נחל עוג'ה- נחל ייט"ב - טיול מדהים למיטיבי לכת בספר מדבר השומרון
נחל עוג'ה - נחל ייט"ב: רק אם אתם מחפשים טיול שונה, מאתגר ובשטח לא מוכר
מחפשים מסלול לא מטוייל? לטייל בקבוצה קטנה בשטח מאתגר? לכבוש את הארץ ברגליים?
קחו חבל סנפלינג, נעליים טובות, מפה, הרבה מים וצאו לטייל בנחל ייט"ב. שווה כל רגע!
אופי מסלול הטיול:
- אופי הטיול: אורכי, יש צורך ברכב מאסף בסיום המסלול
- משך הטיול: 5-7 שעות
- דרגת קושי הטיול: מיטיבי לכת אתגרי
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: לא
- 4X4: לא
- צבע סימון שבילים בטיול בנחל ייט"ב: כחול מס' 5666, אדום מס' 5665
- אורך מסלול הטיול: כ-7 קילומטר
- ציוד לטיול: נעלי הליכה טובות, כובע, 3 ליטר מים, חבל סנפלינג באורך 20-30 מטר, טלפון לוויני
- קליטה סלולרית: בערוץ נחל ייט"ב לרוב אין קליטה סלולרית
- הטיול מתאים לעונה: סתיו, חורף, אביב
- מאפייני מים במסלול: יש מים בעין עוג'ה בלבד
- שירותים: בבית הכנסת של כוכב השחר
- שולחנות/ספסלים לישיבה: בגן הציבורי של כוכב השחר
- מים לשתייה: בכוכב השחר
- מזנון: מכולת בכוכב השחר
- חניון לילה: לא
- עלות כניסה: אין
- שעות כניסה: אין (שימו לב: שער הכניסה לכוכב השחר סגורה לכניסת רכב בשבתות)
הערות מיוחדות:
- הטיול עובר בשטח אש וחובה לערוך תאום בטחוני מול גורמי הצבא לפני הטיול
- חובה להצטייד בחבל סנפליג באורך 20-30 מטר
- חובה לטייל בקבוצות ואסור לטייל בודדים
- חובה להצטייד בנשק
- שימו לב: יש נוכחות קבועה של רועים ערביים באזור. בנוסף, יש נוכחות קבועה של ערבים באזור עין עוג'ה, המעיין, הברכות והמגלשה.
תחזית מזג האוויר לאזור הטיול בנחל עוג'ה - ייט"ב:
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים בנחל ייט"ב (עוג'ה):
חניה: חונים בתוך הישוב כוכב השחר, לחצו לניווט: אל כביש הגישה למצפה כרמים.
רכב מאסף: לשלוח רכב מאסף לחניה של עין עוג'ה. רצוי להימנע מלהשאיר חפצי ערך ברכב ללא שמירה.
תחילת המסלול: צאו מחלקו המזרחי-צפוני של הישוב כוכב השחר. מימינכם תראו כרם ענבים יפה. תעברו בשער עליו הסימון הכחול. המסלול מתחיל במורד ואדי רחב ידיים. בחורף ובאביב הכול ירוק ופורח מכל עבר.
חלקו הראשון של הטיול: תלכו עם הסימון הכחול במורד ואדי נחמד וללא שם. הליכה ברמת קושי קלה. לאט לאט הואדי יתחיל להעמיק ותרדו אל ערוץ קטן. הערוץ הזה יחבר אתכם בחדות ובמפל גבהים של כ-20 מטר אל נחל ייט"ב.
ירידה לערוץ נחל ייט"ב: השביל המסומן כחול יוביל אתכם אל מזקף סלע. אותו תרדו בעזרת דרגיות נוחות. תעברו בתוך סדק סלע מעניין, והופ- תמצאו את עצמכם בערוץ נחל ייט"ב הנכסף. כאן תחברו אל הסימון האדום, פנו איתו ימינה (מזרחה).
הליכה בנחל ייט"ב עם הסימון האדום: ההליכה בנחל ייט"ב נערכת במגמת ירידה. כך שאין כמעט מאמץ של טיפוס. הדרך עוברת מעל ובין בולדרים גדולים. הערוץ של נחל עוג'ה/ייט"ב רצוף מפלונים קנים וגם מפלם גדולים. במהלך החורף הגבים מלאים במים.
ירידה במפלים גבוהים: במהלך הטיול בנחל ייט"ב/עוג'ה תצטרכו להתמודד עם ירידה מאתגרת במורד מפלים ומזקפי סלע. את הירדיה במקומות בהם יש פער גבהים ניכר תצטרכו לבצע בעזרת חבלים ובעזרת החברים לטיול.
שימו לב: בנחל ייט"ב לא קיימים עוגנים לקשירת חבלי הסנפלינג! משום כך עליכם להיות בטוחים שכרכתם את החבלים סביב סלעים חזקים ובטוחים בלבד.
כמה מפלים גבוהים יש בנחל עוג'ה/ייט"ב? כאמור, בנחל ייט"ב תצטרכו להשתמש בחבלי הסנפלינג לעזרת המטיילים היורדים במפלים הגבוהים. לאורך המסלול קיימים 4-5 מפלים ומעברים מסובכים בהם חייבים לרדת בעזרת החבלים. בפיר אחד יש חבל שהשאירו מטיילים קודמים (נכון לאפריל 2017). לא ניתן לסמוך עליו בשום מקרה.
עין עוג'ה: בסיום הטיול ערוץ הנחל מתרחב. מולכם יתגלו במרחק ראשי הצמרות שלעצי תמר. זו לא פאטה מורגנה. הגעתם לנווה מדבר של ממש: עין עוג'ה , עין ייט"ב. כאן בוקע מעין נהדר. מי המעיין נאגמים בברכה קטנה ויפה. מעל לברכה גדל עף תאנה גדול ונהדר.
המים זורמים בנחל קטן. סביב הנחל שיחי קנה מצוי ועצי תמר נהדרים. בנחל אצות חוטיות, ראשנים ודגיגים. סביב המעיין צפויים להיות מטיילים ומבלים ערביים. למרה בצער האזור מאוד מלוכלך וסובל מהזנח הסביבתית ותברואתית חמורה.
סיום המסלול: תשאירו רכב מאסף בחניון הקטן (והמוזנח) של עין עוג'ה. וכאן תסיימו את הטיול.
מגלשת עין עוג'ה: כקילומטר מערבית לחניון עין עוג'ה תמצאו את מגלש המים הנודע. גם שם צפויים להיות מטיילים ומבקרים ערביים.
מפת סימון שבילים למסלול הליכה בשטח (להדפיס ולקחת לטיול):
למה כדאי לשים לב בטיול בנחל עוג'ה - ייט"ב?
מערות במזקפי הסלעים במרומי גדות הנחל עוג'ה / ייט"ב: במרומי המצוקים של גדות נחל ייט"ב פעורות מערות רבות. מערות אלו נוצרו בפעילות קארסטית. פעילות קארסטית היא פעילות המסה של סלעי גיר קשה על ידי מים חומציים. חלק ממערות טבעיות אלו הורחבו וטופלו על ידי האדם. חלק מהמערות נוצלו בעבר ומנוצלות בהווה לפעילות אנושים. המערות במצוקי הגיר שימשו למגורי אדם, מגורי נזירים ומתבודדים, מסתור לפורעי חוק, מסתור לרועי צאן וחקלאים וכד'. מרבית המערות אינן עמוקות.
פריחת חורף ואביב בערוץ נחל ייט"ב: נחל ייט"ב מצוי במדבר השומרון, באזור ספר המדבר. חלקו התחתון מגיע לבקעת הירדן והוא מצוי בתחומי המדבר. באזורי ספר המדבר כמות המשקעים מגיעה ל 250-350 מילימטר גשם בשנה. כמות גשמים זו מספיקה לייצרת מרבדי ירק במהלך החודשים פברואר עד אפריל בחלקיו העליונים (מערביים) של נחל עוג'ה.
פריחת חורף ואביב אופיינית לערוצי ספר המדבר במדבר השומרון: צמרורת בואסייה, פרג נחות, רותם המדבר, אירוס שחום, קחוון ארץ ישראלי, עצי ליבנה.
מאובנים ושרידי ריף אלמוגים קדום: בולדרים גדולים מוטלים במרכז ערוץ נחל ייט"ב ועל גדותיו. חלק מן הבולדרים טומנים בחובם סודות מן העבר הרחוק מאוד. בולדרים אלו שייכים למסלע קדום, מתקופות הקנומן והטורון. תקופות בהם שקעו סלעי גיר קשה בקברעית ימת התטיס הקדומה. בין השרידים המגלים טפח מצפונות עברו של כדור הארץ, תוכלו למצוא שרידים של שוניות אלמוגים.
תרכיזי קוורץ בסלעים: בין הבולדרים הגדולים תראו גם בולדרים ועליהם כעין ריכוזי כדוריות צהבהות. אלו תרכיזי קוורץ. תרכיזי קוורץ אלו שקעו על סלעי הגיר בימת התטיס הקדומה.
קונגלומרט מתצורת ימת הלשון: ערוץ הנחל מתרחב לקראת סיום ואדי עוג'ה. גדותיו המצוקיים של הנחל מתרחקים אלו מאלו. במרכז עובר ערוץ ובסיס נחל ייט"ב. ועל המצוקים אפשר לראות שיכוב מעניין ביותר של קונגלומרט קדום. אלו משקעים של קרקעית ימת הלשון הקדומה. זהו משקע ימי יבשתי מתצורת ימת הלשון. כאן תראו חלוקי נחל גדולים וקטנים. חלוקים אלו משוכבים בשכבות של אבנים גדולות או קטנות.
החלוקים הגדולים שקעו בשולי הימה, בעת שהמים באזור זה היו נמוכים. השיכוב של החלוקים הקטנים יותר, מעיד על מים עמוקים באזור. בתקופה אחרת.
דרדרות סלעים יפות: לקראת סיום המסלול, באזורים בהם נחל ייט"ב נפתח לרווחה, תראו דרדרות סלעים מענייניות ויפות. סלעים לא גדולים אלו התנתקו מהקונגלומרט של תצורת הלשון. הם התדרדרו מטה אל הוואדי. שם הם יוצרים מכשולים בנחל, ונסחפים בעת שיטפון עם מי הנחל מזרחה.
גם מקומם של בעלי החיים במסלול לא נפקד מנחל ייט"ב:
- בחלקו העליון של המסלול תוכלו לראות עקבות פעילות של צבי ארץ ישראלי. על שביל הטיול תגלו תחנות הרחה וסימוני טריטוריה של הצבי
- במהלך המסלול באביב, תראו הרבה זחלים של עש סס-תיק עמוס גזרי קש המודבקים לגופו.
- אם יתמזל מזלכם, תראו גם את העקצן הצהוב (עקרב צהוב)
- אינספור של רבי רגל יקדמו את פניכם לאורך המסלול
- טריסטרמיות מעופפות מעל לנחל שורקות מעת לעת
- בעין עוג'ה תגלו ראשנים בחורף ובאביב
- להקות ענק של יונים יעופפו מעל לראשכם בנחל ייט"ב
מסלולי טיולים מומלצים באזור ואדי עוג'ה - נחל ייט"ב:
- אירוס הגלבוע במוצב גבעונית: טיול מתאים מתחילת חודש מרס ועד לסופו. כאן אפשר למצוא סמוך למוצב גבעונית אזור פורח של אירוס גלבוע. גבעונית מצוייה בתחומי שמורת אום זוקא. 2 קילומטר דרומית לנחל פיראן. נווטו לגבעונית, כאן בפנייה החדה תראו שדות אירוסים. וגם תורמוסים בחודש מרס.
- קאסר אל יהוד: אתר טבילה על הירדן סמוך ליריחו
- דיר חג'לה: מנזר יפה סמוך ליריחו
- עין עוג'ה: מגלש מים וברכת שכשוך נהדרת
- נחל אוג תחתון: מסלול אתגרי עם יתדות וסולמות במצוק ההעתקים
- ואדי קלט - נחל פרת: עין פרת, עין מבוע, מסלול ארוך בנחל פרת
- נבי מוסא: חאן ומסגד מכניס אורחים בלב המדבר
יש לכם שאלות? רוצים להעיר ולהגיב? צריכים עזרה בתכנון הטיול? ⇐ לחצו וקבלו תמיכה מיידית מהקהילה בפייסבוק >>