טנזניה: מדריך מלא לטיול ספארי בשמורות הדרומיות של טנזניה - משהו שלא ממש שמעתם עליו
על השמורות הדרומיות של טנזניה כמעט לא מדברים. ישראלים לא ממש מגיעים אל השמורות הדרומיות המדהימות של דרום טנזניה – אבל הן מדהימות ומיוחדות, יש בהן מעט תיירים וזה מה שעושה אותן נעימות מאוד לטיול ספארי-טנזניה חווייתי במיוחד!
אנחנו שילבנו טיול ספארי שמורות בטנזניה למשך שבוע, ואחר עברנו אל האי הטרופי זנזיבר לספורט-ימי, טיולים, צלילה, הליכות על החוף ואל עומק הים בשפל, וסתם כיף בטן-גב (לא ממש הצטיינתי בספורט האחרון הזה..).
מי לא חולם לטייל בטנזניה בין פילים, אריות, היפופוטמים, זברות, ג'ירפות, קרוקודילים, אימפלות, חזירי יבלות, קודו, צ'יטות ואלפי עופות ענקיים ומיוחדים?
מידע שימושי למטיילים בטנזניה וזנזיבר
- מטבע: שילינג טנזני. לחצו למחשבון המרה והזמנת מט"ח מראש וללא עמלות
- טלפונים ורשת WiFi: כמעט בכל מקום יש קליטה סלולרית טובה, למעט בעומק השמורות. למלונות וגסטהאוסים וקאמפים יש ווייפיי לרוב טוב ונוח, ולפעמים גם מגבר בחדרים. תמיד כדאי לטייל בחו"ל עם סוללת גיבוי מלאה.
- טלפון לוויני, ביטוח, חילוץ והצלה: כשאתם טסים לאתרים מרוחקים, טרקים ומסעות רגליים, חובה, אבל ממש חובה להצטייד בטלפון לווייני עם תוכנית לחילוץ והצלה. אני ממליצה לכם על השירות של חברת מגנוס, שהם יעילים ביותר והיחידים בישראל שמגיעים לכל פינה בעולם ויתנו שירות מושלם למשפחה שלכם בארץ במקביל. לחצו כאן לבירור פרטים על טלפון לווייני שפעיל בכל מקום בעולם 24/7 ותוכנית חילוץ והצלה – במחיר הגיוני – שירות שיכול להתברר לכם בעתיד כמציל חיים ממש!
- ויזה לטנזניה: לא ניתן להיכנס לטנזניה בלי ויזה. הכי קל ומהיר לעשות ויזה דרך אתר ממשלת טנזניה, העלות 50$ לאדם.
- תחבורה וכבישים: הכבישים בטנזניה לא משהו, בלשון המעטה. בטנזניה נוהגים בצד שמאל. הכבישים הראשיים גרועים ביותר. צרים, מלאים מהמורות, גלי אספלט עמוקים. התנועה בכבישי טנזניה נובעת בעיקר ממשאיות תובלה ענקיות. בטנזניה תראו רק מעט רכבים פרטיים, ומעט אוטובוסים ציבוריים. מטיילים בודדים שוכרים רכבי שטח לנסיעות ארוכות בין השמורות – זהירות לא לדרוס חיות קנסות כבדים חלים על דריסת יונקים גדולים! רוב התיירים מגיעים אל השמורות בטיסות לשהיה של יום או יומיים בכל שמורה, ועוברים ליעד הבא במטוסים קלים. רכבי שטח של חברות טיולים טנזניות גם לא ממש נעים על הכבישים ברחבי טנזניה. יש קליטה כמעט בכל כביש. אבל לא קל לנווט עם גוגל מפס, כי לא תמיד האתרים והכבישים ובוודאי שלא כל דרכי העפר מוכרות לגוגל מפס. בכל מקרה, מומלץ להוריד מפות אל הטלפון כשיש לכם קליטה במלון, למקרה שתגיעו לאזור ללא קליטה.
- השכרת רכב: לחצו להשוואות השכרת רכב המשתלמות ביותר
- מחירי הדלק: מחיר הדלק בטנזניה קצת יותר נמוך מישראל. לרוב ניתן לשלם רק במזומן. בדולרים או במטבע שילינג מקומי. (לא יורו!)
- מחירי מלונות: לחצו להשוואת מלונות הכי שווים במחירים הכי משתלמים. בטנזניה אין הרבה מלונות ממש נהדרים. גם המלונות הטובים לא מגיעים לרמה שאתם רגילים באירופה. רמת הניקיון ירודה. אין מספיק מים חמים (בגלל בעיות חשמל). לא ממש מחליפי סדינים ולא מגבות. בדוק!. בזנזיבר תמצאו מלונות פשוטים וגם מלונות בינוניים טובים. היקרים ביותר שווים ממש, יושבים על החוף ים פרטי, מהמם. גם שם לא תמיד יש מספיק מים חמים ותנאי ההיגיינה לא משהו. אלכוג'ל! בטיולי הספארי לרוב ישנים בלודג'ים טובים או פחות טובים -תלוי במחיר שתשלמו. גם בלודג'ים ובקאמפים חסרים מים טובים לרחצה. לעיתים אין מים חמים כלל. אין חשמל, לעיתים גם אין קליטה. וההיגיינה….נו…אין למה לצפות.
- אוכל ומים: בעייתי. בגלל בעיות היגיינה אסור לשתות מי ברז בטנזניה. וחובה לשתות רק מים מינראליים. גם צחצוח שיניים עדיף לעשות במים מינראליים. לגבי מזון בטנזניה, אין מבחר מזון שאתם ממש רוצים או חייבים לאכול. החכמה היא לאכול הכי פחות ירק טרי שלא ניתן להסיר את קליפתו – כדי להימנע מזיהומים. אפשר לקלף תפוז, בננה, אבוקדו, קוקוס, אננס וכד'- ולאוכלם טריים. שאר הירקות עגבנייה, מלפפון- שקליפתם דקה או לא מתקפלת, עדיף לאכול רק מבושלים. המצלה חשובה ביותר בטנזניה, לא לצרוך כלל מוצרי בשר ולא מוצרי דגים. סכנת הזיהומים גדלה מאוד במוצרים אלו, בגלל היעדר אמצעי קירור וחוסר מודעות ותרבות היגיינה ירודה. אפשר לקנות מוצרים סגורים ויבשים בחנויות כמו חטיפים וביסקוויטים ושוקולד וכד'.
- מה ללבוש: טנזניה היא ארץ בתחום האקלים הטרופי. מה זה אומר? שתמיד חם בטנזניה. אין באמת חורף או קיץ. ההבדל היחיד הוא שיש עונה יבשה, שמקבילה לעונת הקיץ שלנו. ויש עונה רטובה שמקבילה לעונת החורף שלנו. אבל תמיד חם בטנזניה, והטמפרטורות לא יורדות מתחת ל-18 מעלות. ביום יכול להיות ממש חם, גם אם יורד גשם. בעונה היבשה גשמים יורדים בעיקר בלילה. חשוב מאוד לדעת, בגלל שטנזניה קרובה לקו המשווה, השמש נמצאת רוב מהלך השנה כמעט בזניט. וזה אומר שהקרינה בטנזניה פשוט מטורפת! אם חשבתם שבישראל הקרינה אדירה, אז בישראל זה כלום לעומת הקרינה בטנזניה. לכן, עדיף להיות עם שרוולים ומכנסיים ארוכים, והרבה-הרבה-הרבה קרם הגנה. גם אם אתם רק בטיול ספארי, השמש תשיג אתכם, ואתם עלולים להישרף בקלות בזמן קצר. לא כל שכן, כשאתם נמצאים בריזורטים וחופי זנזיבר, ונמצאים עם בגדי ים על החוף, שתיזהרו מאוד מהשמש הקופחת עם קרינה חזקה ביותר.
- איפה עושים קניות: בטנזניה קונים רק מזכרות קטנות פה ושם. פסלוני עץ, ציורי קנבס, תכשיטים פשוטים, בגדים קלילים, צעיפים וכאלו. ואתרי קנייה של תיירים לא תמצאו ממש בכל מקום כמו שאנחנו רגילים לראות בכל העולם. בחלק מהשמורות לא תמצאו אפילו חנות למפות, ולא תמצאו מזכרות. בזנזיבר ודאר א-סלאם תוכלו למצוא מזכרות.
- קניית קונכיות צדפים ומזכרות מהים: שימו לב! קיים איסור חמור לקנות, למכור ולסחור בקונכיות, אלמוגים, צדפות וכד' מן הים. בטנזניה החוק נאכף בצורה מוקפדת. כבר היו תיירים שקנו צדפות ענק מהממות, או קונכיות מטריפות- ונעצרו בנמל התעופה ושימו אלפי דולרים קנסות. אל תקנו ואל תמכרו לא צדפות ולא קונכיות!
- חיסונים, תכשירים נגד יתושים, תרופות: טנזניה היא ארץ עולם שלישי, כולם יודעים. טנזניה מהיותה ארץ טרופית וחמה כל השנה, מהווה חממה מושלמת להרבה יצורים קטנים נשאי מחלות זיהומיות וגם כאלו שסתם מחדירים לגוף האדם חומרים בלתי מוכרים לרפואה המודרנית, אבל גורמים לנפיחויות וכאבים מקומיים. בין היצורים הקטנים שמסוגלים לגרום נזקים רפואיים לאדם נמנים יתושים, זבובים, עכבישים, נמלים, פשפשים, קרציות ועוד. יצורים קטנים אלו מסוגלים להעביר אל גוף האדם חומרים ארסיים ורעילים שיוצרים גירויים בעור, או מעבירים חיידקים, נגיפים ופרזיטים שונים (שהם המסוכנים ביותר לאדם) ושלא נדע. לא כיף לקרוא את כל הרשימה הלא נעימה הזו, אבל צריך לדעת לאן טסים, ולמה להתכונן וממה להימנע וממה להיזהר.
- מרפאת מטיילים: לפחות חודשיים לפני הטיסה לטנזניה קבעו תור למרפאת מטיילים. לא תמיד תמצאו תור ממש בזמן הקרוב, לכן, אל תזלזלו בנושא, ותזמינו תור הכי מוקדם, כשאתם כבר בטוחים בטיסה שלכם. במרפאת המטיילים תתנו לרופא הטיולים מידע על יעדי הטיסה שלכם לטנזניה, והוא כבר יסביר לכם אילו חיסונים אתם צריכים לקחת. המלצה חשובה: קחו את כל החיסונים, גם אם יעלו לכם כמה מאות שקלים. בלי חיסונים לטיסה לטנזניה – המטייל המערבי חשוף מאוד להרבה מחלות טרופיות, חלקן חשוכות מרפא או גורמות לסבל רב, שלא נדע.
- פנקס חיסונים: חובה עליכם לשאת עמכם את פנקס החיסונים בתיק הנסיעה שלכם, צמוד לדרכון. בכניסה לטנזניה, בנמל התעופה ייתכן ותידרשו להראות אותו לפקיד משרד הבריאות הטנזני. במקרים שאין לכם חיסונים אחדים, ייתכן ויעבירו אתכם אל המרפאה לשם חיסון במקום, בשדה התעופה לפני הבידוק של משטרת הגבולות. לא מומלץ כלל!
- תרופות ותכשירים: כל מי שמטייל בטנזניה בגדר המלצת חובה ליטול כדור מלארון כל ערב לפי ההוראות. תכשירים נגד עקיצות יתושים, מומלץ לקנות רק בפארם בטנזניה, מיד עם ההגעה לכפר הראשון או לעיר הקרובה. התכשירים המקומיים הכי מתאימים לדחיית היתושים המקומיים. תתמרחו כל היום וכל לילה. בטנזניה, בכל מקומות הלינה יש כילות מעל למיטות, תתעטפו בכילות, ותישנו שינה שקטה ובלי עקיצות.
- מגע עם בעלי חיים וצמחייה: לא מומלץ לגעת בבעלי חיים וגם לא בצומח לא מוכר בטנזניה. בעלי חיים עלולים להיות נשאים של אורגניזמים ופרזיטים מחוללי מחלות, אחרים עלולים להיות ארסיים. וצמחים עלולים להיות צורבים או רעילים.
- אלכוג'ל: החבר הכי טוב שלכם בטיול בטנזניה. אל תתקמצנו!
- מצעים ומגבות: בטנזניה קיימת בעיה גדולה של אספקת חשמל מים נקיים. במרבית הקאמפים בהם תתארחו באזורי השמורות, וגם במלונות בזנזיבר ובערים אחרות, המים בברזים מזוהמים, ולא תמיד יש אמצעים מודרניים כמו מכונת כביסה לכיבוס קבוע של המצעים והמגבות שהם שמים עבורכם בחדרים. בקאמפים בשמורות וליד השמורות בכפרים המרוחקים, הכביסה נעשית בידיים בנהרות, והמצעים והמגבות שלכם שכובסו במי נהר מזוהמים – מיובשים על הסלעים והשיחים בשמש. פעמים רבות אתם תקבלו בחדרים מצעים לא נקיים, שעברו שימוש אצל אורחים לפניכם. גם אם תתארחו כמה ימים, לא תקבלו מצעים ומגבות נקיים, למרות שהם יהיו מקופלים יפה-יפה ונראים כמו נקיים מהמכבסה. הם לא! זו הסיבה, שקבלו המלצה חמה וידידותית – לטיול בטנזניה תביאו לעצמכם מצעים ומגבות מהבית.
- מים חמים במקלחות במלונות ובקאמפים: בגלל בעיות גדולות ומחסור במים בברזים, זרם המים עשוי להיות חלש. ולגבי מים חמים, יש קאמפים בהם אין די חשמל לחימום המים, ויציעו לכם מים חמים ממדורה, שיוגשו לכם בדלי. למים ריח של מדורת ל"ג בעומר, והם לא נקיים. אבל למקלחת אחרי הזיעה של יום טיול באבק ובשמש, לפעמים זה יותר טוב מכלום. כמובן- לא לשתות מהמים! יש מלונות, ואפילו מלונות טובים, שיש בהם מים חמים במקלחת, אבל גם שם הם נגמרים מהר מאוד. הכל מטעמי חיסכון בחשמל שאיננו זמין.
- צילום והסרטה: בטיולי הספארי בטנזניה לא תמיד תמצאו את עצמכם קרובים מאוד אל היונקים והעופות הנהדרים של טנזניה. לרוב תהיו במרחק של עשרות מטרים לפחות מבעלי הים. לכן, ההמלצה היא להצטייד במצלמות עם זום איכותי אופטי. הצילומים בטלפונים החכמים לא תמיד ייתן תוצאות טובות לבעלי חיים שנמצאים במרחק של עשרות מטרים מהמצלמה. אותו הדבר לגבי הסרטה, רצוי להצטייד עם זום אופטי איכותי.
כל האתרים והאטרקציות שבאמת חייבים לעשות בטנזניה וזנזיבר, לפי הסדר המומלץ:
טנזניה ארץ מהממת ביופיה הפראי. עיקר יופייה וערכה התיירותי מתרכז בטיולי הפארי בשמורות הטבע הענקיות, הסוואנות שרוחשות חיים של היונקים הגדולים והעופות המרשימים. בטנזניה יש גם שמורות עם יערות, נחלים ומפלים. וכמובן לטנזניה יש הר מיוחד בעולם וידוע – הקילימנג'רו – ההר האגדי והנחשק גם על מטפסיי הרים מקצועיים.
זנזיבר הוא אי קטן שנמצא במרחק שעתיים הפלגה מדאר-א סלאם בטנזניה, והוא משמש כאתר לנופש חופים, ספורט ימי וצלילות נהדרות.
טנזניה מיוחדת ביופי הטבעי שלה, היא ארץ עולם שלישי שמושכת תיירים מכל העולם, וכמובן גם ישראלים. גם אתם רוצים לחגוג על הטיול המדהים הזה בעולם, ומה שכתוב כאן יעזור לכם להבין לאן ואיך כדאי לטייל בטנזניה. אספתי לכם כאן חלק ממה שאתם חייבים לעשות ולראות בטנזניה וזנזיבר, יחד עם עצות וטיפים למטייל העצמאי.
מהי העונה המומלצת לטיול בטנזניה וזנזיבר?
אפשר לטייל בטנזניה וזנזיבר כל אורך השנה. אבל עדיף להגיע בעונה היבשה, או במעבר שבין העונה היבשה לרטובה.
העונה היבשה מקבילה לקיץ הישראלי, והעונה הרטובה מקבילה לחורף הישראלי.
מזג האוויר והאקלים בטנזניה וזנזיבר
טנזניה נמצאת באזור טרופי, סמוך לקו המשווה. האקלים של טנזניה הוא טרופי, ואורך היום כמעט לא משתנה במהלך השנה. כל השנה חם, והטמפרטורות לא נוחתות מתחת ל-18 מעלות צלסיוס. זו סיבה טובה להתפתחות מגוון עצום של יצורים, וביניהם גם מזיקים ופרזיטים, שהעולם המערבי לא מכיר. זו אחת הסיבות שיש לישראלים ומערביים בכלל, צורך בחיסונים ונטילת מלארון, וסיבה לזהירות בשמירת ההיגיינה האישית שלכם, והקפדה על טריות המזון שתצרכו בטנזניה וניקיונו, בארץ טרופית חמה זו.
גאוגרפיה וטופוגרפיה
לא נשכח את השיא החשוב של טנזניה בתחום הגאוגרפיה והטופוגרפיה: לטנזניה יש נכס, הר הקילימנג'רו, שנמצא בצפון טנזניה. הנקודה הגבוהה ביותר בהר הקילימנג'רו בגובה 5,895 מטר מעל פני הים, היא הנקודה הגבוהה ביותר בכל אפריקה!
בטיול הזה לא היה לנו זמן בתכניות לטיפוס על הקילמנג'רו, כי לא טיילנו בצפון טנזניה. אבל עוד הבטחתי לעצמי לחזור ולטפס עליו ביום מן הימים.
מפת טנזניה
כמה ימים כדאי לטייל בטנזניה וזנזיבר?
הטיול המינימאלי בשמורות בטנזניה יכול להימשך לפחות שבוע. פחות משבוע – פשוט לא תספיקו להגיע לשום מקום ולא תספיקו לראות הרבה.
אם אתם יוצאים לשבועיים לערך, עדיף שתצרפו לטיול בטנזניה גם את הגיחה לנופש באי טרופי עם חולות לבנים, עצי קוקוס, שיזוף חופים וספורט ימי, צלילות ושייט בזנזיבר.
טיול הספארי שלנו בשמורות דרום טנזניה, אוקטובר 2019
יצאנו מהארץ בטיסת קונקשיין, דרך אתיופיה, אדיס אבבה. נחתנו בטנזניה בדאר-א סלאם. בדאר א-סלאם שכרנו רכב שטח חזק, ומיד יצאנו בנסיעה אל שמורת סלו Selous game reserve.
הנכון הוא שמרבית המטיילים מגיעים אל השמורות הדרומיות הגדולות בטיסות יומיות שיוצאות מדאר-א-סלאם, אבל בני האמיץ, החליט על חווייה ייחודית בנהיגה עצמית ברכב שטח, למשך שמונה ימים בדרום טנזניה. לאחר תכנון ארוך מאוד וקריאה מרובה הוא ארגן טיול מטריף. טיול החיים לטנזניה.
החווייה של טיול עצמאי היא מיוחדת מאוד. אבל לא מתאימה לרוב המטיילים. מה גם שהנסיעות ארוכות מאוד, הכבישים בטנזניה משובשים. בין הכבישים הראשיים לפעמים מפרידים עשרות קילומטרים בדרכי עפר צדדיות, עם מהמורות, בורות ובוץ. עוברים בין כפרים אינסופיים ויערות גשם, סוואנות ושטחי חקלאות אדירי ממדים.
הרבה מקומיים מהלכים, נוסעים ורוכבים על אופניים ואופנועים או על בהמות לאורך הדרכים. הרבה משאיות שנוסעות בצורה לא זהירה במיוחד (בלשון המעטה). והכי חמור, שלא כל הדרכים מוכרות לגוגל מפס, וכאן כבר צריך להשתמש בתושיית הישרדות גבוהה, עצבים של ברזל, אמונה חזקה בדרך, אומץ וקור רוח. וכל זה, עם תכניות חלופיות על כל מקרה שהדרך מסתבכת, או לא בדיוק נגמרת עם סוף היום כצפוי. אז, כן, הטיול העצמאי בטנזניה מומלץ רק למטיילים מנוסים ועם הרבה יכולות שטח וניווט.
הנסיעה ארכה כ-6 שעות. ראשית לקחת לנו שעתיים לעזוב את כל אזור דאר-אסלאם והכפרים הנילווים לה לאורך קילומטרים רבים. הכבישים כאמור, משובשים, התנועה צפופה, אין חוקי תנועה, אלפי אופניים, אופנועים, משאיות, טנדרים, מיניבוסים, טוק-טוקים, הולכי רגל, ילדים מבית ספר, סוחרים, סבלים, נשים עם תינוקות על הגב וסחורה על הראש, וגם בעלי-חיים על הכבישים. באים, הולכים, חוזרים, חוצים, עמוסים בסחורות, צועקים, דוחפים, קיצר בלגאן ושמח…
אחרי שעתיים של נסיעה יצאנו לאזורים של הרים לא גבוהים במיוחד, וגבעות מיוערות. וחיפשנו את הדרך הפונה דרומה לעבר שמורת סלו. מצאנו את דרך העפר התחלנו לנסוע בה. מכל עבר כפרים מפוזרים. אין שטח ריק מבני אדם. הכל מיושב, מעובד, הומה אדם, ובעיקר הרבה הולכי רגל ואופנועים, דוכני פירות וירקות, לבני בוץ וחושות קנים. הדרך נעשתה בוצית מהגשם האחרון, ולפנינו גילינו פקק תנועה של עשרות משאיות. מהר מאוד הבנו שהדרך חסומה.
התקדמנו קצת לבדוק מה קרה, והסתבר שהדרך הראשית המוליכה דרומה, ובה עוברות משאיות האספקה, הייתה כל כך בוצית, כך שמשאית החליקה, התהפכה, וחסמה את הציר הראשי. לא חזון נפרץ. במהלך הטיול, הבנו, שתאונות ומשאיות הפוכות על הכביש ולצידי הכבישים בטנזניה- הן חזיון רגיל, יומיומי ושגרתי למדי.
את אזור התאונה מסמנים באמצעות ענפי עצים עם עלים על הכביש, כאות לזהירות לנהגים המתקרבים אל אתר התאונה. לאחר בירור קצר, הבנו, שהיום כבר כנראה לא יפנו את המשאית, והדרך תישאר חסומה.
חזרנו על עקבותינו, ופנינו לדרך המשנית שמגיעה אל שמורת סלו. כמובן, חזרנו לאחור, והפסדנו שעתיים של אור יום.
מצאנו את הדרך השנייה, שוב דרך עפר, משובשת, בוצית, עמוסה אופנועים, הולכי רגל, ילדים שהולכים וחוזרים מי יודע מניין ולאן. אופניים עם סחורות, חמורים סחורות, סבלים עם סחורות, ומשפחות שלומות על אופנוע קטן ומקרע בדרך ה'בייתה' בסוף היום.
עם חשכה מצאנו עצמנו בדרך העפר משובשת, האוכלוסיות והכפרים מתמעטים. מכל עבר חשכה מוחלטת, ויערות דלילים מכל עבר. לא שאנחנו פחדנים, אבל הנסיעה אל הלא נודע במיוחד, לא ממש מרנינת לב, עם רכב חזק ככל שיהיה, בדרכים משובשות כשלפי גוגל מפס יש לנו עוד כ-150 קילומטר עד לקאמפ שהוזמן מראש. בחשבון פשוט עוד כמה שעות טובות של נסיעה בחושך, כשאפילו בני אדם לא ממש נראים בסביבה (לא שאותם אפריקנים מקומיים נוסכים בך ביטחון יתר….).
שמורת סלו Selous game reserve
לבסוף, בשעה 10 בלילה, הגענו אל אזור הקאמפ בשמורת סלו. במקרה גם הייתה קצת קליטה כשמצאנו עצמנו בדרך עפר צרה, מלאה שוליות עמוקות, עצי עד ענקים בכל עבר, ובעל הקאמפ, הזהיר אותנו, שבדרך הזו לשים לב לפילים שעלולים להגיח מבין העצים אל הדרך. נו…. מה נאמר…רק זה היה חסר לנו אחרי המסע… מפגש עם פיל עצבני באמצע הלילה…
כשהגענו אל הקאמפ היפו Hipo Camp, אם חשבנו שזהו, סוף לטלטלות, אז חשבנו… המארחים השחורים כלילה, היו יחפים והמתינו לנו עם פנסים. הם הסבירו לנו בחיוכים רחבים, שהקאמפ שהוזמן לנו, מצוי מעבר לנהר רופיג'י Rufiji River הגדול והרחב, ואליו אנו אמורים להגיע לאחר הליכה בג'ונגל, ולאחר שייט לחצייה אל עבר הנהר. וכן, חברים…. הנהר שורץ קרוקודילים רעבים, אבל השיט בטוח לחלוטין. לא לדאוג…
נו, מה… השארנו את הרכב ב'חניון' הבוצי של הקאמפ. את הציוד שלנו סחבו עבורינו המארחים הנחמדים. והתחלנו במסע לאור פנסים, לאורך הנהר, ובין עצי הג'ונגל, ליד בקתות נטושות. ממש מסע לילי קסום, עם קולות לילה של ינשופים, נחרות של היפופוטמים, צרחות של עופות לילה וקופים. ג'ונגל של ממש.
אל הסירה ירדנו במדרגות עץ חורקות, חלקלקות וחצי שבורות. הסירה שחיכתה לנו, הייתה מסוג של גרוטאה מקרטעת, עם מנוע רועש. המסע על הנהר ארך כ-20 דקות, והחצייה נעשתה במקום בו הנהר רגוע ופחות סוער.
נחתנו על הגדה שממול, אל הבוץ, כשמרחוק ראינו מעט אורות דלילים מנצנצים. שוב, הסבלים נשאו עבורינו את הציוד, וסוף סוף הגענו אל הקאמפ. קיבלנו שתייה חמה, וארוחת ערב דלה, שאני אפילו לא זוכרת מה היה בה, משהו כמו אורז וירקות מבושלים, אבטיח, לחם כלשהו וחמאת בוטנים. לא שהיינו צריכים יותר, בעיקר רצינו מקלחת ולישון.
קיבלנו את החדרים, שגם אליהם צעדנו בחושך, בבוץ לאור עששיות ומלווים. נכנסו אל הבקתות עם הוראות שלא להשאיר דלת פתוחה, כי הכל יכול להיכנס אליכם לחדר, החל מיתוש וכלה בקוף או אלוהים יודע מה עוד.
החדרים היו בעצם בקתת עץ העומדת על קלונסאות גבוהים מעל לבוץ שמסביב. במקלחת לא היו מים חמים, אז קיבלנו דלי עם מים רתוחים על המדורה, שריחם ריח ל"ג בעומר, ובתוכם כל מיני גיצים כבויים ועוד מי יודע מה….(טוב, זה כבר הזכיר אלי את 'המקלחת' בטיול באתיופיה, כך שהייתי מורגלת לתנאים).
איכשהו התארגנו לשינה. סביב לכל המיטות בטנזניה יש כילה, וחשוב מאוד גם להתמרח בתכשיר להרחקת חרקים ויתושים, וגם לסגור היטב את הכילה לקראת השינה.
מכיוון שהביקתה ניצבת על קלונסאות, כל תנועה בתך הביקתה מניעה מעט את הרצפה, וכל הלילה הבקתה נעה וזעה מכל סיבוב במיטות. באמצע הלילה התעוררנו לקול נחרות של היפופטמים שהסתובבו סביבנו, צוות של קופים העירו אותנו יחד שלל קולות לילה מעניינים, ולא לגמרי מרגיעים…
הבוקר המושיע הגיע. ויחד עמו שקט נעים ושלוות בוקר, עם צפצוף ציפורים שלוות, וקולו בני אדם בתעסוקת יום. התארגנו ויצאנו אל 'חדר האוכל', שהיה חלל גדול ופתוח, עם רצפת עץ מוגבהת מהאדמה. הגג בנוי קורות עץ אדירות וארוכות מאוד. ועליו קשורות בחוזקה ערימות מסודרות מאוד של קנים, זרדים, ועלי דקל ארוגים לכדי גג עבה ביותר וחסין לגשם.
ארוחת הבוקר האופיינית כוללת ביצים קשות או מטוגנות, מרגרינה, שוקולד למריחה וחמאת בוטנים. כמה ירקות דלים, אבטיח, פפיה טריה, בננות קטנות, לחם כלשהו. שתייה חמה מתרמוס. וזה בעצם מספיק ודי.
שמורת סלו Selous game reserve – נהר רופיג'י
את היום התחלנו בטיול שייט על נהר הרופיג'י. הנהר מצוי כ-200 קילומטרים דרומית לדאר א-סלאם .אורכו של נהר רופיג'י (בסווהילית Rufiji) הוא 600 קילומטרים. מקור המים העיקרי של נהר רופיגי' הוא נהר רואהה הגדול, והוא נשפך אל האוקיינוס ההודי מול האי מאפיה Mafia Island בדלתא ענקית. באזור שפך הרופיג'י מצוי יער המונגרובים הגדול בעולם.
בשייט על נהר הרופיג'י הטנזני, התגלו לנו המוני עופות מים נהדרים. קרוקודילים והיפופוטמים רבים ששורצים במי הנהר ומתקררים בהם במהלך היום החם. לאחר השייט של כשעתיים, שייט שהוא חלום לכל חובב עופות, חזרנו אל עם הסירה על החוף. אספנו הציוד ויצאנו לטיול ספארי עם הג'יפ שלנו בשמורת סלו הענקית Selous Game Reseve.
טיול ספארי רכוב בשמורת סלו Selous Game Reseve
המדריך שליווה אותנו בשייט המשיך איתנו גם אל טיול ספארי בשמורת סלו המיוחדת. נכנסנו אל השמורה מדרום-מזרח משער מטמרה Mtemere Gate Selous Game Reseve, ויצאנו למחרת ממצפון-מערב, דרך שער מטמבואה Matambwe Gate.
לאורך הציר המטוייל שבמרכז שמורת סלו נעים רכבי ספארי רבים. לאורך השמורה די הרבה קאמפים בתוך שטחה. ברחבי השמורה פזורים שדות תעופה רבים, שמאים אספקה ותיירים אל חלקיה השונים. לרוב התיירים מגיעים בטיסת בוקר אל השמורה, שם ממתינים להם רכבי הספארי עם המדריכים, ואז יוצאים לסיור רכוב ומחפשים את בעלי החיים הגדולים, האריות, הפילים, הג'ירפות, הזברות, היפופוטמים וקרוקודילים, ועוד ועוד….
מכיוון שלנו היה בטנזניה ג'יפ שכור פרטי משלנו, ביקשנו מהמדריך שייקח אותנו למקומות קצת אחרים, קצת מרוחקים מהכביש הראשי. כך יצא שהגענו אל שולי לגונות שיוצר נהר הרופיג'י הטנזני, נסענו בבוץ ושלוליות ענק. וכן… גם הצלחנו לשקוע בבוץ, שאחרי כחצי שעה גם נחלצנו ממנו. הקטע הוא, כשנתקעים בבוץ בשמורה בטנזניה, ומסביב סבך של שיחים ועצי סוואנה צפופים, לא ניתן להבחין בבעלי החיים העלולים להסתתר בסבך. זו הסיבה שהמדריך שלנו היה די לחוץ כשנתקענו בבוץ, במקום בו אין שדה ראייה נוח, והוא כל הזמן הביט וחשש מהאריות, שבוודאות ראו אותנו, בזמן שאנחנו לא יכולים לראות אותם.
לחופי הלגונות ראינו הרבה עופות מים, קרוקודילים, ובמי הלגונות הרבה היפופוטמים שמנים שמתקררים במים. בינו לסבך צצו ג'ירפות גבוהות ואציליות, עדרי אימפלות (הכי פושטים בשמורות טנזניה) רעו בנחת או חצו בריצה את הדרך. גם קבוצות קטנות של אנטילופה קודו הסתתרו בבושה בין השיחים. זברות נראו מדי פעם בקבוצות קטנות.
וההפתעה היא כמובן, האריות. במשך כל היום המדריכים בשמורות מחפשים עבור התיירים שלהם את האריות, לשם כך הם עוצרים את החברים ברכבים הבאים ממול, ושואלים: "ממבו, איפה הסימבה…". החלפת המידע משתלמת, ובסוף כולם מתרכזים בשטח שיחים פתוח למצחה, ובו נמצאות כמה לביאות וזכר אריה גדול. כולם נעצרים. שולפים מצלמות, כולם שקטים, דרוכים, מצלמים, מתפעלים. התחושה היא: עשינו זאת!
למחרת חצינו את כל שמורת סלו, יצאנו ממנה בחלק הצפון-מערבי, ועברנו לאזור אחר, דרך העיר הגדולה מורוגורוMorogoro , שנמצאת כ-200 קילומטר מערבית לדאר א-סלאם, ועשינו את דרכנו אל שמורת מיקומי Mikumi National Park. חציית שטחי הענק של שמורת סלו ארכו כמה שעות. ואחר כך הדרך בין יערות הגשם, שטחי החקלאות, הכפרים האינוסופיים, טיפוס על ההרים, וירידה אל הבקעות – היו חלק מהמם בטיול המאתגר – בניווט עצמאי, בעזרת גוגל מפות.
אבל לפעמים הדרך גם נעלמה מהמפות, ואז הסתייענו בניסיון שלנו בניווט, הבנת כיוונים טובה, קצת שאלות מהמקומיים, וצלחנו את השטח הענק, שלפני הטיול, היה בעיננו סוג של נעלם גדול, ולא בדיוק ידענו מה מצפה לנו במהלך הנסיעה.
שמורת מיקומי Mikumi National Park
הגענו עם ערב אל קאמפ מהמם, ממש ליד שמורת מיקומי, קאמפ באסטיאן Camp Bastian Mikumi. מומלץ מאוד ולא יקר! האוכל טוב, יש מים חמים, חצר יפה ונהדרת, בריכה יפה ואווירה נהדרת.
אחרי מקלחת טובה, לשם שינוי, ישנו שינה טובה יותר בחדרים אמיתיים. קמנו בבוקר רעננים לארוחת בוקר איכותית, ולקחנו כמובן, כל יום גם לאנץ' בוקס למשך היום. את היום העברנו עם מדריך מקומי בשמורת מיקומי. כאן כבר פגשנו את עצי הבאובב ענקים. עדרי פילים, עדרי בפאלו וגנו. עדרים ענקיים של זברות, וגם קבוצות גדולות של ג'ירפות. וכמובן, הרבה ההיפופטמים, קרוקודילים, וכמובן אריות. תמיד. חובה!
שמורת המפלים הגדולים אודזונגוואה בדרום טנזניה, בקרבת מיקומי Udzungwa Mountains National Park
אחרי לילה נוסף בקאמפ בסטיאן ליד שמורת מיקומי, יצאנו בנסיעה של כשעתיים, אל עבר שמורת המפלים הגדולים, אודזונגואה. היום היה חם מאוד. קיבלנו הדרכה טובה ממדריך צעיר נמרץ ונחמד. יצאנו לטיפוס על ההר ביערו גשם סבוכים, ובהם עצי ענק בגובה בלתי נתפש של עשרות מטרים מעל לראש. היכרנו עצים רבים, אילו מהם עצי תועלת, אילו עצים שניתן להשתמש בהם לרפואה, מזון לבעלי חיים או שימושים אחרים כעצה ועוד…
הטיפוס היה תלול, ונעשה מעט קשה בגל החום הרב, והלחות הרבה. בסופו של טיפוס הגענו לבריכה גדולה עם מים קפואים, למרגלות מפל בגובה 70 מטר. שם עשינו מנוחה, כמה תמונות נהדרות וירדנו בחזרה.
יצאנו בנסיעה של כ-4 שעות על לכביש A7, ממיקומי לכיוון צפון-מערב, אל העיר אירינגה. חצינו מישורי ענק, ויערות אדירים של עצי באובב ענקיים, מפוזרים כמו ענקים מתקופה עתיקה. העצים ההפוכים, כך הם נקראים בטנזניה. לנו באירינגה במלון פשוט. למחרת יצאנו בשעתיים נסיעה, בדרכי עפר טובות, אל מלכת השמורות של טנזניה- רואהה.
שמורת רוהאהה הגדולה Ruaha National Park - מלכת השמורות הדרומיות של טנזניה
גם אל שמורת רואהה מרבית התיירים מגיעים בטיסה מקומית מדאר-אסלאם, והם נשארים למשך יום אחד או יומיים בשמורה. אנחנו, כאמור הגענו בנסיעות ארוכות-ארוכות – אבל לגמרי מספקות, מעניינות, מאתגרות ונסיעות כאלו שעזרו לנו להכיר את טנזניה מבפנים. להכיר את הכבישים, הדרכים והאנשים מקורב.
שמורת רואהה היא ענקית, ומבקרים בה חלק בחלק קטן מאוד ממנה. אבל כמות בעלי החיים היא מהממת. ודבר נוסף, שחובה לעשות ברואהה הוא ספארי הליכה לאורך נהר רואהה. זו הרפתקה שאין דוגמתה.
בכניסה לשמורה שילמנו תשלום הגון, ויקר יותר מכל שמורה אחרת, אבל לגמרי מתגמל. שכרנו מדריך בשער השמורה, ויצאנו לסיור ספארי לאורך נהר הרואהה. עצרנו על הגשר הנודע של השמורה. מתחת לרגלינו היו עשרות קרוקודילים, היפופטמים, ואינספור עופות מים, עופות שחיים בסימביוזה עם היונקים הגדולים, עופות דורסים. בסך הכול בטווח העין זכינו לצפייה במבחר מטורף של עופות מים מהגדולים בעולם, חלקם יציבים בטנזניה, וחלקם עופות נודדים וחורפים בטנזניה.
ספארי בשמורת רואהה
את הסיור הרכוב המשכנו לאורכו של נהר הרואהה, וגם נכנסנו קצת אל סבך השיחים והעצים של הסוואנות. את הדרך חצו בשלווה סטואית עדרי פילות עתיקות עם גורים, שקטים, רגועים ושלטניים על סביבתם.
מדי פעם גם הגיח אל הדרך פיל צעיר, בודד או כחלק מלהקת בנים קטנה. פילים כאלו נוהגים להתרגז על כניסת זרים לתחומם, לא אוהבים ג'יפאים, ולא אוהבים אורחים לא רצויים, כבני אדם סקרניים. פילים אלו מתריסים אל מול אורחי הסוואנה הרכובים על גלגלים. ולפעמים הם מתעקשים לחסום את הדרך: "עד כאן חביבי. כאן אני הבוס. נראה אותך עובר אותי!" כן. יש להם לפילים מן חכמה כזאת עתיקה, תבונה אנושית משהו, וקצת תכונות של ערסים עקשנים באמצע הכביש.
בקרב המוחות האפריקני הזה, המדריך תמיד אמר לנו להירגע. הכל בסדר. הפיל לא מסוכן. כל זמן שאוזני הפיל שמוטות ולא זקורות – הוא לא מאיים באמת. הפיל בסך הכל משחק משחקי כוח על השליטה במרחב.
אחרי דקה ארוכה של מאבק סבלנות שקט ועצור, פנים אל פנים מול פיל אפריקני מתריס כזה, הפיל מוותר, כמו נמאס לו. אבל לא לפני שהוא מודיע בקול זועף, ומנער את ראשו בחוסר שביעות רצון, מצמצם עיניים בזעם קשוח, גוער בנו היטב על שעצבנו אותו, מסביר שהוא ממש לא מרוצה מהמצב, אבל, יאללה, אתם, אין לי זמן בשבילכם כל היום…. וממשיך בדרכו וחוצה את הדרך לצידה השני בשלוות ענקים, ונעלם בסבך.
לצד נהר רואהה המדריך זיהה התקהלות רכבים. התקהלות כזו היא סמן לתצפית של קהל תיירים על נקודת עניין, בדרך כלל אריות. אף אנו עצרנו כמה מטרים מעל גדת נהר רואהה. למרגלותנו, על גדת הנהר רבצו שלוש לביאות וכמה גורים השתובבו לידן. את עיננו צדה לביאה אחת עם גור מתוק, שהלך אחריה לכל מקום בו היא נעה. הלביאה ירדה ללקוק מים מן הנהר בכריעה, אחריה כרע גם הגור ולקק. האם עבר בהילוך מלכותי אל הגדה השנייה, ואחריה צעד בשלווה גם הגור.
בהמשך הסיור חלפנו על פני מאות עצי באובב זקנים ובאים בימים, שיש האומדים את גילם במאות ואפילו אלפי שנים. סוקולנט ענק ממשפחת החלבלוביים Europhobia candelabra. צד הדרך ראינו חזירי יבלות (הלא הוא פומבה Pumbaa מ"מלך האריות"), אנטילופה קודו, תרנגולות פניניות הקסדה, יונים, תורי צווארון, פרנקולין, זברות, ג'ירפות, קופי בבון.
ואת מי לא ראינו, אבל ממש ממש ממש רצינו לראות? את הצ'יטה. לא. לא ראינו. בשביל לצפות בצ'יטה בסוואנה, יש מצב שאחזור אל השמורות הצפוניות של טנזניה, שם היא מצויה יותר.
לאחר ששבענו ממראות היום, ומכיוון שהשמורה נסגרת בשעה 18:00 ליציאה אחרונה, מיהרנו לכיוון היציאה. לא עזבנו השמורה לפני שהזמנו ושילמנו עבור סיור למחרת בשעה 06:00 בבוקר, עם פתיחת שמורת רואהה, לספארי רגלי מאתגר וחווייתי.
היה מוזמן לנו לילה בקאמפ מחוץ לשמורה, שמטבע הדברים, הקאמפים שמחוץ לשמורות זולים בהרבה. כשיצאנו מהשמורה היה כבר חשוך לגמרי.
שמורת רואהה מצויה בלב סוואנות אדירות, ובמרחק של שעתיים נסיעה מצויה העיר הקרובה ביותר. אבל כפרים וכפרירים והתיישבויות אדם רבות מצויות סביב סביב. חלק מהתושבים שסביב השמורה פונו מהשמורה, על מנת לאפשר שמורת טבע סטרילית מבני אדם, והם קיבלו שטחים חלופיים מחוצה לה.
מכל עברי השמורה ובתוכה דרכי עפר רבות, חלקן טובות ואחרות בוציות לאחר הגשם, חוליות מאוד או משובשות לחלוטין. חיפשנו את הקאמפ שלנו בגוגל מפס, ואכן הוא נמצא. ניווטנו עם הרכב לפי גוגל במשך כשעה. כעבור שעה, נעלמה הקליטה, ולא ממש ידענו לאן להמשיך, כי גם הקאמפ היה מסומן שאיזהו מקום ללא דרך ידועה לגוגל מפס. נותרו לנו הכוכבים, קור הרוח של בני, ידיעה ואמונה שאנחנו ממש קרובים.
אחרי שיטוטים בחשכה מוחלטת, כשרק אורות הרכב לרשותנו, מצאנו שילוט דהוי על לוח עץ לכיוון הקאמפ. הסתובבנו עוד קצת בחושך בן דרכי החול עמוק, ובסוף הגענו. הכל חשוך, אין נפש חיה. היה קצת מוזר האמת, ולא ממש נעים. היינו כבר עייפים, רעבים, מזיעים ודי, רוצים לאכול וללכת לישון. מה גם שרצינו לקדים לישון, כדי לצאת ב-5 בבוקר ולהגיע בזמן לסיור הספארי הרגלי בשמורה.
למרבה הפלא, פתאום הגיחו שני אנשים, והם תמהו יותר מאיתנו, כי לא הייתה קיימת אצלם הזמנה. מפה לשם, טלפונים עם מנהל הקאמפ, חיכינו הרבה זמן, ולבסוף הם הבינו שחייבים לתת לנו חדרים, לא לפני שכל החיוב ירד בוויזה.
ארוחת ערב (שהייתה ממש דלה, רק אורז ומים, כי אין בקאמפ כלום כשאין אורחים) הגיעה מאוד באיחור, ואני ויתרתי והלכתי לישון כבר בלי. מי יכול לאכול בעייפות כזו, ובאסה כזו. הקאמפ הוא ביקתות עץ על קלונסאות גבוהות, שמגביהות את הבקתה מהסביבה. ליוו אותנו שני עובדים, והאחד מהם היה מואסי, שומר חמוש, לבוש כמיטב המסורת המאסאית, אדום צבעוני ומרשים. קיבלנו מכשיר קשר לכל מקרה של צורך בעזרה.
הוסבר לנו היטב, שאין אישור לצאת מהחדר לא ביום ולא בלילה ללא ליווי מסאי, כי מסתובבים בשטח אריות, והקאמפ לא מגודר. נו… רק זה היה חסר לנו. למרבה המזל היו מים חמים במקלחת, והמיטות היו סבירות. נרדמנו ברגע.
בבוקר השכמנו, קראנו בקשר למסאי שיבוא לקחת אתנו ויצאנו אל הרכב עם הציוד. נפרדנו, לא לפני שקבענו מקום בתוך שמורת רואהה לקבל ארוחת בוקר וצהרים, כי בקאמפ, כאמור, כשאין אורחים אין כל אספקה למעט אורז ומים.
נסענו אל הכניסה לשמורה, והגענו כמה דקות אחרי 6 בבוקר. אבל בזמן טנזניה, ממש הקדמנו. והרי אתמול המדריך הסביר לנו, שממש חשוב להגיע מוקדם בבוקר לספארי הרגלי, על מנת שנוכל לצפות במקסימום בעלי חיים, לפני שהשמש עולה וכולם נעלמים והולכים לצל? אז אמרו…. כל הצוות ישן עדיין, כולל השומרים, כולל מנהל הקופות, כולל המדריך והמאבטחים שלנו.
נו טוב. התעוררו בסוף, שפשו עיניים, ובשעה 6 וחצי נכנסנו אל השמורה.
החננו את הרכב ליד מנחת המטוסים הראשי ומינהלת השמורה. התלוונו במדריך ושני ריינג'רים, צעיר ומבוגר מנוסה וביריון רציני. לשני הריינג'רים היו רובי צייד מטורפים, עם כדורים שיכולים להרוג פיל (מה שנקרא להרוג פיל).
לפני היציאה לטיול, הצטיידנו במה שהיה לנו בתיקים, קצת פרות יבשים וכמה ביסקוויטים, מים, כובעים, קרם הגנה ונעליים גבוהות. האמת, שממש, ממש לא ידענו לקראת מה אנו הולכים. ממש לא ידענו. וזה כל הכיף בעצם.
הריינג'ר המבוגר אמר לנו שהוא הולך ראשון. אחריו אנחנו, ולבסוף המדריך ואחרון הריינג'ר הצעיר. הריינג'ר הצעיר היה בחור בהיר בצורה לא מובנת, נראה היה כמו מישהו מעורב מהמזרח הרחוק. לאחר שכבר נעשינו חברים, שאלנו אותו למוצאו, והסתבר שהוא בן של יוונייה שהכירה בחור טנזני, והוא גדל בטנזניה. הוא סיפר שמקווה להרוויח כסף כריינג'ר ולצאת ללמוד הנדסת סביבה וקיימות בארושה, עיר ההשכלה של טנזניה. בתחומים אלו יש הרבה תעסוקה בשמורות בטנזניה.
הריינג'ר המבוגר נסך בנו בטחון-על, הסביר לנו ללכת בטור עורפי צמוד, לא להרים את הקול, ולהיות מאוד ממושמעים להוראותיו. הראה לנו כמה תנועות ידיים המורות לעצור, להמשיך קדימה, ללכת לאחור, ולבסוף גם הוראה לרוץ ולברוח. טוב. זה כבר התחיל להיות מלחיץ משהו.
יצאנו כבר כחום היום, בשעה 7 וחצי, השמש כבר גבוהה בשמיים, טמפרטורה של 32 מעלות, ולח. לו רק ידענו, שבשמש טרופית טנזנית, שמגיעה כמעט בזניט, ישר ב-90 מעלות מעל לראש, אפשר לקבל קרינה לגוף מבעד לבגדים הארוכים ואפילו להישרף ממנה – כנראה שהיינו מתמרחים בערמות של קרם הגנה. אבל לא ידענו זאת עד סוף היום, כשמצאנו שהאדמנו מקרינת השמש הטנזנית החזקה והישירה גם מתחת לבגדים.
קיצר, יצאנו לספארי הרגלי, והיישרנו דרכנו אל עבר ערוץ נהר רואהה הגדול. הנהר רחב מאוד, ואפילו בסוף העונה היבשה עדין זורמים בו מים. המים רדודים, ומתפצלים לערוצים קטנים, מתפסקים לנחלי משנה בין סלעי ענק ובריכות קטנות ומעט יותר עמוקות. המראה נהדר, ושלל בעלי החיים, היונקים הגדולים, הזוחלים הקדמוניים והעופות נראים למרחקים.
היתרון בטיול ספארי בשמורת רואהה בסיום העונה היבשה הוא האפשרות לצפות בריכוז גדול של בעלי חיים שנמשכים אל המים המועטים המצויים במרחב האינסופי של יובש מוחלט בסיום העונה היבשה.
הפילים החכמים יודעים למצוא גם מים מתחת לאדמה, בעזרת כישורי הזיכרון ארוך הטווח שלהם. במחקרים הסתבר שפילות מנהיגות זוכרות בורות מים משנים רבות לאחור, בעת שהן היו צעירות והובלו אל בורות המים הללו, על ידי מנהיגה מבוגרת קודמת. הפילים יודעים גם לחפור בורות ולהגיע למים שמתחת לפני הקרקע, ולהרוות צימאונם ולצנן עצמם בעזרת המים, גם באזורים שוממים מנחלים או מעיינות. בורות המים שהפילים מגלים, עוזרים גם לבעלי חיים אחרים למצוא מים, לאחר שהפילים עזבו אותם.
נהר רואהה הגדול מושך אליו את בעלי החיים של הסוואנה, והמראה המרוכז של אלפים ועשרות אלפים של פרטים הוא מרשים ביותר. מעניין ביותר לציין את השקט והדממה בה הטבע מתנהל. הרמוניה מושלמת ששוררת בטבע, בין מינים רבים של בעלי חיים שונים, קטנים, גדולים, עופות יונקים, זוחלים ועוד. כשהאדם מגיע עליו להשתלב בשקט, בזהירות, בלי להפר את האיזון העדין שבין כל מרכבי השלמות הפסטורלית והמגוון הביולוגי העצום.
ירדנו קרוב לערוץ. הולכים בטור, צמודים, בדממה. מדי פעם הרינג'ר המבוגר הראה לנו עקבות פילים, אריות, קופים, היפו. גם את גללי הצואה וסימני שתן שלהם ראינו והיכרנו.
האתגר העיקרי בטיול ספארי רגלי לאורך נהר הרואהה נובע מהרצון לשילוב של כמה עניינים חשובים: השאיפה ללכת לאורך הנהר ולהתקרב אל בעלי החיים, לא להבהיל אותם, לא להרחיק אותם מאיתנו, לא לעשות פעולות חריגות של תנועות או קול כדי לא ליצור לעצמנו מצב מסוכן, להיזהר בעיקר מ: פילים, קרוקודילים ששורצים במים באלפים, להיזהר מהיפו שהם מהמסוכנים ביונקים הגדולים, ולהיזהר מאריות שזה עתה טורחים על טרף הלילה, כלומר לא לאיים על הסטייק של האריה – הוא מאוד קנאי לארוחה שלו, מטבע הדברים…
המעבר בין צדדי הנחל נעשה מעל לסלעים, מעל לחלוקי נחל, כשמצד אחד בריכת קרוקודילים והיפו במרחק של כ-20 מטר, ומהעבר השני, עדר פילות במרחק של כ-200 מטר. ומי יודע אם אין אריות על הגדה שמסתרים בתך העשב היבש שבין השיחים, שצבעם זהה לצבע הצהוב השולט וצבע האדמה הצהבהבה והיבשה. אי אפשר לראות אריות. פשוט אי אפשר. גם הריינג'ר לא רואה אותם כשהם בתוך הסבך!
באמת, אני יכולה להגיד, שזו אחת החוויות הכי מעניינות שהיו לי בחיים. מאתגר את עצבי הפחד. מאתגר את היחסים שלנו כקבוצה מול הביטחון העילאי שנסכו עלינו הריינג'רים, ששמרו עלינו מלפנים ומאחור. ומהצד השני באמת התקרבנו למקסימום שאדם יכול להתקרב אל תנין היאור, היפו, פיל ואריה בטבע- מבלי לגרום לו לבהלה, או לגרום לו לרצון לתקוף אותנו.
זו אמנות הבלתי אפשרי – שנלמדת רק בחיים עם הטבע מיום שבו נולדת בטנזניה, וגדלת עם החיות הגדולות ביומיום. כך אתה מזהה כל תנועה, ניד עפעף, תנועת אוזן, רקיעת רגל ומנוד ראש – ויודע מה בעל החיים חש, ומה הוא עומד לעשות בכל רקע נתון. הריינג'רים והמדריכים יודעים לפענח בקלות אם בעל החיים רעב ועצבני וכדאי מאוד שלא להרגיז אותו עוד יותר, או שבע ושליו, ואפשר להתקרב אל לביאה שבעה בלי חשש, אפילו לכדי שני מטר מרחק, בצורה שקטה ורגועה לחלוטין.
מהפילים גם צריך להיזהר. פיל עצבני הוא חיה מהירה ודוהרת בעצמה של טנק, ודבר כזה אף אחד לא רוצה. כדי לא להרגיז פילים, צריך לשמור על מרחק גדול של כמה מאות מטרים מהם. לפילים חוש ריח מפותח ביותר, והם מריחים בני אדם ממרחקים. ריח בני האדם מגיע אל הפילים באמצעות הרוח, ומדידת כיוון הרוח עזרה לריינג'ר לדעת אם הפילים מזהים אותנו ממרחק של כחצי קילומטר או שא. מכיוון שהרוח נשבה מהכיוון שלנו לכיוון הפילות שהיות בדרכן אל המים, הריינג'ר העביר אותנו אל הגדה השנייה. כמובן, שנזהרו שלא לחצות על ראש של קרוקודילים….
כן. זה היה מעניין ביותר. כי מותר להתקרב אל ברכת תנינים (קרוקודילים) עד כ-20 מטר מהמים. אם תתקרב יותר, התנין יכול להגיח מהמים אליך במהירות שיא שלא תספיק אפילו להגיד "שלום עליך רבי" או "ג'ק רובינסון". אבל למעלה מ-20 מטר זהו טווח שתנין יאור לא יטרח לנסות להגיע לבן אדם.
הקרוקודילים חיים בבריכות בסימביוזה מעניינת עם ההיפו. ההיפו, בניגוד לתנין, דווקא כן יכולים לצאת לתקוף בן אדם מחוץ למים, ביציאה דרך גדה חולית רדודה, ואליהם אסור להתקרב במקרה כזה, וצריך לשמור על מרחק יותר גדול בהרבה. ההיפו עלול לצאת מהמים לתקף בן אדם במהירות אדירה וקטלנית. במקרה של התקפה, ההיפו ירוץ ישירות אל האדם וימחץ אותו כמו זבוב. אומרים שההיפו כל כך טיפש שהוא רץ רק ישר, אז אם אתה רוצה להינצל מהיפו שרודף אותך, פשוט תרוץ הצידה, וההיפו כבר יאבד אותך. לא בדקנו את אמיתות העצה…
היפו לא יכול לצאת מהים בברכה שמוקפת בסלעים גבוהים. גופו מסורבל וכבד, והוא יכול לצאת מהמים רק באזור של חול או סלעים נמוכים מאוד. במקרה של בריכת היפופוטמים מוקפת בסלעים אדירים ניתן להתקרב ולצפות על ההיפו ועל חבריהם הקרוקודילים מקרוב יחסית. עדיין מרגש לדעת שאתה חי על זמן שאול בקרבת אותם יצורים.
בין ההיפו והקרוקודילים מתקיימים יחסי שיתוף. ההיפו בוטשים במים ומעלים יצורים מהקרקעית שהקרוקודיל יכול לאכול. ומצד שני הקרוקודילים מספקים להיפו הגנה מטורפים גדולים. ההיפו חיים במהלך היום ברביצה במים, שוחים לאיטם נוחרים, מתכתשים זה בזה, צוללים ויוצאים לנשום. סתם חיים כאלו של בטלה. אבל בלילה, כשהשמש יורדת, והאוויר מתקרר הם מסוגלים לצאת מהמים המצננים, ועולים ליבשה אל זלילת הלילה הגדולה. כל היפו צורך 40 קילוגרמים של ירק בכל לילה. כדי לאכול כל כך הרבה, הם צריכים לאכול לילה שלם בלי הפסקה. עבודה לא שוטה בכלל! בלילות ההיפו שיוצאים מן המים גם נחשפים לטורפים הלייליים הגדולים, החתולים הגדולים. המסוכן ביותר הוא האריה.
בבוקר הטיול שלנו, ראינו אריה מבתר גופת היפו ענקי שניצוד בלילה. האריה קנאי מאוד לסטייק הטרי שלו. והוא ימשיך לאכול ממנו במהלך כל היום, עד שישבע לחלוטין. בזמן שהאריה אוכל מטרפו, כבר מתאספים סביבו בסבלנות רבה העופות הדורסים, אוכלי הפגרים הידועים: הנשרים והחסידה המכוערת הגדולה, המרבו האפריקני, שמתנהגת ממש כאילו היא נשר, וממתינה לתורה לאכול משאריות המלך.
המשך ספארי רגלי בשמורת רוהאהה הגדולה Ruaha National Park - מלכת השמורות הדרומיות של טנזניה
בקטע הזה של האריה ונבלת ההיפופטם, הגיע עת מעניינת ומותחת במיוחד מהלך הספארי הרגלי בשמורת רואהה. אנו צעדנו על הגדה הימנית של הנהר.
באזור הגדה הימנית, ממש מולנו, הייתה קבוצה של פילות עם כמה גורים, בדרכם אל המים, לשתות ולהצטנן. במים כבר היה אריה על טרפו. על גדה הימנית לפנינו, במרחק של כ-300 מטר, רבצו גם עוד אריות, אולי לביאות, כולם ממתינים לתורם לביס מהטרף.
המדריך שלנו, הריינג'ר המנוסה, עשה סוג של ניהול סיכונים.
לחצות את הנהר אל הגדה השמאלית לא יכולנו. במים היו תנינים לרוב, והיפופטמים רבים שמשחקים פרועים, של קפיצות במים והתלהמויות.
מולנו על הגדה נמצאים אריות ופילים. לאן הולכים? אחורה? ממש לא. לא בבית ספרו. נאחזנו בדממת חרדה. קיבלנו תדרוך להצטופף, להיות שקטים מאוד,לא לעשות תנועות מהירות ולא לנוע מהר. קיבלנו ריענון הוראות לגבי תנועות הידיים של הריינג'ר למקרה חירום, לעצור, ללכת אחורה או לברוח על נפשנו…
בינתיים, הפילות והגורים הספיקו לחצות את הנהר אל הגדה השנייה, השמאלית. בעיה אחת פחות. ככל שהתקדמנו על הדה, האריה יצא מן המים, מיישיר מבטים אינו, ובוחן את מעשינו. מסתבר שאריות מפחדים מבני אדם. האריות הרובצים, קמו מרבצם, בהו לעברנו, והחלו לנוע הרחק מהגדה, האריה שהיה במים היצטרף אליהם. בסך הכול, שלושה אריות.
האריות נעו לעבר הגבעה שלצד הנהר, וחיש נעלמו חרש בסבך העשב היבש והגבוהה ובין השיחים והעצים הפזורים. היה ברור לנו שהאריות צופים בנו, אבל אנו לא יכולנו לראות אותם.
כאן התחיל מאבק מוחות בין הריינג'ר לבין האריות. למרבה הפלא שלנו, תוך כדי עליית אדרנלין מטורפת, לב פועם ועירנות שיא, התחלנו ללכת בדיוק אל הכיוון אליו פסעו האריות, אל הגבעה שלצד הדגה.
המעשה היה בעינו הזוי עד כדי לא הגיוני. אבל הבטחון שהריינג'ר נסך בנו היה מוחלט! עלינו על הגבעה, לאט, הולכים חרש, חם מאוד, השמש קופחת והלב חרד. לא ממש הבנו מה המדריך עשה. אבל את ההסבר קיבלנו בהמשך.
לבסוף ירדנו לאט מהגבעה, חזור אל הגבעה, אבל ירדנו בהמשך הנהר, רחוק מהאזור בו רבצו האריות, ורחוק מגוויית ההיפו שניצוד. לאחר שירדנו אל הנהר, חצינו בזריזות, במים רדודים נטולי תנינים והיפופוטמים, אל הגדה השנייה. נשמנו לרווחה. עצרנו לשתות, לנוח, ולאכול משהו קטן שהיה לנו בתיק.
מה ההסבר למהלך התמוה של המדריך, כביכול לרדוף אחר האריות אל הגבעה? האריות נמנעים ממגע עם בני אדם, הם חוששים מבני אדם ולא מעוניינים בעימות, לכן הם נסוגים. אבל הייתה שם בעיה, לאריות היה צייד שהם טרחו עליו רבות, ההיפופוטם במים. הסטייק שלהם.
והאריות קנאים מאוד לארוחה שלהם. ואסור להתקרב אל הטרף. קרה כזאת אל הטרף נחשבת להתקפה, כניסה לטריטוריה ואיום קיומי עבור האריות. לכן המתבקש היה- ללכת בעקבותיהם אל הגבעה, ולרדת אל נהר רואהה הגדול, בהמשך, ולעקוף הרחק מהנבלה שבמים. גאוני פשוט!
לאחר ההפוגה עשינו דרכנו חזור על הגדה השנייה, בחזרה אל הרכב. את המשך היום בילינו בארוחת בוקר וצהריים בקאמפ במרכז שמורת רואהה. משם המשכנו לשיטוט ותצפיות בשמורה, ועל הגשר שמעל הנהר. האמת השקט הויופי משכו אותנו להמשיך ולהישאר ולא לצאת, אלא שהמדריך שירז אותנו לצאת לפני שהשמורה נסגרת, כדי שלא נקבל קנס על הימצאות בשמורה בשעות הערב.
חזרנו בנסיעה של כשעתיים אל העיירה אירינגה למנוחת לילה. למחרת יצאנו בנסיעה ארוכה של כ-8 שעות רצופות על הכבישים הבלתי אפשריים של טנזניה. בכביש החוצה את שמורת מיקומי, עצרנו לצילומים, למרות השלטים המורים על איסור צילומים מחוץ לשמורה, אבל לא היינו היחידים. בהזדמנות זו שכינו לראות אריות, נשרים, זברות, ג'ירפות, אימפלות ואנטילופה אילנד.
את היום סיימנו במלון בדאר-אסלאם. פעם ראשונה בטנזניה מיטות ללא כילות ומקלחת נורמאלית.
למחרת בבוקר יצאנו אל המעבורת בדרכנו אל האי זנזיבר. לשייט של כשעתיים בספינה מהירה.
האי זנזיבר - טנזניה
בערב הקודם לשייט קנינו כרטיסים לשייט המהיר. כשהגענו אל מסוף המעבורת עטו עלינו מכל עבר סבלים שהיו מעוניינים לעזור לנו בחינם. ממש לא האמנו להם, וטוב שכך. כי מי שלקח מהם שירות "חינם" בסוף שילם כהוגן. הצפיפות במסוף הייתה נוראית. הרבה טנזנים מקומיים בלבוש מסורתי, נדחקים מיוזעים, עם חבילות, תיקים, שקיות, קניות וציוד רב.
את המזוודות שלנו הנחנו במיכלים ייעודיים לעלות אל בטן הספינה למשך השייט. עלינו אל סיפון הספינה למחלקה רגילה. הספינה יצאה מהנמל של דאר-א-סלאם בצפירה אדירה, שאגת מנועים ועשן רב. לאט-לאט התרחקנו לכיוון צפון-מזרח. הספינה הגבירה מהירות והרוח על הסיפון התחזקה, וגשם עז החל לרדת.
כעבור שעתיים של שייט, שאת רובו העברנו בעמידה, רחוק מהמקומיים, כשאנחנו אוחזים באדיקות את התיקים שלנו, ועל הדרך גם מצלמים ואני מסריטה.
הנמל בנזנזיבר היה כבר אופרה יותר לחוצה ממה שהיה בדאר-א-סלאם. הדוחק, העומס, הצפיפות היו נוראיים. מכל עבר שלטי אזהרה להידבקות באבולה. בכניסה לבידוק הדרכונים נבדק החום של כול הנכנסים. די מלחיץ האמת. לא היה לנו חום ברוך ה' ועברנו את הבידוק.
לקחנו מונית אל המלון בחוף מזרחי של זנזיבר, מלון עם חוף פרטי, בריכה, דקלי קוקוס וחולות לבנים מול האוקיאנוס ההודי החם. הגענו בצהרים, היה חם, היינו עייפים, והייתה רוח חזקה, הים היה בשפל למרחקים שכבר כמעט לא ראו אותו. מראה יומיומי ומעניין ביותר בחופים המזרחיים של זנזיבר. קיבלנו החדרים, היו סבירים, ויאללה, בלי תלונות.
למרות הרוח העזה יצאנו לשוטט על החוף, לתור את האזור, להכיר מה האפשרויות לתעסוקה, ספורט ימי, צלילות, שייט, סאפ, קייט, לאן כדאי לטייל, איפה אוכלים, ובכלל – מה זה זנזיבר.
עשו השוואת מחירים להשכרת רכב המשתלמת ביותר, ממבחר גדול של חברות השכרה הגדולות בכל רחבי העולם