טיילת הירקון ושביל ישראל מקטע 19 בתל אביב: מעשר תחנות עד לשפך הירקון ונמל תל אביב
ד"ר ענת אביטל
שתפו לחברים שלכם:
שביל ישראל לאורך הירקון במרכז תל-אביב מקטע מס' 19 - שער טחנות אל שפך הירקון - מיטב הקסם של הירקון בטיול לכל המשפחה והילדים
ממש כך, במרכז תל אביב, או יותר נכון, צפון תל-אביב, זורם נהר הירקון המפואר בין נחלי ישראל, למוד הקרבות, השיטפונות והעלילות
כיום גדות הירקון מסודרות להפליא לטיול מונגש, נעים, ידידותי לכל מטייל. השביל סלול היטב, משולט, אטרקציות לכל המשפחה לאורך הנהר והטיילת. הטיול שאסקור כאן עובר לאורך כ-7.5 קילומטר, על שביל ישראל מעשר טחנות על גבול משולש בין: תל-אביב, רמת-גן ובני-ברק, ומסיים את דרכו בשפך הירקון, מצפון לנמל תל-אביב.
כמובן שתוכלו לחלק את הטיול הארוך למקטעים קצרים ויפים, כל קטע על הירקון יפה בפני עצמו, ושווה טיול משל עצמו.
אתרי עניין בטיול לאורך הירקון – שביל ישראל בתל-אביב – מעשר טחנות ועד לשפך הירקון לים
מפלי עשר טחנות על הירקון, גשר הבטון, שביל ישראל במרכז, צילום: ד"ר ענת אביטל
עשר טחנות
אזור עשר טחנות נמצא מערבית לאצטדיון הדר יוסף, על גבול משולש בין תל אביב -בני ברק ורמת גן. במקום זה פעלה בעבר טחנת קמח בתקופה הרומית. עצמת המים השוטפים של הירקון איפשרו הפעלת עשרים זוגות אבני ריחיים או יותר. האתר קרוי 'עשר טחנות' משום ששמו ניתן לו בעת שפעלו בו רק עשר זוגות אבני ריחיים בעת החדשה. משפחות ערביות, בידס ומוריה הפעילו כאן במאה ה-19 הטחינה, ושמה של הטחנה היה 'טאחונת אל הדר'. טחנת קמח זו הייתה הגדולה מבין טחנות הקמח על הירקון ובין הגדולות בארץ ישראל כולה.
גשר האבן מעל הירקון, נקרא גִ'סְר אֶל-הַדָּאר – 'גשר שאון המים' – על שם הרעש שיצר המפל על הירקון. מעניין לציין שזה היה זה הגשר היחיד על הירקון במשך מאות שנים.
גשר המכביה על הירקון
גשר המכבייה
ביום 14.07.1997 בטקס פתיחת המכבייה אירע אסון המכבייה: גשר ארעי שחיבר בין פארק הירקון לאצטדיון רמת גן, קרס בזמן שפסעה עליו המשלחת האוסטרלית וחלק מהמשלחת האוסטרית. למרבה האסון, ארבעה ספורטאים אוסטרליים נהרגו ו-69 מהספורטאים נפצעו.
עקב קריסת הגשר נפלו למי נהר הירקון המזוהמים רוב חברי המשלחת האוסטרלית, שמנתה 373 ספורטאים וחלק מחברי המשלחת האוסטרית, שמנתה 51 ספורטאים.
בעת קריסת הגשר למים, עלו חומרים רעילים מתחתית הירקון המזוהם, והזיקו קשות לספורטאים ולמחלצים שהיו במים.
בשנת 2005 הוקם גשר חדש על ידי עיריית תל אביב-יפו ועירית רמת גן שנקרא "גשר המכביה ה-15". לצד הגשר החדש הוצב לוח הנצחה משיש שחור.
המימדיון לצד הירקון, שביל ישראל במרכז, צילום: ד"ר ענת אביטל
פארק המים מימדיון בטיילת הירקון
לצד טיילת הירקון תוכלו לראות את פארק המים הגדול והנודע בתל אביב, המימדיון.
מגדלי ב.ס.ר ברמת גן לצד שביל ישראל על הירקון, צילום: ד"ר ענת אביטל
מגדלי ב.ס.ר ברמת גן – סמוך לטיילת הירקון
מדרום לטיילת הירקון, נישאים שלושת מגדלי העסקים הידועים בשם מגדלי ב.ס.ר ברמת גן.
טיילת הירקון אנדרטת המחתרות רמת-גן, מטיילים עם ענת
אנדרטת המחתרות רמת-גן
בצד הטיילת על שביל ישראל תמצאו אנדרטה המנציחה את לוחמי המחתרות של רמת גן. האנדרטה הוקמה בשנת 2006. ומטרת האנדרטה להנציח את המשותף בים שלוש המחתרות: ההגנה, האצ"ל והלח"י, ואת חלקן החשוב במאבק להקמת מדינת ישראל.
אנדרטת צליחת הירקון על ידי הבריטים 1917
אנדרטת צליחת הירקון על ידי הבריטים
עמוד זיכרון לצליחת הירקון ע"י הבריטים במלחמתם באימפריה העותומנית בלילה שבין 20-21.12.1917. עמוד השיש נלקח מאתר עתיקות רומי באשקלון לפי גרסה אחת ומאפולוניה לפי גרסה אחרת. זו נקודת צליחת הירקון השנייה והמוצלחת והכיתוב העברי נוסח בידי ז׳בוטינסקי. בסמוך גם אנדרטת שלוש המחתרות: ההגנה אצ"ל ולח"י שלחמו לשחרור מעול הבריטים ובמלחמת העצמאות. בנוסף לעמוד הזה ישנם שני עמודים נוספים לזכר הצליחה הראשונה בגבעת היל ובתל כודאדי.
מנוע דיזל "כריסטוף" מתחילת המאה ה-20, לשאיבת מי הירקון לשם השקיית פרדס, צילום: ד"ר ענת אביטל
משאבת כריסטוף על גדת הירקון
לצד שביל ישראל בטיילת הירקון תוכלו לראות משאבת מים ישנה, מסוג כריסטוף ששימשה לשאיבת מים מהירקון להשקיית הפרדסים.
אגם הפארק בגני יהושע תל אביב, לצד שביל ישראל והירקון, צילום: ד"ר ענת אביטל
אגם הפארק בגני יהושע
חברת פארק הירקון -גני יהושע הוקמה בשנת 1973 ע”ש יהושע רבינוביץ, שהיה ראש עיריית ת”א בשנים 1969-1974. שטחו של פארק הירקון – גני יהושע הוא כ-3,800 דונם. הפארק מתחיל מכביש גהה (כביש 4) במזרח ועד שפת הים במערב, שפך הירקון לים ונמל תל אביב.
בפארק גני יהושע מגוון אתרים לטיול רגלי, מלולי אופניים שמתאימים לכל גיל ולכל המשפחה, מתקני שעשועים, מתקני כושר, אטרקציות, שייט באגם הפארק, ספןרטק, השכרת רכב חשמלי, כדור פורח, פארק אתגרי SKYTOWN, קיר טיפוס ועוד ועד מתקנים, אטקרציות ופעילויות, אירועים וטבע עירוני.
ברכות שבע טחנות על נהר הירקון בגני יהושע, צילום: ד"ר ענת אביטל
שבע טחנות: ברכת איגום, מפלים וגשר קשתות עתיק
אתר שבע טחנות נמצא דרומית לאגם הפארק של גני יהושע, סמוך לירקון. ברכה גדולה אוגמת את מי הירקון מאחורי סכר גדול. מי האגם המלאכותי מוזרמים במפל מים רחב, שבעבר הפעיל שבע טחנות קמח. במכלול האתר פעלו בתקופה העות'מאנית 11 טחנות קמח. הטחנות היו שייכות לכפר הערבי ג'ריסה (תל נפוליון), שנמצא מדרום לאתר הטחנות.
ברכות שבע טחנות על נהר הירקון בגני יהושע, צילום: ד"ר ענת אביטל
מצפה הדקל לצד הירקון בתל אביב, גני יהושע, צילום: ד"ר ענת אביטל
מצפה הדקל לצד מתקני שעשועים וטיילת הירקון
לאחר הסיור באזור שבע וחנות תוכלו לעבור על הצד הדרומי של הירקון. כאן תוכלו לצאת לסיור ארוך לאזור פארק המתקנים ומצפור הדקל.
טיילת הירקון תל אביב, צילום: ד"ר ענת אביטל
פארק ראש ציפור
שבילי האופניים ושבילי הטיולים מובילים אל מרחבי אתר הטבע העירוני "ראש ציפור", האגנים הירוקים שביל הנחלים הירקון והאיילון, תל ג'ריסה, יער אקליפטוסים ושפע עופות וצמחייה עשירה.
באופניים פארק הסלעים בגני יהושע, לצד שביל ישראל בתל אביב, צילום: ד"ר ענת אביטל
פארק הסלעים ופסיפס בית הכנסת בית אלפא בגני יהושע בתל אביב
אחד האתרים היפים שאני אהבתי במיוחד בפארק גני יהושע הוא פארק הסלעים, הארכאולוגיה והקקטוסים. אבל, זה כנראה בגלל הקשר האישי שלי לעולם הסלעים והגיאולוגיה. וכמובן בגלל אהבתי המיוחדת אל הפסיפסים הקדומים. הופתעתי לגלות תצוגה מרהיבה ומקצועית של מגוון עצום מסלעי ארץ ישראל. לצד הסלעים כיתוב והסבר על מקורם וסוגם של הסלעים. בית ספר לגיאולוגיה של ממש.
פסיפס בית כנסת בית אלפא בפארק הסלעים בגני יהושע, לצד שביל ישראל בתל אביב, צילום: ד"ר ענת אביטל
פסיפס בית הכנסת העתיק של בית אלפא
במרכז פארק הסלעים מוקדשת תצוגה נהדרת של רפליקה של פסיפס בית הכנסת העתיק של בית אלפא. פסיפס בית אלפא הוא מבין הפסיפסים הידועים ביותר בישראל מתקופת התלמוד. פסיפס בית אלפא נשמר היטב באתרו, בקיבוץ חפציבה בבקעת בית שאן. וכאן, במרכז תל אביב, הפסיפס מונגש לקהל חינם, ובפרופורציות טובות להבנה. מסביב לפסיפס מגוון עמודי אבן, כותרות עמודים וכרכוב אבן.
הקקטוסים בפארק הסלעים בגני יהושע, לצד שביל ישראל בתל אביב, צילום: ד"ר ענת אביטל
פארק הסלעים בגני יהושע, לצד שביל ישראל בתל אביב, צילום: ד"ר ענת אביטל
גן הקקטוסים במתחם פארק הסלעים בגני יהושע
פארק הסלעים והקקטוסים מציג גם מבחר גדול של מיני צמחים סוקולנטים מעניינים.
פינת שחר בפארק גני יהושע, לצד שביל ישראל בתל אביב, צילום: ד"ר ענת אביטל
פינת שחר בגני יהושע לצד טיילת הירקון
מפגש נחל איילון עם הירקון בתל אביב, שביל ישראל באופניים במרכז, צילום: ד"ר ענת אביטל
מפגש נחל אילון עם נהר הירקון
אתר מעניין במיוחד הוא החיבור של נחל איילון אל נהר הירקון. החיבור בין הנחלים הגדולים נמצא ממש מתחת לגשר ראש ציפור, שעליו עובר כביש 20, נתיבי איילון. לא ממיד קל להבחין שבמקום מתחברים שני הנחלים, אבל אם תעצרו כאן, סמוך לגשר ממערב, ותתבוננו היטב, תוכלו לראות את שפך נחל איילון אל הירקון.
אגמון הירקון, טיילת הירקון תל אביב, שביל ישראל במרכז, צילום: ד"ר ענת אביטל
אגמון הירקון בטיילת הירקון בתל אביב
אגמון קטן ונחמד יפגוש אתכם על שביל ישראל. מטרת האגמון להרבות את המגוון הביולוגי של בעלי חיים וצמחים בפארק גני יהושע, כשהכוונה ליצירת אגמון אקולוגי. שיקום האגמון הקטן מאפשר גידול של מגוון מינים של צמחי מים מתוקים וצמחי גדות. צמחים אלו יטהרו ויצלילו את המים. כשמי האגמון נעשים צלולים, נמשכים אליהם גם עופות ובעלי חיים נוספים. בין הצמחים יווצרו אתרי קינון, לברווזים ועופות מים, והפרחים ימשכו חרקים ופרפרים.
שייט בירקון, שביל ישראל בתל אביב, צילום: ד"ר ענת אביטל
שייט קיאקים וסירות להשכרה בטיילת הירקון
בטיול שלכם בשביל ישראל שלאורך פארק הירקון, בחלקו המערבי, תמצאו אתרי השכרת סירות פדאלים לשייט עמצאי בירקון. סירה לשייט בקבוצות, ושייט של קיאקים מקצועי וספורטיבי.
גשר הירקון- גשר שייח' מוניס
גן הבנים
הנצחה לכ"ג יורדי הסירה
שפך הירקון נמל תל אביב, צילום: ד"ר ענת אביטל
גשר התערוכה- מחניון רידינג אל נמל תל-אביב
שפך הירקון נמל תל אביב, צילום: ד"ר ענת אביטל
גשר ווקופ-רדינג
מצד ירקון – מצד כודאדי – אנדרטת צליחת הירקון מערב
מגדלור שפך הירקון נמל תל אביב בעת פיתוח הטיילת, צילום: ד"ר ענת אביטלמגדלור נמל תל אביב, טיילת נמל תל אביב 2023, צילום: ד"ר ענת אביטל
המגדלור של נמל תל-אביב
מי קירור הטורבינה מושבים אל שפך הירקון נמל תל אביב, צילום: ד"ר ענת אביטל
נהר הירקון הוא הגדול שבנחלי מישור החוף בישראל. הירקון נובע מקבוצת מעיינות גדולה בראש העין. אורכו של נהר הירקון בסך הכול 27.5 קילומטר כולל כל הפיתולים. שמו הערבי של הירקון, ואדי עוג'ה, מתייחס אל הפיתולים הרבים שלו. המרחק האוויר בין עיינות ראש העין ועד לשפך הירקון בים התיכון, בנמל תל-אביב, הוא בסך הכול כ-14 קילומטר.
נופרים בפריחה צהובה בירקון, צילום: ד"ר ענת אביטל
קצת היסטוריה של הירקון
מאז ומעולם היה לנהר הירקון מקום חשוב בגאוגרפיה של ארץ ישראל. סביבו נוצרו ביצות וצמחיית נחלים עשירה. מיקומו בלב ומרכז הארץ, ועל דרך הים הקדומה, יצרו אתגר במעבר גוף המים הרחב. נהר הירקון בוקע ממש למרגלות שפלת השומרון, ממש למרגלות מגדל צדק (מגדל אפק) – הוא המבצר הקדום ששמר על הדרך הצרה, הקרויה "מעבר אפק", בדרך הים הקדומה (Via Maris), שחצתה את ישראל מדרום לצפון.
ברכת סכר טחנת אבו רבאח על הירקון, צילום: ד"ר ענת אביטל
לא בכדי נבנו בעת העתיקה מצודות ומבצרים משני עברי מעבר אפק החשוב, מגדל צדק ממזרח, ומבצר אנטיפטריס על תל אפק, בצידו המערבי של מעבר אפק. בעת העתיקה התחוללו במעבר אפק קרבות מוכרים ובעלי מורשת קדומה, כשהידוע מכולם הוא קרב אבן העזר, בו מתו בני עלי הכהן, חפני ופנחס וארון הברית נשבה על-ידי הפלישתים (ספר שמואל א' פרק ד').
באזור זה, על פי המוסרת היהודית, נפגש שמעון הצדיק עם חיילות אלכסנדר מוקדון, וכאן ביקש שמעון הצדיק מאלכסנדר הגדול שלא יכנס לבית המקדש, ובקשתו התקבלה, באורח נסי, כמתואר בדברי חז"ל:
מעיינות ראש נתפשים בעת המודרנית על ידי חברת מקורות בקידוחי המוביל הארצי, והם מובלים במערכות המים של מרכז הארץ. מעט ממי המעיינות משוחררים לזרום בטעיות בשטח ובערוץ נהר הירקון המקורי. המעיינות בוקעים בתחום גן לאומי מקורות הירקון, גן לאומי שבו תוכלו לטייל ולבלות יום שלם, מהחלק המזרחי בגן לאומי תל אפק ועד לגן לאומי מקורות הירקון, בריכת הנופרים, ובית הבטון.
בית הבטון על גדת הירקון הנקי, צילום: ד"ר ענת אביטל
מסלול נהר הירקון
נהר הירקון מחולק לשלושה מקטעים על פי איכותם של מימיו:
קטע עליון של הירקון עם מים טוביםונקיים לרחצה – אורכו כ-7 קילומטרים מעיינות ראש העין ועד למפגש הירקון עם נחל קנה, באתר הקרוי כיום: המפל הנסתר, מדרום לפארק הוד השרון.
ברכות המפל הנסתר, הוד השרון, צילום: ד"ר ענת אביטל
בקטע זה זורמים רק מים שפירים. נציבות המים בישראל הקצתה 200 מ"ק לשעה של מים שפירים כדי לשמור על החי והצומח באפיק הירקון.
חיבור נחל קנה עם הירקון ליד המפל הנסתר, הוד השרון, צילום: ד"ר ענת אביטל
קטע מרכזי של הירקון עם מי קולחין לא טובים לרחצה – אורכו כ-16 קילומטרים מהמפגש של הירקון-קנה ועד לשבע טחנות, שבגני יהושע בתל -אביב. קטע ארוך זה של הירקון מזוהם בדרגות זיהום שונות, בעיקר ממי קולחין ביתיים, כלומר, אל הירקון מוזרמים מי שפכים ביתיים שעברו תהליכי טיהור וסינון לשימוש חוזר).
שפך הירקון נמל תל אביב, צילום: ד"ר ענת אביטל
קטע מערבי עד לשפך הירקון, הירקון המלוח – לא ראוי לרחצה – אורכו כ-4.5 קילומטר וזורמים בו מי הירקון המתוקים והמזוהמים שמעורבים במים מלוחים מהים התיכון. מקורם של המים המלוחים במי הים התיכון שמשמשים לקירור תחנת הכוח "רידינג" שמופעלת בגז טבעי. לאחר ניצול המים לקירור הטורבינה, הם מושבים לירקון, מעלים את מפלסו ושומרים על מפלס גבוה של הירקון, לצרכי שייט, נוי, נופש ותיירות.
מי קירור הטורבינה מושבים אל שפך הירקון נמל תל אביב, צילום: ד"ר ענת אביטל
לחצו למסלולי טיולים מומלצים נוספים עבורכם באזור המרכז