מסלולי טיול במים בפארק הירדן: לא תפסיקו ליהנותמסלולי טיול בצפון עם מים בפארק הירדן
פארק הירדן: טיול מים ונחלים בצפון, מעיינות ומפליםאחד מטיולי המים המומלצים בצפון
פארק הירדן: טיול מים וברכות בצפון הכינרת והגולן
הטיול והשהייה בפארק הירדן מיועדים לבילוי קצר, לטיולי מים ולמנוחה. בפארק הירדן תוכלו ללון ולבלות כמה ימי קמפינג נהדרים. פארק הירדן מתאים לטיול מים קצר, לקמפינג ולינת שטח. מסלולי הטיול בפארק הירדן קלילים ונעימים. הטיולים עוברים בתוך ערוצי מים ולידם. אפשר לשכשך בברכות ובאמות מים באזור הטחנות בפארק הירדן

אופי מסלול הטיול:
- אופי הטיול: מעגלי, שיטוט בפארק
- משך הטיול: משעתיים ועד ימים שלמים של קמפינג
- דרגת קושי הטיול: קליל
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: כן
- צבע סימון שבילים בטיול: סימון שבילים מקומי
- ציוד לטיול: בגד ים
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות. בקיץ ניתן לרחוץ בברכה וללכת במי לגונות הירדן
- מאפייני מים במסלול: ברכות, אמות מים, פלגי ירדן
- שירותים: יש
- שולחנות/ספסלים לישיבה: יש
- מים לשתייה: יש
- מזנון: יש
- חניון לילה: כן
מחירון חניה לביקור יום בפארק הירדן:
אופנוע | 20 ₪ |
רכב פרטי | 60 ₪ |
רכב מסחרי | 70 ₪ |
מיניבוס | 150 ₪ |
אוטובוס | 280 ₪ |
מחירון לינה בפארק הירדן:
אופנוע | 25 ₪ |
רכב פרטי | 100 ₪ |
רכב מסחרי | 120 ₪ |
מיניבוס | 400 ₪ |
אוטובוס | 700 ₪ |
- הפארק פתוח 24 שעות, כל ימות השנה.
לינת קמפינג וביקור יום לפרטיים אין צורך לתאם מקום מראש .
אסורה השמעת מוסיקה בפארק, אסורה הכנסת מערכות הגברה
אפשר להביא כלבים ולדאוג שיהיו קשורים.
ניתן להפעיל גנרטור שקט בלבד.
מקלחות (פתוחות מהשעה 19:00 עד 10:00 בבוקר למחרת)
הזמנת קבוצות, חדרים ואוהל בדואי בלבד 050-7887018 בימים א'-ה' בין השעות 8:00-16:00 ובמייל: yarden@golan.org.il
תחזית מזג האוויר לאזור הטיול בפארק הירדן:
מפת מסלול נסיעה וניווט לפארק הירדן:
פירוט מסלול הטיול בפארק הירדן:
הבאנו כאן את המסלול הצהוב המוצג על מפת אתר פארק הירדן. במסלול טיול זה תמצאו את מירב המסלולים האטרקציות שהפארק מציע. אבל אפשר גם סתם כך "ללכת לאיבוד" בצורה חופשית בין השבילים. תוכלו לחזור מהם בכל עת אל מרכז הפארק.
המסלול הצהוב מתחיל בברכות שלמרגלות טחנת הקמח הראשית שבקצה המדשאה הגדולה. לכו עם הסימון הצהוב בתוך מים של ערוץ קטן מפלגי הירדן. צאו ממנו ועברו למסלול יבש העובר ליד השקמה הגדולה. כאן השביל עובר על הגדה המזרחית של הירדן. השביל יחזור יכניס שוב לסבך הקנים. כמו בג'ונגל אמיתי. השביל יתחבר אל אמת המים. אמת המים תוביל אתכם חזרה אל טחנת הקמח והבריכה ממנה יצאתם לטיול.
טחנות הקמח העתיקות בפארק הירדן
בפארק הירדן, באזור הלגונותשל הירדן נבנו בעבר 12 טחנות קמח. טחנות קמח אלו הופעלו באמצעות כוח הכבידה של מי הירדן. טחנות אלו בנות מאות שנים או פחות. טחנות קמח אלו ונוספות באזור רמת הגולן, פעלו עד מלחמת ששת הימים בתחומי הגולן הסורי.
המים הובלו אל הטחנות בארבע תעלות מדופנות בטיח. פעילות הטחנות נעשתה באמצעות זרימת המים שהגיעו אל הטחנה. המים נפלו בעוצמה באמצעות 'מגלש' על גלגל הכפות והניעו אותו. גלגל הכפות היה מחובר במוט אל אבני הריחיים. המוט סובב את אבני הריחייםץ בעת הסיבוב של הגלגל – אבן ה'רכב' של הריחיים הסתובבה מעל לאבן ה'שכב' וביניהן נטחנו גרגירי החיטים לקמח.
כיום ניתן ללכת באחת מהתעלות ששופצה, אמת המים. התעלה מובילה כיום מים לאורך כ-600 מ' אל הטחנות המשוחזרות בליבו של פארק הדשא. אמת המים ממוקמות באתר הבריכות המשמשות את המטיילים בחניון. בתחומי פארק הירדן וסביבותיו נותרו בוסתנים ובהם עצי תאנה, שקמה, רימון וגפנים.
הטיול והשהייה בפארק הירדן מיועדים לבילוי קצר למנוחה, טיול קצר או ארוך או שהייה בפארק למשך כמה ימים, כולל קמפינג. מסלולי הטיול בפארק הירדן קלילים ונעימים, עוברים בתוך ערוצי מים, פוסעים ליד המים, בצילם של עצים גבוהים או בסבך קנים קסום. מתאפשרת כניסה לבריכות שכשוך ואמות מים ורחצה בזרם עז של מפלוני מים באזור הטחנות. בפארק הירדן אתר ארכיאולוגי קטן, תל בית ציידא שבו עיקר הממצאים מתקופת בית שני. בחלקו הדרומי של הפארק מצוי אתר קיאקים "אבו קיאק".
לאן מטיילים ומה עושים בפארק הירדן?
הבאנו כאן את המסלול הצהוב המוצג על מפת אתר פארק הירדן. בו מירב המסלולים האטרקציות שהפארק מציע. אולם אפשר גם סתם כך "ללכת לאיבוד" בצורה חופשית בין השבילים, ולחזור בכל עת אל מרכז הפארק.
המסלול הצהוב: מתחיל בברכות שלמרגלות טחנת הקמח הראשית שבקצה המדשאה הגדולה. הולכים עם הסימון הצהוב בתוך מי ערוצון, יוצאים ממנו ועוברים למסלול יבש העובר ליד השקמה הגדולה. השביל עובר על הגדה המזרחית של הירדן. חוזר ונכנס לסבך הקנים. מתחבר אל אמת המים המגיעה חזרה אל טחנת הקמח והבריכה.
לאן מטיילים ומה עושים בתל בית ציידא?
תל בית ציידא - בתחומי פארק הירדן מצוי אתר ארכאולוגי חשוב: תל בית ציידא. מיד אחרי הכניסה הראשית פנו בנסיעה שמאלה לפי השילוט. תחנו למרגלות התל הקטן.
צאו לסיור בשבילים המסודרים שמקיפים את תל בית ציידא. הקיפו עם השביל משמאל. טפסו אל התל עם השביל. כאן תעברו ברחובות בין הבתים החפורים. לצידם של המתחמים שנחפרו תמצאו שילוט והסברים טובים.
מראש תל בית ציידא תגלו תצפית טובה אל רחבי פארק הירדן.
רקע על פארק הירדן ובית ציידא
תל בית ציידא מצוי כ-25 מ' מעל פני הכינרת (180- מ'). כשני קילומטר מצפון לכינרת מעל לבקעת הבטיחה. בקעת הבטחה קרויה גם בקעת בית ציידא/צידה. שמה מציין את צייד הדגים שהיה מקור פרנסת תושבי המקום. התל מצוי סמוך מעל לאזורי הלגונה שיוצרים הירדן ונחלי מרכז רמת הגולן טרם הישפכם אל הכינרת בדלתא רחבת ידיים.
ההסטוריה של בית ציידא
העיירה בית ציידא נקראה על שם פרנסת תושביה, מצייד דגים מהכינרת. המקום נקרא בעבר בערבית א-תל. שורשיו של האתר נעוצים כבר בתקופת המקרא והתקיימה בו עיר מבוצרת וחזקה. העיר הייתה שייכת לממלכת גשור אשר חיזקה את קשריה עם ממלכת בית דוד באמצעות נישואיו של דוד המלך לבתו של מלך גשור, מעכה, שהייתה אמם של תמר ואבשלום (שמואל ב', פרק ג', ג'; פרק י"ג, א').
בדבריו של יוסף בן מתתיהו, מסופר שפיליפוס בנו של המלך הורדוס הגדול קרא לעיירה בשם: יוליאס או יוליה, על שם יוליה, אמו של טיבריוס,[1] ושם גם ניקבר פיליפוס בקבורה מפוארת (קדמוניות היהודים, יח, 28; מלחמת היהודים ב, 9, 1).
בתלמוד העיירה מוזכרת בשם ציידן (קהלת רבה, ב', י"א) על שם ציד הדגים של תושביה וכעיר על דרך ראשית המוליכה מארץ ישראל לבבל, כמוזכר בדברי חז"ל: "ומעשה בר' אלעזר בן שמוע ור' יוחנן הסנדלר שהיו הולכין לנציבין אצל יהודה בן בתירה ללמוד ממנו תורה והגיעו לצידן וזכרו את ארץ ישראל, זקפו עיניהם וזלגו דמעותיהן וקרעו בגדיהם וקראו המקרא הזה "וירשתם אותה וישבתם בה ושמרתם לעשות את כל החוקים" (דברים י"א, לא-לב), חזרו באו להם למקומם, אמרו ישיבת ארץ ישראל שקולה כנגד כל המצוות שבתורה" (ספרי דברים ראה, פיסקה פ').
האתר מפורסם גם במסורת הנוצרית ומוזכר כמה פעמים בברית החדשה, בהקשר לביקוריו של ישוע במקום עם תלמידיו, ריפוי חולים ומקורם של אחדים מתלמידיו (יוחנן א, 40). תושבי העיירות בית צידא, כורזין וכפר נחום נגערו וקוללו קשות על ידי ישוע משום שלא קיבלו עליהן את דתו החדשה, למרות ניסיו הרבים שנעשו באזור: "אוי לך כורזין! אוי לך בית צידה! כי אלו נעשו בצור ובצידון הפלאות שנעשו בתוככן, הרי מכבר היו חוזרות בתשובה בשק ואפר. ברם אומר אני לכן, קל יותר יהיה ביום הדין לצור ולצידון מאשר לכן. ואת, כפר נחום, האם לשמים תעלי? אל שאול תרדי! כי אלו בסדום נעשו הנסים שהיו בתוכך, עומדת הייתה על תלה עד היום" (מתי יא, 24-20).
תולדות המחקר של בית ציידא
בשנת 1838 החוקר האמריקאי אדוארד רובינזון, עלה לראש א-תל והציע לזהותו עם בית ציידא. החוקר הגרמני גוטליב שומכר, סוף המאה ה-19, הסתייג במקצת מן הזיהוי, אולם, החפירות והסקרים שנערכו באתר בעשרים השנים האחרונות מאששים את הזיהוי של רובינזון שא-תל היא בית ציידא. החפירות באתר תל בית ציידא נערכת על ידי הקונסורטיום לחפירות בית ציידא בראשות ד"ר רמי ערב וד"ר ריצ'ארד פרוינד אוניברסיטת נברסקה באומהה, ארה"ב. משלחת החפירות מתאכסנת מדי שנה, למשך חודשי הקיץ בקבוץ גינוסר, ומשם הם יוצאים, בעונות החפירה, מדי בוקר לחפירות בבית ציידא.
ממצאים בפארק הירדן ובתל בית ציידא
תקופת המקרא
שורשיה של העיר נעוצים כבר במאה העשירית לפסה"נ, ומתקופה זו נמצאו ביצורים הכוללים סוללה חלקלקה קצרה ומשופעת, חומה ומגדלים, שער העיר ורחבה מרוצפת המובילה אליו, בפינת השער הייתה במת פולחן ומצבת בזלת מגולפת המתארת אל חמוש בפגיון בעל ראש פר, בתוככי העיר התגלה ארמון מימין לשער. הארמון כונה על ידי האשורים "בית חילאני" שכמותו נמצאו בצפון סוריה וגם במגידו. הארמון נבנה מאבני בזלת גדולות ופנימה לו התגלה חדר שהוביל אל אולם גדול המוקף בשמונה חדרים. לאחרונה התגלתה מחילת מסתור או מילוט שהוכנה מראש, כנראה, על ידי המלכים מתקופת הבית הראשון (כפי שמוכר לנו מסיפורו של המלך צדקיהו שנמלט מירושלים דרך 'שער בין החומותיים', בירמיהו נ"ב, ז') והיא תיחפר בעונת החפירה הבאה בקיץ 2015.
התקופה הרומית
ממצאים מתקופת הבית השני כוללים רובע מגורים פשוט ובו בתי חצר פרטיים, המתוארכים למאה הראשונה לסה"נ, 'בית הדיג' שנמצאו בו כלי דייג, 'בית הכורם' שנמצא בו מרתף עם קנקני יין ומזמרות לבציר ענבים. מעל השער מתקופת הברזל התגלה מקדש שנבנה לכבודה של יוליה אמו של טיבריוס.
טחנות הקמח
בפארק הירדן, באזור הלגונות נבנו בעבר 12 טחנות קמח שהופעלו באמצעות כוח הכבידה של מי הירדן. טחנות אלו בנות מאות שנים או פחות. טחנות קמח אלו ונוספות באזור רמת הגולן, פעלו עד מלחמת ששת הימים בתחומי הגולן הסורי.
המים הובלו אל הטחנות בארבע תעלות מדופנות בטיח. פעילות הטחנות נעשתה באמצעות זרימת המים שהגיעו אל הטחנה ונפלו בעוצמה באמצעות 'מגלש' על גלגל הכפות והניעו אותו. גלגל הכפות היה מחובר במוט אל אבני הריחיים, ובעת הסיבוב של הגלגל – אבן ה'רכב' של הריחיים הסתובבה מעל לאבן ה'שכב' וביניהן נטחנו גרגירי החיטים לקמח.
כיום ניתן ללכת באחת מהתעלות ששופצה, והיא מובילה כיום מים לאורך כ-600 מ' אל הטחנות המשוחזרות בליבו של פארק הדשא, הממקומות באתר הבריכות המשמשות את המטיילים בחניון. בתחומי פארק הירדן וסביבותיו נותרו בוסתנים ובהם עצי תאנה, שקמה, רימון וגפנים.
[1] קינדלר א', 1989, 'מטבעותיו של הטטרארך פיליפוס ובית-ציידא', קתדרה, 53: 26-24.
מסלולי טיול מומלצים באזור פארק הירדן והגולן הדרומי וצפון הכנרת:
- טיול מים בזאכי: מסלול מים בבקעת הבטיחה, ללא תשלום
- שמורת טבע המג'רסה: טיול מים בצפון, ממסלולי טיול מומלצים בצפון
- טיול בנחל יהודיה: טיול המים היפה והאתגרי בגולן
- טיול בנחל זוויתן: טיול למייטיבי לכת
- עיינות עדן - עיינות סלוקייה: אתר תמנוחה ושיכשוך במים
- טיול לפריחת אירוס החרמון בצומת המפלים: עלייה לרגל באביב
- עין עלמין: טיול לבריכת קצינים סורית
- גן לאומי כורסי: כנסייה ביזנטית עם פסיפס מרהיב
- מצפור בית ציידה: אחת התצפיות היפות והמומלצות בטיול מעל לכינרת