טיול מים בשמורת טבע נחל השופט - עין ריחניה: טיול לכל המשפחה עם ילדים, מעיינות מים, מפלים זורמים ומגלשות סלע, ברכות מים לשחייה ושיכשוך ברמות מנשה
כשאומרים עין ריחנייה מתכוונים לסדרת מעיינות על נחל השופט שמזרימים מים נקיים, יוצרים ברכות מים, מגלשות ומפלים, סבך ירוק של צמחיית נחלים ומים, קנה וסוף, פטל ותאנים
תשמעו חברים שלי, סדרת מעיינות 'עין ריחנייה' שנמצאים בחלקו העליון של נחל השופט, הם מהמקומות הסודיים והשמורים ברמות מנשה. ושמורים רק למי שמבין בטיולים ובשמירת טבע. אם הגעתם לקרוא שורות אלו, אתם כנראה חובבי טיולים רציניים ואפשר לסמוך עליכם, ולגלות לכם איך להגיע לפנינת הטבע ייחודית הזו. זכרו! החשוב ביותר בפינת יופי נסתרת זו של מפלים, ברכות ומים זו הוא שמירת טבע, שמירת הניקיון ושלמות האתר.
אופי מסלול הטיול במעיינות עין ריחנייה בנחל השופט העליון
- אופי הטיול: מעגלי, הלוך וחזור, או כאתר נקודתי
- משך הטיול: שעתיים ועד יום שלם של בילוי באתר
- דרגת קושי הטיול: מייטיבי לכת או להגיע עם רכב שטח 4X4
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: לא
- 4X4: כן
- צבע סימון שבילים בטיול: במפות השביל מסומן אדום. בשטח השביל מסומן כחול (מאי 2020)
- אורך מסלול הטיול: 1 קילומטר לכל כיוון
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים, בגד ים
- קליטה סלולרית: יש באזור קליטה. בוואדי של המעיין אין קליטה כלל
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות, ייתכנו מעט מים בסוף הקיץ
- מאפייני מים במסלול: מי מעין נקיים זורמים בנחל ובבריכות ובמפלים
- שירותים: אין
- שולחנות/ספסלים לישיבה: אין
- מים לשתייה: אין
- מזנון: אין
- חניון לילה: לא
- מחיר כניסה: ללא
- שעות כניסה: אין
- הערות מיוחדות: זהירות בהחלקה על הסלעים, זהירות בימי השיטפונות, בוץ כבד בימות הגשמים, המים בבריכות עמוקים לילדים ומחייבים השגחת מבוגר, אין שירותי הצלה הרחצה על אחריות הרוחץ, קחו עמכם את הפסולת
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל תחילת המסלול
מפת ניווט נסיעה אל עין ריחנייה ברמות מנשה
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם ברמות מנשה
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים בשמורת טבע נחל השופט: עין ריחנייה, ברכות המים הנקיות, מפלי המים והמגלשות
המסלול הרגלי בעין ריחנייה בנחל השופט מתאים לכל משפחה האוהבת לכת. המסלול שאתאר כאן הוא מעגלי, ואורך כשעתיים וחצי לפחות, כולל זמן בילוי בבריכות, ועדיף לתכנן חצי יום כיף וטיול מים מהנה לעין ריחנייה, הנחל הזורם, ברכות המים הנקיים, מגלשות הסלע הרטובות והמפלים. וכמובן להשאיר זמן לפיקניק בטבע, קפה שחור ותה צמחים.
המסלול המעגלי בעין ריחניה:
חניית רכב בתחילת המסלול: לחצו לניווט עם ווייז אל תחילת המסלול. את הרכב הפרטי שאיננו רכב שטח תשאירו צמוד לכביש 672, כ-300 מטר דרומית למושב עין העמק. על עמוד החשמל תראו סימון שבילים כחול (למרבה הבלבול הסימון במפות הוא אדום, מאי 2020). לכאן תחזרו בסיום הטיול.
(אם אתם עם רכב שטח רציני, 4X4, ולא בימי בוץ וגשם זלעפות, תוכלו להגיע למעיינות עם הרכב, לפי סימון שבילים אדום במפות, וסימון שבילים כחול בשטח. ואז תגיעו עם הרכב אל כל האתרים כפי שאתאר כאן למטה)
תחילת המסלול הרגלי: רדו עם דרך העפר הרחבה המסומן בכחול בשטח. הדרך משובשת אך טובה להליכה, ברמה בינונית+.
אל תשכחו לקחת עמכם ציוד לחצי יום טיול: כובע, קרם הגנה, מים, מזון, בגד ים, מגבת, ביגוד להחלפה, נעלי הליכה טובות, נעליים או שורש לכניסה למים (מומלץ מאוד שלא להיכנס יחפים למים).
אתרי עניין לאורך הטיול בעין ריחניה:
ברכת עין ריחנייה העגולה הראשונה היא ברכה די עמוקה, עגולה ומוקפת צמחיית מים ונחלים מכל עברייה. הצצה אל הברכה מתאפשרת מדק של עץ, המצוי בצל עץ ערבה גדול ויפה. אפשר לצפות ביופיה של הברכה דרך שני פתחים במעגל הסבך של צמחיית הגדות, הפטל הקדוש, הקנים והסוף הצפופים.
הברכה של עין ריחניה מלאה במי מעיין נקיים ונאסרה לכניסה ושכשוך מפני שהברכה והמעיין נמצאים בראשו של נחל השופט, והברכה מהווה בית גידול לטריטונים, דו-חיים בעלי זנב, נדירים המצויים בסכנת הכחדה. בכול מקרה המים בעין ריחניה עמוקים עבור ילדים, אין שירותי הצלה, והרחצה על אחריות המתרחצים בלבד.
לאחר צפייה בבריכה הראשונה, צאו ימינה בשביל שמעל הברכה, או פנו שמאלה עם שביל הרכב. משני העברים תגיעו אל המפלים והברכות הכייפיות הידועות של עין ריחנייה.
מפלי המים, מגלשות המים והברכות של עין ריחניה, התחנה השנייה שלכם, והחובה בטיול. שימו לב לשרידי טחנת קמח קדומה ממש ליד הכניסה אל המפלים המוסתרים הסבך של קנים, פטל ועצי תאנה. זהירות משריטות אכזריות של הפטל הקדוש!
אם הגעתם מלמעלה, תוכלו לגלוש עם המפלים במגלשות סלע רטובות, ולרחוץ כאן בברכות הנהדרות והמלאות מים בשנים גשומות. אם הגעתם מלמעלה, טפסו במעלה המפלים ומגלשות הסלע, ורחצו בבריכות המים הנהדרות.
בכל מקרה, תוכלו לבלות כאן לפחות שעה של כיף עם המשפחה והילדים. לעשות כאן פיקניק קטן מחוץ לסבך.
כמובן! השאירו המקום נקי, קחו האשפה עמכם, אל תשליכו באזור המעיין והטיול לא טישיו, לא שקיות, לא מגבונים ואפילו לא חומר אורגני ושאריות מזון כלשהו. תודה לכם על שמירת הטבע ואיכות הסביבה!
מסלולי טיולים מומלצים עבורך באזור עין ריחנייה ורמות מנשה
- נחל שלף ועין מחוללים
- נחל תנינים ומפלי נחל רז, ושיטפונות בחורף
- מאגרי גלעד – פירחה על נחל רז ברמות מנשה
- שמורת טבע נחל דלייה ויובליו
- נחל יגור: מסלול אתגרי וקשה היורד מעוספיה ועד לקיבוץ יגור
- גן לאומי בית שערים: מערות קבורה יהודיות מתקופת המשנה והתלמוד
- פארק נשר – נחל קטיע: מסלול מדהים בחורש הכרמל וגשרי כבלים תלויים
- טיול אל מערת אצבע שבכרמל: מערה מסתורים בלב יערות הכרמל
- טיול אל פסיפס הציפורים בקיסריה החדשה: פסיפס כזה טרם ראיתם
- טיול חלומי בחוף דור- הבונים: חופים מפורצים היפים בישראל
- טיול במדרחוב של זכרון יעקב: סיפורי ראשונים, גלריות ומסעדות
- טיול בטיילת של נחל חדרה המשוקם: טיול קסום ליד הנחל ועל חוף בראשית
- טיול בגן לאומי קיסריה: עיר רומית-ביזנטית יפה קמה לתחייה על חוף הים התיכון
- טיול בשמורת טבע נחל תנינים: סכרים על מים סוערים
- חוף אקוודוקט ואמות המים הרומיות
- חוף דור-נחשולים
- עין הוד כפר האמנים בכרמל
מרחב ביוספרי רמת מנשה
במרחב הביוספרי רמת מנשה שטחי מרעה, שטחי חקלאות, יערות נטועים ויערות אלון טבעיים, מגוון ביולוגי גדול של יונקים, עופות, וצמחייה טבעית, חלק מהמינים נדירים בישראל ובעולם. ערכו הכלכלי והשפעותיו של מרחב ביוספרי זה נידונו באריכות.
לפעמים משווים את האזור ומכנים אותו "טוסקנה של המזרח התיכון". במרחב הביוספרי רמות מנשה נכללים 13 יישובי המועצה האזורית מגידו, שהם 9 קיבוצים, 3 מושבים ומושבה אחת. הישובים הם: אליקים, גבעת עוז, גלעד, דלייה, הזורע, יקנעם מושבה, מגידו, מדרך-עוז, משמר-העמק, עין-העמק, עין-השופט, רמות-מנשה ורמת השופט.
הגאולוגיה והידרולוגיה של רמות מנשה
שטח האזור: 244,000 דונם.
אזור רמות מנשה הוא קער גדול, שמפריד בין קמר הר הכרמל לבין קמר הר אמיר (רכס אום אל פחם בוואדי ערה).
אזור רמות מנשה שייך לקער גדול שמצוי מקיסריה לחוף הים התיכון, ועד לגבעות אלונים-שפרעם שבמערב הגליל התחתון. גובהו הממוצע של אזור רמות מנשה הוא 250-300 מטר מעל פני הים. ושיאו הוא בגובה 400 מ, על גבול ואדי-ערה – נחל עירון, בדרום מזרח האזור (ליד מוסמוס).
המיסלע של רמות הוא סלע קירטון רך מתקופת האיאוקן, תצורת עבדת.
משקעים: כמות המשקעים רבה יחסית, ומגיעה ל- 650-700 מ"מ בשנה. המשקעים הרבים והמסלע הרב מתאפיינים ביצירת גבעות רכות ועגלגלות, המזכירות את נופי שפלת יהודה במבנה שלהן, אך התכסית הצמחית שונה. כמויות המים ניגרות מראשי הגבעות ומאזור קו פרשת המין , יצרו ואדיות ועמקים רחבים ובהם אדמת סחף כבדה וטובה לחקלאות, למרעה וחורש.
קו פרשת המים עובר בחלקה הגבוה של במת הרמה, החל ממחלף אליקים – רמת השופט – עין השופט בכיוון צפון-דרום, ועד אזור מוסוס בואד יערה. כך שקו פרשת המים עובר לרוב ממזרח לכביש 672, כביש שחוצה את מרחב רמות מנשה ממחלף אליקים לכיוון קיבוץ גלעד.
חלקו המזרחי של אזור רמות מנשה מתנקז אל הים התיכון דרך עמק יזרעאל על ידי הנחלים: נחל השופט, נחל משמר העמק, נחל גחר שכולם נשפכים אל נחל הקישון.
חלקו המערבי של אזור רמות מנשה, מתנקז אל הים התיכון דרך יובלים ונחלים אחדים (נחל עדה, נחל רז, נחל שלף, נחל תות, נחל מועד, נחל מנשה) שכולם מתנקזים אל נחל דלייה ונחל תנינים.
חתך הרוחב של רמת מנשה הוא א-סימטרי: מורדותיו המערביים של האזור הפונים כלפי מישור החוף, הם מתונים וארוכים. בניגוד אליהם מורדות אזור רמות מנשה הפונים לכיוון מזרח, הם תלולים יותר וחריפים יותר. המורדות המזרחיים יורדים בתלילות יחסית אל מישור עמק יזרעאל.
מעיינות ברמות מנשה: ברמות מנשה בוקעים עשרות מעיינות של מים טובים. חלקם מהמעיינות פעילים בכל עונות השנה, חלקם פעילים רק בעונת הגשמים והאביב.
המעיינות מוכרים כבר בעת העתיקה, ונוצלו על ידי הורודס בתקופה הרומית לאספקת המים אל העיר הקדומה קיסריה. החל במערכות של ניקבות, תעלות מים ופירים באזור פארק אלונה מי קדם, מפעל המים של נחל תנינים, ואספקת המים לעיר קיסריה באמצעות אמות המים, הגבוהה והנמוכה.
בחורף בעת הזרימה העצומה בנחלים של רמות מנשה, כמויות המים יכולות להגיע לעשרות מליוני מ"ק. המים הרבים משמשים את למילוי מאגרי האזור. זו הסיבה שמוקמים ברמות מנשה מאגרים חדשים, למשל מאגר דלייה החדש, 2020.
כמויות המים הגדולות משמשות גם להעשרת מי התהום של חולות החוף, על ידי מפעל נחל תנינים.
אהבתם את אתר "מטיילים עם ענת" ונעזרתם בו? לחצו כאן והעניקו לאתר דירוג 5 כוכבים ומשוב חיובי – כך תעזרו לאלפי גולשים נוספים למצוא דרכם ברשת ♥