גן לאומי מצדה: מבצר מרשים במדבר יהודה מול נופים מהממים של ים-המלח
מצדה- המבצר הנודע והיפה בדרום ישראל. למצדה עולים להשבעות, עולים בזריחה או במהלך היום. אל מבצר מצדה עולים בטיול שנתי או בטיול חורף בית ספרי. אל מצדה מטיילים עם המשפחה והילדים, ותיירים לאלפים עולים למצדה מדי שנה.
בשנת 1968 הוכרזה מצדה כגן לאומי בשטח של 3,400 דונם, ובשנת 2001 הכריז עליה ארגון אונסק"ו כאתר מורשת עולמית.
אופי מסלול הטיול בגן לאומי מצדה
- אופי הטיול: אורכי, מעגלי, שיטוט באתר
- משך הטיול: כשלוש שעות
- דרגת קושי הטיול: מייטיבי לכת לטיפוס ולירידה רגלית. או טיול למשפחות או נכים ועגלות תינוק לעלייה ברכבל וירידה ברכבל
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: כן
- 4X4: לא
- צבע סימון שבילים בטיול: סימון ושילוט מקומי
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים, בגד ים, פנס
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: רק לא בעיצומו של הקיץ
- מאפייני מים במסלול: נופי ים המלח
- שירותים: יש
- שולחנות/ספסלים לישיבה: יש
- מים לשתייה: יש
- מזנון: יש
- חניון לילה: יש
- מחיר כניסה:
סוג מחיר מבוגר ₪ 31.00 נער ₪ 17.00 מבוגר בקבוצה ₪ 26.00 ילד בקבוצה ₪ 14.00 סטודנט ₪ 26.00 אזרח ותיק ₪ 16.00 מוזיאון ₪ 20.0 - שעות כניסה:
מצדה מזרח א – ה 8:00 – 17:00 שישי 5:00 – 16:00 שבת 5:00 – 17:00 מצדה מערב א, ב, ד ושבת 5:00 – 17:00 ג, ה 5:00 – 19:00 שישי 5:00 – 16:00 - הערות מיוחדות:
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל תחילת המסלול במצדה מערב (מיצג מצדה, הסוללה)
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל תחילת המסלול במצדה מזרח (שביל הנחש והרכבל)
מפת ניווט נסיעה אל גן לאומי מצדה
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם במצדה
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים בגן לאומי מצדה
תראו, על מצדה אפשר לדבר שבוע בלי הפסקה. אבל כאן לא קורס ידיעת הארץ, ולא זו המטרה שלי ולא שלכם
אתם רוצים לדעת מה עושים במצדה, מה הכי כדאי לראות במצדה, איך מטיילים נכון במצדה ומה אסור לפספס בטיול במצדה
אתם צודקים! ולכן אני אפרוס לכם כאן את הטיול המעגלי האולטימטיבי שלי במצדה עם המטיילים שלי:
המסלול שאראה לכם כאן מתאים לכולם. גם למייטיבי לכת, למשפחות עם ילדים, לגמלאים, צעירים, או סיור מונגש לנכים ולעגלות תינוק. ההבדל היחיד בין המטיילים במצדה יהיה רק מניין עליתם ובאיזה אופן – רגלי או ברכבל. וזה ממש לא משנה אם עליתם ממזרח עם שביל הנחש או עם הרכבל. ולא משנה אם עליתם ממערב רגלית דרך הסוללה הרומית.
והנה ההמלצה למסלול המעגלי, הטוב וההגיוני לטיול במרומי מצדה, למשך סיור רגלי קליל של כשעה (שכמעט כולו מונגש), בחלקו העליון של הר מצדה. רשימת אתרי החובה, לפי סדר הביקרו המומלץ, שאסור לכם לפספס במצדה:
- הארמון המערבי
- הקפלה והפסיפס
- תצפית מהחומה מערבה אל הסוללה
- בית הכנסת
- בור המים
- תצפית על בורות המים ודגם המים
- הפסקת שירותים במרכז האתר
- מקווה טהרה מזמן המורדים
- בית המרחץ הרומי
- תצפית הארמון הצפוני
- המחסנים וציורי הקיר
הארמון המערבי
במצדה תמצאו שני ארמונות שבנה הורדוס, המערבי הצפוני. בשניהם אני ממליצה לכם לבקר. לכל ארמון במצדה יש יופי וייחודיות משלו.
בארמון המערבי של מצדה תמצאו חדר רחצה מלכותי, שרצפתו מכוסה פסיפס. במרכז החדר הראשי רבוע עם דגם פרח חרצית גדול. מסביבו דגמי גלים ושיניים. במערה קטנה חצובה, תגלו גרם מדרגות שיורד אל אמבט גדול, אשר שימש כמקווה מאוחר, על ידי הקנאים היהודיים שנמלטו מירושלים החרבה, במרד הגדול בשנת 70 לספירה.
בחדר נוסף של מתחם הארמון המערבי תמצאו חדר הסבה רבוע, חדר אירוח, שמרצפתו היפה שרד רק רבע מהפסיפס האיכותי. מסגרתו עשויה מוטיבים גאומטריים שהיו נהוגים בתקופה הרומית הקדומה, והם העתקים יפים של דגמים ואופנות שהגיעו מאיטליה, ואפשר לראותם בפסיפסי פומפיי וסביבתה.
במסגרת פנימית תראו אשכולות ענבים לבנים. הזיהוי שלהם קשה על-פי המראה שלהם בפסיפס זה. לכן יש שנטו לכנותם בטעות כעלי הקיסוס, כאשר היה בכוונתם לציין עלה דמוי-לב[51]. בגלל זיהוי האשכולות כעלים, התקשה פרסטר לאתר פסיפסים נוספים בהם מופיעים עלי קיסוס לבנים על רקע כהה (Foerster 1995: 140-151).
הסיבה להופעת האשכול בצורה לא ברורה דיה, המזכירה עלה, נעוצה בכך, שכנראה, יוצר פסיפס זה במצדה, השתמש בדגם מוכן והעתיקו, אולם לא הצליח ליצור את הרושם המתאים של האשכול, כפי שצריך היה להיות.
את ההוכחה להיות המוטיב אשכולות ענבים אפשר לראות בכלי קרמיקה: בעיטורים על-גבי כלי-חרס מהמאה הרביעית לפסה"נ, ואפשר להתרשם מעלי-גפן ואשכולות ענבים הדומים לאלו המופיעים בדגם השריג מרצפת הפסיפס ממצדה, בעיטורים אלו עלי-הגפן ברורים וגם אשכולות הענבים הלבנים ברורים בהצגתם.
בסיום הסיור בארמון המערבי של מצדה- צאו מהחלק המזרחי של הארמון המערבי ופנו צפונה לתצפית מהחומה לכיוון מערב.
הקפלה של מצדה
הקפלה הביזנטית של מצדה נמצאת די במרכז הבמה. תוכלו למצוא חדר תפילה ראשי עם אפסיס שפונה למזרח. מצפון לאפסיס תמצאו חדר קטן ובו רצפת פסיפס שלמה, ומעוטרים בה מדליונים ובהם נתונים פרות ואלמנטים צמחיים. המבנה מתוארך למאה החמישית לספירה. בשנת 1851 האתר נחפר חלקית על ידי דה-סוסי. בשנת 1956 על ידי אבי-יונה מ'. ובשנים 1965-1963 על ידי ידין י'. צבעי הפסיפס- לבן, שחור, אדום, צהוב, כתום, ואיכותו של הפסיפס נמוכה ועבני הטסרה גדולות יחסית.
על רצפת הפסיפס של הקפלה של מצדה מעוטרים 16 מדליונים העשויים מסרט תשליב, המדליונים מאכלסים מוטיבים מן הצומח. איכות העיטורים רדודה, אולם מתוך השוואות אל פסיפסים אחרים, ניתן לשער, בחלק מהעיטורים מה היה בכוונת האומן לתאר:
- שני אתרוגים גדולים מעוצבים באמצעות אבנים כתומות, גודלם וצורתם האוואלית של הפירות מלמד על הכוונה לתאר אתרוגים.
- ארבעה רימונים מעוצבים באמצעות אבנים אדמדמות, הכתר ברור ועוזר בזיהוי.
- קלתוס המכיל עצמים מעוגלים וגדולים, כנראה ביצי יען או ביצי פנינייה, הסדורות בערימה סימטרית, הביצים מעוצבות באמצעות מסגרת אבנים שחורות ותוך לבן. זיהוי העצמים כביצי יען נובע מתוך השוואה לסלים דומים המכילים ביצי יען הסדורות בערימה, למשל בכנסיית פטרה וביצי פנינייה בכנסיית באר שמע (Yadin 1965, 100-101; Ovadiah & Ovadiah 1987, 109).
- אשכול של ענבים מעוגלים נישא על ארבעה עוקצים, הענבים מעוצבים באמצעות מסגרת אבנים שחורות ותוך מגוון באבנים אדומות וכתומות.
- שלושה אבטיחים עגולים גדולים מעוצבים באמצעות אבנים כתומות.
- 11 פירות בצורת טיפה מעוצבות באמצעות אבנים כתומות, שניתן לזהותן כתאנים.
- ענף מעוצב באמצעות אבנים אדמדמות הנושא עלים קטנים ותמימים מאבנים כתומות, ייתכן וזהו תיאור של ענף השקד [1] ענף דומה מאוד מעוצב ברצפת בית הכנסת מחמת טבריה בעונת הסתיו.
[1] 'שיח' כהגדרת עובדיה אשר ורות (Ovadiah & Ovadiah 1987, 109).
חומת הסוגרים, תצפית על הסוללה, המחנה הראשי של המציא הרומי סילבה והדייק
פנו מערבה, וחפשו גישה אל חדרי חומת הסוגרים. מתוך חדרים אלו תוכלו לצפות אל החלק המערבי של מורדות מצדה. ממערב למצה נמצא תיאטרון המופע הלילי של מצדה. חנייה גדולה, שירותים, דגמים של מגדלי פריצה וכלי מלחמה רומיים גדולים. תוכלו לראות מכאן את שרידי חומות המחנה הראשי הרבוע של המצביא הרומי, סילבה, אשר פיקד על כיבוש מצדה בשנת 73 לספירה. אותו כיבוש נוראי שהותיר חותם נצחי בתולדות ישראל, עד ימינו.
במבט טיפה שמאלה ולמטה, תראו את הסוללה הענקית שהרימו החיילים הרומיים, על מנת להגיע אל חלקו העליון של מבצר מצדה. הסוללה נבנתה על ידי הרומאים במשך זמן ארוך. המטרה הייתה לכבוש את ההר ולחסל את שאריות המרד היהודי הגדול, וללכוד בשבי את המורדים היהודיים, הקנאים שברחו מירושלים, כשבראשם עמד אלעזר בן יאיר.
כיום תראו שיירות של מטיילים מטפסים דרך הסוללה, ועולים אל מצדה ממערב.
ממרומי מצדה קל מאוד להבחין בשרידי המחנה הראשי של מפקדתו של סילבה הרומי. המחנה נמצא מימין (מצפון) לתיאטרון המודרני של מצדה-מערב.
באותו הזמן הרומאים, שהמצביא העליון היה סילבה, בנו כמה מחנות וחומה סביב מצדה. החומה שנתנתה סביב- סביב למצדה- קרויה: דייק. את שרידי הדייק הדייק ומחנות נוספים תוכלו לראות ממרומי מצדה. אם תרדות ממצדה ברכבל או בשביל הנחש, לכיוון מזרח,, תוכלו בקלות להבחין בשרידי הדייק ושדרידי המחנות הרומיים. בבסיס שביל הנחש שוחזר מחנה קטן לצד השביל.
בית הכנסת של המורדים הקנאים, אלעזר בן יאיר ואנשיו
בית הכנסת הוא שימוש מאוחר בחדרי חומת הסוגרים של הורדוס. המורדים בראשות אלעזר בן יאיר השתמשו ברבים ממתקני מבצר מצדה. השתמשו במחסני המזון, ועשו שימוש במבנים השונים למגורים, מקוואות, מרחץ ובית כנסת.
החדר המרכזי של בית הכנסת מוקף בספסלי אבן. בשני בורות ברצפת החדר נמצאו קטעי גווילים מקראיים ובהם ”חזון העצמות יבשות“ מספר יחזקאל. ליד בית הכנסת נמצא ”סוגר המגילות“, שבו נתגלה אוסף נדיר של ממצאים מזמן המרד. בחלקו המערבי חדר קטן בו נמצא כיום ספר תורה של חב"ד, בו יושב סופר סת"ם ומדי יום עובד באתר.
בבית הכנסת של מצדה, אני אוהבת להקריא את דברי אלעזר בן יאיר, אל המורדים שעמדו בפני דילמה, להילחם עד מוות מול הרומאים, ליפול בשבי הרומאים, או להיכנע לעצתו של בן יאיר המנהיג- ולהתאבד, כנהוג באותם הימים:
"הוי אנשים גיבורי החיל! הן מני-אז קיבלנו עלינו, לבלתי עבוד את הרומאים, וגם לא אדונים אחרים, זולתי את אלוהים לבדו, כי רק הוא מושל האדם באמת ובצדק. והנה הגיעה השעה המצוה עלינו להשלים בפועל כפינו את משאת נפשנו, ואל נעטה בשעה הזאת קלון עלינו. ואחרי אשר בחלה נפשנו בעבדות שאין בה סכנה, לא נבחר לנו הפעם חיי-עבדות עם שפטים נוראים — והן זה יהיה חלקנו מאת הרומאים, אם נפול חיים בידם. כי הנה אנחנו היינו הראשונים להרים יד בהם, ואנחנו נשארנו האחרונים להילחם איתם. והנה אני חושב, כי צדקה עשה איתנו אלוהים התת-בידנו למות מות גיבורים בני-חורין, כאשר לא היה לאל יד אחיהו, אשר באה מפלתם כחתף. והנה גלוי וידוע לפנינו, כי מחר יבוא אידנו, אך הרשות נתונה לנו לבחור מות גיבורים, אנו ומחמדי-עינינו יחד. …על כן תמותנה-נא נשינו בטרם נטמאו, ימותו נא בנינו בטרם טעמו טעם עבדות. ואחרי כן נגמול איש לרעהו חסד גיבורים, ומה טוב ומה יפה יהיה בנשאנו את חירותנו אלי קבר, ולפני מותנו נשחית באש את הרכוש ואת המבצר. ויודע אני נכונה כי יתעצבו הרומאים אל לבם, אם לא יתפסונו חיים, ויבושו מתקוותם למצוא שלל. רק את הצידה נשאיר להם, למען תהיה לעדה אחרי מותנו, כי לא ספנו ברעב ובמחסור, כי אם בחרנו במוות מחיי עבדות, כאשר קיבלנו על עצמנו מראש." מתוך: קדמוניות היהודים, יוסף בן מתתיהו.
בורות המים, שבילי בורות המים, דגם תעלות המים ואגירת מי שיטפונות במצדה
צאו מבית הכנסת ופנו שמאלה. מימינכם תראו בור מים גדול חצוב בסלע, ובו מוצגות אבני בליסטראות בערימה. אבנים אלו נורות על ידי הרומאים בקרב לכיבוש מצדה בשנת 73 לספירה.
רדו במדרגות היורדות אל קצה החומה. שם תמצאו דגם מצדה ממתכת, בחלקו התחתון תמצאו ספלון למלוי מים מברז. כאן תוכלו להדגים את אופן אגירת מי הגשמים והשיטפונות בתקופתו של הורודוס. המים ניקוו מההרים אל תעלות ניקוז, התעלות הובלו המורד אל הצלע המערבית של מצדה. שם נאגרו המים הרבים ושימשו בכל עונות השנה את תושבי מצדה.
הפסקת שירותים ומים
במרכז רחבת אתר מצדה מצדה מבנה גדול ובו שירותים נקיים ומים.
מקווה טהרה במצדה
סמוך למבנה השירותים המודרני, תמצאו מקווה טהרה קטן מתקופת המורדים היהודים, שגרו באתר מצדה כשלוש שנים.
בית המרחץ ההורדוסי במצדה
בית המרחץ של מצדה הוא אחד מהמבנים המפוארים והידועים של מצדה. אופנת בתי המרחץ הגיע לישראל בתקופה הרומית, והמלך היהודי הורדוס, אימץ את מנהגי בית המרחץ והשתמש בהם באמנותיו הרבים.
בבית המרחץ של מצדה חצר קטורה גדולה, הפליאסטרה (palaestra) בה ערכו תרגילי התעמלות, ותחרויות קטנות. בכניסה חדר הלבשה, אפודיטריום (apodyterium). בחדר הבא מימין- ברכה קרה פריג'ידאריום (frigidarium). לאחריו חדר פושר, טפידאריום (tepidarium) למעבר אל החדר החם הסאונה הרטובה, הקַלְדַריוּם (Caldarium).
את המים חיממו בהיפוקאוסט (Hypocaust), תנור לשריפת עץ, שנמצא בחלקו המזרחי של החדר החם. את האוויר החפ הזרימו אל החלק התחתון של רצפת החדר החם, שהוא עיקרו של בית המרץ. האוויר החם חימם את הרצפה שנעשתה לוהטת. עבדים הביאו מים ושפכו על הרצפה הלוהטת, וכך עלו אדים ביצרו סאונה רטובה בבית המרחץ. בחדר זה עשו מסאג'ים, גרדו את הגוף ושפשפו אותו בשלל מסרקות ומברשות מיוחדות. כאן נערכו דיונים חשובים. וככלל, חדר בית המרחץ היה מקום למפגש חברתי ודיונים והרפייה.
האוויר החם עלה מהרצפה על צינורות חלולים מטרה-קוטה, והגיע עד לתקרה, כך נשמר האוויר החם בכל החדר.
הארמון הצפוני של הורדוס במצדה, תצפית מהממת לכיוון צפון ואל ים המלח ועבר הירדן
התצפית היפה ביותר ממרומי מצדה נערכת ממרפסת הספסלים והסככה שמעל לארמון הצפוני. כנראה אין אדם בעולם, שלא היה חולם על ארמון בלוקיישיין כזה מטורף, מעל לים המלח, עם נופי מצוק ההעתקים, מעל לנחל פרצים, מול הרי מואב. מטרף פשוט!
מזל שאנחנו תמיד עייפים בנקודה זו של המסלול, ורק נחים קצת, ולא מתחילים לתכנן את הווילה הבאה שלנו כאן…(-:
הארמון הצפוני של מצדה בנוי על שלוש טראסות על הצלע הצפונית של הר מצדה. הוא המרהיב שבארמונות הורדוס כולם, מהמם במיוחד והמעניין במיוחד. בכל מדרגה מהארמון חדר ששימש למטרה אחרת: ספרייה, חדר הסבה, מרחץ, וחלקם שימושים לא ברורים לחוקרים.
איך מגיעים אל מצדה למעלה – איך הכי כדאי לעלות למצדה?
עלייה רגלית בסוללה ממערב (לבאים מערד): למגיעים ממערב- מכיוון ערד– יש אופציה אחת לטיפוס למרומי מצדה- עלייה בשביל הסוללה הרומית. משך העלייה כ-20 דקות של טיפוס לא קל. אבל לא ארוך מדי, וניתן לביצוע בכל גיל כמעט. לא מתאים למי שהוא בעל קשיים בהליכה או מבוגרים מאוד.
עלייה רגלית בשביל הנחש ממזרח – מהצד של ים-המלח וכביש 90: העלייה הכי מאתגרת שיש אל מצדה. מתאימה למייטיבי לכת בלבד! האמת צריכה להיאמר, אני טיפסתי בשביל הנחש רגלית אל מצדה רק בימי התיכון העליזים. מאז ועד היום אני מעלה את הקבוצות שלי אל המצדה, רגלית רק דרך הסוללה המערבית, או באמצעות הרכבל במזרח.
העלייה הרגלית השביל הנחש אורכת לא פחות משעה. תעלו כ-300 מטר גובה, השביל נוח מאוד, ויש בו מדרגות, ומעקות בטיחות. באמצע העלייה יש מקומות נוחים לעצירה למנוחה. העלייה מאתגרת, אבל אפשרית ומתגמלת מאוד לאוהביי האתגר. בכל שלב בעלייה נפרסים מתחתיכם נופים מהממים של ים-המלח, אזור לשון ים-מלח, "הנהר הסודי" של ים-המלח, הרי מואב וממלכת ירדן.
עלייה ברכבל מצדה מיועדת לכולם: רכבל מצדה וכל אתר מצדה גם התחתון וגם העליון- מונגש ומותאם לנכים ולעגלות תינוק. כולם יכולים לעלות כיום אל מצדה וליהנות מהנופים הנהדרים שנשקפים ממנה. כולם יכולים לטייל בחלקו העליון של אתר מצדה, ולהכיר את פיסת ההסטורייה והארכאולוגייה מהחשובות בישראל ובעולם כולו.
רכבל מצדה החדש הוא מהיר ביותר, יעיל מאוד, ומצליח להעלות ולהוריד מאות רבות של מטיילים בשעה, ואלפי מטיילים ביום. עצם העלייה ברכבל מצדה היא עצמה אטרקצייה תיירותית מבוקשת מאוד ומוצלחת במיוחד.
לא תוכלו לפספס את מרכז המבקרים של מצדה, בחלקו התחתון והמזרחי של האתר:
את מרכז המבקרים של מצדה אתם לא רוצים לפספס בכל מקרה, אם לפי הסיור במרומי ההר, או לאחר הירידה ולאחר הביקור ברמת מצדה.
סירטון קצר חינם:
במרכז המבקרים של המצדה אני ממליצה מאוד על הסירטון הקצר והמעולה, שמוקרן כל 7 דקות, בחינם ולא תוספת תשלום, לכל המבקרים באתר.
מוזיאון מצדה- בתשלום נוסף:
לא חובה לבקר.
חנויות נוחות, מזכרות, מתנות וקשקושים, מסעדת מטיילים:
כדאי מאוד להיכנס ולעשות סיבוב, יש שתייה קרה וחמה, חטיפים, מסעדה טובה לאוכל איכותי לכמויות גדולות של מטיילים, מתנות ומזכרות יפות. קיצר שווה ביקור.
המופע הלילי של מצדה – חזיון אור-קולי מצדה: לחצו לכל הפרטים
המופע מתקיים בכל יום חמישי לאחר השקיעה, שינויים צפויים בעקבות נהלי קורונה.
ינואר-פברואר: המופע סגור
מרץ: המופע מתחיל בשעה: 19:30
אפריל-יוני: המופע מתחיל בשעה: 20:30
יולי-אוגוסט: המופע מתחיל בשעה: 21:00
ספטמבר-אוקטובר: המופע מתחיל בשעה: 20:30
נובמבר-דצמבר (תלוי מזג אויר): המופע מתחיל בשעה: 19:30
הקרנה לקבוצות אפשרית במועדים אחרים: בערבי ראשון, שני ורביעי בהזמנה מראש.
טלפון: 08-9959333 אימייל: masadaevents@npa.org.il
מסלולי טיולים מומלצים עבורך באזור
- נחל דוד, שמורת עין גדי
- נחל ערוגות
- נחל סלוודורה
- עין בוקק
- גן לאומי מצדה
- נחל חווארי מצדה
- עיינות צוקים (עין פשחה)
- נחל זוהר
- הנחלים זוהר-יזרח-רום
- נחל צפית תחתון: מסלול אתגרי למייטיבי לכת
- עין פרת על נחל פרת, ואדי קלט
- עין מבוע על נחל פרת, ואדי קלט
אהבתם את אתר "מטיילים עם ענת" ונעזרתם בו? לחצו כאן והעניקו לאתר דירוג 5 כוכבים ומשוב חיובי – כך תעזרו לאלפי גולשים נוספים למצוא דרכם ברשת ♥