נחל קטלב - אחד מהנחלים הקצרים והיפים בהרי ירושלים ויהודה - טיול משפחות וילדים מייטיבי לכת
נחל קטלב אתגרי וקצר, בשילוב מומלץ שמתאים כמעט לכל מטייל
מעט מאתגר, מעט קל, מאוד פורח בחורף ובאביב. נופים נהדרים מכל כיוון. תצפיות מהממות. אוויר הרים צלול. בסתיו תמצאו פריחת חצבים ולקראת החורף פריחת חלמוניות וסתווניות ורודות
אופי מסלול הטיול בנחל קטלב
- אופי הטיול: אורכי, נדרש רכב מאסף בסיום המסלול (או לטפס הכול חזרה….)
- משך הטיול: כשעתיים
- דרגת קושי הטיול: בינוני
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: לא
- 4X4: לא
- צבע סימון שבילים בטיול: שחור
- אורך מסלול הטיול: כ-2 קילומטר, בירידה
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים
- קליטה סלולרית: יש, לרוב
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות, סכנת החלקה על הסלעים בימות הגשמים ולאחריהם
- מאפייני מים במסלול: ברכה עם מי מעיין, מעט מי מעיין זורמים בנקודת בוואדי
- שירותים: בתחנת מידע בר בהר
- שולחנות/ספסלים לישיבה: בחניון תחנת מידע בר בהר
- מים לשתייה: בחניון תחנת מידע בר בהר
- מזנון: בחניון תחנת מידע בר בהר
- חניון לילה: לא
- מחיר כניסה: ללא
- שעות כניסה: אין
- הערות מיוחדות: זהירות מהחלקה על הסלעים הרטובים לאחר הגשם
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל תחילת המסלול בחניון תחנת מידע בר בהר
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל סיום המסלול בתחנת הרכבת בר גיורא בנחל שורק
מפת ניווט נסיעה אל בר בהר, חניון הקטלב
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם בנחל קטלב והרי ירושלים
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים בנחל קטלב
חניית רכב בתחילת המסלול: לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל תחילת המסלול בחניון תחנת מידע בר בהר
חניית רכב מאסף בסיום המסלול: לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל סיום המסלול בתחנת הרכבת בר גיורא בנחל שורק
תחילת המסלול הרגלי: את הטיול אל נחל קטלב תתחילו בחניון בר בהר, תשאירו הרכב. וצאו עם סימון השבילים השחור לכיוון דרך העפר, לכיוון מזרח.
ספסל תצפית מוצל: היצמדו אל הסימון השחור. מהר מאוד תגיעו אל נקודת ספסל מתחת לעץ אלון מצוי גדול, שבו בצל, ותיהנו מהנוף המופלא והאוויר הנהדר. נחל קטלב מצוי ממש מולכם בוואדי.
ירידה מאתגרת אל ערוץ נחל קטלב: המשיכו עם הסימון השחור שעובר בשביל צר מעל קניון נחל קטלב המדהים. כעבור כמה דקות תגיעו לפיצול שבילים ושילוט. רדו מטה אל תוך ערוץ נחל קטלב עם השביל המסומן שחור.
כאן תמצאו מדרגות סלע גדולות. כמה דקות ואתם למטה.
עין גיורא ושרידי בוסתן, ברכת אגירה עם מעט מים: ראו לפניכם מימין מבנה נטוש. תוכלו לגשת אליו, תמצאו בוסתן שלחווה שהייתה פעילה עד מלחמת השחרור. כאן גם תמצאו ברכה שאוגמת את מי עין גיורא. לצד הברכה ובתוכה תגלו צמחיית מים ומעיינות, קנה, שערות שולמית.
סכר לאיגום מי עין קטלב לצורכי הקיטור של הרכבת הטורקית:
בהמשך הדרך תגיעו למשטח סלעים ובחלקו הצפוני קיר נמוך בנוי. בחורף נאגמים כאן מים של עין קטלב לשלולית קטה. בקיץ תמצאו רק מעט לחות וזרימה דקה של מים. הסכר נועד לאגום את מי המעיין, שימו לב לציור מתכת סמוך. הצינור הוריד את המים שנאגמו אל הדוודים של תחנת בר גיורא, המצוייה בחלקו התחתון של הנחל, על נחל שורק.
המים היו נחוצים להפעלת הרכבת הטורקית באמצעות חימום המים ליצירת קיטור. כשתגיעו לסיום המסלול, תוכלו לראות את שרידי תחנת רכבת בר-גיורא הטורקית, ואת הטנקים הגדולים של המים.
לאחר שתעברו את הסכר, מחכה לכם ירידה חלקלקה על הסלעים, ועוד מעבר בתוך הסבך של צמחיית החורש, ועוד ירידה על סלעים רטובים ממי המעיין.
המשך מסלול של כקילומטר, בתנאי דרך של ירידה ובלי אתגרים מיוחדים:
ומכאן, המסלול יורד במתינות, בשביל עפר נוח להליכה. בחורף ובאביב שלל פריחה של כלניות, נוריות, סחלבים, עיריות, נרקיסים, סתווניות, רקפות, כרכומים ועוד…
מעבר מתחת לרכבת נחל שורק, וסיום המסלול בתחנת רכבת בר גיורא, ומעבר נחל שורק:
בסיום המסלול תעברו בנהרה מוצלת ונחמדה מתחת למסילת הרכבת של נחל שורק, רכבת מלחה -בית שמש. לאחר המעבר פנו ימינה, ותראו את תחנת הרכבת הישנה של בר גיורא. תחנה ששימשה למילוי הדוודים במים לצורך הקיטור של הרכבות העות'מניות.
כאן תעברו בגשר מתכת צר מעל מי הביוב המטוהרים של נחל שורק שזורמים בעוצמה בערוץ.
הרכב המאסף ימתין לכם כאן.
מפת סימון שבילים למסלול הליכה בשטח בנחל קטלב
רקע כללי על נחל קטלב: אחד מהערוצים היפים בהרי ירושלים שנשפך לנחל שורק
נחל קטלב מתחיל את דרכו בעמק הרחב שממערב למושב השיתופי מבוא בית"ר. הוא עובר ביערות אורנים של קק"ל. הנחל חוצה מתחת לכביש 386 (כביש עין כרם–בר גיורא), בנקודת הפיתול החריף, כקילומטר מזרחית למושב בר גיורא, ועובר לחלקו המערבי של כביש 386.
באזור זה הנחל יורד חדות אל ערוץ עמוק ומצוקי. נחל קטלב מקבל נוף קניוני קסום ומפתה לטייל בו. כאן נחל קטלב נעשה מדהים ביופיו. בדרכו בוקעים מעיינות יפים. כיום הם דלים במים.
המעין הראשון, עין גיורא בוקע בחווה חקלאית נטושה. המים נאגמים אל ברכה. המים נוטפים משולי הברכה אל הוואדי, ונעלמים בקרקעית נחל קטלב.
בהמשך מורד נחל קטלב בוקע מעיין נוסף, עין קטלב. מי עין קטלב נאספו בסוף המאה ה-19 לצורך הנעת רכבת הקיטור העותמאנית. המים נסכרו מעל משטחי הסלע שבבסיס ערוץ נחל קטלב. כיום במקום שאריות הסכר ההרוס וצינור המים.
מכאן המים הוזרמו בצינור אל הדוודים הענקיים שליד מסילת הרכבת, בתחנת בר גיורא. באזור החיבור של נחל קטלב עם נחל שורק.
רקע כללי על נחל שורק
נחל שורק
נחל שורק הוא הגדול בין הנחלים של הרי ירושלים. אגן הניקוז שלו אדיר, 722 קמ"ר! אורכו 70 קילומטר, החל מהמורדות הדרומיים של רמאללה ועד לחוף פלמחים מערבית לראשון לציון.
נחל שורק מתחיל את דרכו בפאתי רמאללה. הנחל עובר למרגלות ירושלים בעמק צבאים, למרגלות שכונת רמות וסנהדרייה. נחל שורק חוצה את כביש מספר 1, באזור מוצא, וממשיך בדרכו דרומה. הוא עובר למרגלות עין כרם והסטף.
את פנית ה'ברך' שלו, עושה נחל שורק למרגלות שלוחת נס הרים, במקום בו חובר אליו נחל רפאים, שמגיע אליו ממזרח. באזור זה חוברת רכבת מלחה-ירושלים–בית שמש אל ציר נחל שורק המפותל.
נחל שורק באזור שבין ירושלים לשפלת יהודה – מתחתר בעמק גדול, ירוק ויפהפה, מהיפים בישראל. משני עברי פיתולי נחל שורק היפים מתרוממים רכסים גבוהים, מיוערים ומדהימים.
עם נחיתת קמר רמאללה והרי ירושלים אל השפלה, יוצא נחל שורק אל שפלת יהודה. כאן, בפאתי מזרח בית שמש, חובר אליו נחל זנוח המגיע אליו מדרום.
נחל שורק עושה מכאן את דרכו וממשיך מערבה, ואוסף אליו גם נחל כיסלון מצפון לבית שמש.
מכאן ימשיך מהלכו של נחל שורק בין שדות, ישובים וקיבוצים, בנוף גבעות נמוכות של שפלת יהודה.
נחל שורק יוצא אל מישור החוף וחולות החוף מדרום לרחובות. ומסיים את דרכו בים התיכון מצפון לקיבוץ פלמחים, באזור גן לאומי שפך נחל שורק, פלמחים.
לאורך נחל שורק וגדותיו ההרריים בוקעים מעיינות רבים: ליפתא, מוצא, הסטף ועין ביכורה, עין חינדק, עין גיורא ועוד.
השורק ההררי
חלקו היפה ביותר של נחל שורק קרוי: "השורק ההררי". באזור זה פיתולי נחל עמוקים וגדולים, מרהיבים ביופיים. כאן עוברת הרכבת מבית שמש לירושלים. באזור זה זורם נחל שורק עם מים מטוהרים במפעל טיהור נחל שורק.
בנחל שורק ההררי מסלולי טיול מהיפים בישראל. המסלולי אתגריים, עוברים בחורש ים תיכוני עשיר. בחורף ובאביב באזור יש פריחה עשירה ונהדרת והנופים מרשימים במיוחד.
מערת הנטיפים הידועה פעורה על מצוקי הגיר הקשה של מורדות נחל שורק הדרומיים. מזרחית לבית שמש. מערות קארסט נוספות פעורות מעל ערוץ נחל שורק ההררי, הידועה שבהן היא מערת שמשון, שממול למערת הנטיפים, בגדה הצפונית של נחל שורק.
זיהום ושיקום נחל שורק
נחל שורק היה מזוהם מאוד עד אמצע שנות ה-90 של המאה ה-20. הזיהום הגיע אליו משפכים של ירושלים רבתי, וגם בהמשך דרכו אל הים נוספו אליו שפכים מזוהמים רבים. במצב ההוא, לא היה אפשר לנשום ליד הנחל, לכל אורכו. החל מאזור כביש עין כרם ועד לחוף הים. בעלי החיים מתו והצמחייה גוועה.
באמצע שנות ה-90 של המאה ה-20 החלו פעולות שיקום מסיביות בנחל שורק. הוקמו מכוני טיהור לאורכו. המים טוהרו, והושבו אל הנחל מטוהרים. בעלי החיים שבו אל סביבתם הטבעית, צמחיית הגדות התאוששה. במקביל נערכו פעולות שיקום גדות, שיקום שבילי טיולים ונוצרו אתרי בילוי וחניונים נחמדים לאורך נחל שורק וסביבותיו.
מסלולי טיולים מומלצים עבורך באזור נחל קטלב והרי ירושלים
- תל שוכה – גבעת התורמוסים: טיול פריחה בחורף וטיול פריחה באביב
- מערת הנטיפים: טיול במערה חשוכה וקסומה
- נחל קטלב: מסלול הליכה אתגרי ויפהפה
- חורבת מדרס: מערות פעמון, מחילות זחילה, מערות קבורה, טיול פריחה בחורף ובאביב
- תל עזקה: תצפית וסיפורי דוד וגוליית
- בית גוברין גן לאומי: כל מה שחיפשתם מתחת לאדמה- מערות, ציורים, בתי בד, מחילות מסתור ועוד הרבה הרבה עניין וכיף
- נחל המערה והמערת התאומים
- חורבת חנות ועין מטע, עין תנור
אהבתם את אתר "מטיילים עם ענת" ונעזרתם בו? לחצו כאן והעניקו לאתר דירוג 5 כוכבים ומשוב חיובי – כך תעזרו לאלפי גולשים נוספים למצוא דרכם ברשת ♥