נחל צפית תחתון: מסלול אתגרי למייטיבי לכת בצפון הערבה
נחל צפית מהיפים בערוצי צפון הערבה, יוצר קניונים (מעוקים) מרהיבים, פיתולי נחל ומגלשות סלע אדירות
מסלול צפית תחתון עובר בחלקו התחתון של נחל צפית, ממערב לכביש 90, לפני השפך שלו אל נחל צין בדרום ים המלח. סמוך ומדרום לצומת הערבה. המסלול אתגרי, יש בו חבל עבה לגלישה במפל נהדר וגבוה, כמה פעמים במהלך המסלול תמצאו דרגיות לעזרת היורדים במסלול.
בסיום מסלול נחל צפית תחתון תמצאו עצמכם במעוק נהדר, מפותל וגבוה. אחרי הגשמים והשיטפונות יהיו כאן מים. לסיום סיומת המסלול יש גם מעבר אתגרי במחילות סלעים ובולדרים אדירים, יתדות ומבוכים.
אופי מסלול הטיול בנחל צפית תחתון:
- אופי הטיול: אורכי
- משך הטיול: 3.5 שעות
- דרגת קושי הטיול: אתגרי, מייטיבי לכת, יתדות, חבלים
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: לא
- 4X4: לא
- צבע סימון שבילים בטיול: שחור (מספר 14140)
- אורך מסלול הטיול: 4 קילומטר
- ציוד לטיול: נעלי הליכה, כובע, מים, מזון, טלפון לווייני, חבל של 20 מטר לעזרה בהורדת ציוד ועזרה למטיילים. מומלץ להביא ביגוד להחלפה במקרה שיש מים בגבים בחורף ובאביב.
- קליטה סלולרית: בקטעים אחדים במסלול אין קליטה. מומלץ להצטייד בטלפון לווייני
- הטיול מתאים לעונה: סתיו, אביב, חורף (חובה להתעדכן בנוגע לשיטפונות, מצב היתדות והדרגיות במסלול, ולקבל מידע על עומק המים בגבים)
- מאפייני מים במסלול: גבים עם מים אחרי השיטפונות בחורף
- שירותים: בתחנת דלק בצומת הערבה
- שולחנות/ספסלים לישיבה: בתחנת דלק בצומת הערבה
- מים לשתייה: בתחנת דלק בצומת הערבה
- מזנון: בתחנת דלק בצומת הערבה
- חניון לילה: לא
- מחיר כניסה: ללא
- שעות כניסה: אין
- הערות מיוחדות: זהירות יתרה נדרשת בעונת החורף ותחילת האביב- חובה להתעדכן בנוגע לשיטפונות, מצב היתדות והדרגיות במסלול, ולקבל מידע על עומק המים בגבים. זהירות נוספת נדרשת במקרה שהגבים עם מים – הבגדים והנעליים נרטבים, והכל הופך להיות בוצי וחלקלק – ונדרשת זהירות מיוחדת מהחלקה בירידה במפלים
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל תחילת המסלול
- לחצו כאן לניווט נסיעה עם ווייז אל סיום המסלול
תחזית מזג האוויר לאזור הטיול בדרום ים המלח:
מסלול הטיול, לאן מטיילים ומה עושים בנחל צפית תחתון:
חניה והשארת רכב בתחילת המסלול: המסלול מתחיל בצד דרך עפר, עם סימון שבילים אדום, דרך עבירה לכל רכב, המגיעה מכביש 25. כביש 25 יורד מדימונה אל צומת הערבה. באמצע הירידות הללו, פונים לכיוון דרום, אל עבר המכתש הקטן (מכתש חצירה) ומפעלי הפוספטים. את הרכב משאירים בחיבור בין סימון השבילים הכחול היורד מנחל צפית תיכון, סימון שבילים שחור היורד אל נחל צפית תחתון, וסימון שבילים אדום המגיע מכיבש 25 אל המכתש הקטן.
חניה והשארת רכב בסיום המסלול: את הרכב המאסף תשאירו סמוך לכביש 90. רדו אל כביש 90, לכיוון דרום (לכיוון אילת). בקילומטר ה-181, כ- 2.5 קילומטר מדרום לצומת הערבה, רדו מערבה (ימינה) אל דרך עפר, עם סימון שבילים שחור. ליד משאבת המים תשאירו את הרכב המאסף.
תחילת המסלול בנחל צפית תחתון:
מסלול ההליכה בנחל צפית מתחיל מאוד מישורי, ובלי ריגושים. הנוף מדברי, ערוץ הנחל רחב.
המפל הראשון, גובהו 5 מטר. ניתן לעבור אותו משמאל במגלשת סלע ובעזרת חבל עבה שמחובר דרך קבע בסלעים. התחתית הגלישה עם החבל נותר עוד מרווח של מטר או יותר (תלוי בסחף שהצטבר בתחתית המפל אחרי השיטפון האחרון). רצוי כאן להיעזר במטיילים האחרים ולרדת בזהירות וללא פגע.
את המל הראשון אפשר לרדת גם מצד שמאל. בנקיק קטן תמצאו סדרה של יתדות, דרגיות לאחיזת רגליים וידיים.
המשך המסלול: אחרי המפל הראשון ההליכה שוב בערוץ הנחל הרחב. על חלוקי נחל. הולכים על משטחי סלע, מדלגים על ובין בולדרים קטנים וגדולים. אין קשיים מיוחדים. צמחיית מדבר אופיינית, עצי שיטה ושיחי רותם המדבר.
סדרת מפלים מאתגרים ומעוק צר ומפותל: רק אחרי הליכה שלא מצריכה אדרנלין, על משטחי הסלע וחלוקי הנחל – יגיע הקטע המאתגר והיפה ביותר של נחל צפית. וזה ממש לקראת סיום המסלול.
כאן תפגשו בירידה מעט מאתגרת על מזקף סלע בגובה של כ-3 מטר בלבד.
לאחריו יגיע המעוק הנודע של נחל צפית. קטע זה הוא צוואר הבקבוק של מסלול נחל צפית. כאן תיתכן המתנה עד שכל המטיילים שלפניכם יסיימו לרדת. זה המקום להוציא במבה, להכין קפה ולחכות בכיף ובשלווה מדברית.
ירידה אל המעוק של נחל צפית: את המפל הגבוה שיוריד אתכם למעוק עצמו תרדו בעזרת יתדות ברזל הקבועות בסלעים. אחרי השיטפונות החזקים, מצבם של חלק מהיתדות גרוע, והן מעוקמות ולעתים קשה לדרוך ולהיאחז בהן. זה המקום להיעזר בחבל הארוך שהבאתם איתכם. כאן כדאי גם להוריד ציוד בעזרת החבל.
בחורף ובאביב, לאחר השיטפונות, ייתכנו מים בגבים, ואפילו בעומק של למעלה ממטר עומק. במקרים בהם יש מים בגבי המעוק, אין ברירה אלא ללכת בתוך המים. המעוק מוצל וקרירי, וכדאי לקחת ביגוד חם וביגוד להחלפה.
שימו לב! במקרים בהם גבי נחל צפית עם מים בחורף ובאביב, נדרשת זהירות מיוחדת מהחלקה. הבגדים והנעליים יירטבו, כך גם הידיים. הכל נעשה בוצי וחלקלק, ונדרשת זהירות מיוחדת ונוספת בירידה בדרגיות המתכת.
הליכה במעוק הצר והמפותל: ההליכה במעוק המדהים של נחל צפית היא הסוכרייה והכיף המדליק בטיול. אחרי מאמצים מאתגרים של ירידה בסולמות על מזקפיי סלע ומפלים, אפשר ללכת בבטחה בקניון הקסום. קירות סלע גבוהים מתנשאים מעליכם. המסלול מוצל. בחורף ובאביב יהיו כאן מים בעומקים שונים. זהירות מהחלקה. כאן תלכו על חלוקי נחל, גבים בעומקים שונים ומשטחי סלע.
אחרי כ-500 מטר של הליכה בקניון המדהים, תגיעו לסיומו של נחל צפית תחתון.
מבוך הסלעים והבולדרים בסיום נחל צפית תחתון: אקורד הסיום המאתגר של נחל צפית מחכה ממש בסוף. כאן תמצאו מחסום סלעי ענק שיד ענקים זרקה אל הנחל ותקעה אותם שם לנצח. יד ענקים זו היא עצמתם האדירה של השיטפונות הגוררים עמם סלעים עצומים שנתקעים כאן בסוף המעוק, ולא יכולים להמשיך להיסחף.
את הררי הסלעים הללו עוברים בשתי אפשרויות מימין או משמאל. אף אפשרות לא נוחה יותר מדי… בשני המעברים צריך לזחול במבוך הסלעים, להיעזר בדרגיות ולחפש מקום אחיזה לידיים ולרגלים. מומלץ להעביר ציוד בין המטיילים ולא לנסות לעבור המבוך עם ציוד על הגב.
סיום מסלול נחל צפית תחתון: אחרי שתצאו מהרי הסלעים הענקיים, תמצאו עצמכם במראה די מאכזב – הרכב שמחכה ומסמן לכם שתם הטיול מהמדהימים שעשיתם…. אבל גם נחמה ושמחה בצידו – אפשר לנוח ולהירגע, עשיתם מסלול אדיר, כל הכבוד!
מפת סימון שבילים למסלול הליכה בשטח בנחל צפית תחתון:
רקע כללי
נחל צפית מתחיל את דרכו למרגלות הר חצרה ממערב. הנחל זורם לכיוון מזרח, לאורך 17 קילומטר בקו אווירי, ואורכו הממשי למעלה מ-20 קילומטר. בחלקו התיכון של נחל צפית בוקע מעיין קטן, עין צפית. סביב המעיין צמחי קנה וסמר שניזונים מהלחות הקבועה סביב המעיין.
נחל צפית מתנקז אל נחל צין בדרום ים המלח. נחל צפית מתחתר בסלעי גיר מתקופות הקנומן והטורון. בקירותיו ועל הבולדרים שבנחל צפית תיכון מתגלים מאובנים והדפסים של יצורים ימיים, קונכיות וצדפות.
במקומות בהם ערוץ נחל צפית התיכון מתחתר לעומק מתגלות גם שכבות של אבני חול צבעוניות, צהוב, חרדל, ורוד, סגול, חום ואדמדם.
אסון שיטפון נחל צפית 26 באפריל 2018
ביום חמישי 26 באפריל 2018 יצאה קבוצת מטיילים מהמכינה הקדם הצבאית "בני ציון" מתל אביב לטיול גיבוש בנחל צפית. הטיול בנחל צפית התחתון היה היום השני של טיול עם לינת שטח. הנערים והנערות יצאו לטיול בנחל צפית תחתון עם חששות, משום הידיעה על התראות על שיטפונות.
מקבלי ההחלטות במכינה החליטו שניתן יהיה לבצע את הטיול. בשעות אחר הצהרים, באמצע הטיול הגיע שיטפון פתאומי ועז אל נחל צפית תחתון. באירוע שיטפוני זה נסחפו ונהרגו 10 מתלמידי המכינה הקדם הצבאית, יהי זכרם ברןך. בתחילת הערב נמצאו רק תשעה מהרוגי השיטפון. לאחר חיפושים במהלך הערב והלילה, בבוקר שלמחרת נמצא הנערה העשירית שנסחפה אל מותה הטרגי.
מיד לאחר האסון בנחל צפית החלו בחיפושים אחר האחראים והאשמים. מי אחראי למחדל היציאה לטיול באזור מועד לשיטפונות, ביום בו היו התראות על שיטפונות. האם משרד החינוך אחראי על טיולי המכינה או משרד הביטחון. באופן מיידי נעצרו שני אנשי צוות מהמכינה. ימים יגידו מי האחראי על המחדל.
שמות ההרוגים בשיטפון בנחל צפית: אלה אור ממעלה אדומים, יעל סדן ומעיין ברהום מירושלים, צור אלפי ממזכרת בתיה, שני שמיר משהם, רומי כהן מהמושב מאור, אגם לוי מחירות, גלי בללי מגבעתיים, עדי רענן ממכמורת ואילן בר שלום מראשון לציון. יהי זכרם ברוך.
מסלולי טיולים מומלצים נוספים באזור נחל צפית:
- נחל דוד
- נחל ערוגות
- נחל סלוודורה
- עין בוקק
- גן לאומי מצדה
- נחל חווארי מצדה
- עיינות צוקים (עין פשחה)
- נחל זוהר
- הנחלים זוהר-יזרח-רום
- נחל צפית תיכון: מסלול אתגרי למייטיבי לכת
- נחל פרס: מסלול אתגרי למייטיבי לכת