טיול עצמאי בחו"ל במיקנה העתיקה, וחצי האי פֶּלוֹפּוֹנִִיסוֹס ביוון: מפרצים ונופי הים האיגאי - שער האריות, קבר האוצר של אטראוס
מי היו המיקנים החכמים והמסתוריים ואיפה שכנה מיקנה של יוון העתיקה?
הכל על התרבות המיקנית החכמה והמסתורית מלפני 3000 שנה
לפני יותר מ- 3000 שנה התקיימה בחצי האי פלופונסי Peloponnese התרבות מיקנית, תרבות פרהיסטורית, מודרנית ביותר במושגי העבר, תרבות עשירה ומפוארת, שנוהלה על ידי אריסטוקרטיה של לוחמים וגיבורים אגדיים. תושביה, המיקנים, כבשו את טרויה והקימו התיישבויות גם באיי הים האיגאי, בקפריסין, באנטוליה ובכרתים. סיפורי הגבורה ועלילות המיקנים מתועדים בצורה ספרותית באפוסים האלמותיים של הומרוס – הם האילאידה והאודיסאה, שם מתואר גם ניצחונם של הלוחמים המיקנים האדירים על אנשי התרבות המינואית, שיישבו לפניהם את כרתים.
המיקנים, מיקנה העתיקה והקשת הראשונה באדריכלות
המיקנים שלטו באזור הפלופנסוס כ- 400 שנה. חצי האי הפלופונסי קרוי על שם הגיבור המיתולוגי פלופוס. המיקנים הותירו מבני אבן, יצירות אמנות, כלי מלחמה וכלי עבודה מגוונים. דעיכת התרבות המיקנית, החלה בסוף המאה ה- 12 לפנה"ס, נבעה, כנראה, עקב פלישת הדורים מיוון.
התרבות המיקנית קרויה על שם העיר המרכזית – מיקנה (Mykines). מיקנה כיום משמשת אתר ארכיאולוגי חשוב ביותר. האתר בתשלום והוא נגיש, נוח ומאוד מומלץ לביקור. מיקנה התגלתה בסוף המאה ה- 19 על ידי איש העסקים הגרמני, היינריך שליימן שהיה רומנטיקן ועקשן, שהחליט להוכיח שסיפורי האיליאדה מבוססים המציאות.
איך כדאי להגיע למיקנה?
מארגוס למיקנה
אני מאוד ממליצה לכם להגיע העיירה הקטנה והציורית ארגוס (Argos). כאן תוכלו למצוא מבחר מלונות טובים ולא יקרים, במרכז העיר, קרוב למסעדות וטברנות, וליד המוזיאון הפסיפסים החשוב של ארגוס. מארגוס תוכלו להמשיך ולטייל באתרים סמוכים נוספים. הלינה בארגוס היא במלונות נקיים, חדישים ונעימים שרמתם טובה עד בינונית. גם המסעדות שהעיירה מציעה משובחות, טעימות ומשביעות.
הנסיעה הקצרה מארגוס אל מיקנה אורכת כרבע שעה. תסעו בכבישים טובים ונוחים, על רקע נוף חקלאי ים-תיכוני, יפהפה. מכל עבר תראו את נופי המפרצים היפים לחופי הים האיגאיי. אתר מיקנה פתוח בים השעות 08:30 ועד 15:00. הכניסה אליו היא בתשלום והסיור שלכם יארך כשעה וחצי. האתר הארכיאולוגי עבר שימור ושיפוץ, והוא מרשים ונעים לביקורים. שבילי ההליכה נוחים ומסודרים. בכניסה לאתר תפגשו את שער האריות הנודע. ממנו תעברו בנקודת תצפית טובה על כל הסביבה ומפרץ ארגוליס. אני ממליצה לכם להיכנס גם אל המוזיאון החדש (Mycenae Museum).
העיר הקדומה מיקנה נישאת על גבעה בולטת מעל הסביבה החקלאית. העיר צופה אל העמקים החקלאיים הפזורים למרגלותיה, ודרומה אל מפרץ ארגוליס (Argolis) שבים התיכון. העיר מיקנה הייתה מוקפת חומה מבוצרת מפני אויבים, ובה מגדלי שמירה. בביקורכם במיקנה תטפסו באיטיות אל ראש העיר.
- השוואת השכרת רכב: לחצו להשוואות השכרת רכב המשתלמות ביותר
- השוואת מלונות: לחצו להשוואת מלונות הכי שווים במחירים הכי משתלמים
- השוואת טיסות: לחצו להשוואת טיסות הכי משתלמות
- מוניות: מצאו מונית מנמל תעופה אל המלון במחיר הכי משתלם
- כרטיסים לאתרים ואטרקציות: מצאו כרטיסים לאתרים ואטרקציות במחירים הטובים ביותר
דברו איתנו וקבלו הצעת מחיר וייעוץ מקצועי לטיול הבא שלכם בארץ או בחו"ל
הסודות של המיקנים
בכניסה לאתר הארכיאולוגי של מיקנה, תראו את האריות המפורסם של העיר. השער המפורסם בנוי מאבני ענק קיקלופיות. האבנים נשענות זו על זו, ללא חומר מליטה. צורתו ההנדסית המשולשת של שער האריות, ילמד אתכם על הסוד הארכיטקטוני המקורי של המיקנים. המנדסים המיקנים הקדמונים, למעשה המציאו את הקשתות הראשונות שבראשן אבן ראשה. אבן ראשה מוכרת לכם גם מהאדריכלות הרומית, הביזנטית והצלבנית. אבני ראשה משמשות גם בבניית קשתות בנות ימינו. אבן הראשה שמשולבת בראש הקשתות, צורתה טרפזית, והיא המרכיב החשוב לעצמתה ההנדסית של הקשתות. עומס המשקל של הקשת והאבנים המונחות עליה- עוברת מאבן הראשה – הצידה ולמטה אל יסודות הפתח.
בראש השער מגולפים אריות, שמונחים על קורת אבן אדירה. קורת האבן נמתחת מעל למשקוף האדיר של הפתח הראשי. בתרבותיות שונות קדומות ואף מודרניות, האריות מסמלים שליטה ועצמה. תפקידם של האריות לשמור על העיר, והם מסמלים איום על אויב שמנסה לבוא בשעריה. מוטיב האריות השומרים בפתח, מוכר באותה התקופה גם אצל עמים אחרים. פסלים וציורים של אריות מגוננים עוצבו, גם אצל החיתים (ראו אוצרות המוזיאון הארכיאולוגי בברלין) וגם אצל בממלכות שישבו במסופוטמיה וסוריה.
אבן האדירה עם גילופי האריות, היא למעשה אבן הראשה של הקשת המיקנית האדירה. אבל שימו לב היטב להבדל בין אבן הראשה המוכרת לכם לבין אבן הראשה המיקנית: אבן הראשה המיקנית מונחת כשבסיס המשולש מופנה כלפי מטה ולא מעלה. בדיוק הפוך ממה שאתם רגילים לראות בקשתות רומיות.
הטכניקה הרומית – הנהוגה עד היום, היא הפתרון הטוב יותר והנכון להעברת משקל המבנה אל יסודות השער. אבל עוד לפני זמנם של הרומאים, המיקנים גילו את פריצת הדרך הראשונה ויצרו פתח דמוי קשת ראשון.
ומה מדהים כל כך בשיטת האדריכלות המיקנית?
הכל הפוך… אבני הגזית בשער המיקני, הנשענות על האריות. והן מסודרות באופן שהן מעבירות את כובד המשקל החוצה ממרכז הפתח אל הצדדים. מה עשו המיקנים כדי לייצב את קשת השער? על כל אבן שנשענת על אבן הראשה הם הציבו אבן נוספת מבחוץ. באופן מעניין ביותר, האבן הנוספת מבחוץ דווקא מקלה את המשא! כי היא מעבירה את המשא לעבר החוץ, אל צדדי הפתח. המהנדסים המיקנים הוסיפו נדבכים נוספים של אבנים מסותתות. וכך הם הסירו עומס ומשקל ממרכז הפתח, והעבירו אותו החוצה.
מה עושים באתר הארכאולוגי מיקנה?
תוכלו לשוטט ברחובות המשוחזרים של העיר מיקנה המשוחזרת. תעברו בין הביצורים והבתים הפרטיים. נוף חקלאי מדהים ביופיו מכל עבר, ואוויר הרים צלול. לאחר שתעברו בשער האריות המונומנטלי, תוכלו לראות מימין ממגורה.
בסיור במיקנה צעדום על מדרכות של אריחי ענק חלקלקים. האריחים משולבים בשלמות מדהימה. לצד האתר הארכאולוגי, תוכלו לראות בורות בדיקה של חפירות ארכיאולוגיות ישנות שנותרו בשטח. בהמשך עלייתכם אל ראש העיר, מימין לרחוב, תראו מעגלי חומות. אלו שרידי מערות קבורה של שליטים מיקניים. לידם תראו חדרי מגורים ומבני ציבור.
בראש העיר תמצאום שרידי ארמון גדול ומקדש. מהחלק העליון של העיר והמקדש רדו בשביל אל מאגר המים שנמצא בחלקו הצפוני-מערבי של התל.
הביקור שלכם במיקנה יסתיים במוזיאון היפה שנמצא למרגלות העיר. במוזיאון תגלו אוצרות יפיפיים ויקרי ערך של התרבות המיקנית. תגלו פריטי זהב, מתכות שונות, חרס ואבנים טובות. ביניהם גם צלמיות פולחן. עוד מוצגים במוזיאון כלי פולחן, כלי נשק, כלי בישול והגשה, ריקועי זהב מרשימים, תכשיטים, כלי עבודה ועוד…
גולת הכותרת: מערות הקבורה המיקניות מהמתוחכמות בעולם
מערות הקבורה הגאוניות של המיקנים נקראות "טולוס". ליד העיר נמצאו תשע מערות כאלה, דמויות כוורות. אל המערה הגדולה תוכלו להגיע בקלות. לאחר הביקור בעיר, רדו עם השביל שיוצא מן המוזיאון.
מערכת קבורה גדולה זו מוכרת כקברו של אגממנון (Agamemnon), וידועה גם בשם האוצר של אטראוס (Treasure of Atreus). המערכת שמורה היטב ונוחה ויפה לביקור.
תיכנסו אל המערה דרך שביל גישה מעניין, שנקרא דרומוס. השביל מוביל אל פתח המערה והוא מזכיר מאוד את פתח הכניסה לעיר מיקנה עצמה. בחלקו העליון של הפתח, עוצב חלל משולש גדול מעל לקורת הפתח הענקית. החלל מצוי במקום האריות שבכניה לעיר. הטכניקה זהה: אבני הגזית הארוכות מונחות זו על גבי זו. האבן העליונה ארוכה מאחותה שמתחתיה. כך אבני הגזית מוסרות את המשקל ממרכז הפתח אל הצדדים והחוצה ממנו. כל נדבך נוסף של אבנים מעביר את העומס ממרכז הפתח לצדדים, משום שאבנים יושבות עליהן מן החוץ.
הטולוס עצמו הוא מבנה של עצום ממדים. צורתו עגולה וחרוטית. הטולוס היוצר חלל מרשים במיוחד. החלל הפנימי הענק של הטולוס עשוי כמעגל מושלם. המעגל הולך וצר יותר כלפי מעלה. בראש החלל החרוטי תוכלו למצוא אבן ראשה חרוטית. מאבן ראשה ייחודית זו, עובר העומס והמשקל של האבנים כלפי חוץ וכלפי מטה.
אבני הגזית שיוצרות את הטולוס נשענות זו על זו. כדי לחזק את המבנה, מבחוץ מונחות כמויות אדירות של עפר. כך נוצר של הר קטן, שמחזק את האבנים כלפי חוץ. הרעיון הגאוני והחדשני שטכניקה זו משקפת הוא יצירת תמיכה חיצונית לקשתות ולכיפות הקדומות בעולם.
במערות הקבורה הללו, הטולוסים, נקברו המלכים המיקנים. בצמוד לנקברים נטמנו אוצרות גדולים של כלים, חפצי ערך ותכשיטים, אותם ניתן לראות במוזיאון שבאתר.
לאן עוד כדאי לטייל בסביבת מיקנה?
גשר ארקדיקו Arkadiko Bridge הוא גשר מיקני שמור היטב, שנמצא מצפון לעיקול דרך על הכביש הראשי – מס' 70 וכ-20 ק"מ דרום-מזרחית לעיר מיקנה, סמוך לכפר ארקדיקו (Arkadiko Horio). על הגשר, שאורכו 22 מ' וגובהו 4 מ', עוברת דרך עפר, המשמשת עד היום את תושבי המקום והחקלאים. גם גשר זה בנוי באותה טכניקה מיקנית, ייחודית וראשונה בעולם ליצירת קשת.
הגשר היה פתרון הנדסי מקורי למעבר מעל מכשול טבעי של ערוץ נחל קטן, והיווה חלק מדרך מיקנית ראשית שחיברה את מפרץ אפידאורוס (Epidaurus) בדרך יבשתית אל מפרץ נַאפְפְּלִיוֹ (Nafplio). דרך ראשית זו גם חיברה שלוש ערים מיקניות ראשיות: מיקנה, אפידאורוס וטירינס (Tiryns).
אל העיר העתיקה של נַאפְפְּלִיוֹ תגיעו לאחר נסיעה של כרבע שעה דרומית לארגוס. עיר הקייט היפה נמצאת בראשו של מפרץ ארגוליס (Argolis). שווה לטייל על הטיילת לאורך הים. מומלץ לבקר ברחובות הסמוכים לים. תגלו שהם מאוד ידידותיים ותיירותיים. תמצאו בהם מסעדות הצופות אל הים, חנויות יפות של מזכרות וקישקושים, מתנות, ביגוד והנעלה. מן הטיילת אפשר לצפות אל מצודת האי היושבת על אי בודד מול החוף. בנאפפיליו מלונות טובים מול מפרץ הים היפה.
יש לכם עוד זמן וכח? כדאי לכם לבקר במצודת פלמידי (Palamidi fortress) שמעל לעיר. תוכלו להגיע את המצודה בנסיעה או בטיפוס רגלי של 857 מדרגות (…). המצודה נוסדה על ידי הווניציאנים במהלך המאה ה-17. המצודה תוכננה כל כך טוב, שאיש לא הצליח לכבוש אותה, עד ליוונים במאה ה- 19. כאן תגלו מערת כלא קטנה ותוכלו לבקר בכנסיית סנט אנדריאס. מהמצודה תזכרו נוף מהמם אל העיר נאפפיליו, אל המפרץ, ואל העמק הכפרי והחקלאי שעוטף את העיר. במרחק מצפון – תראו את העיר ארגוס וטירתה. רוצים לקרוא עוד? היכנסו
כשאתם מטיילים ביוון ובחצי האי הפלופנסי, אני ממליצה לכם לשכור רכב. התנועה בכבישים נוחה ונעימה. עשו השוואת מחירים להשכרת רכב המשתלמת ביותר, ממבחר גדול של חברות השכרה הגדולות בכל רחבי העולם
עוד טיולים שווים ומומלצים ביוון
- האי סנטוריני- מהיפים באיים היווניים לחופשת קיץ ונופש מושלם
- האי כרתים– אי יווני עם הרבה ים, חופים מדהימים, וחופשת קיץ מושלמת עם פארקי מים לילדים
- אתונה– יוון המדהימה, וכל היופי של התרבות ההלניסטית היוונית הקדומה
- סלוניקי וסביבתה
- צפון יוון- סלוניקי, אדסה, מעיינות חמים פוזר, מנזרים תלויים במטאורה, הר האולימפוס, חופי האולימפוס
- האי רודוס