גאורגיה ונופיה הפראיים מפתה ישראלים: יעד קרוב, זול ומדהים שמחכה לכם. תראו מופתעים? כי אני הופתעתי והתאהבתי בנופי הפרא של הקווקז
מטיילים עצמאיים, גם אתם רוצים חתיכת הרי קווקז וגאורגיה ברזומה של טיולי החו"ל שלכם? זה הרבה יותר קרוב וזול ממה שחשבתם
חבל ארץ הקווקז עליו יושבת גאורגיה הוא מדהים. נופי הקווקז הגבוה מגוונים בטופוגרפיה פראית, חריפה וייחודית. בקווקז תמצאו נחלים עם כמויות בלתי נתפשות של מים זורמים. כמעט בכל עמק זורם נחל עם מים טובים.
בקווקז הגבוה של גאורגיה תגלו הרים מכוסי שלג עד וקרחונים אדירים. בחורף מכסה השלג את ההרים שמעל לגובה 1000 מטר. לקווקז הגאורגי אזורים אלפיניים גבוהים, עם צמחייה ייחודית. עצים ירוקי עד מכסים יערות אדירי מיימדים בחגורה הסוב-אלפינית. עצים נשירים גבוהים מכסים שטחי חגורות גובה מיוערות עד 1500 מטר. העצים הנשירים מביאים עמם שלכת צבעונית מרהיבה בחודשים ספטמבר ואוקטובר.
המסלע של גאורגיה מגוון ביותר. המגוון של סלעי המשקע וסלעי היסוד השונים מרהיב. הגיוון במסלע יוצר נופים חריפים מיוחדים במינם ושונים מכל מה שאתם מכירים. הצבעים, הטופוגרפיה והגאומורפולגיה של כל מסלע המגוון מבלבל את העין הישראלית ומרשים אותה בנופים אחרים. שונים. חריפים ומהממים.
מידע מהיר למטיילים בגאורגיה
- שדות תעופה ראשיים: בתומי BUS, טביליסי TBS
- מטבע: לארי ₾ GEL (לארי שווה 1.40 שח לערך. 2018)
- טלפונים ורשת WiFi: יש תקשורת טובה כמעט בכל אזורי גאורגיה. למעט הרים וכפרים נידחים מאוד ולא מתויירים. תתמצאו ווייפי בכל מלון ומסעדה כמעט.
- כבישים: מעט כבישים חדישים. הרבה כבישים מיושנים ומפותלים. באזורים מרוחקים התנועה נעשית גם בדרכי עפר
- ניווט: יש קליטה כמעט בכל כביש וקל לנווט עם גוגל מפס. מומלץ להוריד מפות אל הטלפון כשיש לכם קליטה במלון, למקרה שתגיעו לאזור ללא קליטה.
- השכרת רכב: חובה להשכיר רכב מראש. ועדיף לפחות שבועיים מרא. מי שמתכוון לטייל בהרים חייב לקחת רכב שטח אמיתי
- מחירי הדלק: בסביבות 2.60 לארי לליטר. כמעט חצי מחיר מישראל….
- הזמנות ומחירי מלונות בגאורגיה: זולים יחסית לישראל ולאירופה
- אוכל: עניין מסובך בגאורגיה. מאפי הלחם והחצ'אפורי הם האוכל הנפוץ והם מעולים. סלט ירקות מעולה. פיצה טובה. פסטות טובות. סלט בוטנים ואגוזים הוא מעולה. אבל הבשר קשה ומלא שומן ולא אכיל. והמרק לא טעים ולא אכיל.
- מתי כדאי לטייל: בחודשים יוני, יולי, אוגוסט וספטמבר. בשאר החודשים עלול להיות מושלג, גשום מוקרח וקר.
- מה ללבוש: בחורף קר, גשום ומושלג. בקיץ נעים והביגוד קצר. בעונות המעבר מזג האוויר מושלם אפשרי קצר ומשהו עליון. ובהרים הגבוהים גם בעונות המעבר ובקיץ צריך משהו עליון חם.
- איפה עושים קניות: רק בקניון וברחוב הראשי בטביליסי. וקניון לא רציני בבתומי.
מלונות זולים ואתרילינה מוזלים בגאורגיה
המלונות בגארוגיה זולים יחסת למה שאתם רגילים למצוא באירופה. כי למעשה גאורגיה מצויה על קו התפר בין אירופה לאסיה. ובאמת האזור קרוי אירו-אסיה. מרבית המלונות מרמה של 3 כוכבים ומעלה הם זולים מאוד, טובים ונקיים. היחס שתקבלו במלונות בגאורגיה הוא טוב עד טוב מאוד. האנגלית של הגרוזינים אמנם לא משהו, אבל עם קצת עזרה בידיים ואינטונציה – מסתדרים (-:
הרבה גסטאואסים יש בגאורגיה. והם מאוד פופלאריים לטרקיסטים בהרים בעיקר, ובכפרים. המחירים של הגסטהאוסים יכול לנוע בין 40-50 לארי לאדם ללילה. רבים מבתי ההארחה ההללו נמצאים בבתים פרטיים של תושבי גאורגיה. ובהם תוכלו לקבל אירוח אישי. אוכל ביתי. וגם לשמוע סיפורים אישיים מעניינים וללמוד על החיים עצמם בגאורגיה.
אנחנו התפנקנו בגאורגיה ממש יפה במלונות של שלושה כוכבים. מחיר מלונות 3 כוכבים בגאורגיה, כולל ארוחת בוקר 120 לארי לערך. אבל תוכלו למצוא גם מלונות יותר טובים וממש מפוארים בגאורגיה. ביום אחד בטיול שלנו, בטעות, הגענו למלון חמישה כוכבים, עם ספא, ארוחת בוקר מפוארת – והכל במחיר מצחיק של 230 לארי ללילה, כולל ארוחת בוקר ל-3 בחדר!
הכסף בגאורגיה
המטבע בגאורגיה הוא הלארי הגאורגי (₾ GEL). לארי אחד שווה 1.37 שח (2018). אפשר ומומלץ להחליף כסף כבר בשדה התעופה לאחר הנחיתה. אפשר גם להוציא לארי במכונות ה ATM בשדה או במרכזי הערים. שימו לב שכמות הכסף שתוכלו להוציא עלולה להיות מוגבלת במכשירים. למשל בשדה התעופה של באטוני אפשר להוציא רק 500 לארי בכל משיכה. אבל אפשר לצרף כמה משיכות בזו אחר זו.
קניות בגאורגיה
גאורגיה זולה ביחס לישראל. המלונות והאוכל זולים. הדלק זול. גם בקניון זול יחסית, אבל אל תבנו על שופינג בגאורגיה. כי קניונים חדישים תמצאו רק בטביליסי וקניון אחד לא משהו בבתומי. וגם שם, הקניונים לא מפוצצים סחורה ולא תמצאו בהם הרבה קונים. נכון שבקניונים של גאורגיה תוכלו למצוא חנויות מותגים, אבל אין להם סחורה ומבחר בכמויות מספקות לקונה הישראלי/ת.
ציוד ציוד ציוד
אם אתם צריכים ציוד טיולים – אל תצפו לקנות בגאורגיה ציוד מקצועי. אפילו לא בקניונים. בוודאי שלא תמצאו ציוד טרקים בהרים. בהרים ובכפרים המרוחקים תוכלו לקנות רק מוצרי מזון בסיסיים. ההמלצה שלי היא לקנות הכל כבר בארץ ולבוא מוכנים לטרקים בגאורגיה: נעלי הרים, גרביים טובים, מעילי גשם, כובע שמש, משקפי שמש, תרמיל איכותי, כפפות, מכנסיים טובים. ולטרקיסטים הרציניים: כמובן שתצטיידו כבר בארץ בכל אביזרי הקמפינג והתרמילאות ההכרחיים לאכילה ולינת שטח.
מהי העונה המומלצת לטיול בגאורגיה?
מומלץ לטייל בגאורגיה בחודשי הקיץ ותחילת הסתיו. כלומר בחודשים: יוני, יולי, אוגוסט וספטמבר. בחודש מאי דיין יש שלג ומים על הכבישים בהרים, וגשום.
בחודש אוקטובר עלולים כבר להתחיל שלגים בהרים, וגשמים מרובים בכל גאורגיה.
תחזית מזג האוויר המעודכנת לטביליסי בגאורגיה
טרקים בגאורגיה
באביב, בחודשים אפריל ומאי עדיין יש שלג על פסגות ההרים, והנהרות שוצפים מי הפשרת שלגים אדירה. זהו לא זמן מתאים לטרקים, מפאת סכנות החלקה על קרח. בסתיו המאוחר כבר מתחילים השלגים בהרים הגבוהים. משום כך, עונת הטרקים הטובה היא בחודשים יוני, יולי, אוגוסט ותחילת ספטמבר.
כמה ימים כדאי לטייל בגאורגיה?
מה הבעיה להגיע לגאורגיה? כלום, שעתיים טיסה ואתם בבתומי. שעתיים וחצי טיסה ואתם בטביליסי. אין הרבה התלבטות בעצם. אפשר לטוס לסופ"ש לאחת מהערים, וליהנות מאוד משהייה עירונית באחת מהן. ואפילו להספיק לצאת לטיול יום קצר בסביבותיהן.
חישוב הימים נעשה משמעותי מאוד אם אתם רוצים להגיע אל הרי הקווקז הגבוה: מסטיה ואושגולי (אזור סוואנתי) או קניון טרוסו וקזבגי. כל האתרים הללו נמצאים על גבול גאורגיה עם דרום רוסיה. האתרים המרוחקים הללו בקווקז הגבוה דורשים נסיעות ארוכות מאוד בכבישים קשים לנהיגה ולא ידידותיים לנוסעים.
חישוב ימים לטיול טרקים וג'יפים בקווקז הגבוה
לטיול בקווקז הגבוה אל האתרים היפים ביותר נדרשים לא פחות מ-8-10 ימים כולל ימי הטיסות הלוך ושוב. אם תגיעו לגאורגיה לפחות מ-8 ימים, אני ממליצה לכם להתרכז רק באזור אחד של הקווקז הגבוה, כי לא תספיקו לדלג בין מסטיה לקזבגי, וגם לטייל.
כך שאם יש לכם 5-6 ימים בגאורגיה, אם תשאלו אותי, קחו טיסה בתומי. וטפסו אל אזור מסטיה ואושגולי. טיילו שם יומיים-שלושה בטרקים מופלאים מהאגדות. וחיזרו לארץ דרך בתומי. כי את מסטיה אני לא מחליפה כמעט בשום נוף אחר שראיתי עד כה בעולם.
בסדר עדיפות שני, ובפרט אם אתם משפחה עם ילדים, קחו לכם את הטיולים באזור הדרך הצבאית מטביליסי לקזבגי. מדהים שם בלי גבול. קחו טיסה הלוך וחזור לטביליסי. צאו אל הדרך הצבאים, צפונה לכיוון דרום רוסיה. טיילו שם יומיים-שלושה. ועוד יום-יומיים בטביליסי -ויש לכם טיול מושלם לטעום את גאורגיה.
החלקים המרכזיים של גאורגיה, והקווקז הנמוך – פחות מרשימים ופחות מעניינים את העין הישראלית. כי הנופים מזכירים את הגליל העליון. ואת זה יש לנו בבית, בישראל. טיילו שם רק על הדרך בין חלקי הקווקז, או אם אתם על הדרך בין טביליסי לבתומי. ורק אם יש לכם זמן פנוי.
תרבות, אוכל ואוכלוסיה בגאורגיה
חצ'אפורי, ביז'ו וגרוזיני נפגשו יחד
חצ'אפורי
חצ'אפורי נחשב למאכל הלאומי של גאורגיה. והוא טעים. טעים מאוד. חובה לאכול! וזה נכון שכמעט כולם חוזרים מגאורגיה עם איזה קילו או שניים עודפים…
כולם מכירים את החצ'אפורי בצורת סירה ובו מוטבעת ביצת עין לא מבושלת דיה. אבל אל תטעו, לכל אזור יש את החצ'אפורי שלו. יש עוד סוגים של חצ'אפורי: בצורת פיצה עגולה וגדולה שמחולקת למשולשים. הפיצה מבצק עם גבינות, לפעמים עם פיסות בשר למעלה. יש חצ'אפורי ממולא פירה תפוחי אדמה עם חמאה. גם חצ'אפורי מגולגל וממולא בבשר טחון או גבינות תוכלו למצוא בגאורגיה. מה שבטוח הבצק הבסיסי הוא בצק שמרים עם חמאה. הוא הבסיס לכל החצ'אפורי הטעימים. מומלץ לאכול חם. אז זו הסיבה לקילוגרמים הנוספים אחרי גאורגיה…
מי זה ביז'ו?
כשאומרים ביז'ו מתכוונים לקריאה: "אחי", "גבר". כשרוצים לפנות אל בחור או גבר. זוהי קריאה חברית אל בעל מקצוע או אדם שאתם משוחחים עמו. (ביז'ו איננו כינוי נחות כפי שנכתב בטעות באתרים שונים).
ומה עם הכינוי גרוזיני?
גרוזיה הוא שמה הקודם של גאורגיה. השם בא מהמילה gurğān בפרסית, ככינוי לחבל הארץ של גאורגיה. גם ברוסית מכנים את גאורגיה בשם גרוזיה. אין בעיה לכנות אדם גאורגי בשם גרוזיני, זהו כינוי קביל ורגיל (ולא כינוי נחות כפי שנכתב בטעות באתרים שונים).
השם המקומי של גאורגיה הוא: סַכּארתבֶלוֹ sakartvelo.
חיי היומיום בגאורגיה
בגאורגיה פחות מ-5 מיליון תושבים על שטח של פי 3 מישראל. המשמעות היא שאזורים שלמים בגאורגיה אינם מאוכלסים או מאוכלסים בדלילות רבה. האזורים המרוחקים בקווקז הגבוה בפרט, הם פראיים, מרוחקים ומדהימים.
גאורגיה תפתיע אתכם בשילוב של קידמה בערים מרכזיות, עם חיים של עולם שלישי בכפרים. ובחיים פרימיטיווים מאוד בהרים המרוחקים. בכפרים עדיין מטאטאים את החצר על ענף של עץ ועלים של אלון או אלה. החקלאות פרימיטיווית, והעוני רב. המקומיים מגדלים פרה או שתיים, תרנגולות אחדות, מפיקים דבש דבורים, ומצליחים להניב פירות נגועים מעצי הפרי.
בכפרים תגלו פרות רועות במרעה, לצד הכביש. פרות, סוסים וחזירים גם הולכים במתינות מעודנת טורדנית ומסוכנת לנהגים בכבישים הכפריים.
כמויות המים האדיריות של המים בגאורגיה לא מנוצלות היטב. ותוכלו לראות שליד נהר זורם בכמויות מים גדולות מכל הבניאס + הדן + השניר יחד – אנשים שואבים מים בכדים מהנחל… האבסורד מתעתע. ראינו נהג טנדר רוחץ את המכונית בכד ששאב מהנהר הסמוך. ונהג אחר, הכניס את הרכב למים רדודים בנהר, ושטף אותו ידנית באהבה רבה.
זקני הכפר רועים את הבהמות בגאורגיה, ולא הצעירים. הילדים לומדים בבתי הספר ומכוונים עצמם ללימודים גבוהים. הצעירים בגאורגיה שואפים לצאת ממעגל העוני והבערות. הצעירים מתכוונים לבלוע את העולם כמו כל צעיר מודרני. הצעירים הגרוזיניים מחפשים עתיד חדש. לכולם טלפונים חכמים, ויש להם תקשורת סלולרית בכל אזור בגאורגיה. כולל בהרים המרוחקים ביותר.
תקשורת סלולרית בגאורגיה
התקשורת המתקדמת והחכמה בגאורגיה מאפשרת גם למטיילים לערוך טיול נוח. בליווי מפות גוגל, הזמנת גסטהאוסים ומלונות ביום הטיול עצמו. התקשורת הסללורית הטובה בכל רחבי גאורגיה מאפשרת גלישה באינטרנט בכל רגע נתון ואיסוף מידע און-ליין. כמובן שמתאפשרת גם תקשורת וואצאפ עם החברים והמשפחה בישראל. קנו סים גאורגי מיד אחרי הנחיתה, כבר בשדה התעופה, ומיד תוכלו העלאת תמונות, רשמים וסרטונים לפייסבוק בכל רגע נתון. וגשמתם חלומו של כל מטייל ישראלי, צעיר או מבוגר…
תחבורה בגאורגיה - דרכים וכבישים
השכרת רכב: בגאורגיה השוואות למחירים המשתלמים ביותר
עשו השוואת מחירים להשכרת רכב המשתלמת ביותר, ממבחר חברות ההשכרה הגדולות בעולם
גאורגיה היא מדינה מתפתחת. יש בה כל הסממנים של עולם שלישי יחד עם הרצון להתפתח למדינה מערבית
רשת הכבישים בגאורגיה ברובה מיושנת והנסיעה מסורבלת ואיטית להחריד. למעט כבישים באזור בטומי וטביליסי. בין בטומי לטביליסי מחבר כביש מהיר אחד E60, שלא גמור כולו. והנסיעה בין הערים ארוכה מאוד ומתישה. 265 קילומטר בקו אוויר מפרידים בין טביליסי לבטומי. אבל בפועל יש 380 קילומטר של כבישים בין בטומי לטביליסי. לפי הערכת הזמן של גוגל מפות זה יארך 6 שעות. בפועל זה אורך כמובן יותר.
ראשית, בגלל העצירות למנוחה בדרך. שנית, בגלל טעויות ניווט של גוגל מפות. גוגל הוריד אותנו מכביש מהיר E60. והכניס אותנו לכפרים קטנים. ואחר כך לא הצליח להחזיר אותנו אליו, בגלל חסימות (שלא מעודכנות בגוגל מפות) במחלפים לכניסה חזרה לE60.
בכפרים ובערים של גאורגיה מסתובבים בעלי חיים על הכבישים. בעיקר פרות. גם חזירים, סוסים וכלבים נמצאים על הכבישים, חופשי-חופשי. תוכלו למצוא כלבים שרועים בסיאסטה של צהרים במרכז כביש ראשי…. הפרות נעות באדישות ובחופשיות מרגיזה על הכבישים של גאורגיה. לקראת ערב, המקומיים המבוגרים הגאורגים רועים את הבהמות שלהם אל הבתים. כל התנועה הזו נערכת על הכבישים. כבישים אלו הם היחידים המקשרים מאתר לאתר – ולא ניתן לדלג על החוויה הזו.
חוקי התנועה בגאורגיה לא ממש ברורים לנהגים המקומיים. פס רציף, הוא אפילו לא המלצה לשום כלל ברור בנסיעה בכבישי גאורגיה. רמזורים אחדים שנמצאים בצמתי הערים, גם לא ממש מחייבים את הנהגים. כשנוצר פקק תנועה, הנהגים הגאורגיים יוצרים תורים מסורבלים, עוקפים מימין ומשמאל ויוצרים ערמות של מכוניות שנדחפות אל ראש הטור. יותר גרוע מישראל….
שימו לב! בכבישים המהירים ובחלק מהכבישים המקומיים קיימות מצלמות מהירות חדישות. המצלמות גלויות ויש שילטי אזהרה לפני כל מצלמה. המצלמות פעילות והדוחות נשלחים אל עברייני המהירות.
אפשר להגיד שזה חלק מהנוף והחוויה בגאורגיה. בהתחלה זה משעשע, אבל לאחר כמה ימי נסיעות אינסופיות, ארוכות ומתישות בין אתרי הנוף המדהימים של גאורגיה – העניין מתחיל להציק לנהג ולנוסעים. בנוסף, נדרשת זהירות מירבית בנהיגה עם בהמות שנכנסות לכבישים ללא התראה מוקדמת.
והחדשות הרעות ביותר הן, שמפות גוגל Google maps לא מכיר את כל הכבישים שנסללו לאחרונה בגאורגיה. גוגל מפס גם לא מכיר את כל המחלפים הפתוחים לתנועה או הסגורים לתנועה.
הכבישים והניווט נעשים יותר קשים באזורים מרוחקים של גאורגיה. בכפרים נידחים בהרים. הדרכים נעשות משובשות. חלק מהכביש יכול להיות סחוף ועם שלוליות ובוץ. חלק מהכבישים מצויים בהליך סלילה איטי, ורוב העבודה נעשית בעבודת כפיים פרימיטיווית.
באזורים מרוחקים של גאורגיה הניווט נעשה מלאכה מסובכת גם בגלל שמפות גוגל לפעמים לא מדוייקות. ולמרבה הצער, לא ניתן עדיין לתרום ידע מעודכן לעריכת המפות בגאורגיה.
בהשוואה לכבישי ישראל, התנועה בגאורגיה מאוד דלילה למרבה המזל. אין הרבה מכוניות על הכבישים. אבל בהתאמה חסרים בגאורגיה כבישים רבים שיקשרו בין אתרים מרוחקים. בצורה כזאת, רכסי הרים לא מרושתים בכבישים טובים ולא במנהרות שיתגברו על מכשולים. זו הסיבה שהמרחק הפעוט בין טביליסי למסטייה הנחשקת הוא 200 קילומטר בקו אווירי. אבל בפועל נסיעה ברכב או במונית (מרשטוקה) לאורך 460 קילומטר קשים תארך כ-9 שעות (כולל 3 עצירות בדרך).
במושגים של ישראל, תארו לעצמכם שנסיעה מתל אביב לבאר שבע, תהיה חייבת להיעשות דרך טבריה. וכמעט כל הדרך דרך כפרים, כבישים מפותלים, עליות וירידות בהרים ובעמקים, חציית נהרות על גשרים, חציית מסילות רכבת, כבישים משובשים ובעלי חיים ואדם על הכבישים….
טיסות פנימיות בגאורגיה
קיימות טיסות פנימיות בגאורגיה. בין בטומי לטביליסי, וכותאיסי. וגם טיסות פנימיות אל מסטייה. הטיסות מקצרות את משך הנסיעות. אבל לא תמיד שהמטוס ייתייצב לטיסה…. כך קרה לחברים שנחתו בטסביליסי. הם הגיעו לשדה כדי לקחת מטוס למסטייה. המטוס לא הגיע, והם נאלצו לקחת מרשטוקה, ונסעו כל היום, 9 שעות אל מסטייה.
המטוסים הפנימיים חלקם קטנים ויש בהם 15 מושבים לנוסעים. והמחיר לא גבוה.
רכבות בגאורגיה
אפשר לנוע בגאורגיה גם ברכבות. אל מסטייה מגיעים רבים מהמטיילים ברכבת הלילה אל זוגדידי. מזוגדידי לקוחים מרשטוקה אל מסטייה. ניתן להזמין כרטיסי רכבת דרך האינטרנט מראש.
רכב שכור לטיול בהרי הקווקז בגאורגיה: רכב שטח בלבד
כמובן שמי שיכול להרשות לעצמו לשכור ג'יפ בגאורגיה -זו הדרך הקלה והמהירה ביותר לתנועה. שימו לב לשכור רכב שטח אמיתי. ולא לקחת רכב זול יחסית, שהוא שבהגדרה הוא 4X4, אבל הוא רכב נמוך שמיועד רק לא להחליק בבוץ או בשלג קל.
אם אתם שוכרים רכב בגאורגיה אתם חייבים לקחת ג'יפ אמיתי, רכב שטח חיה אמיתית, סובארו פורסטר, מיצובישי פג'רו וכד'. מומלץ להזמין הרכבים יותר משבוע מראש, לפני הנסיעה לגאורגיה. סמוך למועד הטיסה אתם עלולים למצוא את עצמכם ללא רכב מתאים בכל סוכניות ההשכרה בגאורגיה.
בבטומי יש סוכניויות השכרה רק בנמל התעופה. ואם הזמנתם מראש רכב, גם יחכו לכם ביציאה מהטרמינל עם שלט עם שימכם (תמיד זכרו לרשום את מספר הטיסה שלכם על ההזמנה באינטרנט).
רשימת אתרי החובה בגאורגיה - מרוכזים ובקצרה
גאורגיה היפה נכנסת חזק ללוח הטיולים של הישראלים, וגם אתם רוצים לחגוג על חבל ארץ הקווקז המדהים
אספתי עבורכם כאן את כל מה שכדאי לראות בגאורגיה, ועוד עצות וטיפים למטייל העצמאי. כל הדברים שחייבים לראות בגאורגיה:
1. עיר החוף בטומי
באתומי שוכנת לחופו המזרחי של הים השחור. תוכלו לנחות בבטומי. טיסה של שעתיים ואתם שם. תוכלו לבלות יום או כמה ימים בבטומי ובסביבתה הקרובה. לבד, בזוגות או עם הילדים. זהירות מכייסים! (לרוב ילדות קטנות שמחבקות בפתאומיות גברים וחוטפות מהם את הארנקים).
מה עושים בבטומי?
- מגדל האלפא-ביתא: לשפה הגיאורגית 33 אותיות ייחודיות, לכבודן נבנה מגדל גבוה שנמצא בתחילת הטיילת. המגדל צופה אל נמל בטומי. תעלו אל ראש המגדל במעלית (10 לארי לאדם). למעלה תמצאו קומה עליונה של תצפית וקומת מסעדה. הכדור העליון של המגדל מסתובב כל ערב בין השעות 20:00- ועד 12 בלילה. בלילה המגדל מואר באורות צבעוניים.
- גלגל ענק בטיילת החוף ליד מגדל האלפא-ביתא
- טיול חובה על הטיילת היפה לאורך חוף הים השחור. תוכו לצאת לטיול רגלי, באופניים רגילים, רב-אופן, אופנוע חשמלי או רכבי גולף חשמליים.
- פארק שעשועים בטיילת של בטומי, מתאים בעיקר לילדים ונוער.
- מסעדות לאורך הטיילת של בטומי
- הברכה הגדולה והמזרקה הצבעונית והמוזיקלית לצד הטיילת
- דולפינריום
- רכבל מעל העיר בטומי
- הגן הבוטני של בתומי – גן יפה שצופה מעל לים השחור. גינון ואדריכלות נוף נהדרים.
- קזינו והימורים: בטומי היא עיר הימורים מתפתחת ובה מלונות קזינו רבים ומפוארים מאוד (לא שאני ממליצה על הבילוי הזה. ממש לא)
2. עיר הבירה טביליסי
טביליסי שוכנת בלב גאורגיה. אפשר להגיע לטביליסי בטיסה ישירה מישראל. שעתיים וחצי טיסה ואתם בטביליסי. לטביליסי עיר עתיקה יפה שעיקר העניין בה הוא בתי המרחץ, הרחובות הצרים, הנהר והמסעדות היפות. זהירות מכייסים/ות!
מה עושים בטביליסי?
- בתי מרחץ- בטביליסי העתיקה מרוכזים כ- 10 בתי מרחץ (Sulfur bath) עם מים תרמו-מינרליים. יש ביניהם מרחצאות חדישים ומפוארים, שיעלו 100 לארי לחדר זוגי, ויש זולים יותר. הזולים הם חמאם טורקי פשוט, והכניסה תעלה כ-40 לארי לשעה לחדר לזוג. בתוספת תשלום תוכלו גם לקבל מסאג'.
- רכבל מעל לעיר טביליסי
- טיילת לאורך נהר הקורה
- מדרחובים וסמטאות צרות, חנויות מזכרות ומסעדות ציוריות בעיר העתיקה
- בית הכנסת המרשים של טביליסי
- נקודה גבוהה לתצפית במרכז העיר ליד כנסיית הבתולה ברחוב מטחי פלאטו (Metekhi Rise)
- פסל המלך ואכטאנג גוגאסאלי Statue of King Vakhtang Gorgasali, צופה מעל לנהר מול העיר העתיקה
- גשר השלום החדיש והיפה The Bridge Of Peace, חוצה את נהר הקורה, מואר בלילה
- כיכר החרות בקו התפר בין העיר העתיקה לעיר החדשה. במרכזה עמוד ובראשו פסל מוזהב של גאורגיוס הקדוש שמכניע את הדרקון בחניתו הארוכה
- קניון חדיש וגדול – תמצאו ברחוב רוסטבלי Shota Rustaveli Ave, סמוך לכיכר החירות
- שייט בנהר הקורה
3. טיולים קלים לכל המשפחה בגאורגיה
קשה מאוד להגדיר 'טיול קל לכל המשפחה בגאורגיה'. כי לרוב תמצאו את עצמכם מבלים בנסיעות ארוכות, גם היעד הסופי קליל להליכה ולביקור. מרחקי הנסיעה הבלתי נתפשים ומצבם הלא נוח של הכבישים, מקשים מאוד על התנועה בין האתרים. וכאמור, לא לשכוח שבגאורגיה מומלץ לנוע עם רכב שטח חיה אמיתית (פג'רו, פורסטר וכד' – לפחות). כי בשום מקרה לא תרצו למצוא את עצמכם בגשם פתאומי, בשלוליות ענק או בבוץ באמצע כביש ראשי – עם רכב שלא תוכלו לסמוך עליו.
ובכל זאת, בלי לתת לכם משהו לטיולי כוכב בגאורגיה עם הילדים והמשפחה, הרי אי אפשר. אז אספתי כאן סקירה של אתרים, שבפני עצמם הם נוחים לכל המשפחה. אבל שימו לנגד עיניכם – שהנסיעות בין האתרים הן הגורם הראשי שנוטל את משאב הזמן היקר ביותר בטיול בגאורגיה.
אתרים קלים ויפים במרחק סביר של טיול כוכב יומי מבתומי
- שמורת מירווטי Waterfall Mirveti – האתר נמצא במרחקנסיעה של כשעה מזרחית לבתומי. עוברים בגשר מתכת צר מעל לנהר צ'ורו. מגיעים לחניון קטן מתחת לעצי אפרסמון, ויוצאים הליכה קצרה לפי השילוט. צאו מהחנייה ומצאו את הדרך שתוביל אתכם למפל יפה וברכה קטנה למרגלותיו.
- גן לאומי מצ'אחלה Machakhela – נסיעה של כשעה וחצי מזרחה מבטומי. או נסיעה של כחצי שעה נוספת מזרחה אחרי הביקור במפל מיטרווי. במצ'אחלה תמצאו טיול נחמד בין בתי הכפר הקטן. תלכו מסלול ביער של עצים נשירים גדולים, ביניהם עצי ערמונים. המסלול מטפס אל ההר, ובסופו יורד חדות חזרה. חלק מהטיול ניתן למעבר ברכב, וחלקו רגלי. תעברו על גשרים מעל לנהר, תוכלו לרחוץ בנהר. בכפר תמצאו גתות ליין ומרתפים, תוכלו לתצפת לעבר בטומי והים השחור. הטיול מתאים לחודשים מאי ועד אוקטובר.
- חופי הים השחור – תוכלו לנסוע צפונה מבטומי. נווטו לעבר הארנה של הים השחור מצפון לבטומי – Black Sea Arena. באזור הארנה תוכלו לחפש נקודות ירידה לעבר חופי הים השחור. הים השחור גלי, ומימיו עמוקים. אין שירותי הצלה וזהירות רבה נדרשת. מומלץ לשבת לחוף הים וליהנות מהשקט ורחש הגלים.
אתרים קלים ויפים במרחק של טיול כוכב יומי מטביליסי
סביב טביליסי אפשר למצוא אתרים טובים לטיולי כוכב יומיים. אבל גם כאן חייבים לציין, שתמיד תהיה נסיעה ארוכה של שעתיים לפחות לכל כיוון. בנוסף, ראוי לקחת בחשבון שהכניסה לטביליסי כרוכה בעומסי תנועה קשים. הנהגים הגאורגיים נדחפים באזורי העומס ויוצרים לחץ גדול על הכביש. הם פותחים נתיבים מקבילים רבים על הכבישים ומשני עבריהם ועל השוליים.
את מרבית היופי והעניין שבקרבת טביליסי – תמצאו לאורך הדרך הצבאית
מומלץ לצאת לטיולים באתרים מדהימים לאורך הדרך הצבאית לכיוון הגבול עם דרום רוסיה, כביש ს3. אבל, משום שבוודאי לא תצליחו לטייל בכל האתרים הבאים ביום אחד, ייתכן שתעדיפו ללון באזור עיירת הסקי הגאורגית הידועה, גודאירי Gudairi, או שתעדיפו לחזור ללינה בחלק הצפוני- מערבי של טביליסי.
הדרך הצבאית היא האזור המתוייר ובין היפים ביותר בגאורגיה ובקווקז הגבוה. כאן תמצאו המוני תיירים, רוסים ברובם. אבל גם אסייתים ואירופאים לא מעטים. וכמובן, הרבה ישראלים, איך לא… לאורך הדרך תגלו אתרים מונגשים לתייר שאיננו טרקיסט ושאיננו מחפש הליכות ארוכות עם תרמיל על הגב ליום שלם.
רשימת האתרים והאטרקציות המומלצים לאורך הדרך הצבאית, הגישה ללא מאמץ מיוחד ובנסיעה ברכב רגיל (*מומלץ, **חובה)
*מנזר הצלב ג'ווארי (Jvari) – מנזר יפהפה. ממוקם בראש גבעה. משקיף אל נוף מהמם של חיבור הנהרות ארגווי והקורה. ממנו תצפית טובה אל העיר מצ'חתה Mtskheta. טוענים שכאן החלה הנצרות בגרוזיה. המנזר של ג'ווארי נחשב לראשון עם הפריסה בצורת צלב בגרוזיה.
מצחטה (Mtskheta) – עיר קטנה שיושבת על צומת החיבור בין הנהרות ארגווי (Aragvi) והקורה (Kura / Mtkvari). נקודת העניין העיקרית במצחתה היא מלכודת התיירים היפה של קתדרלה גדולה של האורתודוקסית המזרחית סוויטיצחובלי (Svetitskhoveli). המבנה הגדול נמצא בחצר גדולה מוקפת חומה. בכניסה לקתדרלה יציעו לכם טיול פרטי ב-20 לארי. בפנים תמצאו חפצים קדושים רבים, שרידי סנט אנדרו, עמוד הקודש וקברי מלכים ודמויות רוסיות שונות. בכנסייה פרסקו נדיר של ישו וגלגל המזלות.
- *סכר מאגר ז'נוואלי (Zhinvali Dam) – מצוי כ-40 קילומטר צפונית לטביליסי, כשעה נסיעה. הסכר מצוי על סכר אגם ז'נוואלי (Zhinvali Dam). ניתן לראות את הסכר מהכביש וללא גישה מיוחדת. מפעל המים העצום הזה מספק מים וחשמל לעיר הבירה של גאורגיה. הסכר על נהר האראגווי הוקם בשנת 1985, גובהו עולה על מאה מטרים, ורוחבו ארבע מאות מטרים. נפח המים במאגר הוא יותר מחצי מיליארד מ"ק. מאגר המים ז'ינואל נחשב, ובצדק, לאחד המקומות היפים ביותר בגאורגיה. צבע הטורקיז של מי המאגר, והעמק המקסים הם מראה ציורי מדהים.
- מצודת אנאנורי (Ananuri) – מצודה נחמדה על הדרך הצבאית, כשעה נסיעה מטביליסי. האתר מתוייר מאוד. נקודת תצפית נחמדה אל מאגר ז'נוואלי. אפשר לרדת לשכשך במים.
- **אנדרטת הידידות גאורגיה-רוסיה (Russia–Georgia Friendship Monument)- את המוניומנט הזה אתם לא מפספסים בעד כלום! בצד הדרך הצבאית, כשעתיים וחצי נסיעה מטביליסי, בכבישים טובים. האנדרטה נבנתה בשנת 1983 וצורתה פרסה ענקית. האנדרטה מאויירת באריחי קיר צבעוניים בצבעים עזים. האיורים מתארים אירועים הסטוריים הקשורים ליחסי גאורגיה ורוסיה. מבין קשתות האנדרטה נשקפים נופי עמק נהר הארגווי (Aragvi. העמק קרוי בטעות תרגום 'עמק השדים' – Devil's Valley).
- מעיינות מינראליים וכתם טרוורטין ('נטף נחלים' גירני) צהוב גדול (Mineral Springs) – עשר דקות נסיעה צפונית לאנדרטת הידידות, משמאל לכביש תראו התגודדות של תיירים ואוטובוסים. על המדרון תראו כתם בהיר ועליו זולגים מים. זוהי תופעת טבע מעניינת מאוד. כאן בוקעים מעיינות ובהם מינראלים שונים. צבעי המינרלים צובעים הטראוורטין בצהוב, אדום, כתום וחום.
- **עמק הטרוסו (Truso Gorge) לאורך נחל טרק (Tergi Terek)- אני יכולה לסכם את הטיול בעמק הטרוסו כאחד המסלולים הכייפים והיפים שעשיתי. אל תחילת המסלול מגיעים לפי ניווט קל במפות גוגל. אפשר להיכנס עם כל רכב עד לגשר. אחרי 4 קילומטר בדרך עפר, חונים ליד כל הג'יפים, לפני הגשר על הנהר ליד מפעל לעיבוד סלעים.
מהעבר השני של הנחל תראו קבוצת מבנים רעועים מעץ, בפאתי הכפר Kvemo Okrokana. על אחת הבקתות רשום שכאן משכירים סוסים (אנחנו לא מצאנו שם נפש חיה…).
תחצו את הנהר ברגל או ברכב ופונים לפי סימון שבילים לבן-אדום, והשילוט אל זקאגורי Zakagori.
מכאן מתחיל שביל עפר מתאים להולכי רגל אופנים ולרכב שטח בלבד (ממש לא מומלץ להיכנס ברכב רגיל ולא ברכב 4X4 נמוך וחלש. ראו הוזהרתם!).
קניון הטרוסו – מדובר על מסלול בקושי בינוני, מהיפים בעולם! שאורכו כ- 8.5 קילומטר (לכל כיוון) של הליכה לא קשה, נופים מטרפים, מפלי מים, משטחי דשא, טבע פראי ובראשיתי.
המטרה היא להגיע אל חניון הטרוורטין ובית הקפה הקטן (Trudo Camping & Cafe). משם תמשיכו עוד כמה דקות אל המעיינות המינראליים ו"בריכת הסודה" המבעבעת (Abano Lake).
אחרי הביקור ב"בריכת הסודה" חיזרו אל הרכב ברגל או עם טרמפ של אחד הג'יפים הישראליים לרוב, או בהסעות מזדמנות בתשלום.
אטרקציות לאורך הדרך הצבאית צפונית לטביליסי
- מצנחי רחיפה, רכיבת סוסים וטרקטורונים – ליד אנדרטת הידידות בין רוסיה לגאורגיה.
- ראפטינג לא סוער – לאורך נהר האראגווי (Aragvi) באזור העיירה פסנאורי (Pasanauri).
חופשת סקי בחורף בגאורגיה – צפונית לטביליסי
סקי חורף בעיירה גודאירי Gudairi – עיירת סקי קטנה ודי מנומנמת. מצוייה על הכביש הראשי של הדרך הצבאית. מלונות ומסעדות רבים נמצאים סמוך לכביש. מלונות חדשים מצויים בבנייה מהירה לקראת החורף הקרוב (2019). באתר שני רכבלים עיקריים, מסוג ספסלי ישיבה פתוחים. הרכבלים עולים במעלה הר סאדזלה Sadzele. מרבית המסלולים אדומים, מסלול אחד כחול וארוך. ומסלול אחד שחור בחלקו העליון של האתר. (זהו האתר בו קרתה בגאורגיה התאונה המצערת בחורף 2018, בה רכבל גולשי הסקי נסע לאחור).
אתר סקי חדש בשם Kobi-Gudauri ski Resort מצוי בהליך הקמה בימים אלו (2018). באתר מוקמת מעלית רכבל מסוג ספסלי ישיבה. האתר ממוקם סמוך לכביש הדרך הצבאית, בכניסה לעמק טרוסו Truso Gorge, בכפר Kobi.
בתומי- לחוף הים השחור
מה אנחנו עשינו בטיול שלנו בגאורגיה - הבלוג של ענת
בתומי
אנחנו נחתנו בבטומי Batumi (באטומי, בתומי). דבר ראשון עלינו אל מגדל האלפא ביתא (10 לארי לאדם). עלינו אל המגדל אחר הצהריים, כי לא ידענו שהמגדל מתחיל להסתובב רק ב-8 בערב. עשינו תצפית אל העיר בטומי, ההרים שסביבה ואל הים, ויצא לנו גם לראות את תחילת השקיעה מהגדל היפה. אכלנו חצ'אפורי מקומי. ובאותה הזדמנות הבנו מיד שיש כמה סוגי חצ'אפורי בגאורגיה. לכל אזור החצ'אפורי שלו. בבטומי החצ'אפורי הוא סוג של פיצה עגולה וגדולה, עם הרבה גבינות. היה נחמד.
מפל מירווטי - אזור בתומי
מפל מירווטי Waterfall Mirveti
למחרת החלטנו לצאת בנסיעה אל מסטייה. תחילה פנינו לטיול קצרצר אל מפל מירווטי Waterfall Mirveti, במרחק של כשעה מבטומי. עם הרכב חצינו מעל גשר מתכת צר מאוד, מעל נהר צ'ורו (צ'וֹרוֹחי, Çoruh River).
הגענו לחניון ויצאנו לטיול קצר אל המפל. חצינו קשר אבן מקושת. המסלול יפה מאוד וקליל. הגענו למפל קטן. המפל בסדר גודל של אחד ממפלי שמורת עין גדי בנחל דוד. הטיול מתאים למי עושה טיולי כוכב משפחתיים בסביבות בתומי. מי שמטרתו הקווקז הגבוה- יכול לוותר על המסלולון של מירווטי.
מסטיה המדהימה - הקווקז הגבוה
נסיעה מבטומי למסטיה- מחוז סוואנתי (Svaneti)
אחרי הטיול במירווטי יצאנו בנסיעה ארוכה וישירה אל מסטיה שבמחוז סוואנתי. צפון-מערב גאורגיה, על גבול דרום רוסיה. הצטיידנו בקפה ומזון בפאתי בטומי. והתחלנו בנסיעה צפונה, על כביש E-60. גוגל מפות נתן הערכה של 5 וחצי שעות נסיעה רצופה. 5 וחצי שעות על הצג, זה בסדר… אבל במציאות הרי שזה הרבה יותר.
כי מי יכול לנסוע 5 וחצי שעות? בפרט כשיש נקודות תצפית נהדרות. חופים נהדרים לרדת אליהם. קצת קפה בתחנות ביניים. אגמים בצבע טורקיז מהמם לאורך הכביש. כך שהנסיעה ארכה 7 שעות לערך.
מסטיה אהובתי
כאילו אם יש לי געגוע בלב….זו מסטייה היפה והשלווה!
הגענו כמובן בערב אל מסטיה. יצאנו ישר לאכול במסעדה ברחוב הראשי. ואחר כך הלכנו להתקלח ולישון במלון Sun Tower במסטיה. קרוב למרכז. מלון חדש מהניילונים. מלון לא יקר, פשוט, נקי, צוות אדיב וארוחת בוקר מספקת וטריה מאוד. וטבח מתוק!
מסטיה ומחוז סוואנתי
תקשיבו. יש משהו כל כך מיוחד במסטיה. האזור כולו נמצא ברום של בערך קילומטר וחצי מעל פני הים. זה רק הכפרים שנמצאים ברום כל כך "נמוך". הכפרים משובצים לאורך הנהרות ובעמקים. אבל מסביב מתרוממים הרי פרא מופלאים. מסטיה וכפרי הסוואנטי מוקפים מכל עבר בפסגות של קרח נוצץ ושלג עד. הפסגות הגבוהות מתרוממות לגבהים עצומים של 5,000 מטר מעל פני הים. שהגבוה מכולם הוא הר שחארה, מעל אושגולי 5,201 מטר מעל פני הים!
בין הרום של פסגות קרח העד והכפרים מצויים אזורי ביניים מדהימים. שם תוכלו למצוא את חגורות הייעור של עצים רחבי העלים, עצי המחט וחגורה עליונה של אחו אלפיני, שלוליות חורף מוקרחות וביצות קיץ.
למעשה, הכל ירוק-כחול-לבן בעיניים. ובשביל עיניים ישראליות, כנראה שאין משוש עיניים וחושים – אדיר יותר מהשילוב המנצח של ירוק עד של היערות + כחול עמוק של המים וקול המיית הנחלים + לבן מסנוור של פסגות השלג והקרח.
מגדלי השמירה הימי-ביניימים של מסטיה ומחוז סוואנתי
אחד המאפיינים הבולטים והייחודיים של מחוז סוואנטי, ובה שהכי בולט לעיניים במסטיה – אלו מגדלי האבן העתיקים. לא תוכלו לפספס את זה. הבתים הקדומים של מסטיה מלווים במגדל שמירה גבוה, בכל בית וחצר. המגדלים הוקמו בימי הביניים והמבנה שלהם אחיד. בזכות מגדלי השמירה של סוואנתי, אזור סוואנתי עילית הוכרז כאתר מורשת עולמי על ידי אונסק"ו.
גובה כל המגדלים 25 מטר. מידות הדפנות הרבועות הוא 5 מטר. בתוך המגדלים יש מערכת מדרגות מעץ. קירות המגדל נטולי חלונות. רק בחלקו העליון של המגדל חלונות צפייה לעמדת השומרים. המגדלים שימשו לשמירה בימי הביניים, ולהתראה מפני אוייבים מתקרבים. בעת חירום, היו מדליקים מדורות על גגות המגדלים. האז הייתה נראית למרחקים, וכך סימנו במשאות מכפר אל כפר על בוא סכנה ואוייב.
ממליצה לצאת לסיבוב רגלי או ברכב בערב במסטיה. כל המגדלים מוארים יפה. והמראה של מסטיה בערב לא נופל מהמראה שלה בלילה.
כיום, המגדלים נטושים, מתפרקים כאלו. איש לא משתמש בהם. אבל יש לי הצעת סטארט-אפ מהמם לאנשי מסטיה, אושגולי ואזור סוואנטי העילית: להפוך את הקומה העליונה לגסטהאוס יוקרתי. מבטיחה להם שהתיירים יעופו על זה.
יום טרק קשוח אל הצלב הגדול ואגמי קורולדי מעל מסטיה
קמנו בבוקר רעננים ואחוזים אנרגיות לכבוש את ההר. החלטנו לטפס רגלית אל הצלב ואגמי קורולדי Koruldi Lakes. חנינו למרגלות ההר. היבטנו אל הצלב שבראש ההר. סימנו יעד ויצאנו לטיפוס. את הטיפוס אל הצלב התחלנו בסמטה ליד בנק ליברטי Liberty Bank, ברחוב הראשי של מסטיה, לפי הכתובת: 52 Tamar Mepe St. טיפסנו עם הסמטה עד לאן שהרכב לא הסכים יותר. מכאן יצאנו רגלית.
מרחק של קילומטר וחצי בקו אוויר ממסטיה לצלב. הפרשי רום בין 1400 מטר מעל פני הים במסטיה, לבין 2200 לערך מיקום הצלב הגדול של מסטיה. סך עשינו הכל 800 מטר הפרשי גובה לאורך 1.7 קילומטר. חישוב השיפוע ממוצע 0.53. קיצר, ובלי טריגונומטריה, הייתה עליה קסאח בטירוף אמיתי. במושגים של ישראל: עלינו מפני ים המלח אל מרומי הר הצופים ועוד 200 מטר גובה! כך שאני מוכרחה לציין שמיימיי לא עליתי הפרש גבהים כזה ביום אחד.
עלינו את הכל ללא הפסקה. מטורף. מטורף. מטורף. שעתיים וחצי טיפוס רצוף לערך ממסטיה עד לצלב הגדול. הטיפוס עובר ביער צפוף עצים נשירים ורחבי עלים. בין העצים אלונים, שזיפי בר, תפוחי בר, עוזרר ועוד. בהמשך, הדרך עוברים לחוגרת עצי המחט. באזור הצלב, מסתיימת חגורת היער, ומגיעים לאחו אלפיני פתוח לכל עבר.
האמת שלא סיימנו את הטרק בצלב הגדול. עשינו מנוחה של כחצי שעה על מרפסת התצפית הצמודה לצלב הגדול. הנוף מטרף. מטרף. שווה כל רגע של מאמץ בטיפוס הרגלי. קיבלנו מתנה מושלמת להשקעה המטורפת בטיפוס המרוכז.
מולנו למטה מסטיה המהממת. מולנו אתר הסקי של מסטיה. הרים מושלגים, קרחוני נצח. יערות מיוערים. ויום שמש מושלם. לא חם ולא קר (תחילת ספטמבר 2018). המילים לא יעבירו את החוויה. התמונות יתנו מושג. והסרטון יעביר קצת יותר את התחושות המרוממות והעילאיות.אכלנו במסעדת בובה. יחס מדהים. האוכל, כרגיל לא משהו מיוחד. ישנו שוב ב Sun Tower במסטייה. למחרת יצאנו בנסיעה לאושגולי.
המשך הטיפוס לאגמי קורולדי
כמו עקשנים רציניים, המשכנו בעליה ובטיפוס המאומץ אל האגמים. הערכת הזמן מהצלב לאגמים עוד כשעתים טיפוס. הטיפוס עובד בדרך 4X4. מסביב אחו אלפיני. פרות, וסוסים רועים באחו. מטיילים מאומצים עולים ומטפסים. כל אחד בקצב שלו. ג'יפים חולפים בדהרה. עולים ויורדים בין הטרקיסטים. מציעים ליפט. לרוב נתקלים בסירוב עקשן. אנשים רוצים לכבוש את ההר ברגלים. האווירה מחשמלת. מרוכזת במאמץ פיזי. העיניים לא מתעייפות מהנופים המשגעים מכל עבר.
רוצים לשים את הדגל באגמים בסוף המאמץ. אתם מכירים את זה, שאומרים, הנה, אחרי הסיבוב הבא, כבר רואים שזו הפסגה. בטח האגמים שם. אז ככה, במשך כשעתיים אתם בטוחים שהנה האגמים יופיעו….
אמרו לנו שעתיים טיפוס? למה לא האמנו להם…. כי זה באמת ארך שעתיים של טיפוס מאומץ. עלינו בסופו של יום עד לאגם קורולדי הראשון. עד לרום 2,800 מטר גובה מעל פני הים. עלינו עוד 600 מטר ברום. הפעם השיפוע פחות חריף. אבל עדיין, לא טיול שבת אחר הצהרים….
אגמי קורולדי
סיום הטרק הקורע ליד אחד מקבוצת האגמים. אגם קורולדי הראשון הוא בגודל בריכה. אל תתייאשו, הוא שווה את המאמץ, למרות שראינו כבר אגמים מופלאים ונהדרים וגדולים בעולם. אגמון קורולדי הוא מדהים למרות קוטנו. השקט שלמעלה. הרום מעל פני הים. הנופים המושלגים והרי הציפחה המרשימים. המים של האגמון צלולים. השתקפות הר האושבה המושלג ניבטת מכל מקום באגם. התמונות שלנו משם יצאו מוצלחות במיוחד – וזה בונוס רציני.
אחרי יומיים בגאורגיה הבנו שלכל אתר בו מגיעים תיירים למנוחה- יש כלב אלפא מקומי. לרוב הכלב צולע ברגל אחרוית אחת (סוג של כלל…). הכלב מבקש אוכל בצורה יפה. התיירים מאכילים בנדיבות. הכלב מאוד אוהב להצטלם. באגמון קורולדי ממתין כלב יפהפה, נראה כמו האסקי סיבירי. העיניים שלו תכולות מהממות. הוא יודע לתת פוזה בתמונות. והחיבור אליו הוא אהבה ממבט ראשון.
אמרו לנו שהדרך חסומה להמשך הטרק. ממילא נעשה מאוחר ועוד מעט חושך. החלטנו את הדרך חזור לרדת עם ג'ים. היינו עייפים, והחושך כבר איים להציף את השטח. הייתה זו החלטה נהדרת. הירידה עם הג'יפ ארכה כשעה. והגענו עם חושך ראשון למסטיה. שילמנו 80 לארי לנהג לוקאס ונפרדנו כידידים. בהמשך פגשנו את הנהג לוקאס במסעדת בובה בארוחת הערב. למחרת פגשנו אותו בדרך לאושגולי ובבית הקפה באושגולי. לא החלטנו אם זה הוא שנמצא כל הזמן בכל מקום, או שזה אנחנו…
אושגולי - הקווקז הגבוה
הדרך לאושגולי
גוגל מפות נותן הערכה של שעתיים נסיעה לאורך 49 קילומטר. והוא לא טועה. הכבישים בתחילת הדרך טובים אבל מאוד מפותלים. עולים הרים יורדים לעמקים. אבל כשמגיעים לבסיס נהר הפאטארה אנגולי (Patara Enguli), הכביש מתחיל להשתבש. והופך לדרך עפר. מהכפר קאלה (Kala) מצב הדרך מחמיר, והוא מתאים בעיקר לרכבי שטח, בעיקר בימי גשם.
בימים אלו נערכת סלילה לארוך חלקים מהדרך בין מסטיה לאושגולי באזור נהר הפאטארה אונגולי. נראה שבעתיד הקרוב משך הזמו יצטמצם והדרך תהיה ידידותית יותר. בימים שאין בוץ אפשר להגיע לאושגולי גם עם רכב 4X4 נמוך, אבל זה לא מומלץ. חייבים רכב גבוה או רכב שטח אמיתי. בפרט אם מדובר על ימי גשם.
אני לא ממליצה על נסיעה בימי גשם ובוץ בדרכי העפר בגאורגיה. גם לא עם רכב חיית שטח. תמיד מצפות הפתעות קשות על הכבישים בגאורגיה. הכביש או הדרך מוצפים במים של ניקוז ממדרון סמוך, והכל בוצי וחלקלק. וכמובן, סמוך לכביש עובר נהר והרבה פעמים הנהר זורם בתהום עמוק למרגלות הכביש.
הסיבה למבנה הזה של הכבישים בגאורגיה הוא היסטורי. הכבישים והדרכים מיושנים, וללא תשתיות מודרניות. הדרכים הן קדומות שנסללו לאורך העמקים, שהנחלים חצבו אלפי שנים. מעט הגשרים והמנהרות כמעט לא משנים את העובדה הבסיסית הזו. בגלל שהכבישים לרוב עוקבים אחרי פיתולי הנחלים, הדרכים ארוכות, ומשך הזמן לנסיעות בגאורגיה כל כך ארוך ובלתי נתפש.
הכבישים בגאורגיה באזורי ההרים עשויים מבטון. המהנדסים הגאורגיים הגיעו למסקנה שהבטון עמיד יותר מאספלט לכמויות המים הבלתי נתפשת שיורות מההרים בכל מהלך השנה. ריבוד הכבישים בבטון נעשה באמצעים מכנים מיושנים. ולרוב בעבודת כפיים של פועלים. מעט טרקטורים עובדים בהכנת הנתיב. פועלים מניחים את קורות המתכת לפני יציקת הבטון בעבודת ידיים. כך, שהתנהלות העבודה איטית ומסורבלת מאוד.
הדרך לאושגולי מתפתלת לאורך הנהר. אזור מדהים הופך לקניוני. בחלק הצר ביותר של נהר הפאטארה אנגולי תמצאו שלט המתעד אגדה מקומית, על הנס של אושגולי.
האגדה על נס ההצלה מההצפה של אושגולי
לפני הרבה שנים הענק ששכן באזור היה מרוגז מאוד, ורצה להציף ולהטביע את תושבי אושגולי. הענק בנה חומה גדולה על נהר אנגולי בין אושגולי לקאלה.
המזימה נודעה לשליט קאלה, לגורקאסה (Lagurkasa) ולשליט אושגולי, פוסד (Pusd). שליט קאלה שלח את העז שלו, ושליט אושגולי שלח את הכבש שלו אל חומת הסכר שבנה הענק. שני בעלי החיים נגחו את הסכר שבנה הענק הרגזני משני עבריו. הסכר נהרס, המזימה נכשלה, ואושגולי ניצלה בנס גדול.
אושגולי
הגענו לאושגולי. אושגולי הוא אוסף של כפרירים ציוריים, עם בקתות מטות לנפול למרגלות הר שחארה המושלג בקרחוני נצח מלבינים. הקרח והשלג נוצצים בשמש הנהדרת של חודש ספטמבר. הכפרירים של אושגולי מצויים בגובה 2,200 מטר מעל פני הים. רבים אוהבים למנות את אושגולי בין הכפרים הגבוהים בקווקז ובאלפים.
מה אפשר לעשות באוגשולי? יש בית קפה אחד נחמד, שכל התיירים מתקבצים אליו. בכניסה לאושגולי. יש מאפייה "אש תנור" להכנת חצ'אפורי ממולא. צורתו ייחודית, מוארכת ומגולגלת.
טיול מאושגולי אל הקרחון למרגלות הר שחארה
לצערי הרב, לא הספקנו לטפס לכיוון הקרחונים, לא של שחארה ולא של מסטיה. רשמנו לעצמנו- להשלים בעתיד. מרבית המטיילים יוצאים לטרק קצר, או נעזרים בג'יפים והטנדרים המקומיים ויוצאים לגיחה את הקרחונים. באושגולי תמצאו גם רכיבת סוסים אל מרגלות הקרחון.
שימו לב זהירות! לא להתקרב אל תחתית הקרחון. באזור זה מתרחשות דרדרות סלעים. אחת לכמה זמן שומעים על תיירים שנפגעו מהסלעים שהתדרדרו עליהם. בחודש ספטמבר 2018 נפגעה תייר ישראלי בראשו, ונזקק לחילוץ ותפרים בבית החולים המקומי.
טביליסי בירת גאורגיה
טביליסי הבירה של גאורגיה
האמת שהתאהבנו בטביליסי מהרגע הראשון. כיוונו עצמנו אל אזור העיר העתיקה, סביב כיכר החמאמים והמרחצאות המינרליים.
כשהחנינו את הרכב ברחוב הראשי, פגשנו בתופעת חנייה מעניינת. איך שהגענו וחיפשנו חנייה, קלט אותנו גרוזיני אחד, שהוא 'אחראי' על החנייה במקום. איך כינה אותו השוטר ברחוב: "The Parking Man". האו פינה לנו מקום והזמין אותנו בתנועות ידיים רחבות וקריאות שנגיע אליו. האירוע היה מוזר ולא ברור. הוא ביקש 5 לארי תמורת החנייה באזור חנייה עירוני מסומן. היינו עייפים, ולא היה לנו כוח להתווכח, הסכמנו ושילמנו לו די בחשש, האמת. אבל, הוא הלך והביא לנו תו חנייה בחיוך ענקי, כשהוא מרוצה מעצמו מאוד, וחזר אל משמרתו על הרחוב שמח וטוב לב. הוא הבטיח שהרכב שלנו שמור ובטוח מכל משמר. דבר שבאמת קרה. פרוטקשיין סגנון גרוזיה…
הלכנו לחפש מרחץ מינרלי, כפי שציפינו לקבל אחרי יום טיולים ונסיעות. חלמנו על מים מינרליים מפעפעים בכפות הרגליים, ג'קוזי על הגב ומסאג' שמנים ארמטיים גרוזיני טבעי. מכאן לשם, מסתבר שחייבים להזמין תור מראש, אם רוצים למצוא משהו במחיר שפוי ובשעה המבוקשת. התייאשנו ויצאנו לסיבוב קניות קצר.
כאן קרה לנו משהו ממש מבאס. הבן שלי (29) נשאר ל-2 דקות לבד בכיכר ההומה צוענים ורוכלים. באו אליו 3 בנות צעירות וביקשו כסף. בעודו מסרב, הן חיבקו אותו, אחת מהן פתחה את רוכסן המכנסיים וחטפה ממנו את הארנק – ושולשתן ברחו מהמקום, ללא זכר. האירוע המתסכל העכיר את רוחינו. כבר לא רצינו לא אמבט, ולא מסאג', ולא לטייל ברחובות טביליסי. התחלנו לתעב את העיר הנוראית הזו. הזמנו שוטרים, אבל שחררנו אותם מהר, כי מה הם כבר יכולים להועיל? ייקחו תלונה ומה???
הלכנו לאכול משהו, ישבנו להתאושש באיזו מסעדה שקטה במדרחוב, קינחנו בגיחה אל הקניון של טביליסי, והלכנו לישון במלון טוב בפאתי טביליסי. החלטנו לא לחזור אל העיר הזו יותר (Never say never).
הקניון של טביליסי Tbilisi Mall
מצאנו קניון חדיש ויפה עם חניון תת קרקעי מסודר וגדול. בקניון חנויות מוטגים וכל מה שצריך. הקניון לא הומה אדם, כי תושבי גאורגיה ברובם עניים ולא יכולים להרשות לעצמם את התענוג. ומעט תיירים מסתובבים בקניון. החנויות לא עמוסות מוצרים, ואנשים לא חוטפים סחורה מהמדפים. קיצר, זה לא המקום שלכם לקניות בחו"ל. אמנם מוצרים זהים יכולים להיות יקרים יותר בישראל, אבל לא זה המקום למצוא כל מה שרציתם.
הדרך הצבאית מצפון לטביליסי - בואך דרום רוסיה
הדרך הצבאית מצפון לטביליסי
מה עוד לא כתבתי על הדרך הצבאית, וכמה עוד נהלל אותה?…. יצאנו בבוקר וביקרנו דבר ראשון באנדרטת הידידות גאורגיה-רוסיה. זה משהו שהבטחתי לעצמי לעשות צ'יק, חובה. לא התאכזבתי. האנדרטה הגדולה והצבעונית מרשימה. היא ניצבת מעל הנוף, מול הרי הפרא של צפון הקווקז. המוני תיירים מכל העולם, סינים, יפנים, הרבה ישראלים והרבה רוסים – יורדים כאן להתרעננות.
באוויר מצנחי רחיפה, בסביבה אנשים רוכבים על סוסים. וכולם, מצטלמים ומצלמים ומסריטים. עולם חדש שכזה.
משם עברנו אל עמק טרוסו האגדי. את המסלול הזה אתם לא יכולים לפספס.
עמק טרוסו המהממם - לצד הדרך הצבאים, הקווקז הגבוה
נכנסנו אל עמק טרוסו עם הרכב עד לגשר מהעל הנהר. ויצאנו להליכה רגלית. כאן שוב קרה לנו מקרה מעניין במיוחד, שבו מעורבות קארמות טובות ושיעור בעזרה לזולת. מעשה שהיה, כך היה:
בעודנו מתחילים את המסלול, פסעו לפנינו זוג צעיר ונחמד, מודאגים מאוד ודעתם מוסחת. הם סיפרו שאיבדו את המפתח לג'יפ שלהם. ישראלים, כמובן. שני ילדיי המקסימים הבטיחו להמשיך במסלול ולחפש להם את המפתח. הילדים והזוג החליפו טלפונים, ונפרדנו.
כעבור חמש דקות, בני מצא מפתח מעוקם ומאובק על השביל. מיד הרימו טלפון את הזוג. אולי זה המפתח שלהם. לא תאמינו, אחד ממיליון – זה היה המפתח שלהם. רצו אלו לקראת אלו. חיבוקים נשיקות, תודות, דמעות של שמחה. מה לא היה שם. ושוב נפרדנו לדרכנו.
אנחנו צעדנו 9 קילומטר אל סיום המסלול בבריכת הסודה ובית הקפה בחניון הטרוסו. והנה, שם, שוב פגשנו את הזוג הנחמד. הם הגיעו ברכב. ישבנו לשתות קפה ות היחד.
שני ילדיי הסקרנים, יצאו אל הרכבת הסודה (משהו שאני הצלחתי לפספס משום מה, ולצערי הרב). ופתאום, בבת אחת, ומשום מקום, Out of the blue, ממש -רעמים מתגלגלים בעמק, ברקים, וחשרת עננים מכסה את השמים. טיפות ענקיות החלו לרדת, והגשם הגביר את עצמתו מרגע לרגע.
כמובן, לנו לא היה רכב. ולזוג עם המפתחות כן היה רכב. אבל הילדים שלי היו רחוקים מהחניון. קראנו להם מהר, אבל מהר זה לא היה. אחרי חצי שעה, כשגשם שוטף ועז ניתוח לעינו, נעטפנו כבר במעילי גשם, הגיעו השניים. עם תמונות נהדרות וסרטונים מברכת הסודה….
מי אתם חושבים הציל אותנו, בשעת אחר הצהריים המאוחרת, אחרי שכל הג'יפים ברחו מהעמק מיד אחרי הרעם הראשון? מי אתם חושבים חיכה לילדים שלי שיחזרו מההרפתקה הקטנה שלהם סחוטי גשם ובכמעט חושך צלמוות, בעוצק של 9 קילומטר אי שם בלב הלא כלום? נכון, הזוג של המפתחות.
קארמה. karma is an angel. עשו טוב תקבלו טוב. הבן שלי לקח את ההגה על הג'יפ, והוביל אותנו בבטחה את כל הדרך הגשומה, בבוץ, בשלוליות ענק, על סף תהום – והגענו לרכב לחיים טובים ולשלום.
יצאנו מעמק הטרוסו, חזרנו דרך טביליסי, והלכנו לישון בבורג'ומי. כן, נסיעה מתישה של 7 שעות רצוף. כולל פקקי ענק במחלף טביליסי.
קניון אוקצה - מרכז גאורגיה
בדרך אל קניון אוקצה
בלילה ישנו בווילה משופצת ויפה chateau chikovani – אבל לא מומלצת. למרות המראה הכפרי והפסטורלי שלה מבחוץ, הגינה היפה, המבנה הקולוניאלי והשקט המפתה. השירות גרוע, ארוחת בוקר עייפה וענייה. בברז המקלחת יצאו לנו ביוב מעופשים. קיצר- לא מומלץ בכלל.
קניון אוקצה והשבילים התלויים מעל לתהום (Canyon Okace)
קניון אוקצה מצוי בכפר גורדי Gordi. בכניסה לקניון אוקצה, בחנייה, פגשנו באוסף של נהגי מוניות וג'יפים – נרגשים לקראת בוקר תיירותי חדש. הנהגים מסיעים תיירים אל חלקו התחתון של הקניון, ומעלים אותם חזרה. אנחנו בחרנו לרדת רגלית אל השבילים התלויים והמרפסת התלוייה, ולעלות ב'מונית'.
נכנסנו אל מרכז המבקרים החדיש של קניון אוקצה. האמת, מרכז מרשים. מצאנו פוסטרים ענקיים של שמורות הטבע החשובות בגאורגיה. ובמרכז החדר דגם תלת-מימד של קניון אוקצה והשביל התלוי והמרפסת שמעל התהום. האמת, שאת התמונה של הדגם ראיתי, כבר בבית, כשהכנתי את הטיול- ומצא חן בעיני לבדוק את היכולת שלי לצעוד מעל לתהום. בדיעבד- הסתבר שלא פחדתי בכלל. (בעצם…. כמעט…).
הפקידות במרכז המידע לא ממש יודעות אנגלית. קנינו כרטיסי כניסה ונכנסנו אל הגן הלאומי. השביל סלול, נחמד ויפה. עובר ביער של עצי ענק, שריד לאחוזת משפחת האצולה הגאורגית, דדיאני (Dadiani). יורד אל תוך הוואדי בחורש סבוך. עובר מעל כמה גשרונים מעל לערוצי מים קטני. ובסוף מגיעים אל השביל התלוי מעל לנהר.
האזור של קניון אוקצה ומחוז אימרתי (Imereti) שסביב כותאיסי הוא אזור שטוח יחסית. האדמה הפוריה, אדמת סחף מההרים, הפכה אותו לאחד מאזורי החקלאות החשובים בגאורגיה. כשהגידולים המסורתיים העיקריים הם עצי התות וכרמים של ענבים ליין.
המחוז יושב על חלקו העליון של אגן הניקוז הענקי של נהר הריוני (Rioni) שיורד מהרי הקווקז. האזור ניזון גם מהמים של נהר הקווירילה (Kvirila). למרגלות הרי מרכז גאורגיה. וכותאיסי, בירת המחוז, יושבת באזור החיבור של שני נהרות הענק הללו.
תשמעו תופעה. בשנות השישים, תחת השילטון הסובייטי (Georgian Soviet Socialist Republic Georgian SSR) בגאורגיה, הייתה באזור אימרתי התפתחות מטורפת. באזורי החקלאות הפורים הוקמו אחוזות ענק. בתים דו קומתיים קולוניאליים. מסביבם דונמים רבים של חקלאות: עצי פרי, שדות פלחה, תירס, כרמים, גידולי ירק ודגנים. אם יתמזל מזלכם, תוכלו לראות על חלק מבתי האחוזה הענקיים הללו רישום של שנת ההקמה, למשל, 1968.
ומה המוזר בכל הסיפור? כיום, בתי האחוזה הענקיים הללו ברובם נטושים. מוזנחים. מתפוררים. שטחי החקלאות הצמודים לווילות הענקיות לא מטופלים. אם תעברו שם בערב, תוכלו לראות בערב אור דולק רק באחד מהחדרים שבקומה התחתונה. או שליד הווילה הענקית הנטושה, עומד צריף קטנצ'יק, ובו אור דולק.
העזובה הרבה במחוז אימרתי, מעוררת צער וחמלה. החיים הטובים שהיו מנת חלקם של התושבים בתקופה הסובייטית – נגוזו. כיום שורר עוני וגעגוע לעבר עשיר. פרות צועדות על הכבישים, יחד עם חזירים וסוסים.
למשפחות העניות יש פרה אחת או שתיים, ואולי שדה קטן לעיבוד פרימיטיבי. תוכלו לראות את הבעלים, מבוגרים לרוב, מעל לגיל 60, מוציאים את הבקר למרעה בבוקר. ולקראת החשיכה, מובילים את הבקר הביתה, ללינה. האישה המבוגרת או הגבר המבוגר, אוחזים ענף דק, ובטפיחות קלות נוהגים את הפרה הביתה לפנות ערב.
כאן תוכלו לראות אנשים חסרי מעש צועדים על קצות הכבישים, או מתנהלים במתינות על הכבישים הראשיים עצמם. ממש כמו הבהמות. אנשים מבוגרים וצעירים יושבים בפתח החצר, סמוך לכביש הראשי – ובוהים בתנועה בחוסר עניין מיוחד. כאן גם תוכלו עדיין לראות נשים מבוגרות כפופות על מקל, שצורת גוון ר'. אני הצטערתי על המראות.
בורג'ומי - מרכז גאורגיה
בורג'ומי
הגענו לבורג'ומי, באופן מקרי נפלנו על מלון 5 כוכבים עם ספא, בורג'ומי פאלאס Borjomi Palace Hotel. נפלנו שדודים לישון ב-10 בלילה. בבוקר ירדנו לחדר אוכל ומצאנו ארוחת בוקר בסטנדרט גבוה בהרבה ממה שהורגלנו בגאורגיה, באותו המחיר, 230 לארי ללילה. מציאה!
לקחנו במלון ג'קוזי מלחים מינרליים, כפיצוי על מה שהפסדנו בטביליסי, אחרי שוד הארנק. וככה, יצאנו רעננים ומומרצים לרכוב על סוסים בשמורת בורג'ומי.
בהנהלת הפארק הלאומי בורג'ומי פגשנו את האדם הכי נחמד אלינו בכל גאורגיה, גאגא. אוהב ישראלים, דובר כמה מילים בעברית. עם חוש הומור ואחלה בנאדם. השכרנו ממנו סוסים ל-4 שעות ויצאנו אל הפארק.
בפארק חיכו לנו 2 חבר'ה נחמדים עם סוסים. רכבנו כשעתיים על הסוסים. אבל מהר מאוד הבנו שהסוסים חלשים מדי לעלייה הקשה שטיפסנו. וגם לסייסים היה קשה מאוד ללכת על ידינו בשביל. הסוסים הזיעו והסייסים התעייפו מאוד.
כל הכבוד לנו שאנחנו רוצים לרכוב על הסוסים, אבל צער בעלי חיים הכריע את הכף. ביקשנו ללכת ברגל קצת. הסייסים לא הבינו אותנו, אבל הסכימו. אחרי כמה דקות, הם נבהלו שאולי אנחנו לא מרוצים מהטיול שלהם, אולי אנחנו נתלונן (סוף סוף יש להם עסק ישראלים….). אז הם ממש ביקשו שנעלה בחזרה על הסוסים.
הבנו את המצוקה, ולא רצינו שהם יחשבו שמשהו לא בסדר בשירות שלהם. כי הם היו ממש אחלה חבר'ה. אפילו קצת אנגלית רצוצה ידעו. טיפסנו חזרה על הסוסים, וחזרנו אל הרכב. שילמנו, וישבנו לאכול בקרחת יער נהדרת בפארק בורג'ומי.
משם יצאנו בנסיעה ישירה, 7 שעות רצוף, אל בתומי. ואני לא אספר לכם שגוגל מפס לא הכיר את כל הדרכים. ואני לא אספר לכם שירדנו מהכביש המהיר ובמשך שעה שלמה גוגל לא הצליח להחזיר אותנו אליו. לא אספר. לא.
לנו את הלילה במלון חדיש ליד נמל התעופה. ובבוקר פרסנו כנפיים חזרה ארצה.
לסכם את הטיול בגאורגיה? היה מופלא! היה מקסים! גאורגיה ארץ יפהפיה שווה את המאמץ שלה.
טיול עצמאי לחו"ל זה החלום שלכם? לזוג, למשפחה, או לחבורה קטנה?
אתם מחפשים טיול פרטי מאורגן לחו"ל? תנו לנו לעזור לכם להוזיל הוצאות, לנצל את הימים נכון, ולתכנן עבורכם טיול עצמאי מושלם לחו"ל. עם מדריך וללא מדריך
המומחים שלנו יעזרו לכם לתכנן ולבנות טיול נהדר לפי יעדי הבחירה שלכם. טיול החלומות שלכם קרוב אליכם יותר ממה שאתם חושבים. אם טיול עצמאי בחו"ל זה החלום שלכם- אנחנו נעזור לכם להפיק אותו.
יש לכם בן משפחה מוגבל ואתם צריכים עזרה בטיול העצמאי שלכם בחו"ל? תנו לנו לעזור לכם למצוא את כל הפתרונות כדי שגם הוא יראה עולם ויהנה כמו שמגיע לו.
אהבתם את אתר "מטיילים עם ענת" ונעזרתם בו? בבקשה לחצו כאן והעניקו לנו דירוג 5 כוכבים ומשוב חיובי, זה חשוב לנו מאוד ♥