גן לאומי בית גוברין - יום שלם של טיול מתחת לאדמה - לא תאמינו איזה גן לאומי מדהים וגדול מחכה לכם בלבש שפלת יהודה
גן לאומי בית גוברין הוא אחד מהגנים הלאומיים הגדולים. תמצאו עניין ליום שלם של טיול שרובו מסתורין עתיק מתחת לאדמה
בגן לאומי בית גוברין מערות מסוגים ומינים שונים. כולן חצובות בידי האדם בעת העתיקה. מערות פעמון, מערות קבורה, קולומבריום, בורות מים, בתי בד, מחסנים, מחצבות, בתי מגורים.
גן לאומי בית גוברין מרשה הוכרז בשנת 2014 כאתר מורשת עולמית בשל חשיבותו הארכיאולוגית העצומה.
הטיול בגן הלאומי בית גוברין-מרשה מתאים לכל עונות השנה. בקיץ כשחם- נעים להיכנס למערות הרבות שהן קרירות יותר.
בחורף אפשר לטייל בגן לאומי בית גוברין גם בימי גשם, כשמרבית הטיול נערך במערות תת-קרקעיות ומוגנות מהגשם.
אופי מסלול הטיול בגן לאומי בית גוברין מרשה
- אופי הטיול: הטיול מורכב מביקור באתרים נקודתיים עם נסיעה ביניהם. יש אפשרות גם ללכת בין אתרים הקרובים אלו לאלו.
- משך הטיול: משעה ועד חצי יום
- דרגת קושי הטיול: קל (בכניסה למערות הקושי בינוני)
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: החלקים שעל פני האדמה מתאימים
- אורך מסלול הטיול: מ-200 מטר ועד 2 קילומטר
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים, מצלמה, פנס
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: לכל העונות. בחורף אפשר גם להסתתר במערות מפני הגשם והרוח, ובקיץ נעים לברוח אליהן מהחמסין. באביב הטיול טובל בפריחה משגעת
- מאפייני מים במסלול: אין
- שירותים: יש
- שולחנות/ספסלים לישיבה: יש
- מים לשתייה: יש
- מזנון: יש
- חניון לילה: לא
- עלות כניסה: מבוגר 28 ₪, ילד 14 ₪, קבוצה (מעל 30 איש): מבוגר 23 ₪, ילד 13 ₪, סטודנט 24 ₪, אזרח ותיק: 14שח
- שעות כניסה: הכניסה לגן נסגרת שעה לפני השעות הרשומות. שעון קיץ: בימים א'-ה' ושבת 8:00-17:00, בימי שישי וערבי חג 8:00-16:00,. שעון חורף: בימים א'-ה' ושבת 8:00-16:00, בימי שישי וערבי חג 8:00-15:00. בערב ראש השנה, ערב יום כיפור וערב פסח: 08:00 – 13:00.
- טלפון: 08-6811020
- כניסה לכלבים: ברצועה וחסומים
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל הכניסה לגן לאומי ביגת גוברין -מרישה
מטיילים יקרים! שימרו על הטבע ושלמות האתרים, אל תשאירו אשפה בשטח, קחו האשפה עמכם בתיקים עד לפח הקרוב
מפת ניווט נסיעה אל גן לאומי בית גוברין
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם ב
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים בגן לאומי בית גוברין מרשה
לפניכם רשימה של סדר הביקור המומלץ
1. המערה הפולנית
2. מחילת הזחילה
3. *מערת הקולומבריום
4. מערת האמבט
5. בית הבד ובור המים
6. *לבחור אחת ממערכות המגורים התת-קרקעיות
7. *המערה הצידונית
8. *מערות הפעמון
9. *אמפיתאטרון שמעבר לכביש
אתרי הטיול בגן לאומי בית גוברין-מרשה
המערה הפולנית
כתובת שהשאירו אחריהם חיילים פולנים במלחמת העולם השנייה: "ורשה פולין", העניקה למערה את שמה. במערה בור מים שהוסב למתקן קולומבריום.
מחילת הזחילה
ליד מערת הקולומבריום תמצאו מחילת זחילה קצרה בה תוכלו לזחול בכיף.
מערת הקולומבריום
זהו מתקן הקולמבריום (כוכים לגידול יונים) היה ביותר שהתגלה בישראל, במערה חדרים מלבניים ומוארכים חצובם בקפידה ובהם התקנו למעלה מ-2000 כוכים לגידול יונים.
מערת האמבט
מערונת קטנה ובה תמצאו אמבט הלניסטי ששימש לרחצה ואולי לרחצה פולחנית.
בית הבד ובור המים
מול חדר האמבט תמצאו שילוט המורה לירידה לבית הבד, אתם חייבים להיכנס אליו. בית הבד מסוג קורה שוחזר בצורה נהדרת. כאן תוכלו להתרשם ולהבין היטב כיצד עבד בית הבד בעת העתיקה.
היו מביאים את הזיתים אל המפרכה, שמים את הזיתים על אבן הים, ובעזרת בהמה היו מסובבים את אבן הממל. לאחר שהזיתים נפרכו (התרסקו) העבירו אןתם אל שקי העקלים. את השקים הניחו אלו על אלו, ולחצו עליהם עם הקורה. את הקורה הידקו בעזרת משקולות שהכבידו עליה והגבירו את הלחץ על הסלים מהם ניגר השמן אל אגנים.
מערכות המגורים התת-קרקעיות
שני מערכו מגורים תת-קרקעיות מרשימות הותקנו ביקורי קהל, ביחרו אחת מהן והסתובבו בהן לפי השילוט, אי אפשר להתבלב בדרך ויש תאורה ומדרגות נוחות לכל אורך הסיור התת קרקעי, תפגשו: בורות מים, גרמי מדרגות, בית בד, קולומבריום.
מערת הקבורה הצידונית
אם ש נקודת שיא אחת לסיור בבית גוברין, אולי הייתי אומרת לכם שזו המערה הצידונית על ציורי הקיר המרשימים שלה. זוהי מערת קבורה מהמאה השנייה לפסה"נ, ובה ציורי קיר המתארים דמויות דמיוניות ומיתולוגיות מעניינות במיוחד. הציורים משוחזרים בצורה מדוייקת ביותר למקור. (המקור נהרס על ידי רועים בדואים לפני כ-100 שנה).
במערה תגלו כוכי קבורה מסותתים במדויק, ובראש המערה כוך גדול אשר שימש כנראה לארון קבורה לראש הקהל.
מערות הפעמון
אל תחמיצו את הביקור במערות הפעמון הגדולות והמרשימות. מערות ענקיות אלו שימשו לחציבת לבנים לבניין. הגיעו אל החציבה מגג המערה, מתוך פתח עגול קטן, וירדו בחציבה שורה אחר שורה והוציאו לבנים לבניין. צורתה ההנדסית של המערה כפעמון, וזה מקור השם. צורה הנדסית זו מבטיחה שתקרת המערה לא תתמוטט על ראשי הפועלים ובד בבד המערה גם מבטיחה סביבת עבודה נוחה ומוגנת מגשם ומשמש.
אמפיתאטרון רומי
האמפיתיאטרון הרומי מצוי מעברו הצפוני של כביש 35, ליד תחנת הדלק. אם עוד יש לכם כוח, סעו לשם ואל תחמיצו הצצה, אפילו קצרה. בישראל יש רק שלושה אמפיתיאטראות, ורק עוד אחד מרשים, בבית שאן, כמו כאן.
באמפיתיאטרון רומי נהגו לערוך קרבות לחיין ולמוות בין חיות, בין אדם לחיה ובין אדם לאדם. הלוחמים המקצועיים נקראו: גלאדיאטורים.
הגלאדיאטורים המנצחים היו סלבריטאים ידועים ומבוקשים מאוד בעולם המשחק האכזרי הזה של התרבות הרומית.
מפת סימון שבילים למסלול הליכה בשטח בגן לאומי בית גוברין
תולדות תל מרשה ובית גוברין בקצרה
בחלקו הגבוה ביותר של הגן הלאומי בית גוברין נמצא תל מרשה הקדום (אליו תעלו רק אם אתם רוצים לערוך תצפית מהממת לכל עבר) היה גרעין העיר הקדומה החשובה מהתקופה הישראלית הקדומה. מרשה ואדוריים מוזכרות כבר במקרא בהקשר לביצורי רחבעם (דברי הימים ב', פרק י"א): "וַיֵּשֶׁב רְחַבְעָם, בִּירוּשָׁלִָם; וַיִּבֶן עָרִים לְמָצוֹר, בִּיהוּדָה. וַיִּבֶן אֶת בֵּית-לֶחֶם וְאֶת עֵיטָם, וְאֶת תְּקוֹעַ. וְאֶת בֵּית-צוּר וְאֶת שׂוֹכוֹ, וְאֶת עֲדֻלָּם. וְאֶת גַּת וְאֶת מָרֵשָׁה, וְאֶת זִיף. וְאֶת אֲדוֹרַיִם וְאֶת לָכִישׁ, וְאֶת עֲזֵקָה. וְאֶת צָרְעָה, וְאֶת אַיָּלוֹן, וְאֶת חֶבְרוֹן, אֲשֶׁר בִּיהוּדָה וּבְבִנְיָמִן".
העיר מרשה הייתה מיושבת ברציפות עד לתקופה ההלניסטית המאוחרת. בדומה למה שקרה בתילים נוספים בארץ ישראל, בתקופה הרומית, במאה הראשונה לפסה"נ, ניטשה ההתיישבות בתל ועברו להתיישב סמוך אליו ומסביבו.
העיר הרומית הגדולה שהתבססה ליד התל נקראה בית גוברין ובהמשך קיבלה שם: אליוטרופוליס, העיר של בני החורין. בית גוברין הייתה מיושבת גם בתקופה הביזנטית, ובתקופה הצלבנית הוקם על חורבותיה ביצור צלבני.
מרשה בתקופת החשמונאים
פרק היסטורי מעניין ביותר עבר על העיר מרשה בתקופת השלטון של הנשיאים והמלכים מבית חשמונאי. בימיו של יוחנן הורקנוס הראשון העיר עוברת שינוי דתי קיצוני. ומעשה שהיה, כך היה. יוחנן הורקנוס, היה נשיא יהודה וכהן גדול בין השנים 134 לפני הספירה ועד לשנת 104 לספירה. יוחנן היה בנו של שמעון החשמונאי ונכדו של מתיתיהו החשמונאי הכהן הגדול. בתקופת שלטונו, יוחנן הורקנוס הראשון הגדיל את ממלכת יהודה וביסס אותה באמצעות כיבושים רבים. הוא כבשאזורים נרחבים בשומרון, בגליל התחתון, בעבר הירדן המזרחי, שפלת יהודה והר חברון ומישור החוף הדרומי.
בספר קדמוניות היהודים שכתב יוסף בן מתיתיהו מסופרים כל אירועי הכיבושים. אחד מהפרקים המעניינים הוא כיבוש אדומאה. בשנת 112 לפני הספירה יצא יוחנן הורקנוס למסע כיבושים בארץ שנקראה אז: אידומאה. אזור זה היה מיושב על יד נוכרים שהגיעו לאזור דורות ספורים קודם לכן. מוצאם היה מאדום, ועל שמם האזור נקרא: אדומיאה. יוחנן כבש את שתי הערים המרכזיות: מרשה ודורה. לאחר כיבוש הערים ואזור הר חברון, יוחנן הורקנוס מאלץ את תושבי האזור האדומים להתגייר: "והכריע את כל האדומים והרשה להם להישאר בארץ רק אם יימולו ויאותו לקיים את חוקי היהודים והללו קיבלו על עצמם את חוקי היהודים. ומאותו זמן ואילך היו הללו יהודים" (קדמוניות היהודים, י"ג, 258-257).
יוחנן הורקנוס מייהד את כל אזור אדומאה. התושבים מתגיירים, מלים עצמם, מקבלים את חוקי היהדות. הם כל כך השתוקקו להישאר במקומן שהסכימו לערוך ברית מילה ולקבל את חוקי היהדות, והפכו ליהודים לחלוטין.
סלעי קירטון
הסוד של הסיפור באזור השפלה הוא: סלעי קירטון. ולמה סוד? כי סלעי הקירטון הם אלו שאיפשרו את החציבה המורכבת והמסובכת שהותירה כלכך הרבה שרידים משמעותיים, בעיקר בתת-הקרקע, שהשתמרו בצורה מופלאה למעלה מ-2000 שנה!
סלעי הקירטון הם סלעי גיר רכים, שנוסחתם: CaCO3. הם שקעו בים איאוקני לעומק של כ-60 מטר. אחרי החשיפה של הקירטון לאוויר הוא החל להתבלות, וחלקו העליון התפתח למסלע גיר קשה, 'נארי', בעובי של 1-3 מטר. גםהאדמה המורבדת בעמקים בשפלת יהודה התפתחה מסלעי הנארי, ושמה 'רנדזינה' כהה או בהירה.
מסלע הקירטון נוח לחציבה של לבנים לבניין ולחציבה של בורות לשימושים רבים: בורות מים שאינם מחלחלים, מחסנים, בתי מלאכה ואזורים לפעילות חקלאית.
לחצו למסלולי טיולים מומלצים נוספים עבורכם באזור שפלת יהודה
- תל שוכה: טיול פריחה משגע בחורף ובאביב בעמק האלהמסלולים וטיולים נוספים מומלצים באזור בית גוברין:
- חורבת מדרס: מערות זחילה, מערות פעמון וקולומריום, מערות קבורה, טיול פריחה בחורף ובאביב בשפלה
- תל עזקה: תצפית מהממת אל עמק האלה
- מערות לוזית: מערות פעמון ומחילות זחילה מרתקות
- מצפה משואה: תצפית נפלאה אל כל רחבי שפלת יהודה ומישור החוף הדרומי, מסלולי טיול
- יער פארק בריטניה: חורשות אורנים, פינות ישיבה ומתקני נופש פעיל
- חורבת עתרי: כפר יהודי משוחזר
- חורבת בורגין: סיור מדהים בין שרידי התיישבות קדומים, מערות קבורה מדהימות, גת, פסיפסים ונופים
- גן לאומי תל לכיש
- יער צרעה, קבר שמשון השופט ומנוח אביו
- מנזר בית ג'ימאל
- מנזר דיר ראפאת
- גבעת הרקפות ליד טל שחר
- תל בית שמש מפעל מים מתקופת הבית הראשון ופריחת כלניות אדומות
- בריכת צנאן – מים בחורף לרחצה
- חורבת חנות ודרך הקיסר
- עין מטע ועין תנור
- תל גזר- מפעל מים מקראי ותצפיות
אהבתם את אתר "מטיילים עם ענת" ונעזרתם בו? לחצו כאן והעניקו לאתר דירוג 5 כוכבים וכמה משפטים עם משוב חיובי – כך תתרמו מניסיונכם ותעזרו לאלפי גולשים נוספים למצוא דרכם ברשת ♥