מסלולי טיול בנורווגיה: מה הכי חשוב לראות, לאן כדאי לטייל, מה חובה לדעת
נורווגיה (נורבגיה) הסקנדינבית. המונרכיה היפיפייה של הוויקינגים, ארץ טרולים ואגדות, פיורדים מדהימים ונופי פרא דרמתיים בראשיתיים
עד שלא טיילתי בכבישי נורווגיה. עד שלא חציתי פיורדים במעברות ענקיות ומהירות. עד שלא נסעתי במנהרות החדישות. עד שלא טיפסתי על הרים בנויים סלעי יסוד נצחיים בנורווגיה. עד שלא צפיתי חדות מטה ממרומי צוקים אדירים, מגובה מסחרר של 700 מטר על פיורדים תכולי מים….
נורווגיה. ארץ פלאות בראשיתית ובתולית, מתאימה לכל אוהבי הטיולים. נורווגיה היא בשבילכם אם אתם מטפסי הרים ומכורים לאדרנלין של פסגות, שלג וקרח. נורווגיה גם אם אתם חובבים הייקינג ארוך בקור או בשמש חמימה, בגשם או בערפל. נורווגיה אם אתם אוהבים לרכוב באופניי שטח בשמורות טבע בראשיתיות. נורווגיה אם אתם אוהבים לראות מים, והרבה! נורווגיה בשבילכם אם אתם אוהבים אטרקציות משפחתיות ואדרנלין. נורווגיה אם אתם חולים על שייט מכל סוג. נורווגיה גם אם אתם אוהבים נופים צפוניים בנחת ובקלות, והרבה, הרבה, הרבה מים בכל מקום.
ובעיקר, נורווגיה, תכינו את הארנק…. אין דרך אחרת להגיד את זה. כי פשוט כמעט הכל יקר פי 2-4 ממה שאנחנו רגילים באירופה או בישראל (נכון לאוגוסט 2019). המחירים יפגשו אתכם בכל התחומים בטיול כתיירים בארץ זרה: בשירותי התיירות ושמורות הטבע, בהשכרת רכב (כשמחיר הדלק דומה מאוד לישראל), בלינה ובאוכל, בכניסות לאתרים, בחנייה, במעבורות, בכבישי אגרה ועוד…

מידע שימושי למטיילים בנורווגיה
- מטבע: קרונה נורווגית NOK. לחצו למחשבון המרה והזמנת מט"ח מראש וללא עמלות. לא ממש צריך כסף מזומן, והכל ניתן להיעשות באמצעות כרטיס אשראי (אפילו כניסה לשירותים היחיד שראינו בתשלום בווס)
- טלפונים ורשת WiFi: מומלץ מאוד לקנות סים נורווגי מקומי בחנות 7eleven, ולהיות מחוברים לרשת כל הזמן. רק שימו לב שהסים בנורווגיה ממש לא זול – סים של 3GB עלה לנו 149 NOK, באוגוסט 2019. קליטה טובה מאוד יש כמעט בכל מקום, כולל כמעט בכל המנהרות יש קליטה. גם בפסגות מרוחקות יש קליטה. רק במקומות בודדים מצאנו עצמנו ללא קליטה למשך זמן קצר, כמו במנהרות מרוחקות בצפון, או באתרים מרוחקים בשמורות טבע.
- עדיף שיהיה לכם סים עם לפחות 3GB, שיכול להספיק לשבוע של שימוש חופשי, כולל ניווט, פייסבוק וואצאפ (מומלץ לא לבזבז הכרטיס על צפייה בסרטים, שיחות וידאו ששוקלים הרבה. ותמיד בכל מקום שיש ווייפיי להתחבר אליו).
- טלפון לוויני, ביטוח, חילוץ והצלה: כשאתם טסים לאתרים מרוחקים, טרקים ומסעות רגליים, חובה, אבל ממש חובה להצטייד בטלפון לווייני עם תוכנית לחילוץ והצלה. אני ממליצה לכם על השירות של חברת מגנוס, שהם יעילים ביותר והיחידים בישראל שמגיעים לכל פינה בעולם ויתנו שירות מושלם למשפחה שלכם בארץ במקביל. לחצו כאן להזמנת טלפון לווייני פעיל בכל מקום בעולם 24/7 ותוכנית חילוץ והצלה – ובמחיר הגיוני – שירות שיכול להתברר לכם בעתיד כמציל חיים ממש!
- תחבורה וכבישים: הכבישים בנורווגיה מעולים, משולטים היטב (רק שקשה להבין מה הם כותבים מרוב אותיות בכל שם אתר….). הכבישים נגישים לכל רכב, כולל קרוואנים. בנורווגיה תפגשו הרבה מאוד מנהרות, מעבורות, וגם כבישי אגרה.
כבישי נורווגיה ליד האגמים והפיורדים, צילום: ד"ר ענת אביטל - כבישי אגרה וחבילות תשלום מראש בחברת ההשכרה: חברות ההשכרה יציעו לכם לתשלום מראש – מבחר חבילות לתשלום כבישי האגרה וחלק מהמעבורות. אנחנו לא הצלחנו להגיע למסקנה אם זה היה כלכלי בסופו של טיול. אנחנו לקחנו את החבילה הכי זולה והכי משתלמת, ובסכיום כנראה שיצאנו שווה בשווה בין הסכומים. בדלפק ההשכרה נאמר לנו שחלק מהמעבורות כלולות בחבילות התשלום – אבל אנחנו נאלצנו לכל המעבורות במקום, לפני העלייה. תעשו את החשבון שלכם, כי לי אין תובנות יותר טובות מעבר למה שכתבתי. אשמח לקבל תגובות בנושא ולהחכים.
- קראוואנים: נורווגיה היא גן עדן לנוסעים המטיילים בקראוונים. הכבישים ערוכים לנסיעה בקראוואנים. בכבישים הרבה נקודות עצירה נוחות ומותרות לחנייה. רבים הם אתרי הקמפינג הפזורים לאורכה ולרוחבה של נורווגיה, המספקים שירותים מושלמים לקרוואנים. טיול משפחה בנורווגיה הוא יותר ממומלץ להיעשות בקראוון, גם בגלל המחירים, אבל לא רק.
נורווגיה – גן עדן לטיולי קראוואנים, צילום: ד"ר ענת אביטל - מהירות נסיעה בכבישים: חובה לשים לב למהירות המותרת! והמצלמות חכמות ומנסחות מהירות ממוצעת ביניהן. כלומר- שימו לב לנסוע לפי המהירות המותרת בכל מקום! מהירות ממוצעת מותרת נעה בין 70-80 קמ"ש בלבד. הכביש היחיד שראינו שמותר לנסוע בו 110 קמ"ש היה בין אוסלו לנמל התעופה.
נסיעה במנהרות חדישות, עם קליטה מלאה ורדיו בנורווגיה, צילום: ד"ר ענת אביטל - קליטה בכבישים ובמנהרות: יש קליטה כמעט בכל כביש. במרבית מהמנהרות יש תיגבור של אינטרנט ורדיו. אגב, אני ממליצה לכם על תחנת רדיו נהדרת: Vinyl Norway, מנגנת מוזיקה מקסימה של שנות ה- 60' -70', כמעט ללא קשקושים וברברת.
- ניווט והגעה לאתרים: קל לנווט בנורווגיה עם גוגל מפס, ועדיף שיהיה לכם סים עם לפחות 3GB, שיכול להספיק לשבוע של שימוש חופשי, כולל ניווט, פייסבוק וואצאפ. בכל מקרה תמיד מומלץ להוריד מפות אל הטלפון בעודכם בבית, או כשיש לכם קליטה במלון, למקרה שתגיעו לאזור ללא קליטה.
- השכרת רכב: לחצו להשוואות השכרת רכב המשתלמות ביותר. שימו לב שהשכרה במקום אחד בנורווגיה והחזרת הרכב במקום שני בנורווגיה – תעלה לכם הרבה כסף, כ-2000 קרונה תוספת. את הנתון הזה לא תראו בהסכם מול חברות ההשכרה במייל. אתם תפגשו את ה"קנס" הזה רק בדלפק ההשכרה. תהיו מוכנים לתרחיש המעצבן הזה.
השכרת רכב בנורווגיה, צילום: ד"ר ענת אביטל - רישיון רכב בינלאומי: רישיון ישראלי עם שימכם באותיות לועזיות מספק את חברות ההשכרה בנורווגיה. כמה מחברות ההשכרה ירשמו לכם באותיות גדולות להצטייד ברישיון בינלאומי, שיעלה לכם להפיק אותו 16 שח במרכזי ממסי בישראל. אז זה מיותר לחלוטין, וחבל על כספכם וזמנכם.
- מחירי הדלק: 15.66 NOK לליטר בנזין 95, שהם 6.12 שח לליטר (אוגוסט 2019)
- מחירי מלונות: לחצו להשוואת מלונות הכי שווים במחירים הכי משתלמים. מומלץ מאוד להזמין מלונות מראש, לפני שמחירי שיא העונה, יולי-אוגוסט, יפתיעו אתכם ובגדול. וגם התפוסה מלאה במקומות הפחות יקרים. ובעיקר, אם לא תזמינו מראש, לא תמצאו מקומות לינה באתרי קמפינג יפים, זולים ומדהימים.
- אוכל: לא מצאנו מאכל שהוא חובה בנורווגיה. למעט הקונדיטוריה של העיירה לום Lom בשמורת יוטנהיים. אבל זה שלא מצאנו לא אומר שאין. כי המחירים כל כך יקרים, שלא נכנסנו למסעדות כלל…
מאפה קינמון ממאפיית העיירה לום Lom, נורווגיה, צילום: ד"ר חני אביטל - התארגנות להכנת מזון עצמאית: בגלל יוקר המחייה הגבוה בנורווגיה עבור התייר הישראלי, מומלץ מאוד להצטייד בראש גזייה מישראל (מהמתברגים לבלון). ולקנות את מיכלי הגז בנורווגיה בחנויות נוחות וחנויות מטיילים בתחנות הדלק (כי אסור כמובן לקחת מיכלי גז במטוס). בנורווגיה תמצאו מבחר מעניין של גדלים של מיכלי גז, קטנים מאוד, בינוניים וגדולים של חצי ק"ג. אנחנו התמכרנו לעצירות במסלולים לתה ולקפה עם חטיפים ושוקולדים נורוגיים טעימים….
- מוצרי מזון בסיסיים: קניית מוצרי מזון במחירים סבירים מתאפשרת במרכולים, ויש הרבה ובכל מקום.
קמפינג וגזייה בנורווגיה, צילום: חני אביטל - מה ללבוש: אוההה….שאלת השאלות. קודם כל בגדים נוחים ושאתם אוהבים בהם את עצמכם בתמונות. זה כלל ברזל. לגבי מזג האוויר, בימי שמש נעימים בקיץ, אפשר ללבוש ביגוד קצר, גם במסלולים הגבוהים.
- לבוש מקצועי חובה להייקינג וטרקים בנורבגיה: אבל! בימי גשם וערפל נעשה קר. בפרט במסלולים בהרים הגבוהים, עשוי להיות קר וקר מאוד. אנחנו למשל, טיילנו בבסגן (Brssegen שמורת יוטנהיים) ביום שהתחיל בשעה 10:00 בבוקר עם 5 מעלות בגובה 1000 מטר מעל פני הים, בפיורד ינדה (Gjende). ובמהלך היום נעשה יותר קר, עם רוח מערבית חזקה וגשם. הטמפרטורה ירדה עוד יותר בגובה של 1600 מטר מעל פני הים. אנחנו התלבשנו בלבוש הייקינג וטרקים מקצועי: מכנסיים נגד גשם, מעילים טובים, כפפות, צעיפים, גרביים טובים ונעלי הרים חזקות ונגד מים.
מסלול הבסגן Bessegen נורווגיה, צילום: ד"ר ענת אביטל - איפה עושים קניות בנורווגיה: זהו שלא ממש עושים קניות בנורווגיה. מומלץ להגיע מוכנים לגמרי עם ציוד וכל הנחוץ מהארץ. נורווגיה מדינה יקרה מאוד עבור המטייל הישראלי. מצאנו כמה חנויות ספורט ומזכרות לא יקרות רצח, ושאפשר לומר שהמחירים היו סבירים, כמחירי סייל וסוף עונה בנורווגיה.
- חנויות ספורט וציוד מקצועי לטיולים: בנורבגיה תמצאו חנויות מדהימות לציוד סקי, הייקינג – ממותגים נורווגייים מעולים ביותר. ואיכות המוצרים עולה על כל דמיון. אבל המחירים…אמממ…. לא תמיד נראו טוב לעין שלנו.
- ובכל זאת, מצאנו חנות ספורט ידידותית וכמה פריטים איכותיים ברמות בינלאומיות, ובמחירים סבירים לגמרי, ליד הקונדיטוריה בעיירה לום Lom, skogstad detalj AS. קנינו מעיל סקי מקצועי שמתאים לטרקים בגבהים (מבודד, קל, נגד גשם חזק מאוד, מלא כיסים מצויינים, ובצבע זוהר ובטיחותי). קנינו מכנסי הייקינג לטיולים. מצאנו מכנסיים ארוכים וקצרים במחירים נוחים, ממותגים נורווגים איכותיים. גם ליד מפלי ווס Voss Waterfall, מצאנו חנות תיירים טובה ולא יקרה באופן יחסי. ממליצה לקנות שם מזכרות למי שחייבים. וגם כל מיני אקססוריז נוספים- כובעים, צעיפים, גרביים וכד'. וגם בפלום Flåm תוכלו למצוא כמה חנויות ספורט וציוד טיולים. החנויות מותאמות לתיירים הרבים שנוחתים מהקרוזים אל נמל פלום, והן מצויות ממש במרכז הנמל של הפיורד ותחנת הרכבת. בחלקן מציגים מחירים נוחים והגיוניים גם לישראליים.
קניות בנורווגיה?? לא ממש…. או אפילו ממש לא…
נורווגיה: מסלולים, טרקים והייקינג, אתרים, תצפיות ואטרקציות שבאמת חייבים לעשות, לפי הסדר המומלץ:
נורווגיה היא ארץ ענקית, והיא רחבה כמעט פי 20 משטחה של ישראל. כדי להכיר את כולה צריך טיול ארוך מאוד ומעמיק – שלא בטוח שזה מה שאתם תוכלו ותרצו לעשות. רוב המטיילים מגיעים לנורווגיה בין שבוע לשבועיים, כך שזה אף פעם לא די זמן לכל נורווגיה
אנחנו טיילנו בקו שבין ברגן לאוסלו ומעט צפונה יותר. ניסינו למצות ב-8 ימים את המקסימום של מסלולי הטיולים, הטרקים וההייקינג הרציניים, עם גיחות אל קרחון תיירותי, קצת מרכזי מבקרים. כמובן שגם הנסיעות תפשו לנו חלק מזמן הטיול, למרות שבחרנו מסלול ממוקד ולא מבוזר.

את נורווגיה אפשר להכיר בנסיעות וכמעט ללא הליכה רגלית, ולהגיע להרבה מקומות ותצפיות נהדרים. אבל אם אתם רוצים לחוש את עצמתו האדירה של חבל העולם הקשוח הזה של נורווגיה – חובה לצאת למסלולים רגליים, להייקנג או טרקים קצרים.
מומלץ מאוד לצאת מהרכב, ולא רק לתצפיות קטנות וסיורי ערים או עיירות ציוריות בנורווגיה. לצעוד, ללכת לחוש ולחוות את מסלע היסוד הקשה, החד, המשונן, הקר, הבראשיתי, שמאום לא קורה לו כבר עשרות אלפי שנים. ורק הקרחונים העמיקו בו חריצים ויצרו בו פיורדים. חובה לצאת אל האגמים, הנחלים, והפיורדים מלאיי המים. לצאת לטבע בטונדרה הצפונית. לחפש קצת איילים ולגעת בקרחונים. חובה להגיע לצפות בפריחת הבר המדהימה של נורווגיה בקיץ הקצר.
נורווגיה היפה נמצאת חזק על לוח טיולי החו"ל של הישראלים, וגם אתם רוצים לחגוג על הטיול המדהים הזה בעולם. אספתי לכם כאן רק חלק ממה שאתם חייבים לעשות לראות בנורווגיה. אתאר כאן את הטיול שלנו משולב בהרבה עצות וטיפים למטייל העצמאי

אנחנו לקחנו טיסה של ארקיע לברגן בהלוך, וחזרנו לארץ דרך אוסלו. התוכנית הייתה טובה מאוד בצורה כזו. כי עשינו מסלול טיול בין שתי הערים, וגם יצאנו לסיור קצר בכל אחת מהערים, ברגן ואוסלו. אם כי לא שיש יותר מדי מה לעשות בשתיהן. שתי הערים, ברגן ואוסלו, לא מרשימות במיוחד. אבל איך אומרים, רק כדי לראות ולהכיר, ולשים עוד סיכה על מפת העולם. עשינו צ'ק.
היום הראשון שלנו בנורווגיה
נחתנו בלילה בברגן Bergen, תפשנו מונית, 150 NOK, ועפנו לישון במלון שהזמנו מראש, הכי קרוב לשדה התעופה.

בבוקר המחרת, לאחר ארוחת בוקר טובה במלון, לקחנו את הרכב השכור מהשדה. קיבלנו מכונית מתוקה, Audi A3, שהתבררה כחסכונית ביותר בדלק. מאוד ידידותית, נעימה ונוחה לנסיעות הארוכות בנורווגיה. ונסענו למרכז הנמל של ברגן. מצאנו חנייה טובה, יקרה במידה סבירה, 18 שח לשעה.

כמובן שרצינו להצטלם ולצלם את הבתים הצבעוניים, המסעדות הציוריות של ברגן. לא נמשכנו במיוחד לשוק הדגים ופרות הים, אבל בלי להציץ רגע פנימה, הרי אי אפשר. ולא שראיתי שם משהו שלא מוצאים בכל ארצות הים התיכון, שצורכות מאכלי ים בצורה סדירה.

טיפסתי קומה אחת מעל לשוק הדגים, אל מרכז המידע לתיירים של ברגן, והבנתי ששם לא נקבל ייעוץ למסלולי טיולים וטרקים, כי הם היו מאוד עסוקים במכירת קרוזים, שייט ואטרקציות למאות תיירים שעמדו בתור ארוך-ארוך…
מיהרנו לקנות סים בחנות נוחות של 7eleven. קנינו שני sim של 3GB, במחיר 149 קרונות לכל סים, שהן 58 שח ל-sim. הכרטיסים הספיקו לנו לשבוע שלם של שימוש חופשי, לניווט, ואצאפ, פייסבוק. כאשר הקפדנו להשתמש בוויפיי בכל מלון שהגענו אליו.
יצאנו לסיור רגלי קצר נוסף בברגן, אל ביתן המוזיקה, שמציג סידורי גינון וקומפוזיציה של עיצוב פרחים מהממים במיוחד. היצצנו אל אגם ברגן והמזרקה. צילמנו כמה שחפים חצופים, ועפנו די מהר מברגן.
מברגן נסענו למעלה משעתיים עד לאודה Odda. הנסיעה הפתיעה אותנו. גילינו כבישים נהדרים. מלאן מנהרות עם קליטה סלולרית, ורדיו עם מוזיקה נהדרת, ויניל נורווגיה. שהסתבר שהערוץ זמין לאורך כל הדרכים והמינהרות בכל נורווגיה (כמעט). בדרך חצינו מלאן גשרים, חצינו פיורד במעבורת מהירה ומדהימה (עוד כסף, כמובן), מפלי מים מכל עבר, נחלים, הרים, מים, מים, מים. והרבה הרים ירוקים ומדהימים.

באודה Odda לנו במלון טוב וחמוד במיוחד Trolltunga Hotel, ונהננו ממנו מכל רגע של ציוריות, אווירת מטיילים צעירים והרפתקנות שממאת את האוויר. לא אכלנו אצלם ארוחת ערב, כי המחירים היו מזעזעים ושערוריתיים לכל אוזן ישראלית. הכנו את עצמנו מראש שלא לצרוך מזון מוכן בנורווגיה, ולא חשנו אכזבה. אפילו די שמחנו על ההזדמנות ללכת לישון על בטן ריקה, ולהיות למחרת בבוקר קלות בחצי קילוגרם….סופסוף מחכה לנו יום של טיפוס הרים רציני ביותר למחרת בטרולטונגה. אמרנו, ולא ממש ידענו עד כמה צדקנו.
היום השני שלנו בנורווגיה
יצאנו לטרק במסלול הטיול הכי מפורסם בנורווגיה, הטרולטונגה Trolltunga. הטרק מתחיל אחרי העיירה טיסדל Tyssedal.
חניה בטרולטונגה: אנחנו מאוד רצינו לחנות בחניון P3 הטוב יותר, שנמצא בחלק העליון של הכביש הפרטי. אבל כשנכנסנו לאתר ההזמנות, ערב לפני הטיול, בחודש אוגוסט בנורווגיה, למה ציפינו?! חניון P3 כבר היה תפוש כולו, כי בסך הכל יכולות לחנות בו עד 30 מכוניות ביום. וכל הקודם זוכה, ואנחנו לא הקדמנו ולא זכינו. ולכן חנינו בחניון תחתון P2.
שאטל הסעות מחניון P2 אל חניון עליון P3, מסלול הייקינג טרולטונגה Trolltunga נורווגיה, צילום: ד"ר ענת אביטל
שימו לב! לגבי מחירי החנייה וסידורי החנייה בטרולטונגה. כמו כמעט כל דבר בנורווגיה….עולה כסף… והרבה עבור ישראלים מצויים. מחיר החנייה בחניון העליון P3 הוא 600 NOK לכל יום חנייה. מחיר חנייה בחניון התחתון P2, הוא 500 NOK. אבל אם תרצו לקחת שאטל מהחניון התחתון P2, עד לחניון העליון, תשלמו עוד 130 NOK לאדם לנסיעה.
הסעות ושאטלים בטרולטונגה בנורווגיה: הנסיעה בשאטל מחניון P2 לחניון העליון P3, אורכת כרבע שעה, וחוסכת עליה בגובה של 400 מטר. לעומתה, טיפוס רגלי בין החניון התחתון לעליון כרוך בהליכה מאומצת של 4 קילומטר, לטעמי, מיותרת לחלוטין. על כביש מתפתל ומשעמם, ואורכת לא פחות משעה פלוס, של עלייה רגלית לבעלי הכושר הטוב. ולא, אין כניסה לחניון העליון, דרך הכביש הפרטי המפותל, למעט למי שהזמין חנייה מראש דרך האתר. השאטלים מתחילים לעבוד בשעה 06:00 בבוקר. מקום בשאטל יובטח לכם רק בהזמנה מראש באתר האינטרנט.

בקיצור, תזמינו חנייה ושאטלים דרך האתר של טורלטונגה לפחות יומיים מראש, אחרת לא יהיה לכם שאטל בשעה שהמבוקשת ולא מקומות חנייה טובים. וכל זה נכון בין החודשים יוני לאוגוסט. בתחילת ספטמבר- לא בטוח שכל העסק בכלל ימשיך לעבוד, תלוי במצב השלגים בכל שנה ושנה.
שאטל אחרון יורד כל יום מההר, מחניון P3 אל חניון P2, בשעה 18:45. אם פיספסתם אותו, תאלצו לרדת רגלית את הכביש הפרטי (4 קילומטר בירידה תלולה), או להזמין מונית פרטית. בשלב זה של היום, אתם תמצאו את עצמכם עייפים מאוד, קר לכם, אתם די מורעבים, הרגליים עייפות, וכל איבר בגוף זועק ארוחת ערב, מקלחת חמה ומיטה ולישון.
שימו לב! אסור לטייל בנורווגיה במסלולי הטרקים וההייקינג בהרים ללא מדריכים מקומיים מקצועיים בחודשי החורף. החורף בנורווגיה מוגדר בין החודשים ספטמבר ועד למאי בכל שנה. החודשים היחידים המותרים בנורבגיה לטיולים פרטיים ועצמאיים בהרים, הם יוני-יולי-אוגוסט. לפעמים אפילו לתוך ה-15 בחודש ספטמבר, תלוי במצב השלגים.

אורך המסלול אל הטרולטונגה: תכינו את עצמכם! אורכו של המסלול 20 קילומטר לפחות. 10 קילומטר רגלי הלוך, ו-10 קילומטר רגלי חזור. כל זה מהחניון העליון ובחזרה אליו. אם תצאו מהחניון התחתון, ותחזרו אליו, תצברו 28 קילומטר רגליים ביום. שזה המון לבני אדם רגילים.
איך אפשר לקצר את הגישה הרגלית אל הטרולטונגה? זהו, שלא ניתן לקצר. אין דרכים לרכב, אין פרדות, אין חמורים ובוודאי שלא גמלים בנורווגיה. שום ג'יפ של חאפרים לא יחכה לכם בשום פיסגה. ואף אחד לא מתנדב, גם לא תמורת מאות שקלים, לחסוך מכם את הירידה הרגלית בחזור. כאן זה לא גאורגיה, לא אתיופיה ולא הפירינאים הספרדיים. אין מי שיעזור לכם. הכל נעשה רגלי!
למי מתאים מסלול הטרק בטרולטונגה בנורווגיה? ממרום ניסיוני במשך כמעט 30 שנה בהדרכת טיולים, אני יכולה להמליץ על קבוצות גיל 18-50 שנים. בוודאי שאין זה טיול משפחות, לא טיול גימלאים. ובתוך קבוצות הגיל המומלצות, הטיול בטרוטונגה מתאים רק למי שיש לו כושר גופני טוב, או אפילו טוב מאוד.

מה משך הטיול בטרולטונגה: את הטיול הלוך וחזור ניתן להספיק ביום אחר מאומץ ואתגרי במיוחד. ומרבית המטילים יוצאים וחוזרים באותו היום. משך הטיול נע בין 8-12 שעות, הלוך וחזור באותו היום. תלוי בקצב שלכם, ביכולת שלכם, וכמה אתם תרוצו או שתעצרו ותצטלמו בכל נקודת יופי במסלול. החשיכה יורדת מאוחר בנורווגיה בקיץ, השקיעה בסביבות השעה 21:30. וגם אז לא נעשה חושך מוחלט, וכולם די אדישים לרדת הערב. שזה קונספט טיולים אחר לחלוטין ממה שאנו מורגלים בו בכל אזורי העולם שאינם כל כך צפוניים. ובאמת שאפשר להיות רגועים בנוגע לאורך שעות האור. רק שתתחילו את הטיול מוקדם, ב-7-8 בבוקר לכל המאוחר.
לינת שטח בטרולטונגה: אחדים מהמטיילים לנים בשטח, ומותר ללון כמעט בכל מקום במסלול אל הטרולטונגה. ולכן יש מטיילים, לא רבים במיוחד, שישנים בשטח. מטיילים אלו הלנים בשטח מגיעים מצויידים כראוי עם מזרנים, אוהלים איכותיים, מזון וכד'. על מנת ללון בשטח בהרי נורווגיה הציוד שלכם חייב להיות הכי מקצועי שיש. שימו לב! ממש קר בלילה. הטמפרטורה בהרים בנורווגיה בקיץ, יכולה לצנוח אל קירבת אפס מעלות בלילה!

מסלול הטיול בטרולטונגה Trolltunga
חנינו בחניון P2, וכאמור, לקחנו שאטל, שהזמנו מראש לשעה 08:30. עלינו למעלה עד לחניון P3 עם הוואן, והיה כיף ונהדר.
המסלול אל הטרולטונגה מתחיל בעצמה של יופי נהדר הוד. לידכם נחל תלול מסלול שוצף ורוגש. מפלים זורמים מים אדירים. הכל ירוק ונוצץ מהגשם הקייצי האחרון שירד בלילה. העמק מתחתינו, בו השארנו את הרכב, מכוסה ערפילים כבדים. הפסגות שמכל עבר מכוסות שלגים וקרחוני עד. להתעלף מהיופי. וזוהי רק ההתחלה!
המסלול יתחיל בעלייה מתונה באזור טונדרת אחו ביצות, אחו נמוך, סלעים מכוסי חזזיות צבעוניות. החזזיות זורחות באור ירוק-צהוב מסנוור. כאן תחצו כמה נחלים קטנים מעל גשרי עץ חדישים ויפים.

המשך המסלול עובר אל טיפוס לא קל. על רכס גבוה. הטיפוס נעשה על גבי מדרגות ענק שטרולים קדומים הכינו עבורכם. בכל עת שתטפסו ותחשבו שהגעתם לסוף הרכס…. תגלו שתמיד אפשר לטפס עוד קצת…
המסלול מגיע לגובה כמעט מקסימלי, ומשם כבר תוכלו לצפות ממרומי הרכס לכל עבר. אל עבר קרחוני שמורת פלוגפונה Folgefonna nasjonalpark
למרגלותיכם, 700 מטר מתחת לצוקי הענק שאתם פוסעים עליהם, תראו את המים התכולים של אגם רינגדאלס Ringedalsvatnet (אגם הטבעת). האגם המדהים ביופיו, שילווה אתכם לכל אורך המסלול ממערב לכם, ימינכם.
המסלול ימשיך בכיוון מזרח. עליות ומורדות. מדי פעם פריחת קיץ אלפינית משגעת. צמחיית טונדרה צפונית. סלעי יסוד שטוחים וענקיים. גרניט, גנייס, ציפחה. תחצו פלגים קטנים וגדולים. מדי פעם עוד גשר קטן, או הליכה על סלעים בנחל קטן.

מים לשתייה במסלולי נורווגיה: כאן מגיעה הבשורה הטובה בכל הטרקים וההיקינג בנורווגיה: לא צריך לקחת הרבה מים! מספיק שתישאו עמכם בקבוק מים אחד של ליטר וחצי. אותו תוכלו למלא בכל המסלולים ממי הפשרות השלגים שנוטפים בכל מקום. כמובן תשתדלו למלא מים במקומות בהם לא דרכו אנשים, כדי שהמים שתיקחו יהיו זכים ככל הניתן ולא מזוהמים.
אני ממליצה על צינור שלוקר חדש שמצאתי בחנויות המטיילים בישראל. צינור שמתברג לבקבוקים, ולא צריך למלא את השקיות המעיקות של השלוקרים המובנים בתיקים. הכי נוח, והכי קל.

ואיפה הסלע האגדי הזה, הטרולטונגה המפורסם, לשון הטרול הידועה? לשון הטרול מצויה אחרי 10 קילומטר הליכה, לא פחות מ-4 שעות הליכה מאומצת מחניון עליון P3. אבל היא תגיע. לקראת הקילומטר האחרון, כבר יגיע שילוט יותר צפוף, ותהיו בטוחים שאתם בדרך הנכונה. כמה גשרונים, עוד טיפוס, עוד סלעים לעבור. ותגיעו!
אתר סלע הטרולטונגה, הצגה הכי טובה בעיר: לא תוכלו להתבלבל. כל החבר'ה כאן. יושבים ונחים. אוכלים ושותים, מכינים קפה ותה. כולם מצטלמים, מרימים רחפנים (שאסורים בתכלית). ובעיקר, מחכים בשקט ובנחת לתורם לעלות אל הסלע, ולהשיג את תמונת החיים – גם אני הייתי כאן בטרולטונגה בנורווגיה!

ההמתנה בתור להצטלם בטרולטונגה: בזמן שתמתינו לתורכם לעלות ולהביא תמונות הבייתה, עכשיו מיידי לעלות לפייסבוק – כי יש קליטה, לא תוכלו שלא ליהנות מכל רגע. כאן תוכלו ליהנות ממגוון רחב של הצגות והופעות שהכינו לכם התיירים שיעלו לפניכם על לשון הטרול. קפיצות, פוזות, עמידות נינג'ה בקצה הצוק, ישיבה אמיצה ומטורפת לגמרי בקצהו. שכיבה על קצה הצוק. בקיצור: ההצגה הכי טובה בעיר. לא משעמם וממש כייפי להיות עם תיירים מכל העולם בריגוש אמיתי של הגעה למקום הנכון. של מאמץ ואתגר פיזי לא קל.

הדרך חזור מהטרולטונגה אל הרכב: את הדרך חזור כבר עשינו הרבה יותר מהר, כי רובה במגמת ירידה. כבר היכרנו הכל, ולא נעצרנו לכל כך הרבה צילומים. הנוף היה מדהים בכל רגע. וההתרגשות לא פסקה לרגע קטן אפילו.
אחרי 10 שעות של טיול, 20 קילומטר שהלכנו הלוך ושוב, ולמעלה מ- 43,000 צעדים שהאפליקציה ספרה לנו, הגענו אל חניון P3. הרגליים מפורקות, הברכיים שלנו צורחות הצילו, מהמאמץ בירידות במדרגות הענקיות של הטרולים.
כך, ציפינו למצוא שאטל שיורד. וכמעט שפספסנו את הסבב האחרון. אני התחננתי לרחמים, emergency case. קצת הגזמתי כן, בשביל הדרמה, אבל הסדרנית הנורווגית המתוקה, הכניסה אותי, לפנים משורת הדין אל השאטל האחרון לאותו היום. האמת שזו הייתה ממש הצלה, והיה לי מיותר לחלוטין לרדת עוד 4 קילומטר רגליים על כביש. ובתי האמיצה חני, ירדה את כל הכביש המפותל, עוד 4 קילומטר הליכה, עד לחניון P2, שם חיכה לנו הרכב.
לאחר המסלול נסענו עוד כשעתיים צפונה, והלכנו לישון במלון מדהים Brakanes Hotel בעיירה אולוויק Ulvik, לגדות פיורד מהמם, תחילתו של פיורד הרדניגר Hardangerfjorden
היום השלישי שלנו בנורווגיה
אחרי לינת לילה מפנקת במיוחד במלון הנהדר, אכלנו ארוחת בוקר נהדרת, ארזנו לאנץ' בוקס, והמשכנו צפונה. בדרך עברנו באזור ווס Voss. הצטלמנו במפלי ווס הידועים. ערכנו קניות של מזכרות בחנות תיירים מצויינת למרגלות המפלים. היצצנו אל אתר האומגות ופארק החבלים בווס.
הגענו לפלום Flåm. כמה הרבה שמדברים על פלום, לא התרגשנו במיוחד, ולא מצאנו עניין מיוחד להישאר באזור. טיפסנו מעט עם הרכב לצפות על הפיורד, אבל אחרי מראות ממרומי הטרולטונגה של יום האתמול, הכל כבר נעשה פחות מרגש.

שוטטנו מעט במרכז הקניות לתיירים, הרוב היה יקר מדי. צפינו באלפי התיירים הסינים והרוסים שנשפכו מאוניות הקרוז המפוארות. נכנסנו אל מרכז המידע, וקיבלנו טיפ מעניין, להיכנס אל הכפר הוויקינגי. זו הייתה המלצה נהדרת לסיום היום.
הכפר הוויקינגי The Viking Experience ליד פלום Flåm: הכפר הציורי הוא מרכז מבקרים מדהים. שוכן לחופי פיורד נריי המהמם Nærøyfjorden. מחיר הכניסה סביר, 100 NOK לאדם. מקבלים סיור מודרך ממדריכים שחקנים בתלבושות ויקינגיות. מבקרים בביתני תעשייה קדומה, צמר, תכשיטים, כדרות, כלי מלחמה, בר משקאות, חץ וקשת ועוד. השתתפנו בסדנת כדרות, יצרנו קעריות קטנות מעוטרות לקחת הבייתה. היה כיף ומעניין מאוד.

אכלנו ארוחת ערב לא מומלצת ולא מעניינת. יקרה להחריד. מסעדה של אוכל תעשייתי המוני ולא טעים. המסעדה מיועדת להמוני התיירים שזורמים מהקרוזים אל ראש הפיורד היפה, לפעילויות, אטרקציות וצילומים.
מהמזח של הפיורד הסמוך, יוצאות סירות שונות. ספארי פיורד לשייט טורנדו מהיר, שייט קיאקים, סירות רגילות, וגם עוגנות כאן אוניות קרוז בינוניות. ותמצאו כאן מלון קטן, חד קומתי בקונספט ויקינגי מהמם, Gudvangen Fjordtell Hotel, לחוויה זוגית אותנטית מהממת במיוחד.
המשכנו עוד צפונה ולקחנו מלון מצויין Best Western Laegreid Hotel בסוגנדאל Sogndal, מעל לנופי המים של פיורד סוגנה Sognefjorden
היום הרביעי שלנו בנורווגיה
התעוררנו מלאות מרץ וסקרנות ורצון עז להגיע בהקדם אל המסלול והטיפוס על קרחון ניגארדס Nigardsbreen, שאליו יוצאים לטיולים ממרכז המבקרים ברהיים Breheimsenteret.
התחלנו בטיפוס עם הרכב בכבישים צרים ומדהימים, חצינו מעל נחלים ומפלים. נסענו ליד יערות מחטניים אדירים. כל הדרך בטיפוס עם המכונית המתוקה ששכרנו בחכמה. בדרך אל הרי שמורת הפארק הלאומי הנורווגי, קרחון יוסטדל Jostedalsbreen National Park.

במרכז המבקרים סיירנו בתצוגה שבקומה התחתונה. קיבלנו הרבה מידע על קרחונים וגאומורפולוגיה בנורווגיה. מידע על אייל הצפון, אייל המוס, התיישבות קדומה ותולדות האדם, החי והצומח בנורווגיה.
מכיוון שכבר החכמנו, והבנו את כללי המשחק בתיירות בחודש אוגוסט בנורווגיה – זכור זכרנו היטב להזמין מראש טיול מאורגן לטיפוס אל הקרחון, והיה זה מעשה חכם, כי חיכו לנו בדיוק בזמן לצאת לסיור החווייתי על הקרחון.

מחיר הסיור על הקרחון: נע בין 300-700 NOK לאדם. תלוי באורכו של הסיור. הזמנות מראש לסיורים על הקרחון – באתר האינטרנט של מרכז המבקרים ברהיים Breheimsenteret לחצו כאן.
בסיור קיבלנו סנדלי מסמרים מברזל להיאחז בקרח. גרזן סמלי על כל מקרה שנצטרך לפסל מדרגה בקרח. קיבלנו רתמות למותניים. נקשרנו כולנו בחבל ארוך. והוליך אותנו מדריך טיפוס הרים מקצועי, שהגיע לנורווגיה במיוחד – היישר מהרי ההימליה בנפאל.

תחילת הדרך נעשה על סלעים. ואחרי כשעה הגענו אל מרגלות הקרחון. נעלנו את סנדלי המסמרים מעל לנעליים. נקשרנו היטב. ויצאנו למסע של כשעתיים במעלות הקרחון הכחול. החוויה הייתה טובה. מיוחדת, לא קלה בכלל. אתגרית ומאמצת. וכל זאת למרות שהאתר תיירותי להחריד.
לאחר הטיול בקרחון הכחול נסענו 3 שעות דרך מרחבי שמורת יוטנהיים Jotunheimen National Park המפתיעה ביופייה. הלכנו לישון בבקתת הרים מעץ, בעיירה המרכזית לום Lom.

היום החמישי שלנו בנורווגיה
כרגיל, קמנו מלאות צפייה ליום גדוש פעילויות ונופי פלא בנורווגיה. בבוקר סיירנו מעט בעיירה לום Lom.
הצטלמנו על הגשר מעל לנהר בוור Bøver, שמקורו בפיורד בוורדאלן Bøverdalen, ושניזון מהפשרת שלגים וקרחון בוור Bøverbrean, שמצוי כ- 50 קילומטר דרומית-מערבית לום. נהר בוור הוא יובל של הנהר הענק אוטה otta. נהר אוטה עצמו, מנקז את השוליים הצפוניים של שמורת יוטנהיים Jotunheimen National Park, ומוליך מים רבים לכיוון מזרח, וחובר אל נהרות ענק שמסיימים דרכם בפיורד מפרץ אוסלו.

סיירנו מסביב לכנסיית לוחות העץ היפה והעתיקה של לום Lomskyrkja. נחשבת לכנסייה הגדולה והיפה ביותר בנורווגיה מבין כנסיות העץ. בנייתה מיוחסת לשנים 1158-1159, לפי בדיקות דנדוכרונולוגיות (בדיקות גיל העצה). החלק העתיק ביותר נבנה בסגנון רומנסקי. חלקים עתיקים ושרופים מהכנסייה מוצגים במוזיאון קטן שנמצא צמוד לכנסייה.

קנינו כמה מאפים טעימים ומופלאים בקונדיטוריה המפורסמת של לום. קנינו גם הרבה שוקולדים נורווגיים מעולים בסופר המקומי, להביא הבייתה לחבר'ה. ויצאנו לחיפוש של בגדים ומעילים מקצועיים לטרקים, סקי והייקינג. מצאנו חנות טובה עם מחירים סבירים, ממש מול הקונדיטוריה.
אחרי שעשינו כמה פעילויות תיירותיות ארציות רגילות, יצאנו אל שמורת יוטנהיים, לרכיבת אופנים הרים.

שכרנו אופני הרים חדישים ומצויינים באתר הקמפינג רנדסוורק Randsverk AS. במחיר 120 NOK לאדם, חופשי כמה שנרצה, עד השעה 21:00. קיבלנו מפת חינם והסברים נהדרים מהבעלים במקום. יצאנו לרכיבה ביערות ובאחו של שמורת יוטנהיים המדהימה. עד לאגם קטן Grjothovdtjørni. בדרך מצאנו גללים של אייל הצפון, וזה היה ההכי קרוב שהגענו לאייל הצפון בטבע בנורווגיה.

נסענו לישון בבקתות הרים מדהימות, מלון Hindsæter Hotel, עם אוכל אורגני, וצלחות עשויות מסלע מקומי. מכל חלון נופי טונדרה צפונית. על אדני החלונות משקפות לצפייה באיילים. לא שראינו אפילו אייל אחד, למרבה האכזבה שלנו. אבל קרני אייל הצפון ואייל המוס עומדות למכירה, וקנינו, ברור קנינו למזכרת. תלויות עכשיו בסלון.

היום השישי שלנו בנורווגיה
היום המרגש והחשוב והקשה ביותר עמד לפנינו: מסלול הבסגן הנודע Bessegn. קנינו מראש באתר האינטרנט כרטיסים לשייט בספינת המעבורת שתיקח אותנו בבוקר מינדשיים Gjendesheim אל תחילת המסלול בממרובו Memurubu. את הרכב השארנו בחניון. עברנו בשאטלים אל המזח. עלינו אל המעבורת, ועפנו בטיסת מעבורת מהירה, אל הצד המערבי של תחילת המסלולל, בממרובו.

התחלנו את המסלול אל הבסגן בשעה 10:00, כשבחוץ שוררות 5 מעלות, ומעט גשום ומאוד מעונן. גשם יותר רציני היה צפוי לרדת אחר הצהרים. מניסיוננו בנורווגיה, כבר הבנו שגשם במסלולי נורווגיה אפילו בטרקים בהרים, הוא קצר, חולף, ולא מזיק למטיילים המצויידים היטב.





פרטים חשובים ולמטיילים בבסגן Bessegen
אורך מסלול הבסגן: אורך המסלול כ-14 קילומטר.
לינה במסלול הבסגן: מותר לישון לאורך המסלול. אבל קחו בחשבון שחובה להצטייד בציוד סופר מקצועי. קר מאוד בלילה, פני הaטח חשופים לחלוטין, הרבה רוח וגשם צפויים כמעט כל לילה בקיץ בנורווגיה.
מי שתייה במסלול הבסגן: כרגיל, די לקת בקבוק של ליטר וחצי. ולמלא מים במהלך המסלול מהפלגים הטהורים שתחצו במסלול.
כמה זמן אורך הטיול בבסגן: מסלול הבסגן אורך לפחות 6 שעות למי שבכושר שיא ולא עוצר לרגע. אבל מרבית המטיילים מסיימם אותו בלא פחות מ-8 שעות.
חניה, שאטל ומעבורת: החנייה עולה כ-150 NOK ליום, והתשלום כולל את דמי השאטל אל המזרח. המעבורת עולה עוד כסף, וחובה לקנות כרטיסים באתר האינטרנט, לפחות יומיים מראש. המעבורת פעילה עבור מטיילים, כרגיל, רק בחודשים יוני-יולי-אוגוסט, ואולי גם בתחילת ספטמבר, תלוי בשלגים.

גם כאן, מותר לטייל עצמאים וללא מדריך רק בעונת הקיץ. ואחרי תחילת השלגים בחודש ספטמבר, חובה לטייל רק עם מדריך מקומי מוסמך.
למי מתאים הטיול בבסגן בנורווגיה Bessegen? הטיול בבסגן מתאים למטיילים בטווח גילאים 18-50. ורק למי שמצוי בכושר מעולה. המסלול לא קל בכלל, ודורש גם כושר פיזי וגם תעצומות נפש והתגברות על גבהים, שביל צר וצלול מאוד, מכשולים, קור עצמתי, גשם ורוח מזדמנים.
הטיול בעת גשם בבסגן: המסלול אפשרי בעת הגשם, משום שסלעי היסוד אינם חלקלקים, ואינם דומים למסלע הגירני החלקלק בישראל. הם נותרים משוננים ומחזיקי טוב יחסית את הנעלים. עם זאת הגשם מאט מאוד את ההליכה ומקשה עליה, ומצריך תשומת לב יתרה מפני החלקה.

יש לכם פחד גבהים? אז הבסגן ממש לא בשבילכם. אלא אם כן תלכו אותו הלוך וחזור, מממורובו וחזרה לממורובו. סך הכל לא פחות מ-16 קילומטר קשים. אבל שווים כל רגע. תאמינו לי.
היום השביעי שלנו בנורווגיה
היום האחרון שלנו בנורווגיה, היה טיול באיזי, בדרכנו דרומה, אל הטיסה שתצא בערב מאוסלו. מכיוון שהחלטנו לראות גם את אוסלו, וגם לעבור באופלנד Opplabd, נסענו בכבישים פנימיים ולא בכבישים הראשיים.
לא התרשמנו במיוחד מאזור האופלנד, שהוא מזכיר אזורי יערות מחטניים ועיירות באירופה הקלסית. יש בו יותר חקלאות, ונהרות ענק רחבים ורגועים יחסית והרבה אדמות סחף. נופים שרחוקים מאוד מעצמת התמונות שנצרבו בעינינו בשמורות הטבע בהן טיילנו במרכז נורווגיה. נעלמו לנו הנופים האדירים של הרי הגרניט המרשימים, ונעלמו הטונדרות הצפוניות.

גם אוסלו Oslo לא נתנה פוש חזק ליום האחרון. חנינו סמוך לבית האופרה. שילמנו הון על חנייה ל-3 שעות, כמעט 150 שח! יצאנו לסיור בבית האופרה מבחוץ ומבפנים. צילמנו את דגם הזכוכית של הקרחון שבלב המפרץ הקטן (- floating glass iceberg sculpture –hun ligger – She Lies)

סיירנו באזור המיחזור והברים Salt של אוסלו. עברנו ליד אוניות הקרוז הענקיות והמעבורות המטורפות שעושות דרכן בין נמלי אירופה כולה. עברנו סמוך בניין המרכז לפרס נובל לשלום של אוסלו, ואיך אפשר כישראלי לא לדעת היכן הוא נמצא.
סיימנו בארוחת ערב יקרה עד בהלה בטיילת ההומה של אוסלו. חיכינו מלאן זמן לאוכל, לא היה ממש טעים והחווייה לא הוכתרה כמוצלחת.

נסענו בכביש הכי מהיר שמצאנו בנורווגיה עד כה, בו מותרת מהירות של 110 קמ"ש (לא תאמינו!). ומשם חזרנו בלילה מאוחר בטיסת ארקיע שהתאחרה כמה פעמים (איך לא… בגלל עיכובים אופייניים לנתב"ג ביולי-אוגוסט). נחתתנו בבוקר בישראל לחיים טובים ולשלום.
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם בברגן, נורווגיה
מפת ניווט נסיעה אל הטרולטונגה בנורווגיה Trolltunga
טיסות לנורווגיה
טיסות לנורווגיה הן עסק לא פשוט, ראשית החברות הראשיות שמוציאות טיסות מישראל, לא פועלות בטיסה ישירה, אלא עם קונקשיין ועצירות באמסטרדם, אנטליה, פריז ועוד. הטיסות גם לא זולות כלל ועיקר. אני ממליצה לחפש טיסות זולות דרך אתרי השוואות טובים: אקספלורר, אליס, קיווי Kiwi.

ובכל מקרה בחודשי הקיץ אפשר למצוא טיסות ישירות לנורווגיה של חברת ארקיע לאוסלו ולברגן. אם תזמינו מראש, המחיר גם יהיה סביר, המטוסים חדישים והיחס ישראלי וכייפי מאוד.
מסלולי טיולים, טרקים והייקינג בנורווגיה
אם לא תעשו מסלולים וטרקים בנורווגיה, אז איפה כן? כי נורווגיה היא גן עדן מושלם למכורים לטיולי טרקים, לטיפוס הרים והייקינג בשטח קשוח. ובעיקר טרקים בתנאים לא קלים, למרחקים ארוכים ללא גישה לרכב, ובמזג אוויר הפכפך. ואנחנו מדברים על טרקים ומסלולים רק בעונת הקיץ. כמובן. ומתכוונים בעיקר על טיולים ומסלולים בחודשים הטובים והמתאימים ביותר: יולי ואוגוסט.
בעונת השיא של התיירות והטיולים High Season, תמצאו את כל אתרי הקמפינג של נורווגיה, ההוסטלים והמלונות עמוסים מטיילים. קראוואנים נוסעים בכל כבישי נורווגיה. שמורות הטבע, מסלולי הטרקים ואתרי האטרקציות שוקקים פעילות, מזמינות תיירים. אוניות הקרוז והשייט עוגנות בכל פיורד להמוניהן, כשהרבה סינים ורוסים זורמים מהן בכל נמל. התיירים קונים, מפטפטים ומבלים, מצטלמים, אוכלים, וממשיכים במסעם אל הפיורד הבא.
בקיץ בנורווגיה תמצאו את השאטלים פעילים, המעבורות נגישות ופעילות, טיולי הקרחונים פעילים ושוקקים, והרבה פריחה צבעונית ונהדרת חוגגת במסלולי שמורות הטבע, בהרים ובטונדרות הצפוניות.
שימו לב! כל חגיגת תיירות הקיץ בנורווגיה מסתיימת בהדרגה, החל מתאריך 22 באוגוסט (תאריך חזרת התלמידים לבתי הספר בנורווגיה), ועד לסיומה הסופי של עונת תיירות הקיץ בתאריך 15 בספטמבר, או קודם לכן – תלוי במצב השלגים בנורווגיה באותה השנה.
ולסיכום, עונת הטרקים וההיקינג הטובה בנורווגיה היא בחודשים יוני, יולי, אוגוסט ועד 15 בספטמבר. והכי חשוב- רק עד 15 בספטמבר – מותר לטייל לבד וללא מדריך, למי שמסוגל, רוצה ויודע לטייל לבד.
מיד אחרי הקיץ הקצר, שעיצומו חל בחודשים יולי ואוגוסט בלבד – מגיע הסתיו ועמו מגיעים ומתחילים השלגים בהרים הגבוהים, הטמפרטורות נוחתות, האדמה קופאת, אור היום מתקצר והתנאים נעשים קיצוניים.
גם באביב בנורווגיה, בחודשים אפריל ומאי עדיין יש שלג וקרח, מורדות ההרים, העמקים והנהרות שוצפים מי הפשרת שלגים אדירה. זהו לא זמן מתאים לטרקים, וגם לפי חוק, אסור לטייל בנורווגיה ללא מדריך שלא בעונת הטיולים. מפאת סכנות החלקה על קרח, שלגים כבדים וסכנות קור, ערפל, נפילות, איבוד הדרך וכד'.
עשו השוואת מחירים להשכרת רכב המשתלמת ביותר, ממבחר גדול של חברות השכרה הגדולות בכל רחבי העולם
מידע כללי ומורחב על נורווגיה
הנוף של נורווגיה עשוי ממים והרבה מים. את המים תראו בפיורדים, בנחלים, בקרחונים, בלשונות ים ובאגמים במניין של מאות אלפים רבים. בין גופי המים האינסופיים של נורווגיה נישאים הרי גרניט, גנייס, ציפחה ועוד סוגים רבים של סלעי יסוד וסלעים מותמרים.
הדגמים המרשימים שסלעי העד הקשים יצרו בנוף נורווגיה הם דרמתיים ועוצמתיים. פעולתם של הקרחונים הקדמונים הצליחו ליצור בנוף הפראי פיורדים, עמקים וערוצים. גם שיני מכונות האדם המודרני הצליחו לנגוס מעט בהרי הנצח הקשים, וחתרו בו מנהרות ארוכות, ויצרו שינויים מרשימים למען העבירות והתנועה.
תחבורה בנורווגיה
התחבורה בכבישי בנורווגיה נוחה וחדישה. נתיבי התחבורה מנצלים מסדרונות צרים לאורך גדות הפיורדים והנהרות. התחבורה נעה במנהרות חדישות רבות מתחת לרכסי השלוחות הענקיות שנישאות מעל לפיורדים שטה במעבורות שחוצות את הפיורדים והנחלים השוצפים הבלתי נגמרים. עוברת מעל לגשרי ענק יפיפיים שמעל לנחלים ופיורדים. ובתוכניות העתידניות יופעלו גם מנהרות תת ימיות אדירות, בתוך מי הפיורדים המערביים של נורווגיה.

הכבישים בנורווגיה טובים וחדישים בכל מקום. לא תמצאו מהמורות ולא בורות בכבישים. כאן הרי זו לא גאורגיה, בוודאות. אבל בסך הכל הנסיעות בנורווגיה איטיות, עד כדי להחריד כל נפש יהודי הומיה. מרבית הכבישים מפותלים וצרים יחסית, ובעיקר בהרים. ונו… איפה אין הרים בנורווגיה??

מהירות הנסיעה בנורווגיה מוגבלת מאוד, בין 50 קמ"ש במעבר בכפרים או אזורים מפותלים, ועד 80 קמ"ש בכבישים בינעירוניים, וגם כביש בינעירוני בנורווגיה איננו במובן של Highway, ובשפה ישראלית מובנת, ניתנים להשוואה לנסיעה בכבישים כמו ברמת הגולן הצפונית או בעליות שבין הבניאס לחרמון.

הכבישים של נורווגיה עוברים בתוככי כפרים ציורים ולצידם של ישובים מדהימים ביופיים, בניקיונם ודיוק בפרטי האדריכלות, הגינון, החקלאות הזעירה והעיטור. הגשרים חדישים, חזקים ומעוררי אמון.

מנהרות בנורווגיה
אחד מהמאפיינים הבולטים ביותר ברשת הכבישים בנורווגיה הן המנהרות. בנורווגיה תמצאו כמויות בלתי נתפשות של מנהרות חצובות בהרים. המינהרות במרכז נורווגיה חדישות, נוחות, משולטות היטב, מוארות. במינהרות יש קליטת רדיו נהדרת. המינהרות מתוחזקות באמצעות קליטה סלולרית ורשת אינטרנט. בחלק מהמינהרות הבינעירוניות הגדולות תמצאו באופן מפתיע ומרשים במיוחד, אפילו כיכרות המחלקות את המינהרה ומפצלות אותה לנתיבי משנה לכיוונים שונים.
מינהרת הרכב המפורסמת, היבשתית הארוכה בעולם, החדישה בעולם והמהממת מכולן, היא כמובן מינהרת לארדל Lærdal Tunnel. המצויה על הכביש החשוב בנורווגיה, E-16, שבין ברגן לאוסלו. אורכה של המינהרה 24.5 קילומטר, והיא מחברת בין לארדל Lærdal לבין אאורלאנד Aurland. מינהרת לארדל נמצאת במרחק של 120 קילומטר (בקו אווירי) צפונית-מזרחית לעיר ברגן.

לאורך המנהרה בקרות מהירות מחמירות. בטענה שהנורווגים לא רגילים לנסוע בכבישים ישרים, והכביש עלול לבלבל אותם לנסוע מהר מדי. המינהרה משולטת היטב. אחרי כל קילומטר נמצא שלט שמבהיר היטב לנהג כמה קילומטרים הוא עבר במנהרה, וכמה קילומטרים עוד נותרו לו לפניו.
האירוע המרגש ביותר המינהרת לארדל הנורווגית הוא התאורה המפתיעה, בהרחבות שלאורכה. בתוך החשיכה הארוכה, לפתע תגלו הרחבה של חלל מעוגל, דמויית איגלו קרח, מוארת בשלל תאורה כחולה וצהובה. כאן ניתן לעצור, להתרענן, לצלם. אפילו משאיות יכולות לעצור כאן למנוחה והתרעננות. התאורה הכחולה-צהובה, מעניקה תחושה רעננה של אור יום, מונעת אפתיה ותרדמה מהנהגים. התאורה גם מפחיתה תחושות של קלאוסטרופביה, שעלולה להיווצר במנהרה הארוכה והכמעט אינסופית הזו.
במינהרה כמה מחסומים מרומזרים, שבעת חסימות בעומק המנהרה, עקב תאונה או תקלה אחרת, מאפשרים לנהגים לחזור על עקבותיהם ולצאת מהמנהרה בלי להיתקע בה. רמת התקשורת והבקרה על המנהרה מוגברים, יש בה מצלמות, וכמו ברבות ממנהרות נורווגיה, יש בה מערכת תקשורת SOS בכל 250 מטר. מערכת בקרה משוכללת גם סופרת את המכוניות שנכנסות ויוצאות מן המנהרה. אירוור קבוע, ומערכת סינון של אבק, וסינון אלקטרוני ראשון בעולם לסילוק פחממנים ופליטות גזים מכלי הרכב.
מינהרת לארדל הנורווגית נפתחה לתנועה בשנת 2000, והיא ארוכה אף מהמינהרה השוויצרית, Gotthard Road Tunnel, שאורכה 'רק' 16.9 קילומטר. מינהרה זו נמצאת מתחת לרכס האלפים Gotthard Pass, שמצפון ללוגאנו השוויצרית. ומסתיימת ממש מתחת לאתר הסקי המודרני והמתחדש, בעיירה אנדרמאט בשוויץ.
רכבות בנורווגיה
אפשר לנוע בנורווגיה גם ברכבות, אבל המסילות מועטות, ומתרכזות בעיקר במרכז נורווגיה ובדרומה, בציר שבין ברגן לאוסלו בלבד.

חקלאות בנורווגיה
בנורווגיה אין כמעט אדמה זמינה לחקלאות. נושא המחסור באדמה חקלאית הודגש היטב בסדרה המודרנית "הויקינגים" Vikings, וזו אחת מהסיבות החשובות לפלישות הוויקינגים בעבר אל ארצות השפלה ואל בריטניה: החיפוש אחרי מקומות נוחים להתיישבות חקלאית.
מעט חקלאות זעירה מצאנו בנורווגיה, ורק מעט מאוד כבשים, פרות וסוסים ראינו בטיול שלנו.

האזור החקלאי הגדול יחסית, נמצא בחלקה הדרומי של נורווגיה, אופלנד Oppland. באופלנד תוכלו לראות לצד הכבישים כמה אזורים של סחף נחלים ואדמות פוריות, ויערות מחטניים יערות עצי המחט הללו משמשים כיום לכריתת יערות לתעשיות העצה הנורווגיות המשגשגת. שטחי החקלאות והיערות משתרעים על גדות הנחלים הענקיים (שמותיהם ארוכים ומוזרים זרים לאוזן הישראלית, ואין אפילו טעם להתאמץ לציין אותם בשמם…). נהרות הענק של אזור אופלנד מנקזים מים מהפשרות השלגים והקרחונים מהאזורים המרכזיים של נורווגיה והגבוהים יותר. נהרות העל, מזרימים כמויות מים אדירות ומסיימים דרכם בים הצפוני באזור פיורד אוסלו Oslo.





אגם קולומרס – פארק אייגואסטורטס, הפירינאים הספרדיים







טיול באתונה: מדריך מלא למטיילים באתונה, 10 האתרים היפים באמת



טיול בצפון ומזרח אתיופיה: טיול בחורף 2017, העונה היבשה










ברלין בירת גרמניה: טיול באירופה הקלסית




