מגדיר פטריות הכובע בישראל - ליקוט פטריות למאכל אחר הגשם: איזו פטריה אכילה ואיזו רעילה? מה מותר לאכול, איפה מוצאים פטריות למאכל, אילו פטריות אסור לאכול, למה צריך ללקט מעט פטריות ומה זה ליקוט יתר של פטריות
יוצאים לטיול לליקוט פטריות למאכל? בעמוד זה תמצאו מידע והגדרה של פטריות שגדלות ביערות בישראל, פטריות בחורשים בישראל, פטריות על גזעי העצים ועל חלקי עצים מתים
איך מזהים פטרייה טובה למאכל? איך מזהים פטרייה רעילה? איפה מלקטים פטריות טובות למאכל? איך מוצאים פטריות לליקוט בארץ, איך מלקטים פטריות, מה צריך לדעת בליקוט פטריות? האם יש סימנים לזיהוי של פטריות מאכל? (לא, אין סימנים כלליים, חייבים להכיר כל פטרייה בצורה מדוייקת!)
זהירות רבה! אין לאכול פטריות מהטבע לא היכרות מצוינת עם הפטרייה.
זהירות! חובה להכיר ולהגדיר את הפטריות לפני אכילה מהטבע!
גם לאחר ליקוט והגדרה מקצועית של פטריות טובות למאכל – מומלץ מאוד לצרוך מהן רק מעט (פטריית בר אחת לשבוע לכל היותר), משום שהפטריות קשות לעיכול, בזני הבר יש רכיבים שעלולים לעורר אלרגיה, תחושת חסימה בגרון, נפיחות בלשון, עומס על הבטן – ועוד תחוושת מוזרות.
בכל מקרה אם זו הפעם הראשונה שאתם טועמים פטריה ממין מסויים, תבדקו ממנה למאכל, אחרי קיצוץ לחתיכות קטנות ואחרי בישול כמובן, רק כמות קטנה ממש, כפית לערך. כך תוכלו לדעת אם הפטרייה טובה לגופכם או שגופכם דוחה אותה ומגיב בצורה לא נעימה.
רצוי ומומלץ ביותר להצטרף לטיול מקצועי מודרך לליקוט פטריות למאכל מהטבע והגדרת פטריות מקצועית – ולא לצאת להרפתקאות עצמאיות ומסוכנות
כי קשה מאוד ללמוד לבד ולהכיר פטריות מתמונות באינטרנט או בספרות – וקשה להגדיר אילו פטריות ראויות למאכל ואילו רעילות.
כדאי לדעת שמבין הפטריות הרעילות בישראל קיימות גם פטריות שרק גורמות לתחושה רעה, או קלקול קיבה, שלשולים, בחילות והקאות. אבל יש גם כמה פטריות בישראל שממש מסוכנות ועלולות לגרום למוות מהיר ביותר!
הסכנה מליקוט פטריות עצמאי למאכל היא גדולה
לכן – אם אתם לא בטוחים ולא מכירים ואל מצליחים להגדיר את הפטרייה בוודאות- אל תלקטו, ובוודאי שאל תאכלו!
גם בישול הפטריות הראויות למאכל דורש היכרות וידע. מבין הפטריות הראויות למאכל אדם, יש פטריות שחובה לבשל אותן זמן מה לפני אכילה, וחובה לשפוך את מי הבישול לפני שימוש לאכילה.
קיצר חברים – ליקוט פטריות למאכל מהטבע – הוא עניין למקצוענים ולא לחובבים. אל תיקחו סיכון. אל תלקטו פטריות לבד מהטבע, ואל תיקחו סיכון לבריאות שלכם!
כאן למטה תמצאו רשימה של פטריות, שימו לב היטב- לא כולן אכילות, לא כולן ראויות למאכל אדם, למרות שהן נראות חמודות מאוד – הפטריות עלולות להיות מאוד מסוכנות ואף לגרום למוות!
בכל הכתוב כאן, אין המלצה או הוראה לליקוט פטריות מהטבע למאכל. גם המתכונים המצורפים כאן לא משמשים המלצה או הוראה לבישול של פטריות מן הטבע למאכל.
מצאתם פטריות טובות למאכל?
נהדר! אבל בבקשה אל תלקטו את כולן, השאירו בשטח חלק מהפטריות לריבוי עתידי.
השאירו בשטח פטריות למטיילים אחרים, כי הטבע שייך לכולם.
השאירו פטריות בשטח והשתמשו בטבע בצניעות ולא בהפרזה.
ליקוט פטריות מהטבע בישראל מטרתו היא חוויה ולא לשם אכילה לשובעה.
פטריות מאכל בכמויות גדולות קונים במרכול.
היכנס גם תוכן מותאם עבורך:
חובה להכיר את אופן הבישול הנחוץ לכל מין פטרייה גם אם היא מוגדרת למאכל אדם!
חובה להגדיר בוודאות פטריות לפני בישול ואכילה!
הפטריות (Fungi) משתייכות לממלכה עצמאית של אורגניזמים. תחום המחקר העוסק בפטריות נקרא: מיקולוגיה. בעבר הפטריות שוייכו לעולם הצומח, אבל בעשורים האחרונים, לאחר מחקרים מעמיקים, הן סווגו כממלכה ייחודית בפני עצמה: פטריות.
הפטריות מיוחדות משאר עולם הצומח והחי שאנו מכירים
הן לא בעלי חיים עצמאיים שניזונים מן החי או מן הצומח, אך הן גם לא מבצעות הטעמה (פוטוסינטזה) ולא יכולות לייצר בעצמן סוכרים לבניית תאי גופן. גם אופן הרבייה והצמיחה שלהן שונה ומיוחד מאוד.
הפטריות הן אורגניזמים הטרוטרופיים, כלומר הן צורכות תרכובות אורגניות מהסביבה בה הן מתקיימות. הפטריות מפרישות אנזימים שמפרקים תרכובות אורגניות – ואז הן סופגות את החומרים המפורקים וניזונות מהם.
ובכל זאת למי הפטריות דומות?
אולי ישמע מוזר, אבל, הפטריות דומות לבעלי החיים כי הן לא מבצעות פוטוסינזה, ודומות לחלק מבעלי החיים כי דופן התא שלהן עשוי כיטין. חומרי התשמורת של הפטריות הן הגליקוגן או שמן, כמו אצל בעלי החיים (ולא עמילן שהוא חומר התשמורת אצל הצמחים).
גוף הפטרייה והקורים – תפטיר
גוף הפטרייה קרוי: תפטיר (mycelium), והיא בנוי מקורים (hypha). הקורים יוצרים רשת צפופה שיוצרת את גוף פטריות הכובע. (לא לכל הפטריות קיים תפטיר קורים, למשל לפטריות השמר, שמרים לאפייה, אין קורים).
איך הפטריות מתרבות?
הפטריות הן חסרות פרחים, והרבייה נעשית באמצעות נבגים (spore). הנבגים הם גופיפים זעירים, לרוב חד-תאיי. הנבגים המיקרוסקופיים מתפזרים בהמוניהם בעיתות של יובש. פעמים רבות הם נראים כמו אבקה מתפזרת.
פטריות הכובע שאנו אוהבים למצוא בטיולים – ויחסי הסימביוזה שלהם עם צמחים
הפטריות שאנו אוהבים למצוא ולהכין מהם מאכלים שייכות לקבוצת פטריות סימביונטיות שחיות בחיי-שותפות עם צמחים, שותפות זו נקראת: סימביוזה. חיי השותפות בין שורשי צמחים, קרויים מיקוריזה (mycorrhiza). בחיי השותפות כל אחד מהאורגניזמים תורם לרעהו בצורה הדדית. התרומה לפעמים הכרחית ולפעמים לא הכרחית (פקולטטיבית) לאחד מהאורגניזמים, או לשניהם. לעיתים הסימביוזה היא אובליגטורית, כלומר, אחד או שני האורגניזמים לא יכולים לחיות בלי נוכחות ושיתוף עם האורגניזם השותף.
אצל פטריות הכובע חיי השיתוף, הסימביוזה, עם שורשי הצמחים באים לידי ביטוי בתגמול הדדי בדרך כלל. כמו שכתבו רבותינו: "זה נהנה וזה נהנה".
איך נערכת השותפות המופלאה הזו בין פטרייה ושורשי הצמחים?
הקורים העדינים של הפטרייה באים במגע קרוב עם היונקות והשורשונים של הצמח. הקורים חודרים אליהם או מתפתלים סביבם, וכך הם מקבלים מהם את החומרים והתרכובות האורגניים הדרושים לפטרייה. במקביל לכך, שורשי הצמח מקבלים מהפטרייה תוספת מים ומלחים שונים.
הדוגמה הידועה והמוכרת ביותר, היא השותפות, הסימביוזה, בין פטריית הכובע, האורנייה לבין שורשי אורן ירושלים.
מבנה פטריית הכובע
גוף פטריית הכובע נחלק לשני חלקים שונים מאוד:
1. התפטיר המצוי בקרקע, שקוריו העדינים חודרים לרקבובית בדמה אל אל מתחת לקליפות העצים.
2. גוף הרבייה שמתפתח בדרך כלל על פני הקרקע ונראה לעין. כשלפטריות המוכרות יש רגל ועלייה הכובע ובו מתפתים הנבגים, שהם אמצעי הרבייה והתפוצה של הפטרייה (מוכרת מאוד פטרייה יוצאת מן הכלל, פטריית כְּמֵהָה -ברבים: כְּמֵהִין Tube, שגוף הרבייה מתפתח מתחת לקרקע על שורשי השיחים של שמשון יושב בנגב).
דפים או צינורות (ספוג)
הבדל מוכר וידוע מאוד בין מינים שונים של פטריות, ניכר בחלק התחתון של כובע הפטרייה, לחלקן יש דפים בחלק התחתון, ולחלקן יש צינורות ("ספוג").
רגל הפטרייה וסימני זיהוי נוספים על הרגל
גם רגליי הפטריות שונים בין מיני הפטריות, לחלקן התרחבו והתעבות בבסיס הרגל, לחלקן שאריות צעיף על הרגל, או טבעת על רגל הפטרייה.
כובע הפטרייה וסימני זיהוי נוספים על הכובע
לכובע הפטריי צורות רבות: מטרייה, כרית, פעמון, משפך, איטבה, כדור, כוכב, אלמוג ועוד… צורות אלו חשובות מאוד לעזרה בהגדרה וזיהוי הפטריות.
תדפיס נבגים וחשיבותו להגדרת מין הפטריות
יש מושג ששייך יותר למומחים בתחום הפטריות, ופחות נוגע לחובבי ליקוט פטריות למאכל. אבל כדאי להכיר את המושג: תדפיס נבגים. צורות הנבגים, גדליהם וצבעיהם- שונים מאוד בין מיני הפטריות השונים. איך יוצרים תדפיס נבגים? מניחים את רק כובע הפטרייה הבוגרת, בעל הדפים או הצינורות, על נייר לבן, בתא לח (תחת כוס או בשקית ניילון), למשך מספר שעות – הנבגים נושרים על הנייר ומקבלים תדפיס מדוייק מאוד של הדפים או הצינורות.
בטיולים אנו מתעניינים לרוב בפטריות הכובע שנראות בעיקר בחורף. את פטריות הכובע תמצאו ביערות האורנים נטועי קק"ל, יערות אלונים, מדשאות, שטחי עשב ואחו טבעי, בצידי המסלולים ובעומק החורשות החשוכות.
איך מלקטים פטריות מאכל ביערות בישראל?
אז קודם כול מצטיידים בהרבה זמן פנוי של כייף. שנית, מצטיידים בסל קטן. עדיף לא בשקית כדי שהפטריות לא ימחצו, ותישארנה מאווררות. סכין חד לחיתוך רגל הפטרייה. יוצאים אל שטחי עומק היערות והחורשות, הולכים הלוך וחזור, סחור סחור, ומחפשים טוב טוב, מתחת לעלים, לרגלי העצים. הרבה סבלנות!
מה לא לעשות בליקוט פטריות?
- אל תלקטו פטריות צעירות בייבי – כדי שהן תספקנה להתבגר, ולערוך מחזור חיים ותספקנה לפזר נבגים לייצור הדורות הבאים.
- אל תלקטו פטרייה בודדת, כי היא צריכה עדיין להתרבות ולהכין צאצאים לשנים הבאות.
- אל תלקטו את כל הפטריות מנקודה אחת, אחרת לא ימשיכו לגדול פטריות בשנה הבאה.
- מצאתם פטרייה שאתם רוצים לאכול? (לאחר שאתם מכירים בוודאות את מינה ואת כשירותה למאכל אדם)- חתכו את הפטרייה בחלק התחתון של הרגל. לאחר מכן, כסו את הקרקע חזרה ואת העלים שנשרו על מקום הגדילה. כך תאפשרו גידול נוסף של פטריות מנבגים שמסתתרים שם בחושך ובלחות.
- תתפזרו בשטח, ואל תלקטו את כל מה שאתם רואים, שימרו לטבע את כוחותיו גם לשנים הבאות.
- אל תלקטו סתם פטריות שאתם לא בטוחים שאתם רוצים לאכול. חבל, תנו לטבע להמשיך להתקיים.
- ואם אתם מעוניינים סתם לטייל ולא ללקט פטריות, כי רק רציתם לטייל וליהנות מהטבע – מה טוב ומה נעים, והיקום יאמר לכם תודה גדולה, על שנתתם לו יכולת והמשך קיום.
כאן בהמשך העמוד תמצאו מגוון של פטריות, לא כולן ראויות למאכל. חלקן ראויות למאכל בבישול ארוך, קצר, החמצה או ייבוש.
חובה להכיר ולהגדיר בוודאות פטריות לפני אכילה. ואם יש ספק – אין ספק – ולא לאכול!
מי שלא בטוח – שירוץ למרכול הקרוב, יקנה פטריות, ויכין מהן מעדנים ללא טעימים וללא ספקות וללא סכנות חיים.
ביבליוגרפיה לעמוד זה:
- בנימיני נ', 1975, מגדיר פטריות הכובע בישראל, הקיבוץ המאוחד.
- בנימיני נ', 1991,החי והצומח של ארץ ישראל אנציקלופדיה שימושית מאויירת, כרך צמחים חסרי פרחים, כרך 9, משרד הביטחון.
- אתר פטריות בישראל https://mushrooms.org.il/common
פטרייה טובה מאוד למאכל – אורנייה מצויה (Suillus granulatus) ביער אורנים בן שמן.
משפחה: גושיתיים B0LEACEAE
האורנייה גדלה מתחת ובין מחטי אורן ירושלים, לרגלי עצי האורן, ביערות אורנים של קק"ל. האורנייה חייה בסימביוזה עם שורשי עץ האורן. חלקו העליון של הכובע בצבע חום. בחלקו התחתון של הכובע שכבת צינורות ("ספוג") בצבע צהוב.
שימו לב והיזהרו! יש פטריות מאוד דומות לאורנייה שגדלים ביערות אלונים (לא אורנים)- והן לא אכילות, נקראות גושית עמומה, והיא רעילה ומסוכנת!
האורנייה – גדלה ביער אורנים בלבד –אכילה אחר בישול של כרבע שעה. החלקים הנאכלים הם הכובע והרגל.
מקלפים את הקרום החיצוני של הכובע., ומסירים את שכבת הצינורות (הסרת ה"ספוג" מהחלק התחתון של הכובע). מקלפים את השכבה החיצונית המלוכלכת של רגל הפטרייה. מסירים את החלק שהיה בתוך האדמה עם הקורים והבוץ.
חותכים לפרוסות ומטגנים עם בצל. אפשר להוסיף ביצה ולהכין חביתת פטריות. אפשר להוסיף חמאה וליצור רוטב פטריות לפסטה, לדגים וכד'.
אל רוטב הבסיס אפשר להוסיף קוביות תפוחי אדמה אדומים שבושלו קודם במים עם מלח.
אפשר להוסיף את רוטב הפטריות למרק חורפי סמיך, לפירה תפוחי אדומה או פירה בטטות.
תשתוללו…..
נטופה עריבה- פטרייה אכילה טעימה – נטופה ערבה (Lactarius deliciosus), יערות אורנים ואלונים, בן שמן
משפחה: חריפיתיים Russulaceae
הנטופה הערבה נמצאת ביערות של אורן וארון בישראל. צבעה כתום. לכובע הבוגר צורת משפך. הפטרייה מפרישה חומר שקוף צמיג לאחר קטיף. חלקייה מקבלים גוון ירוק-זית לאחר עמידה בסל או בשקית לאחר הקטיף. בחלקה התחתון דפים.
הנטופה הערבה טעימה במיוחד, ויש לה טעם של מעדן גורמה לאחר בישול נכון. היא אכילה לאחר אחר בישול של כחצי שעה. החלקים הנאכלים הם הכובע והרגל.
מנקים ושוטפים את כל חלקי הפטרייה. את הכובע ניתן לאכול יחד עם הדפים. מקלפים את השכבה החיצונית המלוכלכת של רגל הפטרייה. מסירים את החלק שהיה בתוך האדמה עם הקורים והבוץ.
חותכים לפרוסות ומטגנים עם בצל. אפשר להוסיף ביצה ולהכין חביתת פטריות. אפשר להוסיף חמאה וליצור רוטב פטריות לפסטה, לדגים וכד'.
פטרייה אכילה – אחלמית ערומה / סגולה (Lepista nuda), יערות אורנים, בן שמן
משפחה: ישעוריתיים Tricholomataceae
פטרייה אחלמית עירומה גדלה ביערות של אורן בישראל. צבעה סגול, ומקור שמה מאבן האחלמה, שהיא אבן חן סגולה, אחת מאבני החושן (שמות כ"ח, י"ט).
כובע פטריית האחלמית הסגולה חלק, קמור ונעשה שטוח, קוטרו 15-6 ס"מ. צבעו סגול-כהה אן סגול חום-בהיר. בפטרייה צעירה לעיתים לכובע יש פיטם נמוך ורחב במרכזו. הדפים צפופים וצבעם סגול.
רגל הפטרייה סיבית בחלקה העליון, מתרחבת בבסיסה. גובה הרגל 10-4 ס"מ., צבעה הרגל סגול. צבע בשר הפטרייה סגול אף הוא, ויש לו ריח ארומטי. לאבקת הנבגים צבע צהבהב-ורוד-בהיר.
פטריית האחלמית הערומה נפוצה מאוד, גדלה בקבוצות קטנות,בחורשות מחטניות ומעורבות, גם לצדי עצי שיטה מכחילה ואקליפטוס. מופיעה בחודשים דצמבר עד פברואר (תלוי בגשמים).
הפטרייה אחלמית עירומה הסגולה- טובה למאכל לאחר בישול של 15-20 דקות, החלקים הנאכלים הם הכובע והרגל. ורצוי לשפוך את מי הבישול לפני האכילה.
מנקים ושוטפים את כל חלקי הפטרייה. את הכובע ניתן לאכול יחד עם הדפים. מקלפים את השכבה החיצונית המלוכלכת של רגל הפטרייה. מסירים את החלק שהיה בתוך האדמה עם הקורים והבוץ.
חותכים לפרוסות ומטגנים עם בצל. אפשר להוסיף ביצה ולהכין חביתת פטריות. אפשר להוסיף חמאה וליצור רוטב פטריות לפסטה, לדגים וכד'.
פטרייה אכילה – נרתיקנית נאה דביקה
Volvopluteus gloiocephalus / Volvariella speciosa
משפחה: קטיפניתיים Pluteaceae
פטרייה נרתיקנית נאה דביקה גדלה בשטחים פתוחים, כרי עשב, אזורי זבל ומרעה פרות בישראל.
כובע פטריית הנרתיקנית הנאה בשרני, דביק, כיפתי בצעירותה. הכובע נעשה שטוח ואפילו מעט קעור במרכז, או בעל פיטם קטן. צבע הכובע לבן-אפור או חום בהיר, השוליים מפוספסים מעט,, לפעמים סדוקים
הדפים חופשיים ולא יושבים על הרגל. צבעם לבן בצעירותם, הופך לורוד, חום-אדמדם עם הבגרות, כמו בשר הכובע. יש דפי ביניים.
הרגל מוצקה. דקה למעלה, עבה בבסעסה. הרגל נפרדת בקלות מהכובע. גובהה מגיע ל-15 ס"מ.
נרתיק הרגל בולבוסי, לבנבן. הבשר לבן.
הנבגים ורדרדים כצבע הבשר.
שכיחה בחודשים דצמבר-פברואר.
מצויה באזורים הים תיכוניים בישראל, בכרי עשב, מזבלות, שטחי רעיית פרות עם גללים, באזורים מוארים לשמש.
הפטרייה נרתיקנית נאה דביקה, לא נחשבת לטעימה במיוחד. היא טובה למאכל לאחר בישול של 15-20 דקות, החלקים הנאכלים הם הכובע והרגל. רצוי לקלף את קרום הכובע החיצוני. רצוי לשפוך את מי הבישול לפני האכילה.
מנקים ושוטפים את כל חלקי הפטרייה. את הכובע ניתן לאכול יחד עם הדפים. מקלפים את השכבה החיצונית המלוכלכת של רגל הפטרייה. מסירים את החלק שהיה בתוך האדמה עם הקורים והבוץ.
חותכים לפרוסות ומטגנים עם בצל. אפשר להוסיף ביצה ולהכין חביתת פטריות. אפשר להוסיף חמאה וליצור רוטב פטריות לפסטה, לדגים וכד'.
שימו לב! יש שדיווחו על רגישויות ואלרגייה לפטרייה. לכן, תנסו לאכול רק מעט, ותהיו עירניים לתגובות, נפיחות בפה, בחילה, פריחה וכד'. בפרט שימו לב לתופעות באכילה חוזרת. אם אתם רגישים- אל תאכלו את הפטרייה.
זיהוי ודאי הכרחי! מי שאיננו בקיא בהיכרות בין הטריות עלול להתבלבל בין הנרתיקנית לבין אמנית שהיא רעילה. אמנם אמנית המוות גדלה ביערות סבוכים, והנרתיקנית לעומתה- גדלה באזורי שמש, מחוץ לחורש וליער, ונמצאת בין עשבים, ובאזורים של זבל פרות ומרעה פרות, אזורי עשב יבש וקש.
פטרייה אכילה – דרדסית רכה Crepidotus mollis, פטריית מדף גדלה על גזעי אקליפטוס, אלון וצפצפה, יער בן שמן
משפחה: סיביתיים Inocybaceae
פטריית מדף גדלה על גזעי עצים וחלקי עצים. הכובע לא סימטרי, דמויי צדף, קוטרו 7.5-3 ס"מ. צבע הכובע צהוב-חום-כתום. הכובע רך ג'לטיני
הדפים צפופים, צבע הדפים קנמון-צהוב חיוור. לנבגים צבע צבע קינמוני.
לפטרייה אין רגל, והיא צמודה אל חלקי העץ באמצעות צד הכובע.
הפטרייה דרדסית הרכה לא שכיחה, גדלה בקבוצות קטנות, על גזעי עצים וחלקי עצים של אקליפטוס, אלון וצפצפה. מופיעה בחודשים דצמבר עד פברואר (תלוי בגשמים).
הפטרייה הדרדסית הרכה- טובה למאכל לאחר בישול של 15-20 דקות. ורצוי לשפוך את מי הבישול לפני האכילה. הפטרייה לא נחשבת לטעימה במיוחד.
מנקים ושוטפים את כל חלקי הפטרייה. את הכובע ניתן לאכול יחד עם הדפים. חותכים לפרוסות ומטגנים עם בצל. אפשר להוסיף ביצה ולהכין חביתת פטריות. אפשר להוסיף חמאה וליצור רוטב פטריות לפסטה, לדגים וכד'.
פטרייה אכילה כשהיא צעירה מאוד ולבנה לגמרי – דיואית מצויצת Coprinus comatus
פטריית כובע לבנה עם דפים לבנים.
משפחה: פקועתיים Agaricaceae
דיואית מצוייצת גדלה בשולי יערות, שולי שדות, מתחת לעלים שנשרו מעצי אקליפטוס, באזורים ים תיכוניים. תמצאו אותה בחורף מיד לאחר הגשמים הראשונים, מחודש נובמבר ועד פברואר.
הפטרייה גדלה בקבוצות של משפחות. הפטרייה הצעירה לבנה, הכובע מוארך-ביצתי בתחילה, עם הגידול נפתחים קשקשים בחלקו העליון של הכובע. הרגל גבוהה, 10-15 סנטימטר, חלולה ולבנה. שליש התחתון של הרגל נותרת טבעת של התפתחות הכובע.
עם בגרותה של הפטריה הכובע נעשה פעמוני ורחב בקצותיו, ושוליו נעשים שחורים מצבע הנבגים השחורים ההופכים לנוזליים-משחתיים.
בהבשלה הסופית ועם קמילתה של הפטרייה, הדפים מתמוססים והופכים לנוזל שחור כדיו יחד עם הכובע, וגוועים על הקרקע כממרח צבע דיו שחור.
הנבגים הבשלים שחורים, ומבשילים על דפי הפטרייה הבוגרת, וצובעים אותם בשחור נוזלי, מה שנתן לפטרייה את שמה: "דיואית". הדפים השחורים, שהופכים לעיסה שחורה, דביקה, כמו נשפכת על הקרקע, מאפיינים את הפטרייה, ועוזרים בזהוייה.
איך אוכלים את הפטרייה דיואית מצויצת?
ראשית קוטפים רק פטריות צעירות, רעננות, לבנות לחלוטין. שוטפים ומנקים את האדמה מחלקי הפטרייה.
קוצצים, בישול מקדים של כרבע שעה בסיר סגור עם מכסה, על אש קטנה, עד שהנוזלים מתאדים. מוסיפים שמן זית או חמאה ומטגנים קלות עם בצל סגול. מוסיפים מעט מלח ושום.
התערובת הזו הופכת לבסיס למילוי מאפים, חביתות, רוטב פסטה וכד'.
טעמה של פטרייה דיואית מצוייצת מבושלת ומטוגנת בעדינות, הוא עשיר מאוד, ארומטי, מתאים לארוחות גורמה ולאניני טעם.
שימו לב זהירות! קיימות כמה פטריות ממינים שונים של דיואית מצוייצת, לא כולן ראויות למאכל. חובה להכיר את הפטרייה באופן מושלם – ולא לאכול מהטבע בלי היכרות מושלמת עם מיני הפטריות!
אוזנית כֶּלֶךְ Pleurotus eryngii – פטרייה טובה מאוד למאכל
קרויה גם "מלך היער". הפטרייה גדלה בישראל ליד ומתחת לצמחי כלך מצוי, כלך מרוקני וחרחבינה מכחילה.
משפחה: אוזניתיים Pleurotaceae
אוזנית הכלך היא הפטרייה הגדולה ביותר בסוגה, Pleurotus, יש לה גוף עבה, בשרני ולבן והכובע שלה בצבע חום-זהוב, או לבן, הצבע משתנה.
המאפיין החשוב של אוזנית הכלך הויא הרגל שלא נמצאת במרכז הכובע, אלא בצידו.
הכובע של אוזנית הכלך בשרני, כשהיא צעירה הכבוע קמור או קמור-שטוח, ויש לו שוליים מקופלים כלפי פנים, מאוחר יותר הכובע נעשה שטוח וקעור במרכזו, ומקבל צורה לא סימטרית.
הכובע נראה סיבי, צבעו לבן מלוכלך עד חום-אפרפר, כתום-אפרפר, חום-צהבהב, עם שוליים בהירים יותר, או חום-כהה. קוטר הכבוע יכול להגיע עד עשרות סנטימטרים אם הפטרייה לא נקטפה בצעירותה.
הדפים צפופים, רחבים, הדפים גולשים לרגל, צבע הדפים לבנבן, קרם-צהבהב או חום-בהיר.
הרגל יכולה להיות מרכזית אבל לרוב היא נראית בצד הכובע. הרגל גלילית אולי פחוסה מעט, בשרנית, מוצקה, אטומה, צבעה לבנבן או חום-בהיר. גובה הרגל 3-5 ס"מ, עובייה 1.5-2 ס"מ.
הבשר מוצק, לבן, לא משתנה בחתך, טעמו וריחו של הבשר טובים.
אבקת הנבגים בצבע לבן.
אוזנית הכלך היא פטרייה טעימה ובעלת ערך תזונתי גבוה. היא מכילה חלבונים, סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים.
אוזנית הכלך ניתן למצוא בישראל בעיקר בחורף בחודשים דצמבר וינואר. היא גדלה בדרך כלל באזורים של בתה מוארת, אדמות כבדות או סלעיים, תחת צמחי כלך.
את אוזנית הכלך ניתן לאכול חיה או מבושלת. היא נהדרת לבישול במגוון דרכים, כגון טיגון, אפייה או בישול בסיר. הנה כמה טיפים לבישול אוזנית הכלך:
- אוזנית הכלך נהדרת לבישול במחבת או בסיר.
- ניתן להשתמש באוזנית הכלך במגוון מאכלים, כגון תבשילים, סלטים או פיצות.
להלן מתכון פשוט לאוזנית הכלך:
אוזנית הכלך מטוגנת
מצרכים:
- 1 ק"ג אוזניות כלך
- 2 כפות שמן זית
- 1 בצל, קצוץ
- 2 שיני שום, קצוצות
- מלח ופלפל לפי הטעם
הוראות הכנה:
- שטפו היטב את אוזניות הכלך.
- חממו את שמן הזית במחבת גדולה.
- הוסיפו את הבצל והשום והטגנו עד שהבצל מזהיב.
- הוסיפו את אוזניות הכלך והטגנו תוך כדי ערבוב, כ-5 דקות.
- מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם.
- מגישים חם.
גמצוצית חרוטית Morchella conica – מורל – פטרייה טובה מאוד למאכל
הפטרייה גדלה בחולות מישור החוף, באדמות כבדות, בשולי יערות, באזורים לאחר שריפה. פטרייה כמעט נדירה, הפטרייה קטנה יחסית ונחשקת מאוד.
משפחה: גמצוציתיים Morchellaceae
הגמצוצית טובה למאכל רק לאחר בישול של כ- 15-20 דקות. אפשר להכין אותה כמו את שאר הפטריות. לבשל עם מים, לשפוך את מי הבישול המקדים, ולאחר מכן להשתמש בה למרק, לטיגון עם בצל בחביתות, עם ירקות, אורז או פירה.
דפונית מאוגדת Lyophyllum littoralis– פטרייה טובה מאוד למאכל
הפטרייה דַּפּוֹנִית מְאֻגֶּדֶת גדלה ביערות אורנים. הפטריות גדלות בקבוצה מאוגדת, ומכאן שמה. היא גדלה בחודשי החורף, מדצמבר ועד תחילת פברואר.
משפחה: דפוניתיים Lyophyllaceae
קוטר הכובע של הדפונית המאוגדת הוא כ-5-10 סנטימטר.
בצעירותה כובע הפטרייה קמור ושוליו מקופלים כלפי מטה, לפעמים יש פיטם קטן במרכזו. עם בגרות הפטרייה הכובע נעשה לשטוח אפילו שקוע קצת במרכזו, השוליים מתרוממים וגליים. על פני הכובע שכבה שנראית כמו אבקה לבנה, קמחית.
צבע הכובע בגוונים של אפור-חום.
הדפים עם מפרץ ולפעמים גולשים מעט על הרגל. הדפים צפופים, דקים, עם דפי ביניים, הדפים בצעירותם לבנים ועם הזמן נעשים חום-צהוב-אפור.
גובה הרגל כ-5-8 סנטימטר. עוביה כ-1 סנטימטר. הרגל במרכז הכובע, פחוסה, סיבית, הרגל מעוקמת ויכולה ליצור צורת ר'.
בשר הפטרייה לבן או אפרפר, קשה.
מה שמאפיין את הדפונית המאוגדת שהיא לא נשבת ולא נקרעת, היא מאוד גמישה, ניתן לכוף את הרגל ואת הכובע והם לא נשברים. וזהו סימו זיהוי נוח וקל.
אבקת הנבגים לבנה.
הדפונית המאוגדת טובה למאכל רק לאחר בישול של כ- 15-20 דקות. אפשר להכין אותה כמו את שאר הפטריות. לבשל עם מים, לשפוך את מי הבישול המקדים, ולאחר מכן להשתמש בה למרק, לטיגון עם בצל בחביתות, עם ירקות, אורז או פירה.
פקועה יערית – Agaricus silvicolus – פטרייה טובה מאוד למאכל, אבל בזהירות לאנשים עם רגישויות
משפחה: פקועתיים Agaricaceae
הכטבע כיפתי הולך ונפרש מהר עם בגרות הפטרייה. קוטרו 5-13 סנטימטר. פני הכובע חלקים או סיביים במקצת. צבעו לבנבן לאחר שיפשוף. שוליו מקופלים בפטריה צעירה.
הדפים רחבים, צפופים וחופשיים. צבעפ בתחילה בגוון לבנבן חיוור ומעט ורדרד. והוך לורוד ולבסוף לשחור-חום.
גןבה הרגך 14-6 סנטימטר. עובי הרגך עד 2 סנטימטר. צבעה הרגל לבן.
הטבעת שעל הרגל כפולה ותלוייה. צבעה לבן למעלה. קשקשים חומים-בהירים מלמטה.
צבע הבשר לבן, מצהיב במקצת בבסיס הרגל.
ריח הפטרייה נעים.
הפטרייה איננה שכיחה. גדלה בחורשות אורנים ואלונים, בחודשים דצמבר-ינואר.
היא טעימה מאוד למאכל, אבל איננה מומלצת, משום היותה רעילה לאנשים רגישים.
חריפית אדומת רגל – Russula rhodopus- חריפה ולא טובה למאכל
משפחה: חריפיתיים Russulaceae
הכובע של הפטריה הבוגרת קעור במרכזו. צבע הכובע ורוד עז, אדום-ייני או חום-אדום, קוטר הכובע 3-10 ס"מ.
הדפים של הפטרייה הצעירה לבנבנים ולאחר-מכן הופכים צהבהבים או בצבע קרם.
הרגל מרכזית, ישרה או עקומה או כאילו מגויידת. גובה הרגל 3-8 ס"מ, הרגל עבה מע. צבע הרגל ורוד או אדמדם. לקראת הבסיס הרגל נעשית בהירה, צהבהבה, לבנה.
בשר הפטרייה פריך, צבעו לבן. הריח של הפטרייה לא נעים ומזכיר גבינת עובש. טעמה של הפטרייה חריף והיא איננה טובה למאכל. הטעם החריף לא עובר גם בבישול.
אבקת הנבגים בצבע קרם או צהבהב, הנבגים אליפסואידיים-רחבים, בעלי בליטות, גודלם 7,5-9,5*6,7-7 מיקרון.
הפטרייה חריפית אדומת רגל גדלה על הקרקע ביערות אורנים, בעונת החורף בחודשים דצמבר ועד ינואר. פטרייה לא מצויה מאוד.
לא למאכל.
צנומה כיפתית – Marasmius wynnei – לא טובה למאכל
משפחה: צנומתיים Marasmiaceae
הכובע דומה לכיפה קטנה קמורה. קוטרו 3-1.5 ס"מ. עם בגרות הפטרייה הכובע נעשה שטוח ושקוע במרכז.
צבע הכובע אפרפר משתנה בהתאם ללחות.
השוליים שקופים-מפוספסים.
הדפים רחבים, לבנים, יושבים וביניהם דפי ביניים מסולסלים.
הרגל חומה בחלקה התחתון, ונעשית חומה וקמחית בחלקה העליון. גובהה 2-3 ס"מ.
שכיחה בחורשות אורנים ואלונים. בחודשים דצמבר-ינואר.
גדלה בקבוצות גדולות.
לא למאכל.
דיואית כפולת עור (דו-עורית) – Coprinus bipellis- אין מסורת אכילה, חובה להימנע מאכילה
משפחה: שבריריתיים Psathyrellaceae
הכובע דומה לכיפה קטנה קמורה, צבעה בהיר-צהבהב עד חום בהיר- דבשי. קוטרו 3-4 ס"מ. עם בגרות הפטרייה הכובע מתחיל להשחיר בשוליו, ונעשה נוזלי-שחור. כך הכובע מתעכל ונמוג וכל הפטריה נמסה לכדי עיסה שחורה כדיו. זהו מקור שם הפטרייה: דיואית.
בחלקו העליון של כובע הפטרייה מעטה כצעיף לבנבן. עם בגרות הדיואית המעטה החיצוני נקרע לפיסות במתקלפות מהכובע. זהו מקור שמה של הפטרייה: כפולת עור- דו-עורית, עם עור חיצוני כפול.
הרגל לבנבנה ובהירה ודקה. גובהה כ-10 ס"מ. מעט כפופה בבסיסה.
הדפים צפופים, חופשיים, צבעם לבן כשהפטרייה צעירה, נעשים חומים ואחר כך שחורים עם בגרות הפטרייה.
הפטרייה לא שכיחה. גדלה בשולי חורשות ויערות אורנים. בחודשים דצמבר-ינואר. גדלה בקבוצות קטנות באזורי עשב נמוך ושמש.
אין מסורת וידע לגבי אכילה, ולכן- חובה להימנע מאכילתה.
פטרייה רעילה: ישעורית אפורה / ישעורית אדמתית – Tricholoma terreum
משפחה: ישעוריתיים Tricholomataceae
הכובע מעט בשרני ושביר. צבע הבשר אפור-לבנבן. כשהפטרייה צעירה הכובע כיפתי, פעמוני-קמור ועם גדילת הפטרייה הכובע ונפרש ומשטח, נעשה שקוע במקצת במרכזו.
קוטר הכובע 3-8 ס"מ, חלקו העליון בצבע אפור, אפור-חום, אפור-כהה, בהיר יותר בקצוות. הכובע יבש ובלי ברק, מכוסה בקשקשים שחרחרים-אפורים וסיביים. עם בגרות הפטרייה נעשים שולי הכובע גליים, ובעת ההבשלה השוליים נסדקים.
הדפים בעלי מפרץ, צבעם לבנבן או מעט אפרפר.
הרגל מרכזית, גלילית או פחוסה. הרגל חלולה, לבנבנה ונעשית אפרפרה עם ההבשלה, קמחית בחלקה העליון.
הנבגים אליפסואידיים, חלקים, חסרי צבע, 7 – 5*5 – 3.5 מיקרון.
פטרייה שכיחה, מצוייה בין החודשים דצמבר ועד פברואר.
גדלה בחורשות אורנים פתוחות,או ביער מעורב של אלון ואורן.
גדלה בקבוצות של 5-8 פטריות, לעיתים ב"מעגלי פיות" בקוטר 0.5-2 מטר.
בעבר נחשבה הפטרייה ישעורית אפורה לטובה למאכל, אולם לאחר מחקרים של מיקולוגים סיניים בשנת 2014 התברר שהיא מסוכנת לאדם (Chemical and toxicological investigations of a previously unknown poisonous European mushroom Tricholoma terreum.) מהמחקרים עולה שהישעורית האפורה מכילה רעלנים שגורמים לתמס שריר (Rhabdomyolysis רבדומיוליזיס) הכולל תופעות שבעקבותיהן נוצר הרס של מעטפת התאים בשריר.
התסמינים האופייניים להרס השריר הם כאבי שרירים עזים בתחילה ולאחר מכן חולשה כללית עד עילפון, נפיחות, שתן אדום או כהה המסמן פגיעה כלייתית, ולעיתים גם אובדן הכרה.
אנשים רבים ממשיכים ללקט ולצרוך את הפטרייה הישעורית האפורה, ייתכן שהיא לא מזיקה לכל האוכלוסייה, ומי שלא נוהג לאכול ממנה ולא מכיר את ההשפעות שלה על עצמו – כנראה עדיף שיימנע מאכילתה.
פטרייה לא טובה למאכל – ישעורית מרהTricholoma batschii Gulden
משפחה: ישעוריתיים Tricholomataceae
הכובע קמור, ונעשה שטוח או אף מופשל במקצת כלפי מעלה; פניו ריריים במקצת, חלקים או בעלי סיבים רדיאליים עדינים; קוטרו 11-5 ס"מ ; צבעו חום ערמוני בהיר.
הדפים רחבים, בעלי מפרץ; צבעם לבנבן או צהבהב.
הרגל רחבה, מוצקה, אטומה; גובהה 13 ס"מ; הצבע החום ערמוני בגון ורדרד קל של שני שלישים התחתונים נפסק בפס ברור; השליש העליון לבנבן.
הבשר לבן, חסר ריח, וטעמו מר מאד, הנבגים ביצתיים או כדוריים וגודלם 6475-3.5 מיקרון.
שכיחה בחורשות ויערות אורנים.
מופיעה בחודשים ינואר-מרס.
ישעוריית מרה גדלה על הקרקע, בקבוצות פזורות של כמה פרטים.
פטרייה מרה ולא טובה למאכל.
פטרייה רעילה – סיבית שקדית Inocybe hirtella
משפחה: סיביתיים Inocybaceae
הכובע כיפתי, קמור ונעשה שטוח, עם פיטם נמוך ולא בולט ממש, קוטרו 4-1 ס"מ, שוליו מכוסים סיבים קשקשיים. צבעו במרכז צהוב-תפוז. השוליים חיוורים, מחורצים בפטריות בוגרות.
הדפים נוגעים, צבעם בהיר משל הכובע.
הרגל מפוספסת, בעלת פקעת קטנה בבסיסה. גובה הרגל 4-2 ס"מ.
בשק הפטרייה לבן, וריחו כשל שקדים.
פטרייה שכיחה מאוד, בחודשים ינואר- פברואר.
בחורשות אורנים ואלונים.
פטרייה מסוכנת למאכל.
פטרייה לא אכילה – פטרת אצטרובל Mycena seynii, פטרייה קטנה שגדלה על אצטרובלים מתים שנשרו מהאורנים
פטרת אצטרובל Mycena seynii,
משפחה: פטרתיים Mycenaceae: פטרתיים Mycenaceae
פטרייה קטנה קלה לזיהוי בשל בית הגידול האופייני, על אצטרובלים יבשים של אורן ירושלים. קוטר הכובע 2.5 ס"מ. בחלקו התחתון הנראים קצות הדפים.
רגל הפטרייה בגובה 4-10 ס"מ. צבעה סגלגל כמו הכובע.
לא למאכל.
פטרייה לא אכילה – פטרייה כישורית מרושתת Colus hirudinosus.
משפחה: פיניתיים Phallaceae
פטרייה קטנה ונמוכה, מעניינת בצורתה שנראית כמו תחרה. בולטת בצבע הכתום והיפה, מבים העלווה הירוקה והחום של עלים יבשים ואדמה שסביבה.
הפטריה מצוייה, גדלה בקבוצות קטנות בחורשות, בשטחי אחו מוצלים, באדמות עשירות בחומרים אורגניים, באדמות חמרה וחול, בחודשים דצמבר עד פברואר.
לא למאכל.
פטריית רעל מסוכנת מאוד – משפכנית לבנה Clitocybe candicans
משפחה: ישעוריתיים Tricholomataceae
אתם הולכים ביערות האורנים, בחודשים דצמבר-פברואר, ופתאום אתם רואים פטרייה לבנבנה, בצבע שעוותי או ורדרד-בז'. נחבאת מתחת למחטי האורן, גדלה בקבוצות של כמה פרטים. חלק מהפטריות יהיו צעירות וחלקן בוגרות.
הפטרייה בצעירותה כיפתית ושטוחה, לפעמים פיטם במרכזה. בבגרותה של הפטרייה השוליים שלה נעשים גליים ובמרכזה פיטם בולט, ושולייה מתרוממים כמשפך. קוטר הכיפה בין 2-5 סנטימטר.
הדפים של המשפכנית הלבנה דקים וצפופים, עם דפי ביניים. הדפים יושבים או גולשים במקצת לעיתים בעלי מפרץ זעיר. צבע הדפים לבנבן.
ריחה המשפכנית הלבנה נעים- אבל הפטרייה רעילה מאוד ומסוכנת מאוד לאכילה, עד סכנת מוות
כלונסית החולות Battarrea stevenii- פטרייה קייצית לא שכיחה
משפחה: פקועתיים Agaricaceae
הפתעה נדירה בין צמחיית החולות בניצנים
בטיול שלי בחודש יולי 2020 (כן, אחד מטיולי הקורונה שלי אל החוף הים, כי מי יודע מתי יסגרו לנו אתה חופים, ומי יודע מה מצפה לנו עם הממשלה הבלתי סגורה על עצמה, לקראת סיום הקדנציה האחרונה של בנימין נתניהו, 18.7.20) אני מצאתי פטרייה קייצית מיוחדת ולא שכיחה, שטרם יצא לי למצוא, שמה כלונסית החולות Battarrea stevenii.
הפטרייה הזו מוזרה ובלתי שגרתית. היא גדלה בחולות, באמצע הלא כלום. חשופה לשמש היוקדת. הרגל שלה עשויה מחומר עצי קשה, כמו ענף יבש ונבוב. כובע הפטרייה מכוסה לבד חום-ג'ינג'י, שהם הנבגים שעפים ונפוצים ברוח או במגע. הפטרייה הקייצית הזו מאוד מעניינת, כי גוף הפרי מבשיל מתחת לפני החול או האדמה, ורק בסוף מחזור החיים הוא פורץ עם הרגל החוצה, ומפיץ את הנבגים. הפטרייה כלונסית החולות גדלה בקיץ באזורים החמים בישראל, בחולות הנגב, עמק בית שאן ובאזור החוף.
לא טובה למאכל.
פסיפסית החולות Pisolithus arrhizus– פטרייה לא ממש שכיחה שגדלה בצידי דרכים, מעזבות, שולי אזורי חקלאות, אזורים מושקים
משפחה: עוריתיים Sclerodermataceae
פטרייה קצת מוזרה, נראית כמו כיכר לחם שעבר שריפה, או תפוח אדמה גדול שיצא מהמדורה. יחסית גדולה מתפוח אדמה, ויש לה רגל עבה בבסיסה שנעוצה היטב באדמה.
כשהיא מבשילה הפטרייה מפיצה נבגים רבים כאבקה.
הפטרייה עצמה מתמוככת אל האדמה, ניכרים בה כתמים שחורים כמו זפת שרופה, ולפעמים נראית כמו גללי פרה או צואת בעלי חיים אחרת.
לא טובה למאכל.
כוכבנית Geastrum – פטרייה שגדלה במעזבות, חולות ודיונות במישור החוף, במדשאות – לא למאכל
משפחה: כוכבניתיים Geastraceae
פטרייה קטנה, לבנה. גוף הפרי נמצא באדמה, וכשהוא מתפתח הוא נדחף מחוץ לאדמה על קנות המעטפת החיצונית שמתפצלת ומעניקה לו את השם כוכבנית.
הפטרייה מפזרת אבקת נבגים, גילבה, כשהיא בשלה.
לא טובה למאכל.