טיילת מכתש רמון: נופי קסם, מרכז המבקרים, מרפסת מעל תהום והר הגמל
טיילת מכתש רמון נמתחת מעל הדופן הצפוני-מערבי של מכתש רמון. הטיילת עוברת מעל נופי מכתש רמון המרשימים. כאן תטיילו על יד מלון בראשית הבנוי ממסלע מקומי. תטיילו על גשר מעל כביש 40 ומעלה העצמאות. תמשיכו אל אזור המסעדות ומרכז המבקרים. הטיילת תביא אתכם אל מרפסת תצפית מעל תהומות מכתש רמון. ולסיום תטפסו אל ראש דבשת הר גמל
אופי מסלול הטיול בטיילת מכתש רמון:
- אופי הטיול: אורכי
- משך הטיול: כשעה
- דרגת קושי הטיול: קליל
- מתאים לנכים ועגלות תינוק: כן בחלקו
- 4X4: לא
- צבע סימון שבילים בטיול: שביל ישראל
- אורך מסלול הטיול: קילומטר
- ציוד לטיול: רגיל
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונה: כל העונות. בשעות אחר הצהרים והערב בעונת החורף- עשוי להיות קר מאוד
- מאפייני מים במסלול: אין
- שירותים: באזור מרכז המבקרים מכתש רמון
- שולחנות/ספסלים לישיבה: באזור מרכז המבקרים מכתש רמון
- מים לשתייה: באזור מרכז המבקרים מכתש רמון
- מזנון: באזור מרכז המבקרים מכתש רמון
- חניון לילה: לא
- עלות כניסה: אין
- שעות כניסה: אין
תחזית מזג האוויר במצפה רמון:
פרטי מסלול הטיול ולאן מטיילים בטיילת מכתש רמון:
מסלול הטיילת עובר בקצה המערבי של מצוק מכתש רמון. מן הטיילת נשקפים נופים מדהימים אל כל רחבי המכתש, אתריו, הנחלים החתורים בו. בימים של ראות טובה אפשר לראות ממזרח את הרי אדום שבממלכת ירדן.
1. אופציה למסלול ארוך: מתחנת הדלק עד להר גמל
חניה: השאירו הרכב בתחנת הדלק שליד הכיכר הגדולה בכניסה למצפה רמון. או השאירו הרכב ליד חורשת קק"ל הצמודה לתחנת הדלק.
רכב מאסף: שילחו את הרכב המאסף להר גמל או לבית ספר שדה הר הנגב בדרום מצפה רמון.
לאן הולכים: את טיילת מכתש רמון מומלץ להתחיל מחורשת קק"ל שליד תחנת הדלק בכיכר הגדולה בכניסה למצפה רמון. חיברו אל השביל היוצא מהפינה המזרחית של חורשת העצים.
פארק לפיסול מדברי: מצד שמאל של השביל תגלו את פארק פסלי הסלעים. כאן תעברו ליד הפארק לפיסול מדברי. בשטח תמצאו פסלי סלע מפוזרים ומשתלבים בצורה טבעית בנוף המדברי המקומי.
מלון בראשית: צעדו לאורך הטיילת ותגיעו אל שפת מכתש רמון. תעברו על יד מלון בראשית הייחודי. עם קצת מציצנות, תוכלו לראות את חדר האוכל המדהים של המלון, הברכה וחצרות החדרים עם הברכות הפרטיות.
גשר מעל כביש 40 ומעלה העצמאות: תחצו מעל כביש 40 בגשר מתכת מעוצב יפה. כאן תגיעו אל החלק מצוקי עליו תוכלו לראות גולשי סנפלינג על שפת המצוק.
כאן תחברו אל המסלול הרגיל והקצר יותר ואל שביל ישראל:
2. אופציה למסלול רגיל: ממרכז מבקרים מכתש רמון ועד להר גמל
חנייה: השאירו הרכב בחניון שמול מרכז המבקרים מכתש רמון ברחוב בן תור, מצפה רמון.
רכב מאסף: שילחו את הרכב המאסף להר גמל או לבית ספר שדה הר הנגב.
אזור מסעדות ומרכז המבקרים מכתש רמון: כאן תוכלו לעצור לנוח ולאכול ולשתות. מומלץ להיכנס לביקור מעניין במיוחד במרכז המבקרים מכתש רמון. מרכז המבקרים המחודש (2016) עוסק בהנצחת פעלו של האסטרונאוט הישראלי אילן רמון ז"ל. בהמשך הסיור במרכז המבקרים תקבלו הסברים, סרטונים ומייצגים העוסקים בתולדות יצירתו של מכתש רמון, הצומח והחי המדברי.
מומלץ גם לבקר בחי רמון הסמוך. במרכז המבקרים תוכלו לרכוש כרטיס כניסה משולב ומוזל.
טיילת דרומית לאורך שפת מכתש רמון: אם אתם קצרים בזמן- תוכלו להתחיל את הטיול שלכם כאן. מכאן תצעדו על שפת המכתש לכיוון מרפסת התצפת הלויה על פני תהומות המכתש.
מרפסת תלויה: אל המרפסת התלויה תוכלו להגיע ישירות אחרי שתחנו בפינת הרחובות ערוד וגרופית. חובה לעלות על מרפסת התצפית התלויה. כאן ניכר שלאחרונה החלו מטיילים לייצר במקום מעקה של גשר המשאלות עם מנעולי ברזל. מומלץ מכאן לתור בעיניים את מרחבי המכתש. מכאן תוכלו להבחין בצורת הלב של המכתש. בגבעות הגעש השחורות. בגבעות בצבעים שונים נוספים, חום, כתום, אדמדם וצהבהב.
הר גמל: מומלץ להתאמץ וללכת עד לסופה של הטיילת בהר גמל. המשיכו עם הטיילת דרומה. פסלי סלעים נוספים יקדמו את פניכים מצידי הדרך. לרוב תמצאו כאן יעלים מטיילים סמוך לבתים של העיירה מצפה רמון. היעלים מגיעים לטפס גם על הסלעים בקצות המכתש. בסיום הטיילת טפסו אל מרפסת התצפית שעל דבשת הר גמל. משם התצפית אל מרחבי מכתש רמון, יפה עוד יותר. מאמץ הטיפוס הנה משתלם לגמרי!
בית ספר שדה הר הנגב במצפה רמון: אם אתם ממש חרוצים ויש לכם חשק להמשיך ללכת, המשיכו עד לבית ספר שדה הר הנגב. שם מסתיימת הטיילת סופית.
מפת סימון שבילים להליכה בטיילת מכתש רמון, להדפיס ולקחת לטיול:
יש לכם שאלות? רוצים להעיר ולהגיב? צריכים עזרה בתכנון הטיול? ⇐ לחצו וקבלו תמיכה מיידית מהקהילה בפייסבוק >>
מידע נוסף
מצפה רמון
מצפה רמון היא עיירה שת כ-5,000 נפש. מצפה רמון יושבת על שפתו הצפוני-מערבית של מכתש רמון. המכתש הגדול ביותר. הקמתה של מצפה רמון קשורה בסלילתו של כביש 40 ומעלה העצמאות לכיוון אילת בשנת 1953. זה היה בימים ההם, לאחר הפיגוע ורצח נוסעי האוטובוס במעלה עקרבים. אז הוחלט על סלילת כביש מהיר ונוח יותר לכיוון אילת. לצורך סלילת הכביש נפרץ מעלה העצמאות היורד אל תוככי מכתש רמון. הכיביש שנסלל בהמשך לכביש 40, חצה את מכתש רמון מצפון-מערב לדרום-מזרח.
לצורך סילת הכביש הוקם מחנה עבודה בראש מעלה העצמאות על שפת מכתש רמון. זוהי תחילתה של העיירה מצפה רמון. מחנה העבודה הפך לישוב קבע בשנת 1956, והעירה הוכרזה כמועצה מקומית בשנת 1964. בשנת 1956 הובאו לישוב עובדים לצרכי כריית מחצבים ממכתש רמון. הכורים חצבו גבס וחרסית דמויית הצור, קאולין.
החל משנת 1988 עם ייסוד בסיסי חיל האוויר באזור מצפה רמון, התיישבו במצפה רמון משפחות אזרחים עובדי צה"ל ומשפחות צבא קבע. אחרי שנת 1990 החלו להגיע למצפה רמון עולים מחבר העמים ונבנו שכונות חדשות העיירה.
עיקר התעסוקה כיום המצפה רמון מתרכזת בצה"ל ובתחום התיירות. תחום התיירות מתפתח מאוד בשנים האחרונות במצפה רמון. שביל ישראל שעובר בתחומי מצפה רמון מביא המוני מטיילים בשביל. נבנו מלונות חדשים, כגון מלון בראשית המפואר. המועצה המקומית ביחד עם רשות הטבע הוגנים וקק"ל עמלים לשיפור חניונים ומסלולי טיול באזור מצפה רמון. שיפור תנאי התיירות מושכים מטיילים מכל הארץ והעולם אל האזור הקסום של מצפה רמון והמכתשים.
מצפה רמון כיום היא בסיס יציאה לטיולים באזור המכתשים. מצפה רמון משמשת כבסיס לינה, הצטיידות ואכילה בדרך לאילת ולטיולים ברחבי הנגב הדרומי.
פארק לפיסול מדברי בטיילת מכתש רמון
בסוף שנת 1962 נערך כנס בינלאומי לפיסול. בכנס השתתפו 11 פסלים מהארץ ומהעולם. פסלי האבן שיוצרו הוצבו על שפת מכתש רמון. במשך 25 שנה אתר הפסלים היה מוזנח ונשפכה בסביבתו גם פסולת בניין.
בשנת 1986 החליטו לתגבר את פסלי הסלע הראשונים. הפסלים האמנים ערכו סיור להכרת אזור מכתש רמון. הכירו את המסלע, המחצבות והצורות הגיאולוגיות המיוחדות, למשל מנסרות אבן החול האפוי. כל פסל בחר וקיבל לצרכי עבודתו כ-30 סלעים. ציוד מכני כבד של קק"ל העביר את הסלעים למקומות היצירה המיועדים על שפת המכתש. לכל פסל ניתן שטח של 100X100 מטר באזור טיילת מכתש רמון.
בסוף שנת 1986 הוצבו הסלעים במקומם על שפת מכתש רמון. לאחר עיבוד אמנותי מנימאלי הם הונחו במקומם כיצירות פיסול מדברי. בשנת 1988 הגיעו הפסלים האמנים לגימור עבודותיהם. בשלב זה נוספו עוד שני פסלים חדשים. הביצוע נעשה בשיתוף עם האדריכלים רפאל לרמן וצבי דקל, ואנשי רשות הטבע והגנים. עבודות הסלילה וההכשרה של הטיילת לאורך 1.5 קילומטר, והובלת הסלעים נעשו על יד קק"ל.
הר גמל
הר גמל מתנשא לגובה של 892 מטר מעל פני הים. בראש הר גמל סלע שקיבל את שמו על שום שצורתו המזכירה גמל, כמובן. אולם, מלכתחילה, בשנת 1950, היה שמה של הגבעה הצופה אל מרחבי מכתש רמון: מצפה רמון. בערבית היה שמו: ראס אבו סראביט (הפסגה בעל מצבות, הערבית).
השם מצפה רמון ניתן גם למחנה החוצבים שהוקם סמוך להר גמל. בהמשך, מחנה העובדים הפך לעיירה מצפה רמון. כך, נשתכח שמו המקורי של סלע מצפה רמון, וכיום שמו: הר גמל...
רוצים גם אגדה? הנה: סלע הגמל פונה עם פניו אל מכתש רמון. כשישראל נדדו במדבר, יצאה קבוצת פוחזים קצרי רוח לתור ולסייר את הארץ. כולם הוכו ונהרגן על ידי הנפילים בארץ. נותר מהם רק סייר אחד עם גמלו. אותו סייר החל דרכו חזרה אל מדבר סיני, אל המחנה הישראלי בקדש ברנעץ הוא הגיע רכוב על גמלו על שפת המכתש. לא ידע כיצדלמצוא דרך לגמלו. הוא הותיר את הגמל מבריך, ואמר לו להמתין עד שיחזור. הסייר לא חזר, והגמל ממתין לו עד עצם היום הזה... (יהודה זיו, תשס"ה, רגע של מקום)
הגיאולוגיה והגאומורפולוגיה של מכתש רמון
השכבות הגיאולוגיות הנחשפות בבסיס מכתש רמון מהוות חלון הצצה גאולוגי ייחודי. חלון זה מציץ אל השכבות העתיקות ביותר הנגלות במסלע בארץ ישראל, ובעולם כולו.
השכבות העליונות של קירות מכתש רמון הן של גיר קשה, מתקופת הקנומן-טורון. השכבות הקדומות יותר מצוייות נמוך יותר. מתחת לשכבות הקנומן-טורון מצויות שכבות מתקופות הקרטיקון התחתון. מתקופה זו מתגלות אבני חול נוביות בגוונים: צהוב, ירוק, אפור, ורוד, בורדו, סגול, ירקרק ועוד. אלו הסלעים הצבעוניים שתראו בחניון החולות הצבעוניים.
גם סלעי גיר משולבים בבסיס מכתש רמון, וגם חוואר (חבורת כורנוב). בבסיס המכתש, תוכלו להגיע ולראות גם שכבות מתקופת היורה, והן: גיר, דולומיט, חוואר, חול וגבס (חבורת רמון).
⇐רוצים לשאול או להגיב? תוכלו למצוא אותי כאן, ועונה מהר
אטרקציות, אתרים ופארקים באזור:
- מרכז מבקרים מכתש רמון
- חי רמון
- פארק האלפקות
מלונות ואכסניות באזור:
- אכסניית אנ"א מצפה רמון, לחצו להזמנת קבוצות בלבד
- אכסניית בית ספר שדה הר הנגב, לחצו להזמנת קבוצות בלבד
- ישרוטל פונדק רמון, לחצו להזמנת קבוצות בלבד
- מלון בראשית מצפה רמון, לחצו להזמנת קבוצות בלבד
מסלולי טיולים מומלצים נוספים באזור מצפה רמון ומכתש רמון:
- המנסרה: מוטות בצורת מנסרות של חול אפוי וקדום במכתש רמון
- טיילת מכתש רמון: טיילת מהממת במצפה רמון
- מרכז מבקרים מכתש רמון: מייצגים, תצפית, חלקו מוקדש לזכרו של אילן רמון ז"ל
- קיר האמוניטים במכתש רמון: מסלול קצר אל מאובנים מופלאים
- קטע משביל ישראל- מצפה רמון
- פרסת נקרות: מסלול הליכה מדברי למייטיבי לכת ואוהבי מדבר
- נחל ארדון: אתם אוהבים טיולי מדבר צבעוניים וגיאולוגיה? זה הטיול בשבילכם
- בור קצינים: בור מים חורפי ליד מצפה רמון ובה"ד 1 בנגב
[contact-form-7 id="1964" title="טופס יצירת קשר 1"] [wd_contact_form id="10"]