מצוקי הארבל: טיול מיטיבי לכת מומלץ מול נופי הכינרת, הגליל והגולן תצפיות משגעות, ירידה מאתגרת על מצוק, כבלים ויתדות
אופי מסלול הטיול בגן לאומי שמורת טבע מצוקי הארבל
- אופי הטיול: אורכי
- משך הטיול: שעה עד שעתיים וחצי
- דרגת קושי הטיול: בינוני-קשה
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: יש אפשרות לעשות טיול קל וקצר: להגיע רק עד לתצפית לחזור
- 4X4: לא
- צבע סימון שבילים בטיול: שחור, אדום, שביל ישראל
- אורך מסלול הטיול: כ-3 קילומטר
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים, מצלמה
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות. למעט יומיים אחרי הגשם
- מאפייני מים במסלול: אין
- שירותים: יש רק במבואה העליונה
- שולחנות/ספסלים לישיבה: יש רק במבואה העליונה
- מים לשתייה: יש רק במבואה העליונה
- מזנון: יש רק במבואה העליונה
- חניון לילה: לא
- עלות כניסה: מבוגר- 22 ₪ ,ילד 9 ₪, סטודנט- 19 ₪, אזרח ותיק – 11 ₪. קבוצה (מעל 30 איש): מבוגר – 19 ₪, ילד- 8 ₪
- שעות כניסה: שעון קיץ: בימים א'-ה' ושבת 8:00-17:00. בימי שישי וערבי חג 8:00-16:00. שעון חורף: בימים א'-ה' ושבת 8:00-16:00. בימי שישי וערבי חג 8:00-15:00
- איך מגיעים וניווט לתחילת מסלול הטיול: מבואה עליונה גן לאומי שמורת טבע מצוקי הארבל
- ניווט לסיום מסלול הטיול: חניון תחתון מצוקי הארבל, ואדי חמאם
- קישורים חיצוניים: גן לאומי מצוקי הארבל
מטיילים יקרים! שימרו על הטבע ושלמות האתרים, אל תשאירו אשפה בשטח, קחו האשפה עמכם בתיקים עד לפח הקרוב
עין ארבל: מעיין קטן ונקי למרגלות מצוקי הארבל
מפת ניווט נסיעה אל גן לאומי מצוקי הארבל
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים בגן לאוצי מצוקי הארבל
בטיול בגן לאומי ארבל תוכלו לגשת אל התצפית מראש שלוחת ארבל. מהצפית תראו את הכינרת, הגולן ועד לצפת ומירון. מהתצפית חברו אל השביל האדום ורדו על מצוקי הארבל עד לוואדי חמאם.
להלן שתי אופציות לביצוע הטיול היורד במצוקי הארבל
שני המסלולים מתחילים במבואה העליונה ומסתיימים בחניון התחתון בוואדי חמאם. הרכב המאסף ימתין בוואדי חמאם.
1. השביל האתגרי המומלץ עם השביל האדום
צאו מחניון האוטובוסים עם השביל המסומן אדום לכיוון צפון-מערב. תגיעו אל מרפסת תצפית וספסלים לישיבה. מכאן תצפית טובה לכיוון הר ניאי והרי הגליל העליון. אחרי התצפית תמשיכו עם השביל האדום. השביל האדום יוביל אתכם עד לחלקו העליון של המצוק. ירידה במצוקי הארבל: תגיעו אל פרגולת צל, ותדעו שמכאן- יתחיל החלק האתגרי והמהנה ביותר של הטיול בארבל. הקטע מיועד למטיילים מיטיבי לכת בלבד: תרדו על מצוקי הארבל באמצעות עזרה של כבלים ודרגיות מתכת. בסיום ירידה של כמה דקות מאתגרות על המצוק תגיעו אל רגלי המצוק. מכאן תמשיכו בהליכה בשביל נוח עם הסימון האדום (+שביל ישראל). כאן תלכו למרגלות המצוק ותגיעו אחרי כמה דקות אל מערות מבצר הארבל. מערות מבצר הארבל: כאן תוכלו לעלות ולבקר במערות המבצר המוסדרות לביקור. אלו מערות שמקורן בפעילות קארסטית של המים בסלעי הגיר. והאדם, בעת העתיקה, הרחיב אותן ויצר מהן מקומות מגורים ומסתור בעתות מלחמה. אחרי הביקור במערות תמשיכו עם השביל האדום ושביל ישראל במורד הר הארבל. הירידה כאן בשביל אבנים והיא דורשת זהירות בהליכה. בחלקו התחתון של השביל תגיעו אל עין ארבל. מעין ארבל בוקעים מעט מים. מי מעין הארבל יוצרים זרימה קלה בנחל ארבל. המים אינם ראויים לשתייה. כאן תפגשו פרות שרועות באחו, ומגיעות גם לשתות מהמעיין. הטיול מסתיים בחניון שממול לכפר חמאם. בצל עצי אקליפסטוס ענקיים, שם יחכה הרכב המאסף.
2. הליכה בשביל השחור וסיום עם השביל האדום
המסלול הזה פחות אתגרי מהמסלול הראשון. יוצאים מהמבואה אל תצפית החרוב. התצפית נמצאת בחלקה הצפוני של רמת ארבל. מן התצפית נופי משגעים של הכינרת, הגולן והחרמון. פונים ימינה (מזרחה) עם השביל השחור. יורדים בו בירידה מסודרת מאוד, הכרוכה מעט אתגר במעבר בין סלעים ומעליהם ובדילוג מעל רווחים בין סלעים. השביל השחור חובר אל השביל האדום למרגלות הצוק. כאן תוכלו לעלות לבקר במערות מבצר הארבל. מערות מבצר הארבל: כאן תוכלו לעלות ולבקר במערות המבצר המוסדרות לביקור. אלו מערות שמקורן בפעילות קארסטית של המים בסלעי הגיר. והאדם, בעת העתיקה, הרחיב אותן ויצר מהן מקומות מגורים ומסתור בעתות מלחמה. אחרי הביקור במערות תמשיכו עם השביל האדום ושביל ישראל במורד הר הארבל. הירידה כאן בשביל אבנים והיא דורשת זהירות בהליכה. בחלקו התחתון של השביל תגיעו אל עין ארבל. מעין ארבל בוקעים מעט מים. מי מעין הארבל יוצרים זרימה קלה בנחל ארבל. המים אינם ראויים לשתייה. כאן תפגשו פרות שרועות באחו, ומגיעות גם לשתות מהמעיין. הטיול מסתיים בחניון שממול לכפר חמאם. בצל עצי אקליפסטוס ענקיים, שם יחכה הרכב המאסף.
מפת סימון שבילים למסלול הליכה בשטח בגן לאומי מצוקי הארבל
רקע על מצוקי הארבל
מבצר מצוקי הארבל והמערות
במצוקי הארבל והר ניתאי שמולו ניכרות מאות מערות קארסטיות. מערות אלו נפערו בסלעי הגיר באמצעות המסה של מים במשך אלפי שנים. בתקופות קדומות, האדם נטה להשתמש בחללים הללו. האדם הרחיבם למטרות מגורים. במאה הראשונה לפסה"נ בתקופת הבית השני, המורדים הגליליים היהודים, התנגדו לראשית שלטונו של הורדוס בגליל. כחלק מפעילות המרד והמחלחמה בהורדוס הם השתמשו במערות כמבצר גדול. המורדים היהודים התקינו חללי מסתור, חדרי מגורים, מדרגות, בורות מים ואולמות. מכתביו של יוסף בן מתתיהו, יודעים כיום שכאן התחולל קרב מתוחכם של הורדוס מול המורדים היהודיים. בסופו של המרד המורדים היהודיים הגליליים הוכרעו. הורדוס הצליח להביס אותם בתחבולות. הורדוס הוריד את חייליו בכלובים שהיו קשורים אל ראש המצוק. ארגזים אלו שולשלו מטה בפעילות סנפלינג. כשהגיעו הכלובים אל מול מערות בהם התחבאו המורדים הם תקפו. חיילי הורדוס תקפו את המורדים והכניעו אותם עם חיצים ופצצות אש.
המצוק אל הגולן הכינרת וגליל, ירידה אתגרית על המצוק בעזרת דירגיות וכבלים, ביקור במערות הארבל אשר נוצלו בעבר כאתרים מבוצרים ושימשו למגורי אדם ולמסתור. המסלול מסתיים בירידה חדה בחניון הסמוך לכפר ואדי חמאם, שם ימתין הרכב המאסף.
בית הכנסת העתיק של ארבל
ארבל היה ישוב עתיק וחשוב שהתקיים מסוף ימי הבית השני ובו ישבו חכמים, למשל, ניתאי הארבלי וכוהנים ממשמרת הכהונה התשיעית, ישוע. בישוב ארבל התקיימו בתי כנסת אחדים, וייתכן שבית כנסת העתיק שהתגלה הוא זה המיוחס לניתאי הארבלי.
בית הכנסת נוסד במאה הרביעית לסה"נ, והוא בנוי מאבני גיר, בדומה לבית הכנסת של כפר נחום, והוא בולט על סביבותיו בזכות האבנים הלבנות השונות מסלעי הבזלת המקיפים את האתר. אולם בשונה מכפר נחום, אבני הגיר באתר מצויות ולא היה צורך להסיען ממרחקים. פתח המבנה היחיד היה ממזרח, והוא היה גדול, מעוטר ומרשים. מן הפתח שרדו כל חלקיו אשר גולפו מסלע יחיד שהיה במקום. מן הפתח יורדים במדרגות שהובילו, כנראה, לבית כנסת משלב קדום יותר. בצידו הדרומי של בית הכנסת, לכיוון ירושלים, גומחה לארון הקודש וספר התורה המסמנת את כיוון התפילה. ובית הכנסת של ארבל הוא הצפוני מבין בתי הכנסת שלהם הייתה גומחה לכיוון ירושלים, סמן החסר לחלוטין בבתי הכנסת שבגליל העליון. אולם בית הכנסת מחולק על ידי טורי עמודים ומסביב לאולם היו ספסלי אבן. המבנה היה בן שתי קומות. לעמודי הקומה הראשונה היו כותרות קורינתיות ועמודי הקומה השנייה היו כותרות יוניות. ממזרח לפתח הייתה חצר גדולה.
בית הכנסת חרב, כנראה, בשריפה באמצע המאה השמיני, לפי עדויות נומיסמטיות של מטבע אומאי. בית הכנסת נושב חזרה בתקופה האיובית במאה ה-11.
מחקר אתר הארבל
בית הכנסת תואר לראשונה על ידי א' רובינסון בשנת 1852, נחפר חלקית על ידי צ' ווילסון מהקרן הבריטית לחקר ארץ ישראל, אשר פרסם תוכנית ראשונה שלו, קוהל ווואצינגר ערכו חפירה חלקית במקום בשנת 1905 ופרסמו את שרטוט האתר ומבנה בית הכנסת והציעו תוכנית שיחזור. החוקרים הישראלי המודרניים שחקרו את האתר היו נ' אביגד, ז' ייבין, ובשנים 1988-1987 חפרו באתר והחל שיקום ונקיון המבנה וסביבותיו בניהולם של צ' אילן וא' איזדרכת, שני מקוואות טהרה נתגלו בחפירות בשנת 2000, וחפירות חדשות בוצעו במקום מטעם מכללת כינרת בשנת 2012.[1]
מבצר ארבל והמערות
במצוקי הארבל והר ניתאי שמולו ניכרות מאות מערות קארסטיות שנפערו בסלעי הגיר באמצעות המסה של מים במשך אלפי שנים. בתקופות קדומות, האדם נטה להשתמש בחללים הללו, הרחיבם למטרות מגורים. במאה הראשונה לפסה"נ בתקופת הבית השני, המורדים הגליליים היהודים, התנגדו לראשית שלטונו של הורדוס בגליל השתמשו במערות כמבצר גדול עם חללי מסתור, חדרי מגורים, מדרגות, בורות מים ואולמות. מכתביו של יוסף בן מתתיהו, יודעים כיום שכאן התחולל קרב מתוחכם של הורדוס מול המורדים היהודיים, והוא הצליח להביס אותם בתחבולות. הורדוס הוריד את חייליו בכלובים שהיו קשורים אל ראש המצוק, וממס בפעולת סנפלינג הכלובים שולשלו מטה, ומתוכם תקפו חיילי הורדוס את המורדים והכניעו אותם באמצעות חיצים ואש.
בשנת 1905 נחפר לראשונה בית הכנסת העתיק בארבל, בית הכנסת הוקם בתוך יישוב גדול, שהיה קיים בארבל. כיום אפשר להבחין במבנים תת קרקעיים רבים בסביבתו ובדרך אליו.
ביבליוגרפיה
- אילן צ', 1991, בתי כנסת קדומים באר-ישראל, תל אביב.
- אילן צ' ואיזדרכת א', 1992, 'ארבל', בתוך: האנציקלופדיה החדשה לחפירות ארכיאולוגיות בארץ ישראל, כרך 1: 69-67.
בטיולים באזורים עם קשיי קליטה אני ממליצה לכם מאוד להזמין טלפון לווייני עם כיסוי איתור וחילוץ, למענה בחירום SOS. שירות לכל חברות הביטוח! התכתבות ללא הגבלה, מפות טופוגרפיות, יכולת איתור ומעקב מרחוק, תקבלו גם דיווחי מזג אוויר. הטלפון הלווייני פועל גם באזורים ללא קליטה סלולרית. לחצו להזמנת טלפון מחובר לחמ"ל של מגנוס 24/7
לחצו למסלולי טיולים מומלצים נוספים עבורכם באזור הארבל והכינרת
- שמורת טבע המג'רסה: מסלול מים
- טיול מים בזאכי: מסלול מים בבקעת הבטיחה, ללא תשלום
- פארק הירדן: חניון ענק, מדשאות, מתקני שעשועים, חניון לילה, צל ומסלולי מים
- טיול בנחל יהודיה: טיול המים היפה והאתגרי בגולן
- טיול בנחל זוויתן: טיול למייטיבי לכת
- עיינות עדן – עיינות סלוקייה: אתר מנוחה ושיכשוך במים
- טיול לפריחת אירוס החרמון בצומת המפלים: טיול עלייה לרגל באביב
- עין עלמין: טיול לבריכת קצינים סורית
- גן לאומי כורסי: כנסייה ביזנטית עם פסיפס מרהיב
- מצפור בית ציידה: אחת התצפיות היפות והמומלצות בטיול מעל לכינרת
- בית עלמין כינרת
- חצר כינרת
- אתר הטבילה ירדנית
- טיילת הבשורה, טבחה בצפון הכינרת
- המפל הנסתר בצפון הכינרת
- עין נון- ברכת שיכשוך במושבה מגדל ליד הכינרת
אהבתם את אתר "מטיילים עם ענת" ונעזרתם בו? לחצו כאן והעניקו לאתר דירוג 5 כוכבים ומשוב חיובי – כך תעזרו לאלפי גולשים נוספים למצוא דרכם ברשת ♥