסביב למבנה תמצאו תעלות קשר ועמדות אשר שימשו את חבריי קבוצת ניצנים במלחמת השיחרור. סיפורם הטרגי של חברי הקבוצה הוא עצוב מאוד. חברי קיבוץ ניצנים החליטו להישאר על אדמתם, למרות שקיבוץ ניצנים הוצא משטחי המדינה היהודית בתוכנית החלוקה של האו"ם בשנת 1947.
כך קרה, שמלחמת השחרור, בעת התקדמות צבא מצרים צפונה לכיוון כיבוש תל אביב, נכבש הקיבוץ על ידי הצבא המצרי. הקרב של חברי הקיבוץ המעטים עם נשק קל מול הצבא המצרי היה חסר סיכוי, ובכל זאת החברים עמדו בו עד מוות ושבי. הצבא המצרי היה מצויד בטנקים ובארטילריה וגם במטוסים. הקרב האחרון התחולל ב-7 ביוני 1948, כשאחרוני הלוחמים של ניצנים התבצרו בתוך "הארמון", ולאחר 14 שעות לחימה ו-33 הרוגים, נכנעו תושבי ניצנים ונלקחו בשבי המצרי למשך 9 חודשים.
בקרב ניצנים הנודע השתתפו גם שלוש נשים לוחמות. הלוחמת הידועה הייתה מרים בן-ארי וסיפורה מועבר מדור לדור כסיפור גבורה של האישה הלוחמת. הפסל של נשים לוחמות בחלקו התחתון של המתחם מזוהה עם הנשים הלוחמות בגבורה.
בסיום מלחמת העצמאות צה"ל תפס את האזור מחדש. החללים נקברו בקבר אחים בבית הקברות ב"ניצנים הישנה". לאחר מלחמת השחרור הוקם שוב קיבוץ ניצנים סמוך ומדרום למבנה "הארמון".
מסלולי טיולים מומלצים עבורך באזור מישור החוף הדרומי, השפלה והנגב המערבי
- טיילת פארק נחל לכיש אשדוד: טיילת לאורך הנחל המשוקם וגן חיות ספארי
- שייט בספינה במרינה הכחולה באשדוד: בהזמנה מראש לקבוצות לחצו כאן
- גבעת יונה באשדוד
- פארק עד הלום, נחל לכיש
- הדיונה הגדולה באשדוד
- נחל שורק עד לחוף פלמחים
- גן לאומי חוף פלמחים
- מאגר שקמה ,חוף זיקים ושביל האור מחוף אל חוף
- גבעת תום ותומר בנגבה- גן בוטני ואתר הנצחה ל- 73 חללי אסון המסוקים
- יער שוקדה ופריחת כלניות אדומות בחורף
- אנדרטת עוצבת הפלדה, גבול עזה
- חניון חץ שחור מול גדר עזה
אהבתם את אתר "מטיילים עם ענת" ונעזרתם בו? לחצו כאן והעניקו לאתר דירוג 5 כוכבים ומשוב חיובי – כך תעזרו לאלפי גולשים נוספים למצוא דרכם ברשת ♥