מטר מטאורים פרסאידים בשמיים בקיץ: מתי ואיפה רואים מטאורים, מה רואים, כמה 'כוכבים נופלים' אפשר לראות בלילה? ואל תשכחו להביע משאלה
מטאורים, פרסאידים, לנואידים וג'מינידים – הם שמות מאוד מקצועיים למושג הפשוט, הישן ואהוב: 'כוכב נופל'
בלילות הקיץ הישראלי, באמצע חודש אוגוסט בכל שנה קורה הדבר היפה הזה, שבו כמות גדולה של 'כוכבים נופלים' בשמיים. בימים כאלו אתם שומעים בכל אמצעי התקשורת וברשתות החברתיות על ירידה המונית של מטיילים, משפחות, ורודפי כוכבים אל דרום הארץ. כולם נוהרים אל צפייה במטר המטאורים השנתי, אל המדבר, אל אזורי החושך בלי זיהום האור. לרוב באזור מכתש רמון.
המטיילים הרבים יוצאים לטיול וצפייה לילית בכוכבים. מי שרוצה לצפות במטאורים יוצא לשטח אל אזורי החושך במהלך הלילות המיוחדים של שיא המטר, כדי לתפוס מראות שמיימיים מרהיבים של מטאורים. המטאורים טסים במהירות אדירה, זורחים בשמיים לרגע קצר, יוצרים קו אור דק, ונעלמים אל החושך בהבזק של חלקיק שנייה. את שיא המופע ופלא המטאורים היפים תוכלו לראות בשמי הלילה הקייצים באמצע חודש אוגוסט בישראל. יעניין אתכם לדעת שתוכלו לראות מטאורים גם בשמי החורף, באמצע חודש דצמבר וגם באביב בחודש אפריל, אבל אלו מטרי מטאורים דלים יותר.
מפת ניווט נסיעה אל תוככי מכתש רמון- חניון רמת סהרונים- לאזור בלי זיהום אור
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם בדרום הארץ
ליל המטאורים הגדול 12 באוגוסט 2020: החוויות שלנו מצפייה בפרסאידים
השנה, 2020, שיא המטר היה בין 12 – 13 באוגוסט. הירח זרח רק באזור חצות הלילה, ויכולנו לצפות בכמה פרסאידים, מיד לאחר השקיעה ועד לשעת חצות, בלי הפרעות של תאורת הירח.
לנו היה ממש כיף, אי שם, בלב לא כלום, הגענו ברכב 4X4 אל שדה שלף 🌾🌾🌾 שהיו בו מלאן נמלי קציר 🐜🐜🐜🐜🐜, שיצרו אוטוסטרדה רחבה אל זרעים שנשרו מהקמה.
אכלנו פיתות חמות וטעימות אפויות על הסאג', עם כל מיני ממרחים ונוטלה 🥙.
גילינו קבוצות כוכבים ✨, וזיהינו כוכבים ראשיים 🪐🌟 זוהרים בשמיים.
אני הכנתי ש.ב. וצפינו בכוכבים וקבוצות הכוכבים הכי בולטים בשמי הקיץ:
צדק, שבתאי, ספיקה של מזל בתולה, וגה של לירה והמיתרים, אלטאיר של הנשר אקווילה, דנב של ברבור, אנטרס של מזל עקרב, מאדים, ארקטורוס של בוטיס, הכתפיים של מזל דלי, פומלהוט של מזל דגים, כוכב הצפון, הדובה הגדולה והקטנה, קסיופאה, הקרניים של מזל גדי ודולפין קטן ומתוק.
ראינו איך כיפת השמיים מסתובבת לנו מעל לראש כל הזמן🌏.
ראינו לוויינים ומטוסים🚀.
ראינו מעלינו את שביל החלב 🌌
וגם ראינו כמה 'כוכבים נופלים' של פעם🌠☄️💫, שכיום, בדור המשכיל, הם קרויים מטאורים ופרסאידים. שזו בעצם הייתה מטרת היציאה אל החושך בלילה עם כל המשפחה, החברים והילדים.
בסוף הערב גם ראינו בהשתאות כדור אש נורה לשמיים, וכדור אש נגדי מהיר פוצץ אותו. ולמרבה הפליאה זה היה שיא הערב בסופו של דבר. כי בהתחלה חשבנו איזה מטאוריט פוגע בכדור הארץ, והחלטנו שזה לא הגיוני. אחר כך חשבנו שאלו קסאמים בעזה וכיפת ברזל מחסלת אותם. ולבסוף… הסתבר לנו שזה בכלל היה ניסוי חץ 2…. לא השתעממנו.
לקראת חצות הלילה, אנחנו היינו כבר עייפים, והילדים נרדמו, ופרשנו הבייתה. אבל היו מטיילים אחרים שנשארו עד מאוחר יותר, והמשיכו לצפות בשיא המטר של הפרסאידים, גם בשעות הקטנות של הלילה והניבו תמונות יפות.
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים בלילות של מטר מטאורים ופרסאידים בקיץ
האתרים המומלצים לצפייה במטאורים
כאמור וכידוע, לצורך צפייה במטאורים צריך להיות בסביבה חשוכה ככול הניתן. מצאו לכם אתר רחוק מזיהום אור ככול הניתן. לחצו על מפת זיהום אור ומצאו אתרים ואזורים בארץ שהם חשוכים במידה מספקת, כדי שאור הערים, הישובים, הכבישים והמכוניות לא ימנע מאור המטאורים הדל להגיע לעיניכם. תוכלו גם להצטרף לסיורים וקבוצות מאורגנות במיוחד לנושא צפייה במטר מטאורים השנתי בישראל.
רבים מהמטיילים יורדים אל הנגב החשוך יחסית. רבים גם יורדים אל תוככי מכתש רמון. השנה, ביום 12 באוגוסט 2020, נעשה עומס עצום בכבישים המובילים אל הדרום. כביש 40 היה חסום מרוב מכוניות שירדו לצפות במטאורים באזור מכתש רמון. באתרים אחדים נערכות גם תצפיות מאורגנות לקהל הרחב. חובה לציין, שרבים מהצופים במטאורים השנה התלוננו על המולה של מכוניות ותאורת פנסים, מרוב מטיילים שירדו לחפש מקום חשוך לצפייה באזור המכתש.
לכן העצה היא לסטות הצידה ולמצוא מקומות מבודדים, ריקים מאדם וממכוניות. מי שלא מתמצא בעצמו במפה ולא יודע לאן להגיע, מומלץ שיצטרף לקבוצות ייעודיות לצפייה במטאורים. ובכל מקרה לא להפעיל פנסים, ורצוי לצפות את הפנסים האישיים בצלופן אדום, ליצירת תאורה שאיננה פוגעת בראיית לילה.
התאריכים הטובים לצפייה במטאורים
את המטאורים הקייציים בישראל, הקרויים פרסאידים, תוכלו לראות כל שנה. התאריכים הטובים בישראל הם 17 ביולי ועד 24 באוגוסט, מדי שנה. באמצע הקיץ הישראלי, כדור הארץ מגיע למפגש עם שובל של כוכב השביט. השיא של מטר המטאורים מרחש בין התאריכים 9 – 14 באוגוסט.
ציוד שתביאו עמכם לצפייה במטאורים ופרסאידים
- מחצלת, מזרון, כרית לראש, שק"ש להתכסות כשנעשה קריר
- פנס מצופה בצלופן אדום למנוע נזק לראיית לילה ולא להפריע לסובבים
- נעליים גבוהות, מכנסיים ארוכים, משהו חם ללבוש, תכשיר נגד יתושים
- אוכל, שתייה חמה וקרה
- תורידו בבית מראש את האפליקציות: SkySafari, SkyView, האפליקציות ישמשו אתכם להתמצא במפת השמיים בכל רגע נתון
איך צופים במטאורים ובפרסאידים
על מנת להצליח לצפות המטאורים ובפרסאידים של הקיץ, או המטאורים האחרים, לאונידים, לירידים וג'מינידים, במהלך השנה, צריך, כאמור להגיע לנקודה חשוכה.
מומלץ להגיע מוקדם לפני החושך בשעות האור. מיצאו לכם מיקום נוח, אתר לינת לילה מאושר, או רחבה טובה להתמקמות שלא תפריע לטבע. תתמקמו רחוק מעצים שעלולים להסתיר לכם את כיפת השמיים. שימו לב שאתם לא פורשים מחצלת על תל נמלים עצבניות או על מסלול נמלים שעלולות לנשוך אתכם, וזה ממש לא נעים. אל תחנו ליד חורי מחילות של מכרסמים, זוחלים ונחשים. היזהרו לא להיזרק סתם בשטח בלי לשמור על הבטיחות האישית שלכם.
ההמלצה היא למצוא שטח פתוח, למשל, שטח בור שאיננו בשימוש חקלאי ברגע הנתון, שדה שלף לאחר קציר או חריש. כך שהסיכוי לחיות מכישות מסוכנות הוא נמוך. שימו לב לא להזיק לשמורות טבע ולשטחי חקלאות ולא להיכנס לשדות מעובדים לאחר זריעה או בכל שלב גידול אחר.
מידת החושך הנחוצה לצפייה במטאורים
העיניים מתרגלות לחושך רק לאחר כ-30 דקות. לכן שימו לב לכבות פנסים, תאורת טלפון, תאורה מתוך הרכב, לא להדליק אש אפילו לא מדורה קטנה. וכאמור אם חייבים פנס, כסו אותו בצלופן אדום.
חכו לשקיעה, הלילה יורד והחשיכה מתפשטת. לאט לאט יתחילו לנצנץ מעליכם הכוכבים הגדולים ובוהקים ביותר בשמי הערב.
לאחר שהשמש תתרחק לה במעמקי הים ממערב, כל כיפת השמיים תיעשה כחולה-שחורה. ואז תתחילו להתרכז לחפש את המטאורים. מי שרואה מטאור, הרי מיד צווח בהתרגשות, אבל עד שתבינו מה הוא ראה – המטאור שלו כבר כבה, למרבה האכזבה של האחרים שלא ראו אותו… כך יעבור לכם הלילה בין צרחות שמחה לאנחות אכזבה ממכרות.
אז ככה תביטו מרוכזים, בשכיבה על המזרן, עם הפנים לכיוון קבוצת פרסאוס, לצפון – וחכו להם. הם יגיעו. עוד סבלנות, ועוד קשקושים בחושך וצחוקים וסיפורים עם החבר'ה… ואז המטאורים יגיעו. כל 'כוכב נופל' שישאיר פס אור בשמיים – יעלה צחוקים וצרחות שמחה, וצרחות אכזבה מאלו שלא ראו. ככה זה…
לאחר שתמצו את החוויה הלילית הקסומה, אספו את כל החפצים שפיזרתם בשטח. שימו לב לא להשאיר אשפה, אפילו לא שקית קטנה או בדל סיגריה או פקק בקבוק. קחו האשפה עמכם אל הפח הקרוב או הבייתה.
היכרות ראשונית עם מפת השמיים של הקיץ הישראלי
בזמן שאתם ממתינים לפרסאידים 'הנופלים', תוכלו גם להכיר חלק מקבוצות הכוכבים הקלות לזיהוי. השתמשו באפליקציות, ונסו למצוא את הכוכבים הראשיים שלהן, כוכבי האלפא של כל קבוצה.
חפשו את משולש הקיץ, של הכוכבים: וגה, אלטאיר ודנב. ממליצה לצפות מראש בסרטון יוטיוב מצויין של אלה שרתיאל, על שמי הקיץ.
מהם מטאורים, מה המקור של המטאורים
מטאור הוא "דבר מה שמיימי" (בתרגום מיוונית), ומטאור הוא כינוי לקו האור שנראה בשמיים בעת שגוף שמיימי קטן בגודל גוש סלע נכנס לאטמוספירה של כדור הארץ , או בעת כניסה של גוף אחר קטן יותר, כמו אבק.
מה שבטוח, שמטאורים הם לא כוכבים נופלים על כדור הארץ. מטאורים הם לרוב אבק מילימטרי. חלקיקי האבק טסים במהירות של אלפי קילומטרים לשעה. כשהם חודרים לאטמוספירה של כדור הארץ, הם מתחממים ונשרפים, ויוצרים קווי אור בשמיים למשך חלקיקי שנייה.
איך נוצר קו האור של המטאור
כשהגוף השמיימי, הסלע או האבק מגיע במהירות אדירה של תוך האטמוספרה של כדור הארץ, הגוף מתלהט ופולט אור. התנועה שלו בשמיים החשוכים בלילה נראית כמו קו של אור. ובעבר כינינו אותם: 'כוכבים נופלים'. והמבוגרים סיפרו לנו, כשכוכב נופל, אפשר להביע משאלה, והיא מתגשמת. אבל כאמור, המטאורים אינם כוכבים.
כוכבי השביט שיוצרים מטאורים
רוב המטאורים נוצרים מכוכבי שביט. לכוכבי השביט שובל אדיר של גושי קרח וסלעים שנעים עמם במרחבי מערכת השמש. תנועתם נעשית במסלולים קבועים. המסלולים והמועדים של השביטים מוכרים לאסטרונומים במדויק.
כמה פעמים בשנה כדור הארץ חוצה את המסלולים של השביטים. בימים אלו של מפגש בין כדור הארץ לשובל השביט נגלית לעינינו בלילות תופעת המטאורים. בעת מפגש המסלולים של השביט וכדור הארץ אנו יכולים לראות את מטר חלקיקי האבק והקרח שנכנסים לאטמוספרה שלנו, נשרפים, ויוצרים שובל אור לחלקיק שנייה.
מטרי מטאורים במועדים ידועים מראש: פרסאידים, ג'מינידים, לאונידים, לירידים
מטרי המטאורים השונים לאורך השנה
בישראל ניתן לצפות במטר מטאורים בכמה תאריכים ידועים מראש, בהתאם מסלולי המפגשים של כדור הארץ וכוכבי השביט. לכל מטר מטאורים כזה שם מיוחד, בהתאם לנקודת הרדיאנט של המטר. נקודת הרדיאנט היא האזור ממנו נובעים המטאורים.
שמם של מטרי המטאורים השונים מתאר את האזור בשמים ממנו הם בוקעים, הרדיאנט. לכל מטר מטאורים כיוון שונה ממנו הוא מגיע. כך שמטרי המטאורים השונים נקראו על שם קבוצת כוכבים שנמצאת בכיוון הנביעה שלהם:
פרסאידים– מכיוון קבוצת פרסאוס. ליאונידים– מכיוון קבוצת ליאו, אריה. ג'מינידים– מכיוון קבוצת ג'מיני, תאומים. לירידים– מכיוון קבוצת לירה, כלי נגינה רומי קדום, נבל.
פרסאידים: מטר המטאורים הקייצי הידוע ביותר בישראל שחל ב-12-13 באוגוסט מדי שנה
בחודש אוגוסט כדור הארץ פוגש שובל של כוכב שביט שנקרא: סוויפט-טאטל (שקרוי על שם שני מדענים). מעניין לציין שכוכב שביט זה נודע לשמצה כ"אובייקט המסוכן ביותר למין האנושי". אבל אל דאגה, סיכויי הסכנה המזערית שהוא יפגע בכדור הארץ נדחו לשנת 4479. יש זמן…
נקודת הרדיאנט, האזור מנו נובעים הפרסאידים הוא קבוצת הכוכבים פרסאוס, שקראה על שם גיבור מיתולוגי יווני, פרסאוס. ומטר הפרסאידים מדומה כילדיו של פרסאוס.
מטר הפרסאידים הוא מטר מטאורים רציני וחשוב. במטר הזה נודע במיוחד כי ניתן לצפות ב-80 עד 100 מטאורים בשעה, בשיא המטר. כמות כזו נצפית רק בתנאים של חושך מקסימלי, בלב ים, בלב המדבר, ורחוק מזיהום אור.
ליאונידים
את מטר מטאורים הליאונידים תוכלו לראות בתאריכים 17-18 בנובמבר כל שנה. המטר הזה דליל ותראו בו רק כ- 10-15 מטאורים. הליאונידים שייכים לשובל של השביט 55P/Tempel-Tuttle. השם ליאונידים מעיד על נביעת המטאורים מהאזור של קבוצת הכוכבים ליאו– אריה.
ג'מנידים
את מטר הג'מנידים תוכלו לראות בתאריך 13 בדצמבר מדי שנה. הג'מינידים בוקעים מאזור קבוצת הכוכבים ג'מיני – תאומים.
לירידים
תוכלו לצפות במטר הלירידים בתאריכים 20-22 באפריל מדי שנה. נקודת הרדיאנט
של מטר הלירידים הוא קבוצת הכוכבים לירה (כלי נגינה רומי עתיק, דמוי נבל או כינור דוד), מטר הלירידים נחשב קטן יחסית.
מקורות: על מטאורים האתר של אלה רץ, סיכום מצויין על נושא המטאורים באתר של גדי איידלהייט, מטר הפרסאידים באתר סוכנות החלל הישראלית. ערוץ היוטיוב של אלה שריאל המקסימה, אתר נאסא האמריקאי NASA, Perseids Peak 2020: Watch Best Meteor Shower of the Year
- קיר האמוניטים במכתש רמון: מסלול קצר אל מאובנים מופלאים
- קטע משביל ישראל– מצפה רמון
- פרסת נקרות: מסלול הליכה מדברי למייטיבי לכת ואוהבי מדבר
- נחל ארדון: אתם אוהבים טיולי מדבר צבעוניים וגיאולוגיה? זה הטיול בשבילכם
- בור קצינים: בור מים חורפי ליד מצפה רמון ובה"ד 1 בנגב
- המנסרה: מוטות בצורת מנסרות של חול אפוי וקדום במכתש רמון
- טיילת מכתש רמון: טיילת מהממת במצפה רמון
- מרכז מבקרים מכתש רמון: מייצגים, תצפית, חלקו מוקדש לזכרו של אילן רמון ז"ל
- עין עבדת: מסלול לכל המשפחה וגם למייטיבי לכת עם נופי מים
- סנפיר קטן והחולות הצבעוניים במכתש הגדול– לכל המשפחה
- הסנפיר הגדול במכתש הגדול– למייטיבי לכת
- קבר בן גוריון דוד ופולה במדרשת שדה בוקר
אהבתם את אתר "מטיילים עם ענת" ונעזרתם בו? לחצו כאן והעניקו לאתר דירוג 5 כוכבים ומשוב חיובי – כך תעזרו לאלפי גולשים נוספים למצוא דרכם ברשת ♥