טיולי סליחות בירושלים עיר הקודש: הדרכה באוויר הרים צלול וקריר, והמוני מטיילים נוהרים ברחובות ירושלים המערבית והעתיקה
בחודשים אלול ותחילת תשרי, בימים הנוראים, ירושלים של מעלה, יורדת אל העם
בימים אלו של הסליחות והרחמים, רוחות הסתיו מעורבבות עם נפש יהודי הומייה, והרצון העז לטייל בירושלים. בלילות אלו סליחות בירושלים, המונים נוהרים וזורמים ברחובות ירושלים. מטיילים ומשתלבים באווירה ייחודית של ירושלים, נוטלים חלק מתשעה קבין של יופי וקדושה, וחוזרים הביתה מרוממים ונפעמים מסיור סליחות לילי מרגש.
אתם חושבים על טיול סליחות באווירה לילית ירושלמית אותנטית – ומחפשים מדריך, אירגון, תוכנית טיול טובה, ארוחה טעימה ועשירה וריגוש ירושלמי? דברו איתנו, נעזור לכם להגשים חלום של טיול סליחות, טיול חנוכיות או כל טיול בירושלים וסביבתה
"אמש, בשעה 11 בלילה נשבה בחוצות ירושלים רוח קרירה, רוח של סליחות.
הרוח של הסליחות מיוחדת ומעוררת בי זיכרונות של עשרות שנים של הדרכת סיורים בעיר הקדושה.
סיורים עם ילדים, מבוגרים, נשים, גברים, דתיים, חרדיים, והרבה הרבה חילוניים. יהודים. כולם יהודים ונפשם הומייה לציון וירושלים.
מה שמאפיין את כולם הוא הנהירה המדהימה אל העיר העתיקה, אל מדרגות הכותל, אל הכותל עצמו.
כולם נוהרים, נדחפים, מזדרזים, כמעט הולכים לאיבוד אבל לא מוותרים.
תראו אותם מתגודדים ברחובות הצרים בשעות מוזרות של הלילה.
ובסוף מתכנסים כולם לקול שופר בכותל המערבי.
אוחזים סידור חד שנתי, לחלקם המילים לא מוכרות. אבל הנשמה מבינה.
קוראים ושרים יחד.
רחבת הכותל מלאה אדם.
גם הרחבה החיצונית מלאה ורוחשת מתפללים. חלקם רוקדים ושרים בתפילות. מדריכים וצלמים מביטים משתאים, משתלבים באווירה, מתפלאים ונפשם מבינה.
אנשים שלא מכירים זה את זה מרגישים מאוחדים. ירושלים שלי. ירושלים שלנו. ירושלים של כולם..
וכל שנה מחדש אני מתפעלת בעצמי.
הרוח מרוממת את הנשמה.
והנשמה מרוממת את הרוח.
אתם יוצאים לסיור סליחות בירושלים? זיכרו: קר בירושלים!
אל תשכחו לקחת שתייה חמה ומשהו לאכול, לבוש חם, נעליים טובות, סידור סליחות.
קריאת סליחות מרוכזת בכותל המערבי תמצאו בימים אלו החל מחצות הלילה ועד עלות השחר.
סיימתם סיור סליחות? זה הזמן למאפים לנשנש ולקחת הביתה
בדרככם החוצה מהעיר ירושלים היכנסו למאפיית אביחייל ליד מאה שערים (פתוחה בלילות חמישי כל הלילה), או מאפיית מפגש השייח' בתלפיות, תמיד פתוח, 24/7.
אל תשכחו לקנות קיגל וחלות לשבת עם טעם של ירושלים
תגיע, תטייל בסיור סליחות בירושלים ותבין. גם תמונות בפייסבוק של אלפי מתפללים בסליחות בכותל – לא יעזרו להתחבר לחוויית הסליחות הירושלמית. חייבים להגיע, לטייל על האבן הירושלמית הקרירה, לחוות את האווירה. אל תחמיצו, לפחות פעם אחת בחיים
אז מה אני ממליצה לכם לעשות בסיורי סליחות בלילות ירושלים הקסומים? קראו למטה, העליתי עבורכם רשימת אתרים נהדרים לסיור סליחות בירושלים של מטה
אופי מסלול טיול סליחות לילי בירושלים:
- אופי הטיול: הליכה ירושלים, ביקורים קצרים באתרים, סיום בכותל המערבי
- משך הטיול: ממליצה להתחיל את הסטיול בירושלים בשעה 18:00, ולסיים בכותל בקריאת סליחות בשעה 00:30, לפי שעון קיץ
- דרגת קושי הטיול: בינוני ומעלה
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: יש אתרים שמתאימים, תוכלו לנווט עצמכם לאתרים שכולם מתאימים לנכים ועגלות
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, מים, בגדים חמים, כובע וצעיף, שתייה חמה ואוכל
- קליטה סלולרית: יש
- שירותים: בטיילת ארמון הנציב בחלקה המערבי, במסעדות, בקבר דוד המלך, ברחבת הרובע היהודי, בכותל
- שולחנות/ספסלים לישיבה: לא ממש קל למצוא. אבל יש גדרות אבן נוחות לישיבה. מדשאות בטיילת ארמון הנציב, גן הפעמון, גן הוורדים
- חניה וגישה אל העיר העתיקה בירושלים: מכיוון שהעיר העתיקה לרוב חסומה לכניסת מכוניות פרטיות בלילות של סליחות, והחנייה תהיה מאוד מרוחקת, מומלץ להגיע לאל אתרי העיר העתיקה עם הסעות חינם מחניוני "חנה וסע", מתחם התחנה ליד רחוב דרך חברון, יש עלות חניה יומית, ושאטלים חינם לעיר העתיקה. חניונים נוספים של "חנה וסע" עם הרכבת הקלה בתשלום: הר הרצל, גבעת התחמושת ופסגת זאב.
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם בירושלים
מפת ניווט אל חניית "חנה וסע" במתחם תחנת הרכבת הראשונה בירושלים
לפני הכל, מומלץ מאוד לגשת לתצפית טובה על ירושלים מלמעלה. כאתר ראשון לסיור סליחות בירושלים, ולכל טיול בירושלים בכלל, אני ממליצה להגיע לאחת משלוש התצפיות הטובות ביותר על העיר ירושלים:
- טיילת ארמון הנציב- מאפשרת מבט על כל העיר העתיקה וגם על החדשה. בטיילת ארמון הנציב תמצאו טיילת רחבה ויפה. מכאן תוכלו לתצפת על ירושלים מדרום לצפון. תוכלו לראות את נחל קידרון והר הזיתים והר הצופים. תוכלו לעקוב אחר מהלך חומת העיר העתיקה. תראו מכאן את הכותל, את הרובע היהודי ואתרים נוספים בעיר העתיקה והעיר ירושלים המערבית.
- הר הצופים- רחבת התצפית מהר הצופים מאפשרת לכם מבט על ירושלים מצפון לדרום. מכאן תוכלו לראות את נחל קידרון, העיר העתיקה ורחבת הר הבית, את העיר העתיקה, השכונות החרדיות: מאה שערים, שמואל הנביא, בית ישראל ועוד. גם חלקי העיר המערבית נראים מצויין מתצפית הר הצופים.
- הר הזיתים- בתצפית מהr הצופים תביטו על ירושלים ממזרח לכיוון מערב. מולכם תראו את רחבת הר הבית, חומת העיר העתיקה של ירושלים המזרחית, שער הרחמים, ותוכלו לראות את רחבי בית הקברות היהודי של הר הזיתים למרגלותיכם. שטחי העיר העתיקה יהיו פרוסים מול עיניכם, ובאופק תצפו גם על העיר ירושלים המערבית.
איזו תצפית מועדפת עלי תמיד? טיילת ארמון הנציב. כי היא הכי קלה ומהירה ונגישה. בטיילת ארמון הנציב תמצאו לרוב חנייה נוחה ובקרבת מקום, יש שירותים ומדשאות, ואפשר לטייל בה לאורכה. התצפית מטיילת ארמון הנציב מעניקה מבט כולל על הטופוגרפיה של ירושלים העתיקה והחדשה.
אחרי שסיימתם תצפית, שתיתם ואכלתם משהו לחיזוק, אני ממליצה להתחיל בסיור בירושלים המערבית. לאחר הסיור בעיר המערבית, היכנסו לרובע היהודי, וסיימו את טיול הסליחות בהתרוממות רוח בקריאת סליחות ברוב עם והדר בכותל המערבי.
לאן כדאי לטייל בירושלים המערבית כחלק מסיור סליחות מרגש? זו שאלה באמת טובה!
לירושלים יש כל כך הרבה אתרים נהדרים להציע, שתמיד תצטרכו לבחור לטייל במעט מהם, ולוותר הפעם, על טיול באתרים רבים אחרים של העיר ירושלים.
אני אמליץ לכם כאן על מבחר אתרים שמתאימים לסיור סליחות ולסיור רגיל בירושלים החדשה והמערבית:
- מנורת הכנסת
- גן הוורדים
- שוק מחנה יהודה
- נחלאות ושערי חסד
- שוק הבוכרים ושכונת הבוכרים
- גן סנהדרין ומערות הקבורה היהודיות היפות
- סיור בקמפוס האוניברסיטה העברית בהר הצופים
- נחלת שבעה והמדרחוב
- רחוב יפו ואתריו
- משכנות שאננים, ברכת הסולטאן וגיא בן הינום
- טיילת חומות ירושלים העתיקה
- מתחם הרכבת הראשונה ליד החאן הירושלמי
והמלצות לסיורים בירושלים באתרי העיר המזרחית והעיר העתיקה של ירושלים:
- עיר דוד וניקבת השילוח
- קברי נחל קידרון מתקופת הבית השני
- מערת צדקיהו ושער שכם
- טיילת חומות ירושלים
- קבר דוד המלך והר ציון
- שער ציון, הרובע הארמני
- הרובע היהודי ואתריו הרבים: ארבת בתי הכנסת, בית כנסת החורבה, בית כנסת הרמב"ן, בית כנסת צמח צדק חב"ד, הקרדו ומפת מידבא, שוק הקרדו, מוזיאון חצר הישוב הישן, כיכר בתי מחסה, מכון המקדש, הבית השרוף, הרובע ההרודיאני, מנורת הזהב ורחבת הכותל המערבי.
ועכשיו נתחיל לעשות קצת סדרי עדיפויות. כי מה שרשום כאן למעלה, מתאים לקורס ירושלים לחודש טיולים שלם בירושלים….
אני מאוד אוהבת את הסיור הנעים במשכנות שאננים. ומכיוון שאני לא היחידה שאוהבת את שכונת משכנות שאננים, תמיד תמצאו את האתר עמוס וגדוש מטיילים, שחקנים, מוזיקה והמולה בלילות של סליחות. אז, גם אתם יכולים להצטרף לחגיגה המרגשת הזו.
הסיור במשכנות שאננים מלווה בתצפית טובה לכיוון מזרח. אל חומות העיר העתיקה, גיא בן הינום, הר ציון וגדר עוטף ירושלים וארמון הנציב.
מאזור טחנת הרוח רדו במדרגות, היכנסו שמאלה וסיירו מעט ברחובות ימין משה.
חזרו אל גרם המדרגות הראשי, רדו עד למבנה המוארך והראשי. זהו המבנה ששימש מגורי המתיישבים הראשונים של שכונת משכנות שאננים בשנת 1866. כיום המבנה שייך לקרן ירושלים, המארחת אורחים, מרצים אמנים ויוצרים בנושאי ירושלים השונים.
סיפור לסיור סליחות – חכמתו של הרב של שכונת משכנות שאננים
גבירה חשובה הגיעה בליוויית משרתת אל אל הרב של שכונת משכנות שאננים, עמדה הגבירה ושפכה ליבה לפני הרב. היא סיפרה לרב שחטאה כבד ביותר. היא פגעה בזולת, התנצלה וביקשה סליחה. אמנם סליחתה התקבלה, אבל היא לא רגועה.
הרב של משכנות שאננים, פנה אל המשרתת ושאל אותה, ואת במה חטאת? ענתה המשרתת, אני לא קשורה כאן לעניין. אני רק מלווה את גבירתי.
הרב שלא הסתפק בהודאות ש הנשים, ביקש מהן, לצאת אל השדה לאסוף אבנים המתארים את גודל החטאים. לאחר שעה קלה, חזרו הנשים אל הרב. הגבירה סחבה עמה סלע גדול, וגלגלה אותו אל ביתו של הרבה. השפחה, הביאה חופן של אבני חצץ, והראתה לרב.
הרב, ביקש מהן בקשה מיוחדת נוספת, להחזיר את האבנים לאותו המקום בדיוק שהן נאספו- ואז לחזור אליו.
הגבירה, גלגלה חזרה את האבן הגדולה, אל מקומה. השפחה, שאספה הרבה אבנים קטנות, לא מצאה את המקום המדוייק שממנו נאספה כל אבן.
הבינו שתי הנשים את מוסר ההשכל. ככל שהחטא כבד יותר, קל יותר לזכור אותו, וכבד יותר לתקן אותו. מאידך, החטאים הקטנים, קלים לנשיאה, קל לשכוח אותם וקשה לאתר מי הנפגעים….
ברכת הסולטאן
לאחר שתסיימו את המדרגות, תגיעו אל כביש דרך חברון, שחוצה מעל סכר ברכת הסולטאן. אחרי חציית הכביש, הסכר והרמזור- תתחילו לטפס לכיוון הר ציון. מכאן תוכלו לפנות לכיוון שער יפו ולעלות אל טיילת החומות, או לטפס ישירות לכיוון שער ציון, הר ציון וקבר דוד המלך.
את טיילת החומות מומלץ להתחיל משער יפו, באזור מוזיאון מגדל דוד. הכניסה בתשלום. באופן רגיל הטיילת נסגרת בשעה 17:00, אבל תוכלו להזמין פתיחה מיוחדת עבור טיול קבוצה, גם לטיול ערב של סליחות או בכל ימות השנה.
על הגובה בטיילת החומות תראו את רחבי הרובע הארמני מצד מזרח. וממערב תצפו אל גיא בן הינום, חוצות היוצר וברכת הסולטאן והעיר המערבית.
אני ממליצה לרדת מהטיילת בשער ציון, וממנה לעבור אל סיור בהר ציון וקבר דוד המלך. מי שרוצהף יכול להמשיך על הטיילת ולסיים אותה בכביש העוקף את הרובע היהודי מדרום, כביש שיוביל אתכם עד לרחבת הכותל המערבי.
אל קבר דוד המלך תוכלו להיכנס מאזור חניון של הר ציון. בתחילה תגיעו אל קומפלקס הבניין הגדול והמורכב של המתחם. ותמצאו את עצמכם מנווטים בים של מטיילים בלילות של סליחות. חשוב לציין, שכאן גם תמצאו שירותים פעילים לנוחיות המטיילים. היכנסו אל אולם קבר דוד המלך. הוא מתחלק לעזרת גברים ולעזרת נשים. אפשר להיכנס ולקרוא כמה פרקי תהילים, או סתם להתרשם מהאווירה המחשמלת במקום.
כניסה אל העיר העתיקה של ירושלים
היכנסו אל תוככי החומות העתיקות של ירושלים,דרך שער ציון. אתם יכולים לעבור ברובע הארמני לסיור קצר. או להמשיך ישר אל הרובע היהודי.
ברובע היהודי יש כמה נקודות חשובות לביקור. ראשית תגיעו אל אזור הקרדו וחנויות האוכל המהיר. המקום מתאים לעצירה להתרעננות, ויש שירותים קרובים לכאן.
רחוב הקרדו
רדו אל תוככי רחוב הקרדו, באזור הסמוך למסעדות. כאן תמצאו שיחזור של רחוב מהתקופה הרומית המאוחרת. כלומר, מהתקופה שלאחר חורבן הבית השני, המאה הראשונה והשנייה לספירה. שימו לב, אתם יכולים לראות את שרידי העמודים שהוצבו חזרה על כנם. העמודים מסמנים את שוליו של הרחוב הראשי. משני צידי הרחוב הראשי. מעביר העמודים, היו חנויות. כך שלמעשה, אתם מהלכים ברחוב שוק קדום במרכזה של ירושלים הרומית.
בהמשך רחוב הקרדו, אני ממליצה לכם להיכנס אל חלקו המקורה של הקרדו. לעבור ולהכיר את פסיפס דגם מפת מידבא. קטע זה של פסיפס מפת מידבא מתאר את ירושלים מהתקופה הביזנטית, לפני כ-1500 שנה
.https://youtu.be/3RWI82CAuYc
בהמשכו של הקרדו, תמצאו חנויות מודרניות, וכאן מןמלץ לצאת חזרה למעלה, אל רחוב היהודים.
היכנסו לרחוב תפארת ישראל. כאן תמצאו שירותים ציבוריים נוחים.
החומה הרחבה
בפיצול הרחובות הראשון, עם רחוב פלוגת הכותל, שימו לב, לצד שמאל, מעבר למעקה והגדר של המדרכה. כאן תמצאו את שרידי החומה הרחבה, משלהי תקופת הבית הראשון. החומה באזור זה מציינת את גבולה הצפוני של ירושלים הקדומה בסוף תקופת הבית הראשון.
כיכר הרובע היהודי – מרכז הרובע היהודי- בית כנסת החורבה
כיכר הרובע היהודי במרכז הרובע היא מקום נהדר לעצירה לאוכל, ומנוחה. מכאן תוכלו להתרשם ממבנה בית כנסת החורבה ששוקם בשנת 2007. בימי פסטיבל האור בימות הקיץ בירושלים המבנה מואר בסדרה שלמה של צורות צבעוניות ונושאי אמנות מדהימים. סיפורו של בית כנסת החורבה מעניין ומפותל. בית כנסת חורבת רבי יהודה החסיד הוקם לראשונה על ידי רבי יהודה החסיד וחסידיו בתחילת המאה ה-18. רבי יהודה החסיד עלה לארץ ישראל ממזרח אירופה, עם קבוצת חסידים בסוף המאה ה-17 והם אספו כספים לבניית בית הכנסת. המבנה נהרס על ידי הערבים, עקב אי תשלום חובות של היהודים האשכנזים של הישוב הישן בירושלים.
מאחר והחובות על בניית בית כנסת רבי יהודה החסיד לא שולמו, הערבים רדפו אחר התשלום. כל יהודי אשכנזי שהגיע לעיר, נדרש על ידי הערבים להחזיר את החובות. באופן מעניין ביותר, יהודים אשכנזים לא העזו להיכנס לירושלים בלבוש אשכנזי מסורתי, והעדיפו להתחפש בלבוש של יהודים ספרדיים, שבאותה העת, היו לבושים בגלימות ארוכות מפוספסות, המוכרות כבד דמשקאי. הערבים לא אילצו את היהודים הספרדיים לשלם את חובם של האשכנזים, וכך הצליחו האשכנזים להימנע מנחת הזרוע של הנושים הערבים.
המעניין ביותר הוא, שברבות הימים, הפך לבוש הגלימה המפוספסת מהבד הדמשקאי וחגורת המתניים הרחבה, דווקא ללבושם של היהודים האשכנזיים בירושלים. לבוש הגליות המפוספסות ידוע כיום כלבושם של היהודים הירושלמיים האשכנזים, נטורי קרטא ואנשי מאה שערים.
בית כנסת החורבה נבנה שוב באמצע המאה ה-19 על ידי חסידיו ותלמידיו של הגר"א, לאחר שהם הצליחו לגייס כסף ולשלם את החובות בשנת 1836. בית הכנסת בבנינו שימש כתמרור יהודי למרחקים. המבנה היה גבוה ומרשים, והתפללו בו שלוש פעמים ביום.
בית כנסת החורבה חרב שוב לאחר נפילת הרובע היהודי בסיום מלחמת השחרור, 1948.
הסיפור מתעתע של בית הכנסת לא הגיע לסיומו. לאחר מלחמת ששת הימים, חזרנו אל הרובע היהודי. בית כנסת החורבה עמד בשיממונו. והרימו רק קשת אחת מהקשתות שהחזיקה את תוף התקרה הענק – כמזכרת מחוסנו ותפארתו של בית כנסת החורבה הקדום.
רק בשנת 2003, הצליחו לאסוף כספים, ובעידודו של הרב שמחה הכהן קוק, רבה של רחובות. בית הכנסת הועמד על כנו וחזר לתפקד בשנת 2010. כיום בית הכנסת משמש גם כמרכז מבקרים וסיורים מאורגנים ומודרכים.
מנורת הזהב
מנורת הזהב הידועה של הרובע היהודי מוצבת בדרך כלל ברחבה מול הכותל המערבי. לרגל עבודות הכנת מעלית מהרובע היהודי אל הכותל, הועברה המנורה בשנת 2018, באופן זמני אל כיכר בית כנסת החורבה, במרכז הרובע היהודי.
גלעד לחללי הרובע היהודי בתש"ח
אם זמנכם בידכם, אני ממליצה לכם לעבור דרך הגלעד לחללי הרובע היהודי בתש"ח. בכניסה לכיכר בתי מחסה, סמוך לכניסה אל השכונה. תמצאו אתר קטן מגודר בשרשרת מתכת שחורה. כאן נטמנו חללי הרובע היהודי בעיצומה של מלחמת השחרור.
החללים נטמנו כאן בקבר אחים, בהוראת הרבנים. מפאת עצמת הקרבות, לא היה ניתן להוציאם לקבורה מחוץ לחומות. החללים הונחו זה לצד זה, וללא סימון אישי. בסך הכל נטמנו כאן 34 חללים, כשהצעיר מביניהם הוא נסים גיני, שהיה בן 9 וחצי במותו, בעת מילוי תפקידו כקשר בין עמדות ברובע היהודי.
לאחר שוך הקרבות ונפילת הרובע בידי הלגיון הירדני, אספו הירדנים 14 גופות חללים נופים וטמנו אותם בקבר האחים. כך שבקבר לי כיכר בתי מחסה נטמנו 48 חללים.
במשך 19 שנים בין מלחמת השחרור ועד מלחמת ששת הימים, הירדנים לא התירו כניסה לרובע היהודי. הנקודה הקרובה ביותר למשפחות החללים הייתה גג קבר דוד המלך בהר ציון. שם תמצאו לוח שמות החללים.
במקביל הוקמה מצבה גדולה בהר הרצל, בצורת סימטה ירושלמית קמורה, או כצורת עמדת מחסה. בחלקה הפנימי של האנדרטה בהר הרצל חרוטים שמות החללים.
רק לאחר מלחמת ששת הימים, הועברו החללים לקבורת אחים בהר הזיתים.
כיכר בתי מחסה לעניים בהר ציון תו"ב
היכנסו בשער במקמר אל רחבת כיכר בתי מחסה. המבנה הגדול בחלקה המערבי של הכיכר הוא מבנה בית רוטשילד. המבנה נועד לאיכלוס עניי ירושלים בסוף המאה ה-19, בין השנים 1860-1890.
הקמת הבמנה נעשה על ידי כולל הו"ד, יהודים מהולנד ומגרמניה, לטובת עניי העיר ירושלים. העניים זכןו להתגרוו בדירות במשך זמן קצר, עד שלוש שנים. חלקם זכו להתגורר בחינם או בשכר דירה נמוך מאוד. אל המבנה הגיעו אף נשים אלמנות להתגורר בחברת נשים נוספות.
כיום בקומה התחתונה של מבנה בית רוטשילד מתנהל תלמוד תורה אדרת אליהו, ובקומה העליונה מנהלים (בשכירות) משרדי החברה לשיקום ולפיתוח הרובע היהודי.
סליחות ברוב עם ברחבת הכותל המערבי
סיור הסליחות מגיע אל שיאו, ללא ספק, בקריאת הסליחות ההמונית והמרגשת בכותל המערבי. ממליצה לכם להגיע מראש עם סידור תפילה של סליחות. תשתדלו להגיע בשעה 12 בלילה, מצאו לכם מיקום טוב. החל מחצות הלילה ההלכתי יתחילו המוני בית ישראל בקריאת הסליחות (על פי חישוב שעות זמניות, זה יוצא בשעון קיץ בשעה 00:30- 00:45 לערך).
מומלץ להיצמד למנין אחד, להתחיל איתו את הסליחות וגם לסיים כעבור כ-45 דקות של תפילה. אם איחרתם, לא תתאכזבו. כי בכל כמה דקות מתאסף מניין חדש לקריאת סליחות. כשרחבת הכותל המערבי הפנמית עמוס המאוד, מתחילים להתאסף מניינים ברחבה החיצונית.
ברוב עם והדרת מלך, לקול תקיעות שופרות מכל עבר, נשמעות קריאות י"ג מידות, אבינו מלכנו וחטאנו ועווינו וסלח לנו מלכנו.
רק מי שירד אל קריאת סליחות המונית יבין את עצמת ההתרגשות ורוממות הרוח בלילות של סליחות בירושלים.
אל תחמיצו!!
לסיום סיור סליחות בירושלים – מאפיית לילה רייחנית
לסיום סיור סליחות בירושלים, אי אפשר, ממש אי אפשר בלי לקנות חלות חמות לשבת, קיגל ירושלמי, רוגאלאך מתוקים ופיתות אש תנור.
לאן תלכו לקניות ממאפיות טובות שפתוחות בלילות בירושלים?
- מפגש השייח', האומן 23, בתלפיות, ירושלים- פתוח תמיד- 24/7
- מאפית אביחייל, ליד כיכר השבת, פתוחה כל הלילה רק בימי חמישי
- אש תנור ליד בית כנסת מוסיאיוף בבוכרים, לא תמיד פתוח
היכנס גם תוכן מותאם עבורך:
בטיולים באזורים עם קשיי קליטה אני ממליצה לכם מאוד להזמין טלפון לווייני עם כיסוי איתור וחילוץ, למענה בחירום SOS. שירות לכל חברות הביטוח! התכתבות ללא הגבלה, מפות טופוגרפיות, יכולת איתור ומעקב מרחוק, תקבלו גם דיווחי מזג אוויר. הטלפון הלווייני פועל גם באזורים ללא קליטה סלולרית. לחצו להזמנת טלפון מחובר לחמ"ל של מגנוס 24/7