משכנות שאננים: השכונה הראשונה שמחוץ לחומות ירושלים באמצע המאה ה-19
שכונת משכנות שאננים היא אתר ציורי, מהגלויות
אתר נעים לטיול, נקי ומסודר
בטיול במשכנות שאננים תוכלו לראות את טחנת הרוח של משה מונטיפיורי, את בנין יהודית שהוקדש לאשתו יהודית, ואת מבנה המגורים המוארך של ראשוני המתיישבים באמצע המאה ה-19

סיור קל ונעים בשכונת משכנות שאנים
אופי מסלול הטיול:
- אופי הטיול: אורכי
- משך הטיול: כשעה
- דרגת קושי הטיול: בינוני
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: חלקוה העליון או התחתון של השכונה. בין שני חלקי השכונה הרבה מדרגות
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות
- שירותים: בגן הפעמון הסמוך
- שולחנות/ספסלים לישיבה: אין שולחנות, אבל יש גדרות אבן ומדרגות נוחות לישיבה
- מים לשתייה: אין
- מזנון: אין
- מחיר כניסה: ללא
- שעות כניסה: ללא
- הערות מיוחדות:
- טלפון / אימייל:
- קישורים חיצוניים:
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל תחילת המסלול במשכנות שאננים, מומלץ לחנות בחניון גן הפעמון
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם בירושלים
ירושלים
שכונת משכנות שאננים הוקמה על ידי השר משה מונטיפיורי בשנת 1860. את האדמות קנה מונטיפיורי מהערבי אחמד אגא דיזדר בשנת 1855, בעת ביקורו הרביעי בארץ ישראל.
מונטיפיורי השתמש בכספי העיזבון של ידידו האמריקאי, יהוא טורא מניו אורלינס, שהיה ערירי, והוריש את כל הונו למונטיפורי, עבור יהודי ירושלים.
מונטיפיורי קרא שכונה "משכנות שאננים" לפי דברי הפסוק בישעיהו ל"ב, פסוק י"ח: "וישב עמי בנווה שלום ובמשכנות מבטחים ובמנוחת שאננות".
השכונה הייתה מוכנה להתיישבות תלמידי חכמים ויהודים תושבי העיר העתיקה, אולם הם סירבו להגיע, ופחדו להתיישב מחוץ לחומות העיר העתיקה. תנופת ההתיישבות בשכונה וההתיישבות בעיר הידשה שמחוץ לחומות, החלה רק לאחר שנת 1866. בשנה זו היכתה מגפת של מחלת המעיים, כולרה, שהגיע לירושלים מעבר הירדן המזרחי. המחלה הפילה חללים רבים בעיר העתיקה, בעוד שאלו שהעבירו זמנם מחוץ לחומות חלו הרבה פחות. המסקנה המתבקשת הייתה מהירה ופשוטה – החיים בעיר העתיקה מסוכנים, משום תנאי התברואה הירודים.

טחנת הרוח בשכונת משכנות שאננים
טחנת הרוח שהוקמה בשכונת משכנות שאננים הייתה חלק מהמיזם הכולל של מונטיורי, לעידוד תעסוקה ושיפור תנאיי המחייה של יהודי הישוב הישן. מונטיורי דגל בשיטה של "תן לעני דג, והוא יהיה שבע היום. תן לעני חכה, ולמד אותו לדוג, והוא יהיה שבע כל ימי חייו". לצורך כך הוא הקים טחנת רוח שתפרנס בכבוד את יושבי השכונה. הטחנה אכן פעלה כמה עשרות שנים וטחנה קמח. פעילותה הופסקה בעקבות כניסת כוח הקיטור לירושלים בסוף המאה ה-19.
מעניין לציין, ולא כולם מודעים לעובדה, שבירושלים פעלו עוד טחנות קמח. אחת לרוב מוכרת, בשכונת רחביה, ברחוב רמב"ן ליד מלון המלכים. והיו עוד 12 טחנות נוספות ברחבי העיר, למשל בשכונת בתי אונגרין, ליד מאה שערים ועוד.

בציור של שכונת משכנות שאננים מהמאה ה-19, אפשר לראות היטב את הבידוד של השכונה בלב אזור חצי פראי וחצי חקלאי. אפשר להתרשם מהחומה שהקיפה את השכונה, והשער שפנה לכיוון העיר העתיקה מכיוון בריכת הסולטאן.
בראש השכונה ניצבת טחנת הרוח. מתחתיה ניצב בית קטן, הוא בית יהודית, המוקדש ע"ש אשתו יהודית. את המבנה ייעד מונטיפיורי, למגוריו עם אשתו בעת ביקוריהם ישראל. אולם, הזוג לא הגיע מעולם להתארח בבית זה.
המבנה המוארך בתחתית השכונה, הוא השכונה עצמה. המבנה הטורי מכיל 16 דירות פאר חדישות, בנות חדר יחיד, חצר קטנה בעורף המבנה, ושירותים בחצר. במושגי העת ההיא, הבתים היו ברמה גבוהה ביותר.
גם היום, המבנה נחשב למבנה נחשק ביותר, ומשמש את קרן ירושלים לאירוח יוצרים, מרצים ואמנים הבאים להתארח בכנסים ואירועים בנושאי ירושלים. צימר כפרי במרכז ירושלים האורבנית הצפופה.

כתובת הקדשה ליהודה טורא מניו אורלינס, שתרם את כספו לידיו של מונטיפיורי, לטובת רווחתם של יהודיי ירושלים. הכתובת מוטבעת בראש מרכז מבנה המגורים המוארך, מול השער הראשי של השכונה, הפונה אל מול חומות ירושלים.

משכנות שאננים – תמונה מימיה הראשונים של השכונה באמצע המאה ה-19- זהו המבנה המוארך שחלקה התחתון של השכונה. המבנה מכיל דירות בנות חדר, שפתחן פונה כיוון מזרח, אל העיר העתיקה. למרפסת המוארכת והמשותפת גג הניצב על מערכת עמודים ועיטורי מתכת שהובאו מאנגליה.
סיפור לסיור סליחות – חכמתו של הרב של שכונת משכנות שאננים
גבירה חשובה הגיעה בליוויית משרתת אל אל הרב של שכונת משכנות שאננים, עמדה הגבירה ושפכה ליבה לפני הרב. היא סיפרה לרב שחטאה כבד ביותר. היא פגעה בזולת, התנצלה וביקשה סליחה. אמנם סליחתה התקבלה, אבל היא לא רגועה.
הרב של משכנות שאננים, פנה אל המשרתת ושאל אותה, ואת במה חטאת? ענתה המשרתת, אני לא קשורה כאן לעניין. אני רק מלווה את גבירתי.
הרב שלא הסתפק בהודאות ש הנשים, ביקש מהן, לצאת אל השדה לאסוף אבנים המתארים את גודל החטאים. לאחר שעה קלה, חזרו הנשים אל הרב. הגבירה סחבה עמה סלע גדול, וגלגלה אותו אל ביתו של הרב. השפחה, הביאה חופן של אבני חצץ, והראתה לרב.
הרב, ביקש מהן בקשה מיוחדת נוספת, להחזיר את האבנים לאותו המקום בדיוק שהן נאספו- ואז לחזור אליו.
הגבירה, גלגלה חזרה את האבן הגדולה, אל מקומה. השפחה, שאספה הרבה אבנים קטנות, לא מצאה את המקום המדוייק שממנו נאספה כל אבן.
הבינו שתי הנשים את מוסר ההשכל. ככל שהחטא כבד יותר, קל יותר לזכור אותו, וכבד יותר לתקן אותו. מאידך, החטאים הקטנים, קלים לנשיאה, קל לשכוח אותם וקשה לאתר מי הנפגעים….
מפת ניווט נסיעה אל תחילת מסלול הטיול במשכנות שאננים בירושלים
מסלולי טיולים מומלצים בירושלים וסביבתה:
- טיילת החומות
- קבר דוד המלך בהר ציון
- פארק ירושלים
- עין חניה
- מנורת הזהב
- מנורת הכנסת
- נחלאות ושערי חסד
- שכונת הבוכרים
- גן הסנהדרין
- קמפוס האוניברסיטה העברית בהר הצופים
- ליפתא
- הקרדו בעיר העתיקה של ירושלים
- סיור סליחות מומלץ בירושלים
- פסטיבל האור בלילות קיץ בירושלים העתיקה
- סיור חנוכיות מומלץ בירושלים
אהבתם את אתר "מטיילים עם ענת" ונעזרתם בו? בבקשה לחצו כאן והעניקו לנו משוב חיובי. המשוב שלכם חשוב לנו מאוד ♥
יש לך חוויות מהמסלול, רוצה לשתף, להעיר או לתקן? אולי כמה מילים טובות לזרוק... (-:
מומלצים עבורך: מסלולים, אתרים וטיולים נוספים בירושלים



טיול חנוכיות בירושלים עם הרבה אור וסופגניות מתוקות


מנורת הזהב ברובע היהודי מול הכותל המערבי בירושלים



האוניברסיטה העברית בהר הצופים: טיול שלא היכרתם

טיילת החומות בירושלים: על הגובה משער יפו ועד לשער האשפות

הקרדו ברובע היהודי בירושלים ומפת מידבא



עין חניה: מעין ובריכת מים צלולים ליד ירושלים

משכנות שאננים: שכונתו של משה מונטיפיורי בירושלים החדשה


בית ילין במוצא – על שביל פארק ירושלים צמוד לערוץ נחל שורק




בית כנסת החורבה ברובע היהודי בירושלים


ימק"א בירושלים: מגדל תצפית פנורמית מהיפים בירושלים




