עין מבוע נחל פרת (עין פוואר, ואדי קלט)
עין מבוע בנחל פרת (עין פוואר, ואדי קלט)
שמורת טבע נחל פרת ועין מבוע מציעה ברכת מים צוננים של מי מעיין צלולים. מסביב מעיין תמצאו שולחנות וצל ואתר נהדר לבילוי. מכאן גם תוכלו לצאת לטיולים לאורך נחל פרת, הוא ואדי קלט הידוע

אופי מסלול הטיול בעין מבוע:
- אופי הטיול: הלוך וחזור
- משך הטיול: החל משעה ועד יום שלם של בילוי וטיולים לאורך נחל פרת
- דרגת קושי הטיול: קל
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: כן
- צבע סימון שבילים בטיול: אדום
- אורך מסלול הטיול: 400 מטר
- ציוד לטיול: כובע, מים, מצלמה, בגד ים
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות, בקיץ אפשר לרחוץ במי הברכה
- מאפייני מים במסלול: ברכה לרחצה, נחל זורם מים (נכון לתחילת 2017 הנחל מזוהם מביוב ואסור לבוא במגע עם המים)
- שירותים: יש
- שולחנות/ספסלים לישיבה: יש
- מים לשתייה: יש
- מזנון: יש
- חניון לילה: לא
- עלות כניסה: אין
- שעות כניסה: 08:00-16:00 לפי שעון חורף. 08:00-17:00 לפי שעון קיץ
- טלפון: 02-6339263
- איך מגיעים וניווט לתחילת מסלול הטיול:
- ניווט לסיום מסלול הטיול:
- קישורים חיצוניים: שמורת טבע עין נחל פרת
תחזית מזג האוויר לאזור עין מבוע:
פרטי מסלול הטיול ואיך מטיילים בעין מבוע:
חניה: תגיעו אל החניון, שפ תשאירו את הרכב. רדו בשביל הסלול באספלט אל שטח רחבת המעיין. מסביב תמצאו שולחנות וספסלים יפים, צל של עצי אקליסטוס גבוהים. גם מים לשתייה יש ושירותים מסודרים ונקיים יש.
מה עושים בעין מבוע?
חניון: אפשר לעשות כאן פיקניק.
ברכת המעין: בקיץ אפשר לרחוץ במי הברכה, ולא, לא תהיו היחידים שרוחצים כאן.... עין מבוע, כשמו כן הוא. עין מבוע הוא מעיין פועם, שפיעתו איננה קבועה. יש זמנים שהמעיין שופע מים והברכה עולה על גדותיה. ופעמים שהשפיעה נמוכה והברכה מתרוקנת. התופעה איננה ניכרת בעונת החורף והגשמים.
פסיפס: ברחבת המעיין תמצאו גם פסיפס ביזנטי צבעוני. הפסיפס התגלה תוך כדי פיתוח החניון למבקרים. הפסיפס שימש כרצפת מנזר ביזנטי מהמאה הרביעית. התגלו במקום שרידי כנסייה ושרידי חדרים קדומים.
אמות מים: כשתצאו לטייל במורד הנחל לכיוון מזרח תגלו אמות מים צמודות לערוץ הנחל. אמות מים כאלו נמתחות לכל אורכו של נחל פרת. תפקידן להוליך את מי המעיינות לבקעת יריחו. כבר בעת העתיקה התקינו את האמות לטובת תושבי העיר יריחו. האמה הקדומה ביותר שנמצאה בשטח מוארכת לתקופת החשמונאים. תקופת הבית השני, בעת בה החשמונאים החזיקו בארמונות חשובים בעיר יריחו.
מי האמות שימשו בעבר ומשמשים גם כיום להשקיית שדות. בעבר הם שימשו גם להשקייה, לשתיה, ולרחצה. בתקופת החשמונאים המים הזינו גם את המקוואות הרבים ששימשו את בני משפחת החשמונאים, שהיו כהנים. בתקופתו של הורדוס מי האמות שימשו גם לטובת בית מרחץ הגדול.
טיול לאורך נחל פרת: אפשר גם לצאת לטייל לאורך נחל פרת (ואדי קלט). למרבה הצער, בשנים האחרונות (2017) מי נחל פרת מזוהמים בביוב המגיע מאזור רמאללה, דרך נחל מכמש. משום כך, אסור המגע עם מי הנחל. מותר לטייל ליד הנחל על השביל המסומן בלבד.
נחל פרת - ואדי קלט
נחל פרת הוא אחד מהנחלים היפים בישראל. לפי דעות אחדות נחל פרת מהווא את הגבול הצפוני של מדבר יהודה. מצפון לנחל פרת משתרע אזור בנימין, מדבר בנימין. ומדרומו מדבר יהודה.
נחל פרת מתחיל את דרכו במרומומי רכס רמאללה. נחל מכמש הוא יובלו הראשי המגיע מאזור רמאללה. יובלים נוספים מגיעים מאזור שכונת נווה יעקב הירושלמית: ואדי א-רודיידה ונחל זמרי. אורכו כ-30 קילומטר. לקראת סיום דרכו, נחל פרת עובר במרכז העיר יריחו. נחלפרת מסיים את דרכו ונשפך לנהר הירדן. הנחל מסתיים בנהר הירדן מצפון לים המלח, כ-2 קילומטר דרומית לקאסר-אל-יהוד.
נופיו המדהימים של נחל פרת מצטיינים במצוקי גיר גבוהים, קניונים צרים וצמחיית נחלים עשירה. לכל אורכו של נחל פרת מסלולי טיול מהיפים בישראל. גם בעלי חיים שוקקים בסביבות הנחל. באזור נחל פרת מתקמים תנאים מעורבים. מחד האזור הוא מדברי וחם, ומתקיימים בו צמחייה ובעלי חיים חובבי חום ויובש. ומנגד, כמויות המים הרבות מאפשרות חיים לצמחייה ובעלי חיים הזקוקים למים ולאקלים חם. למעשה לאורכו של נחל פרת, ובפרט ליד המעיינות מתקיימים תנאים של נווה מדבר.
לאורך נחל פרת שלושה מעיינות גדולים, יפים וחשובים: עין פרת, עין מבוע (עין פוואר) ועין קלט. ספיקתם של שלושת המעיינות רבה והיא מגיעה למאות מ"ק לשעה! מקורם של מי המעיינות בנחל פרת הוא מי הגשמים המחלחלים במסלע הגירני של הרי ירושלים ממערב לכאן. לאחר מחקר גיאולוגי הסתבר שמי הגשמים היורדים באזורים שממערב לעיר ירושלים מגיעים למעיינות של ואדי קלט. גשמים שיורדים באזור נווה אילן, מעלה החמישה, מבשרת ירושלים - מחלחלים בסלעי הגיר. המים יורדים אל שכבות נמוכות בתוך המסלע הגירני, עד לשכבת אקוויפר אטומה. המים נאגמים מעל שכבה זו והם פורצים החוצה במעיינות.
תהליכים גיאולוגיים ארוכי שנים והיווצרותו של השבר הסורי-אפריקאי יצרו תופעה גיאולוגית מעניינת במיוחד. נחיתתו של הבקע הסורי-אפריקאי השפיעה על השכבות הגיאולוגיות של קמר רמאללה. הנחיתה גרמה לשכבות הקמר לנטות באלכסון כלפי מזרח. כיוון השכבות מתגלה לעיננו בנחל פרת. פעמים רבות אפשר לראות את כיוון נטיית השכבות גם לאחר חציבת נתיבים חדשים בכביש ירושלים-תל אביב.
נטיית השכבות כלפי מזרח גורמת למים שנאגרים בסלעי הגיר לזרום מזרחה. וכך מתקיים קשר גיאולוגי רציף בין ההרים שממערב לירושלים, לבין מדבר יהודה הצפוני. המים שמחלחלים בתוך השכבות העמוקות זורמים עמוק מתחת לפני הקרקע. למראית עין, נחל שורק הגדול והרחב מפריד בין ההרים שבאזור מעלה החמישה לנחל פרת. אולם מי הגשמים מחלחלים בתוך השכבות העמוקות זורמים עמוק מתחת לפני הקרקע לכיוון מזרח, ובוקעים במעיינות בין אזור נחל פרת.
נחל פרת הצליח להתחתר וליצור קנינים עמוקים משני עבריו עקב סדק גאולוגי גדול. המים ניצלו את השבר, הרחיבו אותו וחתרו לעצמם נתיב עמוק בדרכם אל בקעת הירדן.
צריכים עזרה בתכנון הטיול? לחצו ובקשו עזרה ותמיכה מהקהילה>>
מסלולי טיולים מומלצים נוספים באזור עין מבוע:
- עין עוג'ה : מגלש מים אדיר בבקעת הירדן
- קאסר אל יהוד: אתר הטבילה על נהר הירדן
- נחל אוג: מסלול אתגרי בצפון מדבר יהודה
- נבי מוסא: פנינה ארכיטקטונית בלב המדבר
- מסלול ארוך בנחל פרת (ואדי קלט): אחד הטיולים הכי יפים בישראל
- מוזיאון הפסיפסים השומרוני הטוב: אוסף פסיפסים מדהים
- נחל פרת מסלול ארוך: טיול מים ונופים מהיפים בישראל
- שמורת טבע עין פרת: מסלול קצר עם מים בואדי קלט
מחפשים מדריך טיולים? היכנסו וקישור ובחרו לכם מדריך או מורה דרך
את/ה מדריך טיולים / מורה דרך? יש לך תואר שני או שליש בתחום רלוונטי לטיולי (גיאוגרפיה, לימודי ארץ ישראל, ארכאולוגיה, מדעי החיים)? את/ה מעוניין לעבוד איתנו ולהיות חלק מההצלחה? רוצה להוסיף תוכן לאתר בתשלום? דבר איתנו כבר כעת וצרף קורות חיים וניסיון כתיבה לחץ ליצירת קשר