פסיפס בית הכנסת העתיק של עין גדי: רק כשתגיעו תבינו איזו פנינת אמנות מחכה לכם במדבר יהודה
בית הכנסת העתיק של עין גדי: פסיפס צבעוני עם כתובת מסתורית
בכל ביקור שלכם בשמורת עין גדי אתם חייבים להגיע לביקור בפסיפס הצבעוני של בית הכנסת העתיק. הפסיפס שמור היטב והטיול בו חוויה. יש מטיילים שמתפללים בבית הכנסת העתיק של עין גדי ומחיים את העבר.
אופי מסלול הטיול בבית הכנסת העתיק בעין גדי
- אופי הטיול: אתר נקודתי
- משך הטיול: כחצי שעה
- דרגת קושי הטיול: קליל
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: כן
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות
- שירותים: יש
- שולחנות/ספסלים לישיבה: יש
- מים לשתייה: יש
- מזנון: כן, קטן
- חניון לילה: לא
- עלות כניסה: מבוגר 28 ₪, ילד 14 ₪, קבוצה (מעל 30 איש): מבוגר ₪23, ילד ₪13, סטודנט 24 ₪, אזרח ותיק 14 ₪. הכרטיס מאפשר כניסה לנחל דוד, נחל ערוגות ובית הכנסת של עין גדי- באותו יום בלבד.
- שעות כניסה: שעון קיץ: בימים א'-ה' ושבת 8:00-17:00. בימי שישי וערבי חג 8:00-16:00. שעון חורף: בימים א'-ה' ושבת 8:00-16:00. בימי שישי וערבי חג 8:00-15:00.
- טלפון: 08-6584285, פקס: 08-6520228, מייל: st-eingedi@npa.org.il
- קישורים חיצוניים: שמורת טבע עין גדי
מפת ניווט נסיעה אל שמורת טבע עין גדי
תחזית מזג האוויר לשבוע הקרוב לטיול שלכם במדבר יהודה וים המלח
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים בבית הכנסת העתיק של עין גדי
פרטי מסלול הטיול ומה עושים בבית הכנסת בעין גדי:
חניה: הגיעו לחניה סמוכה אל שערי מתחם בית הכנסת. היכנסו בשער. אם יש בידיכם כרטיסים עבור נחל דוד או נחל ערוגות מאותו היום- תוכלו להציג הכרטיסים בקופה ולא תשלמו שוב.
דגם הישוב העתיק של עין גדי: סמוך לסככת הצל והשולחנות מוצב דגם באקווריום זכוכית. תנו הצצה אל הדגם. במרכז הכפר הקטן תראו את דגם מבנה בית הכנסת של עין גדי. במרכזו הפסיפס, אותו מייד תראו במציאות.
בית הכנסת ורצפת הפסיפס: רדו עם שביל העפר המסודר אל האוהל הגדול המקרה את בית הכנסת של עין גדי. לפני הכניסה, שימו לב למקווה טהרה משמאל לשביל. כנראה שמקווה טהרה זה שימש את באי בית הכנסת טרם התפילה.
היכנסו אל מתחם בית הכנסת של עין גדי. תוכלו לשבת על מדרגות האבן המוסדרות. מכאן צפו אל מרחבי הרצפה המרהיבה. הרצפה השתמרה בצורה מופלאה. במרכז תראו עופות וענבים. בחלק הצפוני של הרצפה תראו את אזור הבימה, שם עמד שליח הציבור. בחלק הצפוני גם תראו את מקום מושבו של מכובד הקהל.
מנורות שישה קנים: בחלק הצפוני של הפסיפס, לפני הבימה, שימו לב לשלוש מנורות עם שישה קנים.
הכתובת של עין גדי: החלק החשוב ביותר של פסיפס בית הכנסת של עין גדי מצוי במערב, הוא הכתובת המפורסמת של עין גדי. את ביאור הכתובת תמצאו כאן למטה⇓ חלקה כתובת בעברית וקריא מאוד, וחלקה בארמית ונדרש פירוש.
בכתובת רשומים ארבעה מקטעים: עשרה דורות ראשונים ובני נוח, מזלות החודשים העבריים, חודשי השנה העבריים, תקנון העיירה וסודותיה, והקדשה לתורמי בית הכנסת.
סיור בכפר העתיק: אחרי הביקור בבית הכנסת של עין גדי, צאו מהשביל הצפוני. תקיפו את בית הכנסת. גם תנו הצצה אל אזור החפירה שמעבר לגדר הקנים. שם נחפר אזור גדול של הכפר עין גדי הקדום.
רקע כללי- הישוב העתיק עין גדי, סודותיו והפסיפס היפה
תולדות בית הכנסת העתיק בעין גדי
עין גדי היא אחד האתרים הארכאולוגיים החשובים במדבר יהודה. הישוב שוכן בנווה מדבר עין גדי. נווה המדבר ניזון ממי מעיין עין גדי המצוי כ-200 מטר מעל פני ים המלח. עין גדי מוזכרת כאחד המקומות בהם הסתתר דוד המלך מפני שאול המלך, בשם: מצדות עין גדי. עין גדי מוזכרת ברשימת ערי יהודה במדבר. כרמי עין גדי מוזכרים בשיר השירים: "אֶשְׁכֹּ֨ל הַכֹּ֤פֶר ׀ דּוֹדִי֙ לִ֔י בְּכַרְמֵ֖י עֵ֥ין גֶּֽדִי" (א, י"ד). עין גדי מוזכרת גם בכתביו של יוסף בן מתיתיהו. ברשימת ערי הטופרכיות של יהודה. מזכיר את עין גדי בעניין פשיטת הסיקריים עליה במרד הגדול.
בתקופת הבית השני ובתקופה הביזנטית הייתה עין גדי כפר יהודי גדול. בימי בר כוכבא ישב בה מרכז מינהלי וצבאי של נשיא ישראל. הכפר התפרנס מגידול תמרים משובחים ומתעשיית בושם האפרסמון היקר והסודי.
פסיפס בית הכנסת של עין גדי
בשנת 1965 בעת עבודות הכשרת קרקע התגלה פסיפס בית הכנסת של עין גדי. הפסיפס הצבעוני הונח באמצע המאה החמישית לסה"נ. הישוב עין גדי ובית הכנסת התקיימו עד לאמצע המאה השישית, בתקופת הרדיפות והגזירות בימיו של יוסטיניאנוס הראשון. אז חרבו הישוב ובית הכנסת בשריפה גדולה.
בית הכנסת מתוארך לשכבה II מאמצע המאה החמישית לספירה. הוא נחפר על ידי בר"ג ד', פורת י' ונצר א' בשנים 1972-1970. גודל הפסיפס: המבנה- 15 X 12 מ', האולם- 9.50X 6 מ' (57 מ"ר). צבעי הפסיפס: לבן, שחור, ורוד-אדמדם, אדום, חום, צהוב, אפור-כחלחל. צפיפות אבני הפסיפס: 50-40 אבנים בדצמ"ר.
נושאי הפסיפס של עין גדי
במרכז שטיח האולם מעוטר מעוין מעל ריבוע. במרכזם מעוצב מעגל ובו שני עגורי הכתר ועוד שני עופות קטנים יותר, פורפיריה כחולה, שבעבר הייתה עוף מצוי מאוד בכל חלקי הארץ. בארבע פינות הריבוע מעוטרים ארבעה זוגות של טווסים זכרים. כל זוג טווסים אוחז בחינניות רבה במקוריהם בעוקצי אשכול ענבים. כל אשכול ענבים נישא על שלושה עוקצים. הענבים מעוגלים עם מסגרת אבנים ארגמניות, תוך העינב שחור ומרכזו לבן. המעגל שבמרכז השטיח המעויין מעוטר במסגרת של שריגיי גפן עם אשכולות הנושאים שלושה ענבים גדולים, מסגרת הענבים שחורה ותוך העינב מנוקד באבנים לבנות וורודות, המעניק לענבים גוון אדמדם. מנורות שישה קנים מעטרות את החלק הצפוני של מסגרת האולם המרכזי.
כתובת בית הכנסת של עין גדי
הכתובת שבחלק המערבי של האולם מלמדת על אמונותיהם וסודותיהם של תושבי עין גדי.
- עשרה דורות ראשונים ובני נוח: אדם, שת, אנוש, קינן, מהללאל, ירד, חנוך, מתושלח, למך, נח, שם, חם ויפת.
- 12 המזלות מטלה ועד דגים.
- שנים עשר חודשי השנה, מניסן ועד אדר.
- שלושת האבות: אברהם, יצחק ויעקב. איזכור חנניה, מישאל ועזריה רעיו של דניאל. שלום על ישראל.
- כתובת הקדשה בארמית, הוראות ואזהרות: המלמדים על תקנון העיירה וסוד העיירה ען גדי:
דכירין לטב יוסה ועזרון וחזיקיו בנוה דחלפי (זכורים לטוב יוסה ועזרון וחזיקין, בניו של חלפי)
כל מן דיהיב פלגו בן גבר לחבריה הי אמר (כל מי שגורם מחלוקת בין איש לחברו או אמר)
לשון ביש על חהריה לעממיה הי יגיב (לשון הרע על חבו לגויים או גונב)
צבותיה דחבריה הי מן דגלי רזה דקרתה (את חפץ חברו, או מי שמגלה את סוד העיירה)
לעממיה דין דעינוה משוטטן בכל ארעה (לגויים, זה שעיניו משוטטות בכל הארץ)
וחמי סתירתה הוא יתן אפוה בגברה (רואה את הנסתרות הוא ייתן את פניו באיש)
ההו ובזרעיה ויעקור יתיה מן תחות שומיה (ההוא ובזרעו ויעקור אותו מתחת לשמים)
וימרון כל עמה אמן ואמן סלה. (ויאמרו כל העם אמן ואמן סלע).
הכתובת מלמדת על יראת השמיים של תושבי עין גדי הקדומים. על אמונתם בחיי שיתוף ואחווה ויושר. הכתובת מזכירה את סוד העיירה. מרבית החוקרים תמימי-דעים שהסוד הוא גידול האפרסמון ותעשיית הבושם היוקרתי.
מסלולי טיולים מומלצים עבורך באזור עין גדי ומדבר יהודה וים המלח
- נחל דוד
- נחל ערוגות
- נחל סלוודורה
- עין בוקק
- גן לאומי מצדה
- נחל חווארי מצדה
- עיינות צוקים (עין פשחה)
- נחל זוהר
- הנחלים זוהר-יזרח-רום
- נחל דרגות עליון- משאש מורבעת: מייטיבי לכת
- נחל צפית בצפון הערבה: מייטיביי לכת